Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

alys

Ядливи или отровни

Recommended Posts

Боби Димитров

Ако мирише на печурка, с тая визия, гледайки къде расте, мисля, че е печурка. Но е вярно, че на нета не трябва да се вярва безрезервно. Аз бера и ям само каквото съм изцяло сигурен. Дори при процент съмнение - оставям.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Ако ми е в градината, и манатарка да е, оставям я. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Човек тъкмо ще се зарадва, че е открил в двора си гъби и те ще се окажат отровни. На вашето внимание отровна пънчушка.

IMG_20181020_154446.thumb.jpg.efca913ceccdfccac095d26c34442c1c.jpg

IMG_20181020_154500.thumb.jpg.b9474d4bf4b186158a4123d945e863b3.jpg

IMG_20181020_154507.thumb.jpg.647fc495ee45862b992ccdd27450281e.jpg

Обаче сега питанката е: в този пън като има мицел от отровни гъби, мога ли да го ползвам в лехите ... 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан
На 5/8/2016 at 20:54, Боби Димитров написа:

Мицел не вирее където се копае

Не вирее друг път. При мен в двора е пълно с масловки, а там, където съм разкопал за доматите, точно пред бунгалото излизат м/у доматите. Това след 2 обръщания за 2 години на права лопата с цялата дължина на работната й част. На практика най-култивираната част от двора. Трябва да снимам да ти покажа ;)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Може ли да са отровни тези гъби? Бях решила, че дървесните не са отровни. :D Нали знаете колко много разбирам от гъби.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Цитирам едно мнение на Таня (написала го е в профила ми):

"И аз имам едни подобни гъби в градината.Брат ми казва , че били припънки/ ядливи/, ама аз не вярвам.Ям си шийтаки-то иако намеря някоя манатарка през лятото. Ще се опитам да пратя снимка за сравнение...

20181023_182732.jpg

20181023_182801.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

 

Единична гъба на ливадата. Каква може да е? 

IMG_20190506_184236.jpg

IMG_20190506_184240.jpg

IMG_20190506_184230.jpg

Редактирано от alys

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Туй сигурно го имате ама все пак ;) 

ФОТОАТЛАС на ядливи и отровни гъби, Борис Асьов, 2014

@alys тази последната бялата прилича на Майска гъба (стр.69), но по-дребна..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

И според мен е майска гъба, но аз лично не би бера, защото не ги познавам в детайли. Единият ми дядо, гъбаря, той ги тачеше много и още повече защото бая народ не познава тази гъба и като се качим на поляните над Железница беше поле с гъби в края на май... Ама свърши това време :(

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Благодаря! Изхвърлих я, беше с опознавателна цел. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ходенето ми за гъби беше в общи линии провал. Почти нищо не намерихме. Основно лютивки (които рядко бера) и някакви други, които не познавам. Имаше малко пачи крак и габърови гъби, някоя и друга масловка. Изпотроших си краката в тия камънаци и толкова паднали дървета на пътя... Накрая ни застигна и пороен дъжд.

Всъщност намерих в самото начало и две манатарки, които изпържих току-що - какво по-добро занимание за петък вечер?!
Photo1457.thumb.jpg.85238482b889524b0e870c67c9e0aa80.jpg

Това са две жълти манатарки и една по-голяма пачи крак. Тези жълтите от скоро ги познавам. Предния път намерих една, идентифицирах я и си я изпържих. Интересно, че са по-трайни от обикновените манатарки и не червясват така. Но са малко нелицеприятни, докато не ги сготвиш. Ето това е гъбата (снимка от нета):

Boletusappendiculatus7.jpg

Гъбата, която намерих, беше може би 15 см в диаметър - едра и красива гъба. После видях, че наблизо има още една малка от същия вид, която беше яркожълта отдолу, докато тази като по-стара беше жълтозеленикава. Характерното за този вид е, че посиняват като ги нарежеш (най-вече шапката), но после синьото изчезва с времето. А като ги сложиш в тигана синият оттенък веднага изчезва и стават златисти и много красиви. И не се разкашкват като обикновени манатарки на такава възраст. Пишат, че е рядка гъба, но аз за втори път намирам в същата гора и са приятни. И ядливи се водят, което мога да потвърдя. Много красива кадифена шапка. И много красиви като ги изпържиш.

