Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Устойчиво киви (cold hardy kiwi) - Actinidia arguta / kolomikta

Recommended Posts

Боби Димитров

Интереса ми към тези лиани се породи от способността им да растат бързо и да виреят дори на частична сянка. Отделно, всички мнения, които намерих онлайн, за вкуса на плодовете са в полза на тези кивита (сравнено с класическото мъхнато киви - deliciosa). Като добавиш, че не трябва да се белят и ме спечелиха.

 

Миналата пролет гледах, че се продават някакви неуточнени като пол и вид  "устойчиви кивита" в строителните хипермаркети. Тогава се разрових в Permies.com и други форуми и почнах да трупам впечатления. 

 

Тази пролет се опитах да си намеря гарантиран вид / сорт / пол, но цените, на които се натъкнах, са брутални - 15-20 лева и нагоре за по-възрастна лоза киви, като са ти нужни най-малко два броя.

 

На много места пише, че видът Issai (който расте най-слабо, съответно не "превзема" толкова, може да се гледа и в саксия дори) бил "self-fruitful" - не съм сигурен как се превежда на български, но не е същото като self-fertile. С други думи, едно растение може да се опраши и да даде плод, но плодовете нямат семена или семената не са жизнени.

 

Това е теорията. Но в много теми по forums.gardenweb.com хора споделят, че Issai без друг опрашител не дава плод, или дава много малко, или пък плодът окапва след завръзвне. Някои от хората споделят, че след добавянето на друг сорт киви, например Anna, добивите се повишават до нормални нива.

 

Въпросите ми са няколко:

 • Ако отглеждате Actinidia arguta - кой точно сорт е?
 • Колко е възрастна лозата и кога почна да плододава?
 • Имате ли комбинация от мъжки/женски растения и ако да - колко и какви?
 • От къде взехте лозата, на каква възраст и цена?
 • Някой отглежда ли Kolomikta?
 • Някой отгледал ли е arguta / kolomikta от семе?

 

Малко линкове за референция:

 

http://forum.palmi.bg/viewtopic.php?f=12&t=57

 

http://agroplovdiv.bg/12044/%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%83%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D0%B2%D0%B8/

 

http://forums.botanicalgarden.ubc.ca/threads/are-there-self-fertile-kiwis-in-canada.55383/

 

http://forums.gardenweb.com/discussions/1458958/male-plant-for-issai-hardy-kiwi

 

http://forums.gardenweb.com/discussions/1508772/issai-kiwi-seeds-misleading-ads

 

Много дискусии, в които участва потребителя Kiwinut - от много години отглежда много сортове киви:

http://www.gardenweb.com/gardenweb/query/kiwinut/sort=latest-activity

 

Един цитат:

My Issai's have never set fruit in seven years without pollination with viable male pollen. ... I would rate the fruit of 'Anna' higher than 'Issai', but with 'Issai', you will likely get fruit the very next year with a late blooming male nearby, while with 'Anna', you may be waiting 3-10 years to start getting fruit, and 'Issai' is only moderately vigorous, flowering readily even when small, while 'Anna' could compete with kudsu and gets enormous. "Issai" literally translates to "first year" or "year one" from Japanese, in reference to its precocious nature.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov

След няколко опита да се сдобия с кивита, варианти мъжко женско, Jenny, което трябваше да самофертилно почти се бях отказал, то не бяха зазимявания, някои изкараха една зима и едно лято и следващата зима даваха фира. Според мен в моя случай, освен студена зима, късни слани, влияние оказаха високите подпочвени води и алкалната почва.

Преди две години на пролетното изложение на Флората, ако не се лъжа, видях Issai на щанда на Сортови семена и взех две. Реших че това е последен опит. Засадих ги на перголата и те взеха че тръгнаха, изкараха около 2,5 метра през лятото. 2014/2015 не ги зазимявах, реших: каквото такова. Пролетта на 2015 те пък взеха че тръгнаха, въпреки че температури около -20 градуса, върховете им бяха измръзнали около 15-20 см. След това цъфнаха, доста като за първа година, а после и вързаха, част от завръзите окапаха, но около 7-8 плодчета останаха. Станаха колкото гроздено зърно.

