Боби Димитров

Устойчиво киви (cold hardy kiwi) - Actinidia arguta / kolomikta

110 мнения в тази тема

Интереса ми към тези лиани се породи от способността им да растат бързо и да виреят дори на частична сянка. Отделно, всички мнения, които намерих онлайн, за вкуса на плодовете са в полза на тези кивита (сравнено с класическото мъхнато киви - deliciosa). Като добавиш, че не трябва да се белят и ме спечелиха.

 

Миналата пролет гледах, че се продават някакви неуточнени като пол и вид  "устойчиви кивита" в строителните хипермаркети. Тогава се разрових в Permies.com и други форуми и почнах да трупам впечатления. 

 

Тази пролет се опитах да си намеря гарантиран вид / сорт / пол, но цените, на които се натъкнах, са брутални - 15-20 лева и нагоре за по-възрастна лоза киви, като са ти нужни най-малко два броя.

 

На много места пише, че видът Issai (който расте най-слабо, съответно не "превзема" толкова, може да се гледа и в саксия дори) бил "self-fruitful" - не съм сигурен как се превежда на български, но не е същото като self-fertile. С други думи, едно растение може да се опраши и да даде плод, но плодовете нямат семена или семената не са жизнени.

 

Това е теорията. Но в много теми по forums.gardenweb.com хора споделят, че Issai без друг опрашител не дава плод, или дава много малко, или пък плодът окапва след завръзвне. Някои от хората споделят, че след добавянето на друг сорт киви, например Anna, добивите се повишават до нормални нива.

 

Въпросите ми са няколко:

  • Ако отглеждате Actinidia arguta - кой точно сорт е?
  • Колко е възрастна лозата и кога почна да плододава?
  • Имате ли комбинация от мъжки/женски растения и ако да - колко и какви?
  • От къде взехте лозата, на каква възраст и цена?
  • Някой отглежда ли Kolomikta?
  • Някой отгледал ли е arguta / kolomikta от семе?

 

Малко линкове за референция:

 

http://forum.palmi.bg/viewtopic.php?f=12&t=57

 

http://agroplovdiv.bg/12044/%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%83%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D0%B2%D0%B8/

 

http://forums.botanicalgarden.ubc.ca/threads/are-there-self-fertile-kiwis-in-canada.55383/

 

http://forums.gardenweb.com/discussions/1458958/male-plant-for-issai-hardy-kiwi

 

http://forums.gardenweb.com/discussions/1508772/issai-kiwi-seeds-misleading-ads

 

Много дискусии, в които участва потребителя Kiwinut - от много години отглежда много сортове киви:

http://www.gardenweb.com/gardenweb/query/kiwinut/sort=latest-activity

 

Един цитат:

My Issai's have never set fruit in seven years without pollination with viable male pollen. ... I would rate the fruit of 'Anna' higher than 'Issai', but with 'Issai', you will likely get fruit the very next year with a late blooming male nearby, while with 'Anna', you may be waiting 3-10 years to start getting fruit, and 'Issai' is only moderately vigorous, flowering readily even when small, while 'Anna' could compete with kudsu and gets enormous. "Issai" literally translates to "first year" or "year one" from Japanese, in reference to its precocious nature.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След няколко опита да се сдобия с кивита, варианти мъжко женско, Jenny, което трябваше да самофертилно почти се бях отказал, то не бяха зазимявания, някои изкараха една зима и едно лято и следващата зима даваха фира. Според мен в моя случай, освен студена зима, късни слани, влияние оказаха високите подпочвени води и алкалната почва.

Преди две години на пролетното изложение на Флората, ако не се лъжа, видях Issai на щанда на Сортови семена и взех две. Реших че това е последен опит. Засадих ги на перголата и те взеха че тръгнаха, изкараха около 2,5 метра през лятото. 2014/2015 не ги зазимявах, реших: каквото такова. Пролетта на 2015 те пък взеха че тръгнаха, въпреки че температури около -20 градуса, върховете им бяха измръзнали около 15-20 см. След това цъфнаха, доста като за първа година, а после и вързаха, част от завръзите окапаха, но около 7-8 плодчета останаха. Станаха колкото гроздено зърно.

Това е моят опит с Аргутата.

Освен сайта и форума на palmi.bg има и този (сигурно го знаеш): http://exoticplantsbg.com/category/51/hrasti-i-liani.htmlи форума му: http://exoticplants.ovo.bg/forum/6-40-1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди четири години купих от Г-н Кумчев на изложението "Агра" в пловдивския панаир едно мъжко и две женски обикновени /мъхнати/ бройки разсад киви. Бяха се хванали и се развиваха нормално през следващите три месеца, но за мое огромно разочарование една гениална глава роди блестящата идея да плакне кофи след пренасяне в тях на циментов разтвор и да полива точно кивитата. Докато разбера какво става почвата беше полубетонирана и кивитата увехнаха, както и меракът ми да си имам този вид екзотично растение. Не съм се отказал напълно, но чакам да ме връхлети вдъхновението и сигурно някой ден пак ще пробвам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ивайло, благодаря за инфото, значи и за теб е валиден експеримента с посаждане на трето растение, мъжко, което да действа като опрашител за двете.

 

Точно на Exotic Plants бях гледал кивита, сега са предложили и по-млади (макар че 2 liter pots нищо не говори за възрастта на растението), съответно по-евтини, но пак е 15+15+15 лева... Не ми харесва това на фона на 4-5 лв плодно дръвче.

 

Аз се замислям да купя по ebay семена за kolomikta и да видя какво ще стане. Целта ми не е 1 растение, което да пазя като очите си (съдейки по началното мнение в темата на форумите Exotic Plants, кивито има нужда от по-голяма грижа от дете през първите 7 години от живота му), а да имам няколко/много, които мога да заложа в основата на дървета в рядка горичка и да оставя на самотек. С други думи, да ги ползвам за vertical layer.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз планирам да засадя 4 броя (различни сортове) напролет. За моманта ги отглеждам в саксия в помещение на 15 градуса. Сортовете, които взех са:

 

Actinidia delic. Hayward - http://palmi.bg/bg/products/109-kivi-aktinidiya-sort-hejuard.html

 

Actinidia argot Ananasnaya - http://exoticplantsbg.com/product/604/actinidia-arguta-ananasnaya-3-ltr.html

 

Actinidia argot Weiki (Баварско киви) - http://exoticplantsbg.com/product/342/actinidia-arguta-weiki-female-3-ltr-pots.html

 

Actinidia arguta CORNEL - мъжки опрашител - http://exoticplantsbg.com/product/45/actinidia-arguta-cornel-impollinatore-3-ltr.html

 

Много ме е яд, че не успях да си поръчам и едно самоопрашващо се киви - явно са имали много малко бройки и доколкото разбрах по телефона са се продали много бързо:

 

Actinidia arguta GENEVA™ - 2 ltr. pots  по 7 лв. което е супер добра цена

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Бургас има фирма, която се занимава с разсад на овошки - при тях обикновено киви е 7 лева за брой 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли малко инфо за фирмата в Бургас, смисъл къде се намира?чБлагодаря предварително!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На последната спирка на автобус 211 в кв.Изгрев - едно дървено магазинче с много цветя и храсти отвън на тротоара.От мен купуват сандъчета, лейки, саксии и т.н. и се водят фирма "Прелом", Близка съм и с двете момичета и мога да поискам адреси и телефони за връзка - доколкото знам те въртят магазина, а бащата се занимава с разсадите някъде в района на Мина Черно море.

Последно говорихме за киви на есен, защото съм, меко казано, отвратена от моята асма и искам да я махна, но при южно изложение и по улицата ни едно дърво да се обесиш, та камо ли да пази сянка ще бъде фатално да махна асмата без никаква алтернатива.... и те ми предложиха киви.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, Аз съм Любо, попаднах на този форум с търсачка и запитване сходно с това от темата.

Търся растения с гарантирани произход, сортове и полове на нормални пазарни цени, които се оказват рядкост.

Много се радвам да намеря съмишленици, както за интересни растения като студоустойчивите кивита, така и за действия без мотики, с природата :)

 

За  устойчивите кивита: А. arguta, A. kolomikta, A. polygama намерих разсадник, специализиран за лианни с мн.добри цени: Ведровски от Полша.

Ще поръчам от тях, защото имат богата селекция на сортове студоустойчиви кивита и някои др. растения които ме интересуват. Специално за кивитата имат отлични сортове като Кен'с ред, Харди ред, Пурпурна Садова, и др. които не съм виждал до сега да се предлагат у нашенско.

Цените са народни: 2.16€ за мъжките и 2.40€ за женските и самоопрашващите се кивита. Цените на изпращането до Бг, обаче са по-сериозни: 20/21€ за 16/24 растения, съответно.

Ако някой иска да се включи, за да споделим транспортните разходи нека се свърже с мен. За количество 24 бр очакваната цена заедно с доставката до Бг ще е 6.30- 7лв на киви и ще се калкулира като цени на поръчаните растения и % от транспортните разходи. Ще поръчвам пакета с растенията до Пловдивско.

За няколко допълнителни растения /участника които да се включат към поръчката няма да правя надбавки над цените на разсадника. Картата ми конвертира EUR в БГ лев до сега чисто 1:2 + стотинки за трансакцията.

 

От този разсадник имат и др. интересни лиани, храсти, лози и декоративни растения. Основната им тема са лианите.

Ако се интересува някой да се включи в поръчката, за да споделим транспортните при горепосочените цени и условия, свържете с мен за повече информация до 03.02 т.г. на ls_plovdiv на yahoo точка ком, тел _7461277  с префикс от липсващите 2 цифри на виваком.
Успешни засаждания!

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти Любо, радвам се че писа! Ще ти пратя и мейл ако не прочетеш това, но предпочитам да е публично, за да видят и другите.

 

Основни 2 питания имам, защото не се ориентирах в полския сайт. Колко големи растения пращат за тези пари? Ти колко броя смяташ да вземеш (предвид, че за 24 е най-изгоден транспорта?

 

Аз лично имам интерес към две Sentyabraskaya (единствената им kolomikta?) + опрашител за нея (Адам). Отделно от arguta бих взел пак едно мъжко за опрашител (даже по-добре две, че ще дам и на родата) и от различните сортове по едно - hardy red, ken's red, weiki, червена градинска (purpurna sadowa?), geneva, issai, jumbo... За жалост нямат Ananasnaja в момента :(

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, здравей, точно си проверявах имейла, когато доиде съобщението за твоя отговор тука.
Запитах ги през имейл, точно същите неща които и ти отбеляза Въпрос №1, какъв е размерът на растенията които продават, в саксии ли са (както се вижда по снимките) или на гол корен и Въп №4 дали ще имат в най-скоро бъдеще налична Ананасная :). и някои други.

Чакам за сега отговор от тях.
Аз съм си набелязал 14 растения, и мога да намаля бройката с няколко или да я повиша до 24 съобразно наличието и на други желаещи. Освен кивита, ще поръчам и шизандра, някои от камчатките (ранни сравнително едри плодове от ранга на боровинките, но не чак толкова взискателни) и едроплодно годжи със сладки плодове.

Ще се радвам ако можем да комбинираме нещата така, че да се получи по-голямо видово разнообразие и да обменяме в бъдеще.
Ти до къде ще искаш растенията? Може да отговориш и на ЛС или имейл.
Поздрави, приятен ден! 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 >Sentyabraskaya (единствената им kolomikta?)

 

Имат и самопрашващата се Dr. Szymanowski от коломиктите. Листата са с красивите декоративни листа на мъжките, трябва да се провери за плододаването, което понякога не е толкова обилно при такива "срещу природата им" хермафродитни кивита.

Редактирано, за да добавя след като си прегледах събраните материали:
Dr. Szymanowski е
отбелязано като "Женско" нa e-clematis. (цена там около 9лв)
На др. място: "female variety with male features".
Поне постоянното е, че е Kolomikta и плодоноси.. :)

 

Редактирано от Lyubsun

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда интересно и предизвикателно, заслужава си да се опита.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да кажа, че и аз бих се включил с 1-2 кивита, но нека се ориентирам, също така ще разгледам какво друго предлагат и ще пиша.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Камчатките са Lonicera caerulea, нали? На Gardenweb не ги хвалят като непретенциозни, особено на глинести почви (слаб добив и то след 3-4 години), но бих пробвал и такова - принципно всяко растение, което има потенциала да вирее само, без да му бая целогодишно, а освен това да има възможност даде нещо ядливо и вкусно - съм готов да пробвам :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да,

Lonicera caerulea var. kamtschatica – Japan (Late)

"Късните", т.е. японските - Haskap са за предпочитане, пред руските : Lonicera caerulea var. edulis – Russian (Early)

 

Руските са от Сибир и са прекалено студоустойчиви: започват да цъфтят прекалено рано в нашите "меки" за тях зими. В резултат или им замръзват цветовете при следващото понижаване на температурите или пък нямат опрашители при много ниски температури.

 

Благодаря за предупреждението за глинеста почва!  Ще внимавам с описанията, защото и моята е такава :)
Ето и още 1 мнение:
От книгата на Martin Crawford: Creating a Forest Garden
"Cultivation: Plant potted or bare-rooted plants in winter (comes early into growth). Tolerates most soils. Prefers sun for good fruiting, but tolerates some shade."
Самостерни са! - това за мен е нещото с което най-много да се внимава: трябват поне 2 различни сорта за взаимно опрашване.

Както и това, че не им понасят много високи температури. Трябва да се садят на място със следобедна сянка у нас или по-високо в надморска височина. 
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз мисля да ги слагам (и кивитата) на място с почти целодневна сянка - да се катерят по дървета, а камчатките като подлес, а под тях мисля горски ягоди, медуница и тн...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудесна идея. Пермакултура/горичкова градина в действие. :)  И ние се стремим към това.

Ето тук качих файл със записване за видиве, бройки и желаещи- за да се вижда от всички.

 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ofSLKDub6ZNccmGFaAR7qejHff-AT_n2y4wVvdf776w/edit#gid=0

(от Боби: променям адреса на файла, тъй като го пренаправих за удобство на всички) -

Супер, благодаря зa полезното обръщане на формата и подобренията!

 

Бих искал да уточним логистично до къде да ги доставим в Бг и как да се доставят от "разпределителния център" до крайните потребители. Аз съм отбелязал къде съм.

 

Когато получа отговор на запитването до разсадника за размера и възрастта на растенията, времето за доставка до Бг и др. ще пусна тази информация тук.

На полската версия на уеб страницата им пише, че ще изпълняват поръчките от 25 март нататък (на зелен фон с големи букви). Информация от колежка от форума - много благодарим!!

Оформянето на поръчката ще е когато изясним с разсадника цената на доставка, размер на растенията и пр.

 

Имам карта която не прави надценки при пазаруване в чужбина и конвертира еврото 1:2 в левове. На страницата на разсадника са писали, че става плащането с Paypal  и ако е така - добре.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще се запиша сега. Ако друг от София иска, можеш да ги пратиш до мен и останалите да си ги вземат от моя офис всеки работен ден.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурно и аз ще се включа и ще ги взема от Боби (от София съм). Довечера или утре ще направя избора си.

И аз се включих

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добавих в таблицата 2 реда за контакт - тел. и мейл – да ги има към поръчката... Аз съм ОК да се пратят до офиса на Боби в София, хем ще се запознаем :)

 

В моята поръчка слжих и една Akebia quinata - Шоколадова лоза, странно, че поляците са я поставили в раздел "Декоративни", цената е много добра. Продължавам да си търся Akebia Silver Bells :)

Преди 3 години взех и засадих една Lonicera var. kamtschatica (Honyberry), пак полска, бяха ги пуснали в БауМакс по 7-8 лв. Засадих я на северната ограда, на сянка, тъй като пишеше, че издържа до -50... хвана си се и тръгна да се развива. По съвет на комшия, агроном я наторих с NPCa - към 30 гр. и точно след седмица загина.  Така и не успях да опитам плодчетата - в България май е известна като ядлива Лоницера, ядлив Орлов нокът или също като Майска боровинка. 

Любо много благодаря за идеята и инфото за Шизандрата, не го бях чувал това растение и с радост ще засадя.

Сладкото Годжи Бери на поляците също изглджда много интересно. Предполагам знаете, че Годжито иска много кастрене и оформяне - ето тук има доста подробни инструкции на български: Кастрене на Годжи бери. От тази, същата фирма смятам да взема също няколко корена Годжи за проба, имат собствени сортове. Пак от тях мисля да взема и Облепиха

 

 

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добавих си координатите,

менютата на гугълската програма отваряща файла ми излизат на японски/китайски или какъвто и да е там език, така че не знам как да направя текста по-малък.

аз моите годжи берита ги изкорених тая година, едното беше поне 5-годишно, а другите година-две по-млади. Трябва здраво кастрене, цъфтят, но имаше само 5-6 плодчета, които така и не узряха напълно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И при мен същата работа: първата година роди 20-ина плодчета, дребни, но си бяха плодчета. Аз не знаех, че трябва да го кастря. През 2015 г. се скъса да цъфти, но едва, едва върза 5-6 плодчета, а и стана много безформено с едни дълги по 2 метра клони, с рехави листа... Окастрил съм го яко - оставих го буквално на 2-3 главни ствола и ще видим тази пролет как ще се развие. Така или иначе като сорт е много дребно, та може и аз да го преместя в полето, а на негово място да засадя някой от полските сортове...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В началото имах мерак да гледам годжи бери, засадих и касис, йоща, цариградско/немско грозде. Последните три-четри години раждат много и трудно се берат, малки дребни, някои бодливи. Като си помислих че това ме чака и годжито, ако роди с тия дребни плодчета ... И през ноември замина, на негово място засадих поредната къпина (общо 9 или 10 сорта). Имам и малини доста.

При кратък анализ при мен виреят основно дребни плодове, трудни и бавни за бране :D Поне лешниците лесно се събират + кивито исай, което се разви доста добре.

А сега ще разнообразя селекцията на аргутите

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,
Благодаря за тази ценна обмяна на информация, която се получава.
За полския разсадник: - Информация от колежка от форума - много благодарим!!
На полската версия на уеб страницата им пише, че ще изпълняват поръчките от 25 март нататък (на зелен фон с големи букви).

Възможно е да са си дали малко почивка от административната работа поне, защото им изпратих вече 2 имейла от миналата седмица и още няма отговори.

Така, че явно ще имаме повече време.
Почти всичи без мен искат растенията си в или около София. Нека, за по-удобно на повечето желаещи за тези растения да ги поръчаме до София и да измислим как да се препратят моите растения до Първомай (или селото ми наблизо му, където ще ги садя).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sid, да шизандрата е много ценно растение! Задължителен компонент на всички смеси /илачи от китайската традиционна медицина, това само по себе си говори достатъчно красноречиво.

Аз гледах и семената й, преди да намеря източници на растения, но от семена трудно се хващала.
Виждам, че повечето са го съобразили в поръчката и предполагам сте наясно всички:

от шизандрата са препоръчват 2 растения за опрашване/плодаване, а за камчатките се препоръчват поне 2 растения от различни сортове за плодаване. (самостерилни са)

 

Облепиха/ракитник и аз търся, запитах този разсадник дали ще я пуснат скоро (заедно с Ананасная - аргута). Ще намерим - или от тях или от другаде.

 

Akebia - също съм й хвърлил око, единственото което още ме спира да си изясня до колко са вкусни/ядливи плодовете.
Ще изчакам за сега, че няма да може всичко наведнъж :) - лятото ще трябва да се поливат всичките тези, особено лианите..

Иво, на годжито плодовете се наливат по-големи с поливане. :)

И от сорта. разбира се зависи.
Йощата от къде си я взел?  Ако я подрязваш, би ли ме имал предвид за някоя пръчка?  Ух, и от Issai -я щом ти върви добре. :)
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Lyubsun, йощата я взех от тук: http://zelena-prolet.com/Ribes_nidigrolaria_RibesXnidigrolaria, от тях взех доста неща преди три години (камчатки, монарда и др.) От камчатките само една оцеля (бях зимал и от други разсадници), а уж бяха различни сортове. Като подрязвам йощата ще те имам предвид. Почти всички растения в градината се поливат капково, включително годжите, растеше като лудо, ама като дойде време да бера особено цариградското грозде, губя мерак за всички дребноплодни.

Акебията се качи на перголата вече, миналата година цъфтя малко, но плод не върза. Сега ще търся друг вид, защото информацията от нета е противоречива дали трябва второ растение и какво.

Много ме заинтересува граховото дърво, звучи много интересно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за своевремения и ценен отговор!

Годжи - ако пък се поливат повече може да отиде към вегетативен растеж, вместо плододаване. но капковото сигурно осигурява точното количество, когато е необходимо.

Zelena prolet са си разширили доста асортимента (гледах ги последно преди доста време), браво - виждам, че имат и миризлива върба (Eleagnus umbelata).

 

Да, сибирското грахово дърво е ценно растение. информацията кога започва да плодова е противоречива, но е прекрасно растение така или иначе, с много употреби. Семена трудно се намират, ще се радвам да споделя - пусни адр. ако искаш - искат стратификация.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз не знаех за Йощата, но снощи я прверих - ще си обогатя колекцията от френско грозде/касис/цариградско грозде :). Намислил съм да се разходя до "Зелена пролет" защото си харесах и други неща.

 

Къпини/малини нямам много, ако изключим диво-растящите - имам 1 сорт (не знам кой) едри малини без бодли - още не съм ги пробвал + 1 сорт къпини - много едри с бодли от екзотик плантс: Blackberry Karaka Black още незасадено. Също така 2 сорта ТайБери, което също ще садя тази пролет.

 

Иво имаш ли представа каква е твоята Акебия? Аз съм намислил да засаждам 3 сорта, за момента имам Akebia x Pentaphylla (в саксия). За киви Исай ако подрязваш, ме брой и мен, за някоя пръчка :)

 

Lyubsun аз мисля да взема облепиха от БиоТрии (линка съм го дал по-горе). Не знам цени, но не очаквам да е повече от 6-7 лв. – все пак са производители. Мога да разуча и да кажа, ако решиш няма да е проблем да взема и за теб и да ти ги изпратя, може да се комбинира и с растенията от Полша.

 

От полския сайт, аз си харесах още тези 2-те, но ги нямат налични в момента:

ирга - Canadian serviceberry и облепиха - Sea Buckthorn, ordinary. Ако искате в таблицата ще добавя и една група "Неналични" - до 25-ти март, ако се появи нещо от тях да се включи в поръчката?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За годжитата знам, че ако не се режат зверски - не дават плод. За това е свидетелство и "дивото" годжи бери, което на едното село съставлява част от плета към улицата и е на над 30 години, като дърво... само дето му викат обички там (с ударение на О). Когато го опасат козите безконтролно отвън, на другата година има бая плодчета.

 

Акебия шоколадова има Бушката  :) но и тя не се е вясвала тук, иначе ми даде семена, в момента са в перлит в хладилника за стратификация, ще видим.

http://bezmotika.com/gallery/image/127-%D1%88%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%B4%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0/

 

Сибирски грах отгледах от семена пак лани, както и олеастър (миризлива върба), в момента съм ги зазимил в градината директно насадени, дано живнат на пролет.

http://bezmotika.com/topic/88-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%B0%D0%B4-%D0%B4%D1%80%D1%8A%D0%B2%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0/

 

Сега пак съм сложил техни семена в хладилника.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Годжитата ги резах, резах, ама те по-бързо растат отколкото аз успявам да ги кастря.

Акебията я взех преди няколко години от сортови семена, ама пишеше само Akebia Quinata и нищо друго, още пазя пластмасовия етикет и на него пише че не се яде, но истината е друга. На сортови семена описанието на сортовете не им е най силната страна ;) Мисля да взема една Akebia Pentaphylla, гледам че в ексзотик плантс имат и Silver Bells, ама като не знам каква е моята.

Каквото мога да предложа като пръчки ще предложа, да видя само какво е оцеляло тази зима при -22 градуса. Малините са ми Люлин и явно са си паднали на мястото, защото много дават, почти цяло село прави компоти и сладка от тях, миналата година засадих и едни Fall Gold, Тайберито ще го махам, само едно е малко като растение, а пък иска да се разраства много, иначе е вкусно (не знам сорта).

Имам и една малина Black Jewels, която първоначално мислех че е къпина, много е красива, а и е сладка,мислех че съм я изгубил, ама миналата година се съвзе. Нещо не се справих с атачването на картинката

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята Акебия е от Екзотик Плантс, поръчах Силвър белс, но нямали и ми пратиха тази хибрид пентафила с трифолиата (била даже по ценна) в сайта си седи, че имат Силвър белс, но по тел.  казват че няма. Ако тръгне както трябва, на есен ще я кастря и ще имам да раздавам пръчки - Akebia x Pentaphylla - 2 ltr. Писах на Бушката за семена, но явно отдавна не е влизала, тъй като не ми е отговорила. В полския сайт е 2,40 Евро, така че съм си включил 1 в моята заявка Akebia quinata.

 

Ще гледам през пролетта да засадя и Миризлива върба, даже видях, че има една която е вечнозелена и ядлива... :) 

Боби, дано тази пролет да имаш за раздаване от гигантската тръстика, бих искал и аз да я завъдя край реката.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От акебията имам семена от Бушката още малко останали, ако искаш мога да ти дам? Или евентуално ако се стратифицират тия успешно, като покълнат някое бебенце да си го отгледаш? Същото важи и за олеастъра, моят е Elaeagnus angustfolia - семена нямам останали, но ако покълнат, бих ти дал. Предлагам това като евентуален начин да спестиш някой лев (винаги в моя дневен ред), но ако предпочиташ да поръчаш големи растения - ти си знаеш най-добре :)

 

М/у другото, аз лично предпочитам да купувам от Пол от Шипка семена и растения (в смисъл предпочитам пред вноса, ако има избор), защото, както писах и в чата, поне знам, че подпомагам достойна кауза на родна почва. Специално акебии имат, а и много други неща...

 

http://www.balkep.org/plant-profiles.html

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Облепиха, Serviceberry и Ананасная, - Браво, сложени са вече. Ако има налични до момента на поръчката от Ведровски, и аз бих поръчал от тези.
Има и вид ирга (Serviceberry) разпространен и в Бг - Аmelanchier ovalis.

Също с вкусни плодове. Среща се из цялата страна, по скалисти/каменисти места в предпланини и планини до 1900м н.в.
Може да се отглеждаме като излизаме навън за подходящи култивари :)

 

Сид, моля информирай за цените/какви растения са на облепиха които намериш (от Биотрее или другаде), интересувам се да си взема - някакъв именуван култивар/сорт. ако има. Иначе насадих тази зима дoста семена, да видим какво ще излезе от тях. Зелена пролет виждам, че също имат от 6 до 15 лв растения от 30-40 до 80-100см, съответно.

 

Боби, писах в другата нишка която свърза по-горе: прави ли стратификация/третиране на семената на (сибирското) граховото дърво? И каква? Само 45 дни на студено? Cаragana brevispina предполагам имаш пред вид?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купували ли сте от Пол http://www.balkep.org
- как са растенията/семената му/им? Видях доста интересни неща :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко им е добре - дори тая година доставяха растения покрай плод-зеленчуковата си продукция в София в бившия Хранкооп, където помагах. Предимно подправки, но бяха в много добро състояние дори след пренос по куриер. Освен това Пол е супер точен, пиши му или му се обади и можеш да се разбереш с него за всичко, да ти обясни и тн.

 

Отделно сме ходили семейно при тях преди години за два дни покрай годишните им дни на отворените врати, много приятно и опознавателно :) От там са ми семената за сибирския грах - той ме запали преди няколко години.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти за препоръката. Супер, със сигурност ще им пиша и съм им потенциален клиент:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Премествам сега няколко мнения в другата тема, но е малко сложно че всеки говори за всичко :) Пишете ми в чата ако смятате че още нещо трябва да бъде местено.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, пиша, защото има пролетно раздвижване от страна на полския разсадник. На уеб страницата им поне.

Актуализирани са цени и наличности.

От това което се отнася до нас: няма ги някои от промоциите, има налични Ананасная, облепиха.

Като цяло, цените на кивитата и разнообразието остават доста атрактивни. 

Моля прегледайте сайта и актуализирайте поръчките си.

 

Аз ще продължа да търся отговори от тях на запитванията по въпросите които ни вълнуват (и които вече съм им изпращал 2 пъти): цена и начин / време за доставка, големина на растенията и др..

Някой има ли минути за Полша, за да им звъннем по тел.?

До сега не са отговорили на 2 имейла, може това, че са на английски, че е в разгара на сезона или кой знае какво да не им е удобно.

 

Ето отново линка на поръчката, за удобство:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ofSLKDub6ZNccmGFaAR7qejHff-AT_n2y4wVvdf776w/edit#gid=0

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето отговори на някои от въпросите (от уеб страницата им):
"Plants sold by us are sent in one-litre pots. To most of them we attach coloured  labels with the plant image and the recommended manner of care (short, useful tips and information). As a support we provide a 60 cm bamboo stick. The plants have a strong root system, are healthy, not damaged. All of them are carefully and safely packed so that they are not damaged during transport. Our plants are packed in specially prepared boxes, they are protected against peat spillage, as well as other damages during transport. However, if the parcel reaches you damaged - please contact us, we will do everything in our power to make each of OUR customers satisfied!"
roslinki.jpg
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звучи добре, като решиш - прави поръчката. Към края на март като се засуши, таман удобно време за посаждане!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз съм ОК

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пускам я при потвърждения от Sid и Димитър Георгиев на количествата им с оглед на актуализираните цени/ променени наличности и промоции на някои от поръчваните растения.

Боби е прав, че времето напредва. 

Ще искам да пусна поръчката до Сряда, 10ч.

 

Боби, чак сега имаше размърдване от Полша. Дори бяха писали на сайта си, че ще изпълняват поръчки след 25ти март, така, че сме предсрочно. (вече са го махнали това съобщение, така,че и те са предсрочно :) )

Поръчваме до адреса на офиса ти, нали?

Моля, упдейт на пълния адрес (ул, №, ПК) във файла с поръчката или на ЛС.

 

Ще уточня за плащането след като го измисля на по-свежа глава, за сега се приемат предложения:

Или на Боби - ако му е удобно да събира парите и да ми ги даде при взимането на моите растения, или с изпращане на запис или нещо такова до мен, за да си получите растенията :)

 

Димитре, твоята поръчка е най-голяма - за над 100 лв, а до сега нямаш участие във форума и не те познаваме.
Потвърди, че не си робот :) и се обади да се разберем за плащане ако искаш да ти пусна поръчката.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С помощта на човек, на когото извънредно много благодаря, вече има съвършена яснота по въпросите ни:

- растенията са с височина 60см и са двегодишни.
- би трябвало да започнат да плододават в този или следващия сезон!
- всички растения са в 1-литрови саксии, даже годжито.
- транспорта отнема 4-5 дни до Бг и се поема от GLS колетни пратки
- не ни се полагат никакви намаления, такава бройка растения е средна/нормална за поръчките им през интернет
- транспортните разходи се начисляват на опаковъчен колет/кашон: 22 (77 злоти) на колет от 24 растения;

66 (231 злоти) за растенията ни в момента - 68 бр., които ще са в 3 техни стандартни колета по 24 растения.

- поръчката се изпраща по интернет, плащането искат

с банков превод - ще видя дали ще стане с PayPal, както е казано на уеб страницата им, ако не - това е нова тема..

като получат парите изпращат растенията веднага. Цялата акция би трябвало да отнеме около или по-малко от седмица.

Вече изпълняват поръчки.

Очаквана Крайна цена: За всеки от поръчващите това значи: цената на растенията + около 1 на растение за доставка до Бг. + сума за банкова такса, ако има такава, поделена между поръчващите.

 

За максимална ефективност на транспортните разходи може да попълните още 2/4 растения ако ще са в 2 кашона (2х 24=48), 4ма поръчващи или 3 кашона (3х 24=72), 5има поръчващи, съответно.

 

Пуснал съм SMS и ЛС на Сид и Дим.Г. да актуализират поръчките си ASAP.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз я актуализирах моята.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
    48 paстения
Order amount: 118.64 €

Shipping service (shipping / PayPal)  42.00 €

 

Total 160.64        

 

StatusWaiting for the transfer

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Настояват за плащане с банков трансфер.

Не става с PаyPal, въпреки, че е посочено такова плащане на страницата им.

На мен току-що банката ми ми блокира достъпа (при опит за банков трансфер) за въвеждане на грешна парола.

Другата ми банка е ново-придобита от трета такава и там също не мога да се лог-на.

Могат да направя банкирането /трансфер само от офис, а съм далеч от такъв.
Някой има ли интернет банкиране / иска ли да направи трансфера

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента съм извън страната с ограничен достъп до интернет, съответно и банкиране. След сряда ще съм по-достъпен, дотогава ако има нещо най-добре SMS, GSM или мейла ми. Ще отговоря при първа възможност, че нещо много дебнат на тая конференция.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм с електронно банкиране само за фирмената ми сметка, не и за личната... Имам кредитни карти, с които може да се плаща директно или през PayPal - така пазарувам онлайн. 

 

Принципно през PayPal ни е най-чистия вариант - плащането минава веднага и е с малка комисионна (май я плаща търговеца). Ако е с банков превод към чужбина плащането става супер бавно - седмица, че и повече. Таксата е от порядък 30 Евро (принципно е % от сумата, но не по-малко от...).

Така, че според мен това не е "нашата" опция...

 

Любо ти опита ли да платиш през PayPal или те предварително ти настояват за трансфер? В сайта навсякъде пише PayPal,  даже са дадени Visa i Master Card - през PayPal, доколкото се ориентирах без регистрация?

 

Така че според мен да си настояваме на PayPal и да не се "връзваме" на банков превод...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.