P.S. Въпреки всичко, няма да се натъпквам тая вечер, за всеки случай.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Близо до цер в тревата намерих няколко според мен огнени манатарки:

IMG_20200603_200311.thumb.jpg.c0bbebabbf64922ee690cd1790d86799.jpg

Водят се неядливи или условно ядливи след продължителна термична обработка. Не съм ги брал. Откъснах една да я погледна отдолу:

IMG_20200603_200328.thumb.jpg.e13c645be197149b7c7a3755714ff610.jpg

Посиняват. Като цяло са близки до дяволската гъба, която има по-светла, пепелява или сребриста шапка. Някой пробвал ли е да ги готви?

IMG_20200603_200444.thumb.jpg.ac85e1bd344c59479700b6cab26bd3c6.jpg

Но може да се чакат първите вълни и от обикновената манатарка и габъровите гъби, щом тези са тръгнали дружно.

Ето линк с информация за вида (ако съм го разпознал наистина):

https://manatarka.org/suillellus-luridus/

Една овца е отхапала от едната. Първоначално бяха цели.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

След като преди години намерихме в градината растящи ливадни печурки (анасонлийки, Agaricus arvensis), а после единият френски дренаж не успя да унищожи мицела, вчера в градината намерих друг вид ядливи гъби. Благодарение на групата за гъбите във ФБ, имам и идентификация. Но да почна поред.

ACtC-3d2whrGgBXcZIHs6bd4jDdFQQ7H1FKZ8H4l

Обикновено към края на май при топло време и влага излизат, но тази година още ги няма, вероятно през юни ще е. Излизат и на есен, при същите условия, това е средата на октомври:

ACtC-3dB0qGUwyIc1RvlP6WDu_K5LmE0xzfpDicw

В един момент обаче почнаха изкопните работи... (това е бивша зеленчукова градина :D ) - за щастие мицелът беше жив! Снимката горе от есента е след изкопите.

ACtC-3e5QKLV1yFRGS4ZJeAgcJIFQSK2o9THtXKLACtC-3cGPQVJR3jT_mG-MzYxh1bglpsYhq2s75rs

 

Вчера намерих в градината дълга редичка и после на няколко поредни места тук-там в долния край нова ядлива гъба - пролетна гъба (Agrocybe praecox), известна и като или ранна ливадна гъба. Хареса ми това от описанието й:

Цитат

Расте поединично или на групи в гори, паркове и затревени места при наличие на богата на хумус почва.

ACtC-3ed-b2wX2Ce2nJDjV5JefmQJhmArpetRmYv

Оставих повечето да си растат на воля. Интересното е, че една от тях беше излязла изпод сламата точно където насипах мулча с виненките (winecaps), явно че нейният мицел е надолу в почвата и е от по-преди. Реално имам почва / слама / нов мицел / слама. И тази гъбка е избила през всичко това. Ще следя положението.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Намерих ги в двора. Там бях мулчирал с дървесен чипс доста дебело по-миналата година, ама чипсът се разложи... Сега никнат гъби (може и да няма връзка с чипса). 

Моля разбиращите да кажат какви са!

large.20200606_121103.jpg.b952c2cc80a6e1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

При всички положения ядливи... Някои само по веднъж! ;)

Бях чел, че дори зелената мухоморка, която е най-смъртоносната гъба, била вкусна. От свидетелство на оцелели. След шест-осем часа, когато има симптоми на отравянето, черният дроб е вече поразен.

@Ру®,тези конкретно не ги познавам. Но и аз гледам доколкото мога да идентифицирам непознатите видове, за да знам за по-натам. Понякога в двора ни никват печурки и сърнелки, но съм виждал и пантерка или подобна.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Имаше такива на една ливада (миналата година), готвих ги, но не бяха вкусни. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®
преди 5 часа, alys написа:

Имаше такива на една ливада (миналата година), готвих ги, но не бяха вкусни. 

Щом си ги готвила предполагам знаеш какви са точно? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

:mrgreen: Ми не, ама реших, че щом са на ливадата, не са отровни. 

  • Объркан 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...