Това е моят опит с Аргутата.

Освен сайта и форума на palmi.bg има и този (сигурно го знаеш): http://exoticplantsbg.com/category/51/hrasti-i-liani.htmlи форума му: http://exoticplants.ovo.bg/forum/6-40-1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

Преди четири години купих от Г-н Кумчев на изложението "Агра" в пловдивския панаир едно мъжко и две женски обикновени /мъхнати/ бройки разсад киви. Бяха се хванали и се развиваха нормално през следващите три месеца, но за мое огромно разочарование една гениална глава роди блестящата идея да плакне кофи след пренасяне в тях на циментов разтвор и да полива точно кивитата. Докато разбера какво става почвата беше полубетонирана и кивитата увехнаха, както и меракът ми да си имам този вид екзотично растение. Не съм се отказал напълно, но чакам да ме връхлети вдъхновението и сигурно някой ден пак ще пробвам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ивайло, благодаря за инфото, значи и за теб е валиден експеримента с посаждане на трето растение, мъжко, което да действа като опрашител за двете.

 

Точно на Exotic Plants бях гледал кивита, сега са предложили и по-млади (макар че 2 liter pots нищо не говори за възрастта на растението), съответно по-евтини, но пак е 15+15+15 лева... Не ми харесва това на фона на 4-5 лв плодно дръвче.

 

Аз се замислям да купя по ebay семена за kolomikta и да видя какво ще стане. Целта ми не е 1 растение, което да пазя като очите си (съдейки по началното мнение в темата на форумите Exotic Plants, кивито има нужда от по-голяма грижа от дете през първите 7 години от живота му), а да имам няколко/много, които мога да заложа в основата на дървета в рядка горичка и да оставя на самотек. С други думи, да ги ползвам за vertical layer.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Sid

И аз планирам да засадя 4 броя (различни сортове) напролет. За моманта ги отглеждам в саксия в помещение на 15 градуса. Сортовете, които взех са:

 

Actinidia delic. Hayward - http://palmi.bg/bg/products/109-kivi-aktinidiya-sort-hejuard.html

 

Actinidia argot Ananasnaya - http://exoticplantsbg.com/product/604/actinidia-arguta-ananasnaya-3-ltr.html

 

Actinidia argot Weiki (Баварско киви) - http://exoticplantsbg.com/product/342/actinidia-arguta-weiki-female-3-ltr-pots.html

 

Actinidia arguta CORNEL - мъжки опрашител - http://exoticplantsbg.com/product/45/actinidia-arguta-cornel-impollinatore-3-ltr.html

 

Много ме е яд, че не успях да си поръчам и едно самоопрашващо се киви - явно са имали много малко бройки и доколкото разбрах по телефона са се продали много бързо:

 

Actinidia arguta GENEVA™ - 2 ltr. pots  по 7 лв. което е супер добра цена

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Хоби Работилничка

В Бургас има фирма, която се занимава с разсад на овошки - при тях обикновено киви е 7 лева за брой 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Михаил Караянчев

Може ли малко инфо за фирмата в Бургас, смисъл къде се намира?чБлагодаря предварително!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Хоби Работилничка

На последната спирка на автобус 211 в кв.Изгрев - едно дървено магазинче с много цветя и храсти отвън на тротоара.От мен купуват сандъчета, лейки, саксии и т.н. и се водят фирма "Прелом", Близка съм и с двете момичета и мога да поискам адреси и телефони за връзка - доколкото знам те въртят магазина, а бащата се занимава с разсадите някъде в района на Мина Черно море.

