Cucurbita Maxima

Градината през Октомври

21 мнения в тази тема

В цветната градина може да се засаждат рози, храсти и пролетни луковични цветя. Размножават се многогодишни цветя чрез разделяне на туфите. Събират се семена. В края на месеца се загърлят по-деликатните декоративни растения.

 

В зеленчуковата градина грижите са насочени към доотглеждане, беритба и консервиране на късните зеленчукови култури. Към края на месеца започва прибирането на праза и късното зеле. През октомври се извършва предзимно засаждане на лук за зелено, зимен чесън, салата, спанак и главесто зеле. 

 

В овощната градина приключва беритбата на зимните сортове ябълки, круши и дюли. Може да се подготвят дупки за засаждане на дръвчета, като самото засаждане се извършва чак след като листата на дърветата опадат. До към средата на месеца може да се засаждат и ягоди.
 

Споделете какво (ще) се случва в градината ви през този месец, какво садите и какви други дейности извършвате.

Евгени хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Събрах си семена от рицин. Ще засадя догодина от него около моята експериментална градинка. Целта е да установя дали има ефект против къртици и попови прасета. Който сади рицин трябва да има предвид, че семената са отровни и трябва да внимава някое дете /а и другите наоколо/ да не ги пробва за консумация. Не съм наясно дали има опасност за домашните тревопасни животни /нямам такива/, но е добре и за тях да се внимава.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разчиствам лехите на доматите и ми се иска да хвърля в тях по някое семе, колкото за да не седят празни. Репички ще сложа, че миналата година добре ми се получиха по това време. И малко спанак, не че му се надявам твърде, ма са ми залежали някакви остатъци. Сещате ли се нещо друго, дето да има време да стане преди зимата?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди зимата - не зная, но ако нафърляш моркови и покриеш с найлон, зимата ще имате baby candy carrots! Студът ги прави много сладки, не че при вас става студено де... А ако ще покриваш с найлон, тури и марули. Майка ми хапват бейби марули от януари още.

 

При нас спанакът расте, вече брахме, покълнаха и разни репи. Ще мятаме репички и грах с идеята на пролет да тръгне добре. 

 

И ще правим още лехи, сега като вална малко ще може да се копае!

 

пп: Радвам се, че направи месечната тема :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен морковите нещо не ми вървят, от летните нищо не излезе - само листа тук-там. Сега гледам пак са тръгнали.

 

А лукът избуя, сякаш е пролет. Хич не ги е грижа за сезоните мойте зеленчуци, валне дъжд - растат, не валне - не растат. Тиквите са ми се разцъфтяли, ама закога я мислят тая работа?

 

Сея репички засега всеки уикенд по малко, никнат добре. Също и фурми от компоста, дето сме заравяли  :rolleyes: Само палми ми липсваха.

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето и в дневника, с 2-3 снимки: http://bezmotika.com/blog/6/entry-27-201510/

 

Тъй като идната седмица ще пътуваме по работа, явно това ще е последното за месеца, очаквам темата за ноември с голям интерес - времето за посаждане на фиданки и плодни храсти!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя месец официално преминахме границата с тиквичките - вече знам от първа ръка какво е да се окажеш с повече, отколкото можеш да изядеш  :D  Отгоре на всичко са огромни, без да са презрели, та с една вечеряме двамата. Направих две зимнини - една "икра" по руска рецепта (нещо като кьопоолу от тиквички) и една доза като кисели краставички. Някаква друга рецептичка да имате да предложите?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече си съчинявам рецептите, защото все нещо не ми допада. Правила съм пюре от варени зеленчуци плюс тиквички и през зимата ги ползвам като сгъстител на супи. Много ми харесва. Стерилизирам 20 мин. Тази година имах малко "допълнителни" тиквички и тях ги направих така, но какво съм сложила, нито помня, нито записвам. Както, когато готвя, слагам такива зеленчуци, с каквито разполагам в момента. Темата е друга, но реших да отговоря за рецептите.

Поизчистихме градината от доматите, пипера и част от краставиците (те са на мрежа и трябва повече време). Слагам зимнини с домати, че не издържат и се развалят - сок и сгъстени. После може да комбинирам в движение, когато искам лютеницоподобно ядене. :) После ще са чушките - мързеливата пукана туршия и междувременно някоя зелева салата за зимата (една зелка дава зор да я срежа вече, но може и да я сготвя утре). От последно насадените зелки вече има някоя и друга приличаща на зеле.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много седмици без дъжд, последният читав дъжд е бил на 18-19 август.  Не съм толкова силна, че да мъкна с кофи кубици вода  за поливане от реката и си съхне всичко, кое колкото се справи - толкова.                                                                                                                              

Има все пак част от ливадата , която е "бясно зелена" , явно с подпочвена вода.                                                                                                                                                                                         

Посях смес от фацелия, фуражен грах и синап на освободеното от доматите, но за няколко седмици са поникнали само на места, а като поливам в пресъхналия пясък семената излизат отгоре и тръгват с водата към най-ниското място в лехата или до лехата. Обрах ябълките от по-ниските клони , тези на високото .. за Карлсон , който живее на покрива :) . Ябълките от две  доста големи дървета сорт Айвания упорито не искат да узреят, ще ги чакам още две седмици. Има и магданоз, физалис и мижави тикви. Събрах семена от резеда и исоп. Чинките ядат семената на циниите , поне цинии има достатъчно за цели ята чинки.

post-130-0-89156200-1475606471_thumb.jpgpost-130-0-48409600-1475606501_thumb.jpg

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз все още не съм се прежалила да стерилизирам, карам само с оцет и сол. Оцетът ми е домашен и се надявам да ми стане зимнинката.

 

Някой сее ли марули директно на открито или само с разсад стават? Още нямам място за пустите му разсади, в къщата е твърде тъмно и коткаво...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На открито миналата есен охлювите им видяха сметката. При нас е студено по подразбиране и единствено с разсад в оранжерията (сях в началото на февруари) и разсадени в градината ми се получиха супер марули. Директно от есента става (взимаш мерки против охлювите), презимуват и ако е топъл район, сигурно стават по-рано от онези, които ще засееш през пролетта. При мене са се получавали, но поради стреса от студа бяха груби и малки. Същата работа със спанака - супер спанак стана в оранжерията, сях заедно с марулите. А онзи от есента - гърчав и груб.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чисто на открито може и да станат, но само при вас надоле. Тук сме пробвали под найлон, но растежа спира почти. Препоръчителни са зимни сортове от типа на зимна маслена глава или winter density. Майка ми ги гледа под найлон на Банево, където е доста по-топло от западните краища и въпреки това, макар да ги слага септември семената в земята, по нова година се бере нещо с размер на голям разсад. И като казвам бере, имам предвид реже с ножица като тревичка.

 

Освен това, има и психологически момент, различно изразен при различните хора, според това колко са in tune със сезоните. Например на мен зимата марули или домати не ми се ядат, имало е случай да ми се гади от краставици. Искам кисело зеле, туршии, мариновани зеленчуци, ряпа и такива неща.

 

По въпроса със спанака, някъде бях писал, но да повторя - една година наръсихме октомври семена на Мърводол под едната джанка на бивш магданоз мястото, около 0.75 квм. Следващото посещение беше през март, точно се беше стопил снега - набрахме една голяма торба от била тъпкана със спанак, големи крехки листа.

 

Евелина, Айванията в общи линии последна ще я обереш, с дюлите :) Тя е държелив зимен сорт, имахме мисля и Карастоянка едно време. Цяла зима се качвахме на тавана при дядо да ги "обръщаме" и да подбираме тия, които са за ядене. Красива леха със зинии, много ги харесвам и за първа година ги гледаме в новата градина!

Евелина хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма да се занимавам значи с марули, ще сложа лук, чесън, репички, малко спанак изостанал. Приготвила съм си една торба молцясал нахут да сея, ще търся и по-голяма разфасовка детелина тук по агромагазините за сидерат.

 

Някой ако има цветенца за делене, вадене нещо да казва, да не хвърля - имам бая места за зацветяване  :)  Аз все още нямам почти нищо да предложа - тагетки и мирабилис семенца май само.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам няколко поникнали и пораснали марулки, които са се самозасели. Интересно докога ще оцелеят. Двата моркова от събраните семена растат.
Има слана тази сутрин. Не смея да надникна в оранжерията. Навън е около нулата. Завих с агривело само хризантемите. Засадените ягоди дано устоят на студа. 

П.П. Всичко е наред в оранжерията.Имам едно чери в градината и ми се струва, че е оцеляло. Босилек и краставици - измръзнали. Може би едно стръкче босилек е наполовина измръзнало, то е по-нисичко. Ягодите изглеждат добре.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас босилекът измръзна на 90% още преди 10тина дни, но той е много нежен и никакъв студ не му понася. Вчера скочихме да видим за малко дали има щети от дъжда по строежа, та обрахме бейби царевичките. Интересно, че 6-7 кочана има бая големи, ако имаха още 2 седмици щяха да са идеални. С други думи, спокойно има време за втора реколта царевица...

 

Имаме два консервни корена домати, дигнати на малко колче - интересно, че на тях почти нищо им няма, макар да не зреят. Ряпата беше добре покарала, но както писах нещо я е опасло. Другата седмица слагам машето под найлон.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво е това, дето го наричаш машето?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А бе мани, и аз не го знам какво е :D Жената при обиколки в Германия го беше назобила, та го хареса. Наистина е много приятно и вкусно. После го намерихме в Лидл. По запада англоговорящ му викат най-много corn salad, а немците - feldsalat. Франсетата май му казват mâche, та от там тръгна, макар и да е ясно, че не се произнася така.

 

Valerianella locusta е, иначе. Ей го пред офиса в сандъче, къде средата на май.

 

Интересът ми се повиши когато в книга го описваха като едно от малкото неща, което *расте* през зимата, не само оцелява.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!

 

Боби, ето как му викали на това:

Диворастяща мотовилка, Мотовилка, Градинска салата, Полска кълнова салата, Царевична салата (Valerianella locusta, Corn salad)

 
 
И в мен предизвика интерес, цяла зима ли го държиш навън в това сандъче? 
Сезонно ли е? Лятото какво му се случва?
Как се размножава?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Йеее Сид, живо здраво! Ведровски има 15% отстъпка! :D

 

Тази салатка в жегата прави цветонос и цъфти, събраш семена и така. Но дори с това стъбло може да се яде! Сандъчето от снимката го насадих по-рано, през април мисля, до юни края го бяхме изяли.

 

Иначе тя е подходяща ако имаш парник да я сложиш вътре и цяла зима да си береш. Според мен 2-3 квм биха били достатъчни, особено ако я режеш, а не я изкореняваш, както правя аз. Устойчива е на студ и дори успява да нарастне. Тази година ще пробвам това сандъче, покрито с найлон, да видим какво ще стане. Всъщност баш вчера сложих семената.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Започвам да прибирам, както следва - праз, моркови, пащърнак и цвекло, зеле и алабаш. На мястото на едното зеле ще садя чесън и стар лук за зелен. Иска ми се да прекопаем и разхвърляме оборски тор, но това по-нататък. При нашата почва е голяма мъка през пролетта, ако не е копано през есента. Но обикновено есента се размърдваме за разни строително-ремонтни дейности по къщата и не остава време за градината.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние за втора година пробвахме да гледаме зеле, пак не стана - слагаме червено, но просто отказва да се завие и те така. Пащърнак сме се оказали да садим, защото приятели от Добруджа вадят по 60 см корени и горе диаметър 7-8 и като ни дадат един, стига за цяла зима, сушен за подправка. Цвеклото и морковите ги занулихме в началото на месеца, останалите 10тина праза ще си зимуват в градината май.

 

Иначе си права за обработката. Ние му хванахме колая по такъв начин - ако успеем да разчепкаме леко отгоре на есен, добре е. Ако не успеем, поне покриваме всичко дебело със слама и до пролетта отдолу е сипкаво много. А и е някак по-подсъхнало, вероятно заради по-добрия дренаж на високата леха. Така дори за супер ограниченото ни време в градината, успяваме да уредим възможност за работа на пролет.

 

Чесъна го сложихме и ние, даже е покарал тук-там под сламата.

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.