Боби Димитров

Троскот

2 мнения в тази тема

Слагам темата в този раздел, защото реално при добра и редовна поддръжка, троскотът е доста добра тревна покривка, стига да не искаш да садиш нещо в него ;) Нашата "борба" (съжителство?) с троскота реално започна по-сериозно от тази година. На едното село го няма толкова много, определено не е такъв проблем. А ние имаме декар ливада от троскот :)

 

Долу копи-пействам разни неща от чата, за да не се загубят:

 

Евгени: Боби, чимът от троскот ли е или някаква друга трева? В троскот, освен дървета, лапад и някои луковични, не е за вярване друго да оцелее.
 
А бе какво да ти кажа, сложна работа - троскот има много, не е 100%, но може би 70-80% в микса. Изораното и натрупано на високи лехи - там имаше троскот, пробил картофите, докато е вървял нагоре. Работата е усложнена от това, че точно под чима има сума кореняк от черници, джанки, бряст, акации... предишните собственици на парцела са смятали, че като изрязват дърветата ще е по-приветливо. В резултат сега имам сума "скрити лимонки" - гледаш го ливада, а току избие някой храсталак издънки.
 
Първо разкъсвам чима с кирката на 1 педя ширина, после с вилата за копане изваждам почвата на 20 см дълбочина и там засаждам. Тая пролет така сложих аспержите, трудно им е, но се показаха доста от тях и дори оцеляха в сушата.
 
Животът е кратък, а и парите не стигат, иначе бих иззидал тухлени високи лехи 60 см, на дъното мрежа, отгоре кашони, отгоре чкч, та да садя вътре, но нали... И в крайна сметка троскотът пак ще се покаже отгоре :)  Имаше в Permies.com една тема преди време, един тип си зарязал градската градина след като 2 години поред не успял с мулчиране да се справи с троскота - много слоеве кашони! "will grow up through a several feet deep layer of soil or hay bales piled on top of them".
 
От природна/екологична гледна точка, има ли ниша - заема се от нещо, за добро или лошо. 
 
Например, тази година във високите лехи с доматите, като ги разтурихме отголу всичко беше в троскот - явно е възможно съжителство, защото щом продавахме домати, смятай...
 
Пак по други форуми съм чел, че е възможно да се "убие" чрез редовно засенчване, няколко години наред - с различни култури. Тъй като това ми е било интересно, тая година наблюдавах, че под тиквите действително има видимо по-малко троскот, може би е на 50% от по останалата част от "изораното".
 
Имам едно подозрение, че може би детелината ще го пребори, защото райграс миксовете ги тушира доста ефективно... Другата опция е с ръж, особено дива ръж, до колкото знам, но тва е за по-полски условия, не става за домашна градина. 
 
От друга страна, ако имаше начин да се коси често, всяка трева не е фатална, защото е приятна биоамса и секвестира повече CO2 от едно дърво примерно. Освен това, троскотът е много устойчив на газене, на паша, на суша... Чел съм да го предлагат за засаждане в пустинните райони на Ню Мексико, за да задържа почвата.
 
 
Евгени: Захванал си се със сложна задача. И аз бих постъпил по подобен начин при разчистването на терена. Имам да подготвям терен от половин декар стара люцерна за опитно поле догодина. На няколко места има туфи троскот, достигащи 1 кв.м. Двете по-големи петна ги обработих и изчистих. Като намеря пак време ще се захвана и с останалите. Иначе като мине трактора да оре ще разсади троскота и ще ми усложни задачата. Моята идея също е да оградя откъм троскота отстрани опитното поле с пояс от детелина.
 

 

И няколко теми от други места:

http://forums.gardenweb.com/discussions/1521679/organic-way-to-get-rid-of-bermuda-grass

http://www.permies.com/t/18951/organic/destroying-bermuda-crab-grass

http://www.permies.com/t/35189/urban/Bermuda-grass-removal-idea

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пред мен дилемата беше дали да ползвам външната част от сегашната стара /5-годишна/ люцерна в бъдещото ми опитно поле или да я изора изцяло и да посея ивица детелина /широка 1м./, която да ползвам като буферна зона. Спрях се на втория вариант като основният ми аргумент е по-лесната поддръжка и по-малката й височина, както и това, че лесно се сгъстява сама /като вкоренява израстъци/ и не прораства под земята като троскота.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.