Cucurbita Maxima

Градината през Февруари

24 мнения в тази тема

В зеленчуковата градина основното внимание е насочено към засяването и отглеждането на разсади за ранни зеленчуци - домати, чушки, краставици, патладжан, салати, ранно зеле и карфиол. На открито може да се сеят ранни моркови, спанак, грах, бамя, градинска лобода, магданоз, копър, лук от семе. 


 


В овощната градина е време да се извърши пролетната резитба на овошките и лозите.


 


Споделете какво (ще) се случва в градината ви през този месец, какво садите и какви други дейности извършвате.


 


http://nivabg.com/calendar/agrokalendar-fevruari-za-gradinarya-ovoshtarya-lozarya-i-pchelarya--24/


Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде, да се събуждаме вече от зимния сън  :P  За този уикенд съм планирала да подготвя малко лехички и ако позволява времето - да насеем грахчо, моркови и зеленийки. 

 

Лехите съм решила тази година да пробваме обратната технология - вдлъбнати. За нашия климат и условия би трябвало да са много по-подходящи. Имам чуденка относно разположението обаче - по принцип нали се води, че е по-добре лехите да са разположени север-юг, за да не се засенчват едно друго растенията. От друга страна, ако има наклон, трябва да са напречно на наклона, за да не бяга водата. Обаче при мен наклонът е към юг-югоизток, та няма как да удовлетворя и двете изисквания едновременно. В интерес на истината, миналата година имахме лехи и на така, и на иначе - не забелязах някаква разлика да има. Обаче бяха къси и повдигнати, а сега ще са дълги и вдлъбнати.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нашите са 4 м дълги и са юи-сз с около 30 градуса отклонение от идеалния север. Идеалите са хубаво нещо, но не бих робувал на тях. Теренът е по-важен. Освен това, слънцето лятото обикаля в много по-широк от 180 градуса ъгъл - ползвай TPE за справка! При нас сз страна на лехите хваща от 3-4 до след 7 вечерта слънце през лятото.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изкопахме една бая дълбочка леха север-юг и засяхме ред грах, ред репички и ред морков на нея. Впоследствие се усетих, че точно кореноплоди не са най-подходящи в случая (не знам колко пръст остана отдолу до бигора), ма нейсе. 

 

Сях и копър, магданоз и лобода. И мак.

 

А немското грозде ме изтролира. Нали не идвахме миналата седмица, че беше студено, та го натопих във вода, уж да не изсъхне. А то взе, че се разлисти. Реших да не го садя сега, щото храстите в градината не са се разлистили още и да не му е твърде студено. Оставих го във пак вода вътре да се аклиматизира и другата седмица надявам се вече да мога да го бодна.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При вас е жега, можеш да сееш и домати вече! :)

 

Аз имам лош опит с моркови и магданоз рано, затова ще чакам. Но хванах "баткото" да набучка 3 редчета грах (комбинирано с броене до 50 на английски - не трябва да се изтърва възможността за учене!), докато бебката спеше, а мамчето сложи лук и чесън в една от "пресните" високи лехи.

 

Всичко друго спи в градината. Единствено чесъна от есента зеленее, наболи са по 2-3 см лаленца 5 броя, това е то.

 

Балканската чубрица, ригана, салвията и ментата може би са презимували, майораната и таросът - не :( , но финално становище очаквам средата на март. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много се чудя, защо съседите толкова късно сеят. Логично би било да се възползваме от топлото време тук, ама явно нещо ми убягва, кой знае...

 

При нас успешно са презимували кейл, рукола, зеле, манголд, праз, лук и чесън. И дивото лукче, дето ми го даде го гледах, че се е хванало, и руската маслинка е напъпила.

 

Кокичетата прецъфтяха почти, цъфтят игликите сега, напъпили са нарциси и зюмбюли.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас игликите още не са и чули, че се е стоплило. Само няколко кокичета са се подали.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-добрият начин да разбереш какво имат против съседите по всеки въпрос е... като направиш това, което не очакват :) Според мен туряй под покров разсада домати и пробно няколко гнезда консервни открити и под полвинка туба. Гаранция ще цъфне до 2 седмици някоя комшийка да ти обясни кое как!

 

На 27-28.02 съм планирал второ посещение за дозасаждане на грах, още марули и репички, още лук и вече някои цветя. Първа проба моркови, нова реколта магданоз (старата ще я оставя частично за семе и корен) и тн. Някъде по това време ще вадя и семената от хладилника и ще почвам да пълня тарелките.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, за домати със сигурност е раншко  :) То и разсад няма откъде да взема по това време. Впрочем, тук консервен домат (Рома) не се гледа и не се продава. Понеже аз много ги обичам на салата миналата година си донесохме разсад от София, но или не се хвана, или не даде грам плод.

 

А съседите знаят само "махни го тоз бъз", "орежи тая смокиня", "таз трева трябва да я почистиш" и да сеят разни тайни неща под найлони  :ph34r:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля да сейна един нахут, понеже имам цяла торба молцясал и негоден за ядене. Ако стане - стане. Кисна и едни аспержови семена, че срокът им изтича. 

 

Чудя се с какво да подпълня миналогодишните лехи с кейл, манголд, лук и праз, че са малко рехави. Моркови и кориандър на първо четене, нещо друго да се сещате удачно?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи колко са големи лехите и колко са рехави, но бих сложил грах дори, нисък боб, изобщо бобови. Например този, който гледаме за бял, става висок не повече от 30-40 см. Грахът може да се гледа по земя - не е толкова ефективен, но може, особено ако вземеш не силно повивен сорт. И накрая, като се махнат тия култури, слагам едни корнишони за късни по земя и готово :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не са големи лехите - кейл метър на два, праз пак толкоз, манголд още по-малко. Само лукът е така по-сериозна площ, ама той пък е и по-гъст, а и очаквам от него все пак още някакво развитие тази година. Пропуснах да кажа, че всичко освен лука е на сенчесто.

 

Грах не знам, той ако расте добре (което не ми се е случвало досега де  ;) ) заема доста място и ми се струва, че ще задуши каквото има около него. А боб тая година няма да садя, само зелен фасул пълзящ ще сложа, щото нещо много хай-профайл ми се струва зрелия.

 

В листните (кейла и манголда) като че ли удачно е нещо кореноплодно, но не твърде едро, като моркови. Няма да си пречат (едното ще расте нагоре, другото надолу). Обаче морков с цвекло не е алелопатично, морков със зеле намирам противоречиво инфо. Може и нещо надземно, ама да е по-компактно.

 

Лукът ми е на по-слънчево, той от едната страна е червен, от другата бял и червения е доста по-рехав. На редове е и може помежду тях да се натъпче нещо, щото така или иначе той много ми буренясва с росопас. Може някаква билка да сложа, примерно лайка. Може моркови, може кориандър.

 

Празът е на бая сянка, миналата година беше с пореч, но не му харесва на пореча там - само се гърчи да търси слънце. Там ходи и поповото прасе, та за кореноплоди не е добре. Копър евентуално...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз миналата седмица открих земеделската година с 1м2 рукола, малко магданоз, див чесън.Руколата гледам е поникнала , магданоза, както винаги ще го чакам доста време / ако изобщо стане /.Тази година семената ги купих на ленти и се надявам да поникнат преди мравките да ги изкрадат.Днес си бях запланувала спанак, ама няма влизане в градината от тия дъждове, та ще чакам до другата неделя.Пристигна ми Пъпешовото дърво и черния домат след малко слагам семената в кофички и започвам да стискам палци.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почти нищо не успяхме да свършим неделята, че се наложи да подготвяме за майстори вътре. Посях аспержите, оплевих лука; при кейла и белия лук ръснах по малко кориандър, а междуредията на червения засях с моркови. Набодохме една глава чесън да има. 

 

Сложих няколко пръчки от немското грозде, да видя ще се справят ли. Тормози ме това, че го дават началото на март студено, дали ще е студено и при нас - божа работа.

 

Евгени, твоите нарцисчета са наболи  :)

 

А земята е само за плевене в момента, като от масло излиза всичко. Има голям бръм, пчели - стандарт и ксилокопи пасат мъртвата коприва. Много ме кефят ксилокопите, сериозни трътльовци. Калинчици няколко видяхме, и много червей ходи из лехите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аспержи от семе ли пося? Те искат по-топло за да покълват повече, поне моят опит в София е такъв...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналата година под малка подстригана черничка, самопоникнаха "едни неща"  :D и градско чедо, виждало аспержи само в супермаркета консервирани  в бурканчета, където са бели на цвят, а тези са червеникави по върха. Порових в интернет, опитах да разпозная по снимки и трябва да е аспержи. Срещат ли се така в диво състояние в България? Ще видя дали ще поникнат тази година и как да се погрижа за тях. На местенцето на което са, в този сезон пада сянка към 15 часа и е влажно и хладно. 

Cucurbita Maxima, в какви условия ги отглеждаш?

 

При нас беше вода и глина в събота и неделя, та у дома се заиграх с разсади разни - отново дръвчета и някоя билка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не ги отглеждам, ето Боби има опит - беше писал някъде тук. За пръв път ги сея; от досада ги посях, че им изтича срока на годност, пък ми е жал да хвърлям. Нямам особени надежди, откак изчетох дългите им списъци с изисквания :rolleyes:  А диви съм виждала по морето, ама само в храстова фаза, не на свещи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

У нас се срещат на много места диви аспержи, да, особено около реки, по сенчести места! Голям късмет е да имаш такива, защото са много усотойчиви, вече са установени и като цяло можеш да почнеш да ядеш още тая пролет, докато ние ще чакаме 10 години :)

 

Ето аспержовата тема:

http://bezmotika.com/topic/103-%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B6%D0%B8/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, преди малко я видях и се включих. Благодаря! :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да си припомним внезапната пролет от средата на миналия февруари:

https://bezmotika.com/blog/6/entry-33-201602/

 

+6.7 аномалия в средните месечни темп за София, а специално средата на месеца +12 градуса аномалия!

http://www.stringmeteo.com/synop/temp_month.php?rep_1113=1&year=2016&month=2&dst=&dend=&ord=num&submit=%D0%9F%D0%9E%D0%9A%D0%90%D0%96%D0%98#sel

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера отвих есенните садежи (лук, чесън, спанак, нахут+грах) и ги очесах с чесалото - да се сетят, че е време да се събуждат вече. Засламих ги прясно и днес мислех и първа поливка да им хвърля, ама дъжда ме изпревари. Смятам тия дни да сейна малко моркови, репички и копър.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби каза, че е рано за морковите!  :D

 

А есенните садежи защо и с какво са били завити? При мен, като се стопи снегът, видях, че чесънът е покарал.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, аз малко ще сейна. Малко сега, малко по-късно... и така докато най-накрая уцеля кога всъщност трябва  :D

 

Със слама завивам всичко по всяко време.

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Градината" :) само вкъщи - марулки и репички (пробно, както обикновено), но често дори ядем после от тях.post-54-0-11681700-1487524935_thumb.jpg

post-54-0-48392400-1487524966_thumb.jpg

От градината от време на време вадя земна ябълка. За работа не става.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.