Последно говорихме за киви на есен, защото съм, меко казано, отвратена от моята асма и искам да я махна, но при южно изложение и по улицата ни едно дърво да се обесиш, та камо ли да пази сянка ще бъде фатално да махна асмата без никаква алтернатива.... и те ми предложиха киви.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
LyubS

Здравейте, Аз съм Любо, попаднах на този форум с търсачка и запитване сходно с това от темата.

Търся растения с гарантирани произход, сортове и полове на нормални пазарни цени, които се оказват рядкост.

Много се радвам да намеря съмишленици, както за интересни растения като студоустойчивите кивита, така и за действия без мотики, с природата :)

 

За  устойчивите кивита: А. arguta, A. kolomikta, A. polygama намерих разсадник, специализиран за лианни с мн.добри цени: Ведровски от Полша.

Ще поръчам от тях, защото имат богата селекция на сортове студоустойчиви кивита и някои др. растения които ме интересуват. Специално за кивитата имат отлични сортове като Кен'с ред, Харди ред, Пурпурна Садова, и др. които не съм виждал до сега да се предлагат у нашенско.

Цените са народни: 2.16€ за мъжките и 2.40€ за женските и самоопрашващите се кивита. Цените на изпращането до Бг, обаче са по-сериозни: 20/21€ за 16/24 растения, съответно.

Ако някой иска да се включи, за да споделим транспортните разходи нека се свърже с мен. За количество 24 бр очакваната цена заедно с доставката до Бг ще е 6.30- 7лв на киви и ще се калкулира като цени на поръчаните растения и % от транспортните разходи. Ще поръчвам пакета с растенията до Пловдивско.

За няколко допълнителни растения /участника които да се включат към поръчката няма да правя надбавки над цените на разсадника. Картата ми конвертира EUR в БГ лев до сега чисто 1:2 + стотинки за трансакцията.

 

От този разсадник имат и др. интересни лиани, храсти, лози и декоративни растения. Основната им тема са лианите.

Ако се интересува някой да се включи в поръчката, за да споделим транспортните при горепосочените цени и условия, свържете с мен за повече информация до 03.02 т.г. на ls_plovdiv на yahoo точка ком, тел _7461277  с префикс от липсващите 2 цифри на виваком.
Успешни засаждания!

 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Здрасти Любо, радвам се че писа! Ще ти пратя и мейл ако не прочетеш това, но предпочитам да е публично, за да видят и другите.

 

Основни 2 питания имам, защото не се ориентирах в полския сайт. Колко големи растения пращат за тези пари? Ти колко броя смяташ да вземеш (предвид, че за 24 е най-изгоден транспорта?

 

Аз лично имам интерес към две Sentyabraskaya (единствената им kolomikta?) + опрашител за нея (Адам). Отделно от arguta бих взел пак едно мъжко за опрашител (даже по-добре две, че ще дам и на родата) и от различните сортове по едно - hardy red, ken's red, weiki, червена градинска (purpurna sadowa?), geneva, issai, jumbo... За жалост нямат Ananasnaja в момента :(

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
LyubS

Боби, здравей, точно си проверявах имейла, когато доиде съобщението за твоя отговор тука.
Запитах ги през имейл, точно същите неща които и ти отбеляза Въпрос №1, какъв е размерът на растенията които продават, в саксии ли са (както се вижда по снимките) или на гол корен и Въп №4 дали ще имат в най-скоро бъдеще налична Ананасная :). и някои други.

Чакам за сега отговор от тях.
Аз съм си набелязал 14 растения, и мога да намаля бройката с няколко или да я повиша до 24 съобразно наличието и на други желаещи. Освен кивита, ще поръчам и шизандра, някои от камчатките (ранни сравнително едри плодове от ранга на боровинките, но не чак толкова взискателни) и едроплодно годжи със сладки плодове.

Ще се радвам ако можем да комбинираме нещата така, че да се получи по-голямо видово разнообразие и да обменяме в бъдеще.
Ти до къде ще искаш растенията? Може да отговориш и на ЛС или имейл.
Поздрави, приятен ден! 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
LyubS

 >Sentyabraskaya (единствената им kolomikta?)

 

Имат и самопрашващата се Dr. Szymanowski от коломиктите. Листата са с красивите декоративни листа на мъжките, трябва да се провери за плододаването, което понякога не е толкова обилно при такива "срещу природата им" хермафродитни кивита.

Редактирано, за да добавя след като си прегледах събраните материали:
Dr. Szymanowski е
отбелязано като "Женско" нa e-clematis. (цена там около 9лв)
На др. място: "female variety with male features".
Поне постоянното е, че е Kolomikta и плодоноси.. :)

 

Редактирано от Lyubsun

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov

Изглежда интересно и предизвикателно, заслужава си да се опита.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Sid

Да кажа, че и аз бих се включил с 1-2 кивита, но нека се ориентирам, също така ще разгледам какво друго предлагат и ще пиша.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Камчатките са Lonicera caerulea, нали? На Gardenweb не ги хвалят като непретенциозни, особено на глинести почви (слаб добив и то след 3-4 години), но бих пробвал и такова - принципно всяко растение, което има потенциала да вирее само, без да му бая целогодишно, а освен това да има възможност даде нещо ядливо и вкусно - съм готов да пробвам :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
LyubS

Да,

Lonicera caerulea var. kamtschatica – Japan (Late)

"Късните", т.е. японските - Haskap са за предпочитане, пред руските : Lonicera caerulea var. edulis – Russian (Early)

 

Руските са от Сибир и са прекалено студоустойчиви: започват да цъфтят прекалено рано в нашите "меки" за тях зими. В резултат или им замръзват цветовете при следващото понижаване на температурите или пък нямат опрашители при много ниски температури.

 

Благодаря за предупреждението за глинеста почва!  Ще внимавам с описанията, защото и моята е такава :)
Ето и още 1 мнение:
От книгата на Martin Crawford: Creating a Forest Garden
"Cultivation: Plant potted or bare-rooted plants in winter (comes early into growth). Tolerates most soils. Prefers sun for good fruiting, but tolerates some shade."
Самостерни са! - това за мен е нещото с което най-много да се внимава: трябват поне 2 различни сорта за взаимно опрашване.

Както и това, че не им понасят много високи температури. Трябва да се садят на място със следобедна сянка у нас или по-високо в надморска височина. 
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Аз мисля да ги слагам (и кивитата) на място с почти целодневна сянка - да се катерят по дървета, а камчатките като подлес, а под тях мисля горски ягоди, медуница и тн...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
LyubS

Чудесна идея. Пермакултура/горичкова градина в действие. :)  И ние се стремим към това.

Ето тук качих файл със записване за видиве, бройки и желаещи- за да се вижда от всички.

 

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ofSLKDub6ZNccmGFaAR7qejHff-AT_n2y4wVvdf776w/edit#gid=0

(от Боби: променям адреса на файла, тъй като го пренаправих за удобство на всички) -

Супер, благодаря зa полезното обръщане на формата и подобренията!

 

Бих искал да уточним логистично до къде да ги доставим в Бг и как да се доставят от "разпределителния център" до крайните потребители. Аз съм отбелязал къде съм.

 

Когато получа отговор на запитването до разсадника за размера и възрастта на растенията, времето за доставка до Бг и др. ще пусна тази информация тук.

На полската версия на уеб страницата им пише, че ще изпълняват поръчките от 25 март нататък (на зелен фон с големи букви). Информация от колежка от форума - много благодарим!!

Оформянето на поръчката ще е когато изясним с разсадника цената на доставка, размер на растенията и пр.

 

Имам карта която не прави надценки при пазаруване в чужбина и конвертира еврото 1:2 в левове. На страницата на разсадника са писали, че става плащането с Paypal  и ако е така - добре.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ще се запиша сега. Ако друг от София иска, можеш да ги пратиш до мен и останалите да си ги вземат от моя офис всеки работен ден.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване