Jump to content

Преди да се регистирате, молим ви прочетете Правилата на форумите и Какво е Без Мотика?.

Cucurbita Maxima

Градината през Февруари

Recommended Posts

Славянски
преди 1 час, алина написа:

 Но няма явно гаранция, защото едното от райските яб,лки не иска да се бужда. Търся сега янтарна киселина, може да го събуди тя. В Русия тя е стотинки, а тука направо като злато струва. Но две от дървета явно трябва да полея с янтарна киселина. 

Райските ябълки се събуждат през май след пресаждане. Понякога и юни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Миналата пролет не събуди една от фиданките Райска, и отиде в зимата без листа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Panik

Не е по темата...ама като си говорите за несъбудили се неща и се сетих нещо интересно. Имам го ей тва: https://zagradinata.eu/encyclopedia/дракункулус-едър-змиярник/. От 7-8 години поне...на едно място и си се размножава. Преди (примерно) 3 години пролета изобщо не се показа....И си викам: край...замръзна, изгни, изяде го сляпото куче.... На следващата година избухна с пълна сила....Та значи луковицата (по скоро грудката) си е спинкала 18 че и повече месеца....

Е....с дърветата надали може да стане тоя номер :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Върнах се от селото..Колко е хубаво там..А прогнозират сняг следващата седмица. не искам сняг, искам топъл дъжд! Розите пуснали вече млади клонки, какъв сняг..о, боже ,погледни долу  да видиш..Най-накрая пресадих моята италианска пиния от балкона в градината, сега ще бъде на свобода, горката. До езерцето  ще бъде е  хубаво за нея. Следващият път ще направя на нея снимка, Засадих и ябълка Red. Сякаш стана е по-спокойно на душата. Иначе все си  мислих, че трябва..трябва . Рибките в езерцето са живи и здрави, няколко месяца под леда .., не знам даже спали  или нещо от  растителното гризели под леда.....Сега шетат.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 38 минути, алина написа:

Върнах се от селото..Колко е хубаво там...Сякаш стана е по-спокойно на душата. 

И аз засадих вчера 18 реда по около 20 метра с лук, но, чак толкова спокойно не ми стана. Само да направя кеф на баща ми и да не мрънка. Поради същата причина, докато беше в болницата лятото засадих поне 200 зелки, които ми беше приготвил в купички. Има вероятност да изядем пет до края на зимата.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Лук  е вече епопея  за следващата седмица :grin:  Искам още да питам, трябва  ли да правя разсад за бамя? Или да сея? Аз миналата година сях, късно излезе. И трябва да досявам през лятото? Тази култура за мен неизвестна за гледане, иначе много я обичам за гювеч и супи. Замързена стои в  хладилника. Някои я затварят в буркани, но прочетох, че ако не добре я стериализираш, то като в месо, може  да се развие ботулизъм, тоест бактерии.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Направих разсад на домати Black from Tula, прочетох,че вързва плодчета през горещото време.  https://www.tomatofest.com/Black_from_Tula_Heirloom_Tomato_p/tf-0062.htm Кои безколови струва да купя? Не обичам домати с дебела люспа. Но най-често безколовите са такива.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 1 час, алина написа:

Лук  е вече епопея  за следващата седмица :grin:  Искам още да питам, трябва  ли да правя разсад за бамя? Или да сея? Аз миналата година сях, късно излезе. И трябва да досявам през лятото? Тази култура за мен неизвестна за гледане, иначе много я обичам за гювеч и супи. Замързена стои в  хладилника. Някои я затварят в буркани, но прочетох, че ако не добре я стериализираш, то като в месо, може  да се развие ботулизъм, тоест бактерии.

Какво ти пречи да си направиш десет купички с разсад. Аз не съм отглеждал бамя от десет години и дори бях забравил за нея. Засявах я направо в земята. 

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина

Нямам много място за разсад.  А бамя това е кладенец от полезното.

// 

Хранителни свойства и състав на бамята
В 100 грама сурова бамя се съдържат:

30 калории
6 грама въглехидрати
1,7 грама протеин
0,2 грама мазнини
3 грама фибри
Магнезий - 57 милиграма, 14% от дневната потребност*
Фолат - 15%*
Витамин А - 14%*
Витамин C - 26%*
Витамин K - 26%*
Витамин B6 - 14%*

Още за Бамя - ползи за здравето и вредни свойства | Групи храни и ястия Framar.bg от Framar.bg: https://hranene.framar.bg/групи-храни/бамя

//

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 23 часа, Kalam Mekhar написа:

И аз засадих вчера 18 реда по около 20 метра с лук, но, чак толкова спокойно не ми стана. Само да направя кеф на баща ми и да не мрънка. Поради същата причина, докато беше в болницата лятото засадих поне 200 зелки, които ми беше приготвил в купички. Има вероятност да изядем пет до края на зимата.

Човек като те прочетох и пред очите ми се върнаха всички свидетелства на всички хора, с които съм говорил през годините, а те са много, десетки и десетки, хора, избягали от селото и отвратени от точно това, което описваш. За мен това е разсипия, за тях е било ангария. Защо трябва да е така?! Защо хората не могат да имат просто това, от което имат нужда.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Кога ще сеете грах? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
алина
преди 1 час, alys написа:

Кога ще сеете грах? 

Сигурно в различни области е различно. Аз гледам видео на една сънародничка, която живее в Англия, графство Йоркшир, , тя сее грах в кофички и като порасне,  сади в градината. Тази година,май , и аз ще направя същото..Иначе гризачите ще изядат още на семе.

  • Харесвам 1
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ран-1 от купено семе го сложих вече, както и нахута. Като мине дъжда слагам баклата. Sugar Snap - след 2 седмици.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
преди 3 часа, Боби Димитров написа:

Човек като те прочетох и пред очите ми се върнаха всички свидетелства на всички хора, с които съм говорил през годините, а те са много, десетки и десетки, хора, избягали от селото и отвратени от точно това, което описваш. За мен това е разсипия, за тях е било ангария. Защо трябва да е така?! Защо хората не могат да имат просто това, от което имат нужда.

Някога имаше нужда и се изяждаше. Семействата бяха по- големи и се консумираше повече домашно приготвена храна от какво ли не. Тогава, асортимента в магазините беше от малко, но, качествени продукти. Всичко друго се правеше вкъщи. Сегашната лакомия, по- скоро се дължи на инерция. Като узреят чушките и ми прилошава. Печеш по цял ден, отгоре те пече слънцето, краката ти ги пече огъня, а ти носят кофа след кофа и няма свършване. На следващата година, 2/3 се изхвърля, за да се опразнят фризера и бурканите за новата реколта.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Основно за внучето ще сея по-разнообразни неща. Тези дни ще довърша разсадната леха в оранжерията и ще сея по малко манголд, спанак, цвекло, моркови, магданоз, копър, чубрица, праз. Последните две за разсад. Марулите и репичките растат.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Не е нормален тоя февруари и това е. Мартеничките доде си ги разменим утре и трябва да ги връзвам по дърветата вече. Всичките джанки наоколо са цъфнали, та дори и на вилното село е така.

Безумно много работа отхвърлихме тия дни.

В Пловдив орязахме дървета и рози. Напръскахме с бордолезов разтвор. На вилата мъкнахме като луди борови иглички и шишарки за боровинките. Осигурихме им 10 см покритие отново. Къде изчезват тия иглички толкова бързо не ми е ясно. Като, че ли почвата ги яде. Махнах агривелото на повечето растения, като една малка декоративна ябълка е първенец. Зеленее се вече. Засадих луци разни видове, спанак и лобода. Орязахме де що дървета и храсти имаше. Дори малините са тръгнали и се зеленеят. Луда работа. Дрянът е цъфнал, след него са се наканили и две камчатики да цъфнат / Сибирячка и Войтек /. Бордолезов разтвор и за там. Пренесохме още декоративни растения от Пловдив на вилата... то щото там си няма вече предостатъчно, ама и в Пловдив са в повече. Остана да отешем треволяка в оранжерията и да я наполеем, ама сили нямаше. Толкоз за февруари.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 10 часа, alys написа:

Основно за внучето ще сея по-разнообразни неща.

Мда, това е и нашата основна идея в последните 10 години. Основно за внучето... тъй де!

За добив голям няма условия, сили и време. Но всичко в градината е настроено да има какво да гризат децата непрекъснато. Не много, не е нужно много. Но малко е неизмеримо повече от нищо. Дето вика Димо, леко подигравчийската, при вас е само за опитване. Е ми да и това го приемам за голям личен успех, благодаря!

За нас е много важно да ядат зелена и жива храна. По тая причина примерно предпочитам да изхрупа всеки по 3 аспержи тая пролет, вместо да набера 3 щайги и да се чудя какво да ги правя, докато 101 други задачи ме чакат. Дори в момента примерно големия отказва да яде готвен зелен боб или моркови, но яде жив зелен боб от градината като солети, когато му е сезона, и моркови с пръст, което е много по-ценно.

На пролет почват да хрупат аспержи, киселец, грах шушулков, после сладък, баклата идва - белят бобчета и хапват, нахута на зелено. После захващат плодчетата, камчатки, касис червен и после черен, цариградското, ягоди и малини, тръгва ранната череша, после късната, черници първо черната, после шарената, после бялата. През това време вече има пресни морковчета (затова и често от леха, която би дала 10 или 15 кг моркови излизат накрая 5 моркова, щото всичко е издърпано на бейби), краставичка, зелен боб. При комшиите почват къпините без бодли, а скоро и ирга ще има при нас до някоя година за бране. Джанки първо на зелени, после на зрели. Тръгват чери доматите, там се чака на гюме всяко кога ще узрее ("не ми го пипай, това си го заплюх вчера!"), после другите домати, чушки на зелено със сирене. Защо са ми кофи чушки да ми опротивеят, вместо да имам 3 чушки и да ми се напълни душата като ги гледам как ги хрупат голи в градината? Праскови, сини сливи, първи ябълки, круши има по съседите вповече. После отиваме на земна ябълка за прясно, втора реколта зелен боб, есенните малини, пак ябълки, круши и после дюли, мушмули, алабаша на пръчки обичат да го хрупат... И накрая гътнем прасето :D

Не е много и не е кой знае какво. Но ние сме доволни на това и се гордеем с него.

Не зная дали има връзка, но до момента никое от децата не е било по болест на лекар (10, 7 и 3 г) и не е пило антибиотик.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Като каза киселец се сетих, че забравих да си накъсам още листа от вилата. Станал е прекрасен.

Да отчета като първи неща като реколта от градината тая година чесън за зелено и киселец. Хайрлия да е..:grin:

Извадихме десетина стръка чесън, саморасляк или пък не.... Нито ММ помни да сме засаждали на това място, нито аз, а чесънчетата строени в две редици.. Възраст, какво да се прави. Явно сме набучкали нещо, ама какво и от къде.. Както и да е. Вече педя големи бяха и станали чудесни.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване