Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

alys

Ядливи или отровни

Recommended Posts

Славянски
преди 23 минути, Kalam Mekhar написа:

Това, че си жив се брои от третият ден след изяждането. При най- отровните гъби, симптомите се проявяват 48 часа след изяждането. След това, имаш още малък период от време, колкото да си уредиш погребението.

При най-отровната зелена мухоморка казват, че се проявяват симптоми на отравяне след 6-8 часа, когато черният дроб е вече твърде увреден. Тази гъба трябва да се познава, защото е смъртоносна. И малко прилича на кафевите печурки, но е бяла отдолу. Не мисля, че са 48 часа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 8 минути, Миленка® написа:

От масловките най-много разстройство да ги хване. В тия вирусни времена даже ще им е от полза. 

Масловките са добре. Не са ми любими, но са ароматни. И аз брах малко лятото. Не са рискови гъби за отравяне. Но все пак внимателно сравнявайте с описанията в книгите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Уффф, недейте така. Гледах в енциклопедията на гъбите старателно. Уж напълно отговаряха на масловки, а и голяма част от гъбите бяха нагризкани от червейчета. А имам някакъв спомен, че отровните гъби нищо не ги яде.. Или пък греша? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Печурки ли са? Всички пънчета станаха жълти на среза. Разрязах всички гъбки. Ламелите са с еднакъв цвят. Няма бели. На групички бяха, на пасищна ливада са. 

 

IMG_20201027_104911.jpg

IMG_20201027_105006.jpg

IMG_20201027_105111.jpg

IMG_20201027_105124.jpg

IMG_20201027_104855.jpg

IMG_20201027_111634.jpg

Редактирано от alys

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Мисля, че са печурки с тия розови ламели. Но аз с такива малки обикновено не рискувам, защото в тази фаза много си приличат с някои отровни. За жълтеенето не знам. То аз и печурки не съм брал от белите скоро.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Не, карболки са, не ги яж, миришат ужасно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys
преди 19 минути, min-4o написа:

Не, карболки са, не ги яж, миришат ужасно.

Миришат в сготвен вид или още сега да ги помириша?

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ако не ти миришат и в двата вида... не знам... аз не мога да ги ям, за щастие при нас не се въдят много. Но около Мърводол преобладават.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 6 часа, Славянски написа:

При най-отровната зелена мухоморка казват, че се проявяват симптоми на отравяне след 6-8 часа, когато черният дроб е вече твърде увреден. Тази гъба трябва да се познава, защото е смъртоносна. И малко прилича на кафевите печурки, но е бяла отдолу. Не мисля, че са 48 часа.

Прав си, но, това е минималният срок, ако много здраво си се наял с мухоморки. Средно 12-16 часа за фалоидните гъби (мухоморките). Иначе, часовете варират от 6-48 според човека и гъбата. След този период имаш време да се изкъпеш, да си облечеш нови дрехи и да се разплатиш с гробарите.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 1 час, alys написа:

Миришат в сготвен вид или още сега да ги помириша?

Сготвени сякаш по-силно. Щом жълтеят, не стават.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 59 минути, Kalam Mekhar написа:

Прав си, но, това е минималният срок, ако много здраво си е наял с мухоморки. Средно 12-16 часа за фалоидните гъби (мухоморките). Иначе, часовете варират от 6-48 според човека и гъбата. След този период имаш време да се изкъпеш, да си облечеш нови дрехи и да се разплатиш с гробарите.

А, така! Трябва да се гледа позитивно и в перспектива. Имаш време, ако имаш и сили, и гроба да си изкопаеш, или ковчег да си сковеш :)

Това ми напомня разказ от едни познати, които живеят в пловдивско. Някакъв дядо комшия го била ухапала пепелянка. И жената го видяла и го поздравила: "Здравей, дядо еди-кой си? Как си? Добре ли си?" (Или нещо от сорта.) На което той отговорил прямо: "Ще се мре." Тя рекла: "Ама как тъй ще умираш? Стига глупости!" Той и обяснил ситуацията... Как се бил прибрал да посрещне смъртта. При което тя го кара в бърза помощ в Пловдив веднага, или токсикология някаква беше, дали са му антидот и са го спасили :) Спасила му е живота един вид като го е попитала, ама и той неполиткоректно й е отговорил.

Та на това ми напомниха твоите думи за приготовленията.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, Славянски написа:

А, така! Трябва да се гледа позитивно и в перспектива. Имаш време, ако имаш и сили, и гроба да си изкопаеш, или ковчег да си сковеш :)

Това ми напомня разказ от едни познати, които живеят в пловдивско. Някакъв дядо комшия го била ухапала пепелянка. И жената го видяла и го поздравила: "Здравей, дядо еди-кой си? Как си? Добре ли си?" (Или нещо от сорта.) На което той отговорил прямо: "Ще се мре." Тя рекла: "Ама как тъй ще умираш? Стига глупости!" Той и обяснил ситуацията... Как се бил прибрал да посрещне смъртта. При което тя го кара в бърза помощ в Пловдив веднага, или токсикология някаква беше, дали са му антидот и са го спасили :) Спасила му е живота един вид като го е попитала, ама и той неполиткоректно й е отговорил.

Та на това ми напомниха твоите думи за приготовленията.

Пепелянката спрямо мухоморката е, като котенце пред тигър. Мисля, че от шестдесетте в Европа не е умирал човек от ухапване на пепелянка и тогава ухапаният е имал сърдечни проблеми. Някъде четох, че няма почти никакъв шанс, здрав човек с тегло над 60 килограма да умре от ухапване на този вид змия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Вие двамцата сте перфектна морбидна комбина :D Стане ли за мриене нещо дума, удри уйно! Очаквам продължението - пепелянка ухапва мухоморка подгонена от тигър, мармот я кара в Пирогов, увита в станиол. 

  • Харесвам 1
  • Ха-ха 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
На 27.10.2020 г. at 10:34, Venetka написа:

Уффф, недейте така. Гледах в енциклопедията на гъбите старателно. Уж напълно отговаряха на масловки, а и голяма част от гъбите бяха нагризкани от червейчета. А имам някакъв спомен, че отровните гъби нищо не ги яде.. Или пък греша? 

Това, че нещо ги гризка нека не ти е критерий. :) Иначе масловките са си супер. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Още малко за разпознаване. 

На втория ред са гъбите от долните две снимки. Дребните, предполагам, че са челядинки?

 

IMG_20201029_115736~2.jpg

IMG_20201029_114352.jpg

IMG_20201029_114419.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

На снимка 1 първи ред виждам 2-3 челядинки, надолу не се наемам да бера :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тия трите са печурки, но онези белите отдолу - не ги готви. Може и да е бяла мухоморка. Но то не е само до снимка. Има значение и къде са брани: ливада, широколистна гора, иглолистна гора, смесена, върху дървесина, под бор, дъб, бреза и прочие. Не може човек да стъпи само на външен вид. Аз също бера понякога само за идентификация, без намерение да ги ям, освен ако не се докаже без съмнение, че са безопасни. Ето я бялата мухоморка:

https://manatarka.org/amanita-verna/

"Коментар: Бялата мухоморка е смъртоносно отровна гъба. (Източници: №1,2,6,9,10) Предизвиква синдром на фалоидно гъбно отравяне.

Amanitaverna2.jpg

Сходни видове: На първо място, трябва да се подчертае възможността за сбъркване на Бялата мухоморка с различни видове печурки (Agaricus) с бели шапки. Сред тях са ядливите видове Agaricus campestris (Полска печурка), Agaricus arvensis (Ливадна печурка), Agaricus sylvicola (Охрена горска печурка), Agaricus urinascens (Едроспорова печурка) и други. Всички споменати видове печурки имат тъмнокафяв споров прашец и тъмнокафяви ламели при развитите плодни тела."

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Всички гъби, които показах, са брани на двете ливади, на които пасат овцете. Открито пасище, тоест под дървета и в гори не съм брала. Изхвърлих още вчера тези с белите ламели и онези ниските с кривите шапки. От трите печурки май оставих само голямата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване