Sid

Поръчка семена от ОМС seeds

43 мнения в тази тема

Акебията расте много бързо (доколкото знам) така че ако покълнат семенцата ще се възползвам от едно растение, засега я махнах от Полската поръчка... За Олеастъра също ако покълнат повече и имаш за раздаване, има къде да го засадя, видях, че при Пол има също, така че и от там ще поръчам вероятно. Твоя е листопаден, а вечнозеления е Elaeagnus Ebbingei. В сайта на Пол няма инфо как се доставят растенията в София? С куриер ли или те зареждат периодично някакви магазини (бившия Хранкооп?) от където мога да мина да си ги взема след като поръчам? На много добри цени са му растенията. Lyubsun Пол има Poncirus trifoliata - Trifoliate orange , аз чакам 15-ина семенца да поникнат, но май нищо няма да се получи и вероятно ще взема едно растение от Пол. Ако от моите нещо поникне ще раздавам :)

 

В този ред на мисли има ли желаещи да отворим една тема/таблица за семена от сайта който Lyubsun даде - http://www.omcseeds....comfrey-30.html и да се комбинираме за обща поръчка? Над 60 Евро доставката е безплатна...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Elaeagnus хEbbingei е много интересен и ценен, защото изкарва едно от най-ранните плодове за сезона: март-май (освен, че е азото-фиксиращ и вечнозелен, което за мен са други 2 големи ++ ).

За съжаление изисква генетично различно другарче за плододаване, защото е самостерилен (според книгата на Мартин Крауфорд, Създаване на горичкова градина: ... - предпочитам информация от уважавани книги пред интернетни съчинения, когато е налична)

Изпратих имейл на Пол с въпрос дали и как плодават неговите Еlaeagnus-и, имат ли именити култивари от тях и др.

 

Благодаря за линк-а за дивия лимон. Доста ми се струват 9лв, при положение, че е повече от 2х в сравнение с повечето му други растения? Зависи и колко е голямо растението, де, но ще гледам и за др. източници. 
Дивия лимон го има често из паркове/градини в Южна Бг и ченоморието - някой знае ли как да се свържем с разсадника/-ците на Дирекция или какво е сега Паркове и .. ? или с някоя база на Горското? 

 

С най-голямо удоволствие ще се включа за поръчка семена от OMC seeds! дори и да е е под 60€ поръчката, доставката с обикновена поща е(беше) 2.49€ (за 25гр. семена от моята поръчка), а с препоръчано писмо е (беше) около 5€. Често имат промоции, за които може да гледаме. 
Както казах, облужването им беше възхително. Продават и на еbay (под друго име), и там имат 100% + feedback.
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В eBay.co.uk seedworld или нещо подобно, аз съм пазарувал от там. Странното е, че и моите семена пристигнаха от Испания, а в сайта (ОМС...) видях, че са Литовци. Lyubsun от тях взех 15 семки от Див лимон, седят засадени от близо 20ина дена, но освен че хванаха някаква плесен не дават никакви признаци на кълняемост. Ако все пак тръгнат и покарат, ще ти дам. Ако направим поръчка от ОМС можем да опитаме отново със семена. 9 лв. на фона на останалите наистина е много.

 

И аз търся контакт с Горско, в близост до София. Преди 4 год. посетих Горското стопанство в Старосел, Хисаря. Имаха много интересни неща, на доста символични цени.  Не съм имал скоро път натам, за по-актуална информация. Ако тази пролет ходим към този район ще ги посетя обезателно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ОМС:  Да, точно, той е! "seedworld или нещо подобно" на ebay. С литовско име e, изпраща от / живее в Испания.

Според него, на уеб страницата цените са по-добри (- надбавката за еbay). За мен поне е по-лесно да добавям няколко неща от уеб страницата им, a често има и по-добри промоции на директния сайт.

ето файл за поръчка от ОМC seeds :https://docs.google.com/spreadsheets/d/1oKaBhuuxUSbY5CvZiP47qRxNGxXgdfc6OmSD58au1HA/edit

(нов линк)
Отбелязал съм няколко неща които могат да представляват интерес, разбира се, всеки може да открие и други. 
Би трябвало да пуснем отделна нишка за това, но в коя категория??

Получих отговор от Пол, обобщавам някои от по-важните, с оглед на по-горната ни дискусия:

Elaeagnus-ите ще са налични от есента на 2016, сега не са.

 
Размери:
Elaeagnus x ebbingei @4BGN - 10 см - 2nd yr plants  

Elaeagnus umbellata @4BGN each 20 - 25 см 1st yr plants

Poncirus trifoliata - 15- 20 cm high - 2L pot 3rd year plants?? защо са толкова малки??
Chaenomeles -  20 cm high - 2nd yr plants

 

Elaeagnus umbellata & Elaeagnus x ebbingei са му плододавали, а Elaeagnus angustifolia още не, но е цъфтял.

Всичките Elaeagnus-и за продан са от семена, което значи, че x ebbingei не е той, а най-вероятно някой от родителите.

Shipping bare root would be 10 BGN to your nearest ECONT office  or 12 BGN to your address 

in plant bags would be 25-30 BGN to your address

Нека се държим в течение, ако изскочат разсадници на Горското и/или Паркове и Градини.  В такъв на Горското около Ахелой преди години са имали див лимон (Poncirus trifoliata). Не е ясно дали разсадника още съществува.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето и отговор от Зелена Пролет:

"Имаме мъжки и женски растения от хипофаето. Елеагнус гледаме за пръв път от миналата година, мисля че е самоопрашващо се растение." Elaeagnus umbellata - в 5 л контейнер за 10лв.

Надявам се да е било полезно.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От Seedsworld (през ebay) са ми семената за двата вида брези (описани в темата за разсад дръвчета) - имат много много интересни неща, но животът (времето), а и бюджетът, а и мястото не са неограничени. Основно първото де.

 

На въпроса на Сид, през лятото Пол пращаха седмични пратки с техни плодове и зеленчуци от пермакултурната им експериментална градина и към тези пратки можеше да има растения, ако някой си поръча. Например дафинов лист, розмарин, салвия, ехинацея, сибирски лук, "къри", джоджен, мента, от тоя тип. Тъй като бяха в малки опаковки, мисля 1 литър найлонови ръкави, доставката беше 0 лв, защото растенията влизаха в голям кашон с всичко останало. В момента нямат доставки, защото нямат продукция. Но както е писал по-горе и Любо, може да се достави отделно.

 

Любо, документът не си го шернал свободно?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Пускам тук файла за колективна поръчка за семена от

ОМС seeds.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1oKaBhuuxUSbY5CvZiP47qRxNGxXgdfc6OmSD58au1HA/edit#gid=1352356434

 

Познати са на хора от форума под названието: seedsworld на EBay, където имат безупречен рейтинг от 100% + от не си спомням вече точно колко хиляди души, но цифрата е внушителна.

 

Представляват интерес с разнообразието семена, наличието на някои редки видове, бързата доставка и супер обслужване.

Ще поръчаме директно от уеб страницата им, защото има по-голямо разнообразие семена, и малко по-ниски цени (минус надбавката за еbay) там.

 

Моля нека в коментарите да има растения/семена които сме намерили там и представляват интерес.

В таблицата за поръчка съм отбелязал като такива няколко.

 

За хората с опит, ще е безценно да споделите какви семена вече сте поръчвали от там и как са се развивали.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой трябва да ми "пусне" достъп до файла за поръчката. Наистина много оспамихме темата, хубаво е може би последните неща които касаят общи поръчки да се изнесат в нова тема... 

 

От ОМС до момента съм поръчвал 2-пъти, първия път нищо не стана... не ги държах в хладилник и направо ги сях, единствено Поулонията покълна, но се разпадна парника и замина...

 

Сега декември подходих по учебик и споделям резултатите/опит:

 

1. Хинап - SPINY JUJUBA (Ziziphus Spinosa) - Пълна загадка за мен - от 10 семена покълна едно единствено и се развива чудесно... пуска си нови листенца 7-8 сантиметрово е и си расте. Все се надявам и от останалите нещо да покара, като се постопли времето.

2. Див лимон WINTER HARDY ORANGE (Poncirus Citrus Trifoliata) - от 15 семена няма все още никой... но чакаме, надеждата умира последна :)

3. Пауловния - PRINCESS TREE (Paulownia Tomentosa) 200 семена от които са покарали 10-15-20, само едно си расте, другите си седят малки, зелени, като се постопли още се надявам да тръгнат, може би още даже ще покълнат.

4. Гигантска секвоя - GIANT SEQUOIA (Sequoiadendron Giganteum) 30-40 семена - Дават я, че много трудно покълва, едва 25%, но при мен засега даде отлични резултати, тъй като намерих различно инфо в нета, ги разделих на 2 части (семената), от първата част (15+) покълнаха 5 и си се развиват, бавно. 2-рата партида (15+) ги засадих преди 10-ина дена, бяха тръгнали да никнат още в хладилника, към момента са покарали 8 или 9, което прави общо 14-15 секвои, дано се развият всичките както трябва, ще имам да раздавам :)... Боби, уви прав си за животът и времето - в случая ще им се радват внуците и правнуците... 

5. Пиния - STONE PINE (Pinus Pinea) 6 семенца, от 10-ина дена са в почва, засега няма никой... дано нещо да тръгне. Ядлива е, в двора преди 3 месеца засадих 3 годишна (над 150 см.) засега се държи много добре, не дава признаци да се е стреснала от зимните температури (-18,5 градуса, при мен).

 

Още в хладилника седят:

6. NANKING CHERRY (Prunus Tomentosa) 10 семенца

7. RED CHOKEBERRY BRILLIANT (Aronia Arbutifolia Brilliantissima) 30 семенца

8. ROCKSPRAY COTONEASTER (Cotoneaster Horizontalis) 30 семенца

9. SKUNKBUSH SUMAC (Rhus Trilobata) 25 семенца

10. PURPLE CONEFLOWER (Echinacea Rudbeckia Purpurea ) 40 семенца.

 

Надявам се да съм бил полезен

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер полезно, мерси.
Хинап имам семена, мога да дам на който иска.
Дивия лимон от seedsworld ли го взе?  И аз сега бая на семена от него (Див лимон- ОМС/ seedsworld). На някои места пише, че не се нуждае от стратификация. Махането на твърдата обвивка на семената може да помогне покълването.
 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента има -20% ако някой последва ОМС seeds на Twitter.
Рекламата за това е в долната част на горната 1/3 от уеб страницата им, в дясно. -> Want to pay less? № 3, - Follow us on Twitter, get one time 20% off.  или от по-големия banner  със синьото на Twitter: 20% for new followers

Някой който ще поръчва да иска да спести(-м) 20% и последва OMC seeds на Twitter?  :)
Аз ги следвам вече.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хинап изпращаше и Евгени, вероятно тази година ще има нови издънки и ще може да прати. Моето хинапче дадох на тъста, че там е с поливане градината и има повече шанс.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

През есента разчистих всички издънки на хинапа. Нови ще има най-рано през предстоящата есен. Имам и резервни варианти - да потърся хората, на които преди няколко години съм давал хинапчета за засаждане, но и при тях за тази пролет не са налични, а за по-късно биха ми запазили колкото поискам, но трябва да знам предварително колко да заангажирам.

Не съм пробвал да садя костилки /вероятно Сид има предвид тях като пише за семена/. На единия от комшиите ми повечето плодове са си още на дървото и не е проблем да събера неограничено количество и да ги посадя в градината. Ако е успешен експериментът ще ги раздам на желаещите. Въпросът ми е дали има интерес към този вид дърво. Помислете и пишете, за да знам дали да предприема нещо.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снощи писах, но нещо ми няма отговора...

 

Поръчката предлагам да я направя аз, тъй като поръчвам за най-голяма сума (към момента). Последвах ги в Туитър, така че се надявам на -20% - мерси Любо!

Ако се включат още 1-2 човека, мисля, че и доставката ще е безплатна. 

 

За Хинапа:

Есента засадих 1 дръвче Ziziphus jujuba var. Li, (облагороден, едър, сорт Ли) дано да се хване и да тръгне - съвсем малко е 30-40 см дръвче или по-скоро храст. 

От семена/костилки (от интернет), също тръгна 1 растение, но е  Ziziphus Spinosa (или Zizyphus jujuba, var. spinosa) - сорт или близък роднина на Хинап, много ценен от древната китайска медицина - няма отделно име на български. Костилките/семенца, които засадих бяха подобни на леща. Видях, че даже ги готвят като лещата.  Добавям и Ziziphus Spinosa в списъка от семена, ако някой иска да си поръча.

 

На много места в интернет Хинапа излиза като Zizиphus Zizyphus, а също като Zizyphus vulgarise или Ziziphus jujube Mill - това последното е сорт, за който пише, че е много полезен.

 

Евгени аз имам интерес за 1-2 фиданки, особено ако са различен от сорта който имам (сорт Ли). Благодаря предварително.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В таблицата добавил голям списък от Иглолистни за Кедрови ядки - 11 вида са, така че който има желание да ги разгледа. Само при поръчка обръщайте внимание на климатичната зона, някои от видовете са топлолюбиви: hardiness zone: за България е 6-7, само в най-най-южните райони достига до 8? За района на София сме на границата между 6 и 7.

 

 
Добавих и няколко интересни иглолистни неядливи. За Eastern White Pine (Pinus Strobus) Веймутов бор, прочетох, че е много бързо растящ - по 1 метър/годишно.
Добавил съм също Дрян, няколко вида, Акации, Лавандули и др.
 
Акебията е различен сорт от този, който Боби се опитва да захване. Особено внимание ви обръщам на Asimina Triloba или PawPaw Tree. Много екзотично дръвче с ядливи плодове. Напълно студоустойчиво, като даже докато е малко трябва да се гледа на сянка. Растения у нас могат да се намерят само на 2 места и са доста скъпи (от 20 лв. нагоре).
Много е обсъждано за него във форума на Екзотик плантс - Asimina Triloba (Pawpaws).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Sid, Супер си допълнил и организарал таблицата.
Браво и за купона за -20% през Titter. Сигурно ще го изпрати до 1-2 дни.

Добре, поръчвай ти. имаш ли добра карта дето да не прави надценки на конвертирането на валутите и трансакцията?

 

Вече сме много близо до 60€ за безплатна доставка :)

Докога да изчакаме с поръчката? до 60€, докато изпрати купона или за определен срок? :)

 

 

Акация (бяла) - Robinia pseudoacacia - имам в двора и около мен, ако искаш мога да ти събера семена.

Paw paw: Понеже е минало доста време от събирането на плодовете последна реколта (есента/края на лятото) аз (ако поръчвах) бих проверил как са съхранявани семената до сега.

Трябва след изваждането от плодовете, семената да се държат влажни и на хладно. Ако са изсъхвали може въобще да не поникнат. Искат стратификация 90 дни и да са постоянно на влажно до засаждането.

 

Евгени, за колко време започва да плодава хинапа от семена?
Наистина ли на 2рата година?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам 2 карти Виза и една Мастър Кард, основно плащам онлайн през PayPal, като досега съм плащал основно в лири от Англия. Забелязах, че курса на PayPal е значително по неизгоден в сравнение с този на Visa. Поне за лирите беше така. Ще огледам през коя от трите ще е най-добре да платя.

 

Бялата акация ще я махна от списъка, тогава, наистина няма смисъл. За жълтата също се колебая, може би ще поръчам само от японската, засега.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, внимавай като поръчваш през PayPal - курса на обмяна на PPаl е по-неизгоден от този на Visa или MC.

Има опция да се избере дали по конвертирането на PayPal да се плати ( цена в лв) или в €. Aко се плати в €- конвертирането е на  V / MC и е по-изгодно.

От жълтата (сибирското грахово) мога да ти дам семена. Или растения, защто заложих доста семена (като се развият).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще събера костилки от хинап и ще ги засадя в нещо като разсадник, за да е удобно за поливане и вадене /като му дойде времето/. Ще сложа повече /20-50/ понеже не знам каква е кълняемостта. Все пак за първи път ще пробвам с костилки. До сега раздавах само издънки.

 

Нямам идея какъв сорт ми е хинапа. Боби беше споменал /май в темата за екзотичните растения/, че култивираните хинапови дървета са без бодли. Моят си ги има и са доста остри. Плодовете му са с форма на голяма маслина. Костилката също наподобява тази на маслината. Размерът /дължината на плодовете/ е 2-4см. При редовно поливане достигат и до 5см. Всъщност ето как изглежда дървото:

 

gallery_193_18_3093943.jpg

 

Като се кликне върху снимката същата се увеличава в по-голям формат и могат да се различат неузрелите плодове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Пускам тук файла за колективна поръчка за семена от

ОМС seeds.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1oKaBhuuxUSbY5CvZiP47qRxNGxXgdfc6OmSD58au1HA/edit#gid=1352356434

 

Познати са на хора от форума под названието: seedsworld на EBay, където имат безупречен рейтинг от 100% + от не си спомням вече точно колко хиляди души, но цифрата е внушителна.

 

Представляват интерес с разнообразието семена, наличието на някои редки видове, бързата доставка и супер обслужване.

Ще поръчаме директно от уеб страницата им, защото има по-голямо разнообразие семена, и малко по-ниски цени (минус надбавката за еbay) там.

 

Моля нека в коментарите да има растения/семена които сме намерили там и представляват интерес.

В таблицата за поръчка съм отбелязал като такива няколко.

 

За хората с опит, ще е безценно да споделите какви семена вече сте поръчвали от там и как са се развивали.

Здравейте земеделци,

Аз съм нов тук, но си чета форумчето с голям кеф :) Питанката ми е дали поръчката е направена вече? Ако не може ли да си поръчам и аз нещо - Pinus cembra Sibirica, за да не стане грешка ще сложа и линк http://www.omcseeds.com/pinus-cembra-sibirica-siberian-pine-50.html В пакетчето би трябвало да има 50 семена и струва 7,85евро. Понеже не съм си поръчвал до сега по този начин, все пак да попитам как става приемо-предаването парички-семенца  :) Предварително благодаря.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Паупау бях загледал преди 4-5 години от тук, с идеята че виреят под орех и обичат сянка - тогава имах такива нужди, които отпаднаха с времето. Обаче след доста четене из permies & gardenweb установих, че масово хората имат проблем с опрашването и едва ли не всеки с по-сериозен добив опрашва на ръка - то не бе събиране на прашец, че от различни сортове, че годност се гледа... Отделно, има сведения, че семената са отровни за животни (в това число хора), че цветовете миришат неприятно, че от листата се предизвикват алергии, че трябват няколко растения...

 

Ако някой ми предложи домашно гледан плод, бих опитал и да реша в последствие дали и ако да - колко и как. Ако мога тукашните плодове да овладея на собствен ход (не под крилото на дядо ми) - пак ще е постижение, а после ще захвана и екзотики. Дет се вика, аз не мога да смогна да се наям на праскови, диня и пъпеш лятото, кога ще ми остане ред и място за паупау :)

 

 

 

(бележка под линия)

 

Като цяло българите сме доста sensationalist, не зная как да го преведа, за да не изглежда обидно. Прехвалваме нещата, прехласваме се и лесно губим обективния поглед. Това го пиша във връзка с повечето теми за растения в exoticplants, hobycafe и тн. Един като заима нещо, някак си РЕЗКО това нещо става супер невероятно, всичките му кусури стават "интересни качества", цветът е невиждано ярък, ароматът се усеща чак в горната махала, вкусът е нещо неопитвано от човешка уста до момента, размерът надминава дори мъжката гордост на собственика и тн.

 

От там веднага се нарояват подгласници, които дали от теб, дали от другаде, са се сдобили със същото нещо и почва едно взаимно потупване по гърба и "едикоси ми цъфна!" - "браво!" (тва никога няма да го разбера, все едно от теб зависи дали ще цъфне?!). И е готова "пирамидалната" схема.

 

Някъде на ниво 7-10 в пирамидата ентусиазЪмот спада и почва да се гледа по-реално на нещата. А бе това тайбери що не връзва всяка година? А бе тия полонии защо не растат ако не ги поливам всеки ден с 50 литра? А бе тоя шафран много трудно се бере? А бе тоя плод що има вкус на талаш с пъпеш?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лозане, добре дошъл на поръчката и форума. :)

Поръчката Сидер предложи да я движи, понеже е с най-голям дял.
Виждам, че и двамата сте в София(-иско), така, че предполагам, лесно може да се разберете за обмяната на семена/пари. Добре е да се чуете предварително и да се уточните.

На мен може да препратите семената: поща с наложен платеж. Както е удобно на Sid - може и предварително да изпратя парите.

Правилата си ги правим ние така, че да са взаимно удобни.(и колкото по-малко, за сметка на взаимно уважение и етичност, по-добре)

Вече сме минали добре над 60€ за безплатна доставка.

Може да сложим линкове  към семената, особено ако е само 1 бр на съответния човек, за да улесним Sid.

Сидере, получи ли купона за -20%?
Ако и купона е наличен, може да действаме, пролетта вече напира и семената, съответно искат да покълват :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет! По късно ще пиша малко повече, че днес ми е лудница... Мисля да задържа още малко, че още 1 съффорумник и приятел прояви интерес да поръча. Та ще го чуя довечера и примерно в неделя или понеделник сутрин ще пусна поръчката.

 

Вижте в таблицата дали на всички растения им има кодовете (#000), така ще е сигурно че няма да стане някоя грешка.

 

Кода го получих, има и втори код, ако се абонираш за Вестника им, ще получаваш ежеседмично код за -20%, поне аз така го разбрах. Естествено не можем да натрупаме 2-3 отстъпки - за жалост :)

 

Довечера ще пиша пак, хубав ден от мен!!!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евгени и моя "култивиран и благороден" хинап е с бодли, ако се хване и тръгне ще го снимам, когато се разлисти. Ако даде плод тази година (20 см. дърво/храст е) ще мога да изпратя на желаещите да се опитат да го развъдят.

 

Любо за Паупау, пред вид високата цена на растенията, липсата на плодове и т.н. мисля да рискувам 3 лева. 

 

(бележка под линия)

Боби, прав си за модата и пирамидите. Аз паднах жертва тази есен, а и още май ме държи :)

 

Не мисля, че това е чисто българска черта, а също така не мисля, че в това има нещо лошо.

 

Ако нашите прадеди (в Европа като цяло и в България в частност) не са експериментирали по-същия начин и до днес щяха да са ни чужди и непознати растения като царевицата, картофите, доматите и много други вече традиционни култури.

 

Ако се вярва на статии от експерти и историци, публикувани в интернет, първите опити за отглеждане на картофи в България са само отпреди 120-150 години в Самоков и в Родопите. Моят дядо ми е разказвал, че е карал много бедно студентство. Всяка есен тръгвал за София (от Червен брег, Плевенско) с 2 чувалчета боб, с които се изхранвал цялата година. Склонен съм да мисля, че дори през 30-40-те години на XX век, картофите явно още не са били познати в Плевенския регион.

За доматите прочетох, че векове наред се смятали за отровни. Наистина съдържат някакво токсично вещество, когато са зелени. В се България отглеждат едва от 1930 год. - беряли ги зелени и ги слагали в трушии, зрелите червени домати се смятали за отровни. Намерили място като традиционен "зеленчук" (всъщност са плод) в салатите, едва след въвеждането на Шопската салата в менютата на Балкантурист през 60-те години. Това на мен ми звучи невероятно, разпитайте ако имате познати над 90 г. да разкажат, мисля че ще е интересно да се знае.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все така в духа на експеримента и вдъхновен от тази тема за маслините: http://forum.palmi.bg/viewtopic.php?f=13&t=1380

 

Решил да порчам костилки от ОМС. Предлагат само един сорт и вероятно не е студоустойчив. Ще поръчам 10 костилки за 1 евро, ако обаче има и други желаещи да опитаме, можем да поръчаме 100 костилки за 7 евро и да си ги разделим на 2 или 3 (според броя желаещи). Вероятността да се получи нещо от 35-50 костилки е много по-голяма.

 

Също така съм поръчал Облепиха (1 евро), но реално не ми трябват 60 семена, ако има желаещи отново, можем да си ги разделим на 2 или 3... 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много интересна историческа переспектива.
Да, има широко поле за размисъл за експериментирането, в смисъла на въвеждането на растения /култури. То дори и пшеницата, т.е., хлябът ни без който не можем, е 1 вид експеримент започнал у съседите надолу и вдясно (мала Азия), колкото и да ни се набива в главите напоследък, че и ние сме дали нещо на света под формата на комати от лимец чрез траките (с които генетично пък нямаме почти нищо общо, въпреки, че сме им се настанили на територията и съвремения вид на израждане на обществото ни под формата на иманяри и гамени имат като собствени светилища, гробници и прочее от светите им места).
А има и още по-широко поле за практическо експериментиране, в зависимост от задоволството ни или - не със шопската салата и ракията.

Та за маслините, облепихата и всички други растения, които смело си подхванал - овации за размаха, и още повече - за стремежа за споделяне.
Но на мен поне не ми се чака 15-16г да видя дали семеначето маслиново ще става или не, след всичкия труд да го опазя от свирепите за по-юняшкия му характер наши зими. Просто сега не съм настроен да мисля ЧАК в такава переспектива. Пък и до тогава, както продължаваме така юнашки и със замах да си сечем горите, горим нефта и консумираме като за световно, климата у нас може да е станал натурално-антропогенно съвсем подходящ за маслини без подобрения за студоустойчивост.

За paw-paw-то сте прави. Да се надяваме, че след като попреминат елементите му на новост и екзотика, и се увеличи конкуренцията в предлагането му, цените съответно ще слязат на по-разумно ниво. Аз вече съм заложил семена за до тогава.

А за 1 вече проведен експеримент на наша почва, ако се интересува някой от планински 'лимон' Chaenomeles maulei (който е всъщност останала встрани от широкото внимание планинска азиатска дюля), има налични в момента такива, на народни цени за юнашки размери, съвсем близо до вас, столичани.  

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Облепиха мислех да взимам от Био три, но по телефон ми казаха, че имали само женски, надяват се до април да имат и мъжки, но не било сигурно. Годжи берита имат - 4 техни сорта, описани са в сайта. Ще продават в края на март. Цената на дребно е по 7 лв. Ако успеем да поръчаме от Полша, може би е по-добрия вариант. 

 

Имам 2 растения Павпав, различни сортове... тази пролет ще ги засадя. Но заради проблема с опрашването взимам и семенцата за трети сорт - не ми се иска да се правя на пчеличка :) 

 

Любо много хубави неща прочетох за планинския лимон, изглежда много полезно растение, пусни ми някакав линк, моля.

 

Гледам, че Лозан е поръчал орех Пекан - още 1 малко познато, но напълно виреещо на нашия климат дърво.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Облепиха - Зелена пролет как ти се виждат? Поне теоритично те изглеждат за сега най-оптимален избор от по-достъпните: различни размери и цени, започващи от 30-40 см/6 лв, гарантирани (според тях) мъжки и женски растения.
Pawpaw - от Екзотикплантс бг ли са ти растенията?  Te са най-гласовити за него и за всичко друго което имат.

 Palmi.bg  го имат на по-индиански цени: http://palmi.bg/product/598/asimina-pau-pau-indianski-banan.html

Писах ти на ЛС за планинския лимон.

Как ни върви поръчката? Чакаме ли още някой от твоите хора да се включи?
Приятен ден! :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте и добре заварили! Моето местенце е във Вискяр планина на 770м.н.в. във вилната зона на Радуй. Миналата година си купих едно хубаво Годжи от производител в ОЛХ и извадих известно количество семена. Посадих ги и се изненадах от кълняемостта. Поникнаха 95%, че и повече. За 1 лято станаха по половин метър. Есента избрах най - вертикално растящия и прав клон, скъсих го на половина, а останалите премахнах. Покрих с малко шума около тях и тази пролет ще видя какво е станало. Имам и още 10 пластмасови чашки с едногодишен разсад за всеки случай. Мисълта ми е, че може направо да си купите пакетче хубаво Годжи и да си извадите семена. Предполагам запазват гените на донора :) Те са си от семейството на доматите. За Пекана и Кедровият бор - чиста проба експеримент, но ако се хванат (или поне покарат) има шанс живот и здраве децата ми да се кефят на домашно произведени БИО ядки, а аз да си прекарвам старините в стерилна околна среда заради кедрите :) Замислям се и аз за тази облепиха!?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, от него идва :) Както и обсебването на интродуцирането на аронията на наша почва.
Има ли нещо по отношение на растението с което наистина се е "прочул"?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много е полезно :) Както и шизандрата и виржинската ХУРМА :D

 

На едното село имаме такава японскя дюля, цъфти яко всяка година, но никога не съм виждал плод. Нямам идея защо и не ме интересува особено, защото е като декоративно храстче. Така или иначе плодовете са СУПЕР стипчиви и кисели. Някои казват - суши ги и после ги слагай в чая - да, ама нали витамин Ц се разтурял от висока температура?! За какво ми е да си подкислявам чая без полза?

 

Нямам против растенията лекарства - напротив, но преди да си напълня бъдещата градина с ядливи и ВКУСНИ неща, не бих бързал с неядливи, красиви или лекарствени :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Току що пуснах поръчката. Общата базова сума е 76,04 Евро - не знам защо, явно нещо е на промоция от днес. Доставката е безплатна и ползваме -20% (-15,21) отстъпка. Сумата която платих е 60,83 Евра. До 2-3 дена ще знам по колко са си ги хванали от Райфайзен и ще отбележа в таблицата 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стана класиката на поръчките: -20% +безплатна доставка!

Уникално изпълненине.
Голямо Благодаря от мен за труда и времето ти.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) ...  300 грама семена, 46 вида растения общо, 50 пакетчета. Предлагам да продължим да споделяме в тази тема, успешни практики по стратификация и засаждане на видовете.

 

Един ъпдейт от мен:

 

С диви лимон нищо не се получава при мен, опитах се да избеля част от семките, за да тръдне по-бързо. Някои са изгнили, други имат вид на "печен белен слънчоглед". Все се надявам като се затопли, нещо да тръгне.

 

Засадих и 5-те семена/ядки от Пиния - в хладилника се бяха напукали и отворили, надявам се да тръгне нещо и от тях. Също така и от Аронията (Aronia Arbutifolia Brilliantissima) засадих половината преди седмица, дано тръгне.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със сигурност вече си VIP клиент :)  Такива поръчки не се пускат всеки ден.

Билките са на -15% от тази седмица, от нашата поръчка в това са включени киселеца, дивия лук и дилянката.

Въведох новите цени на тези и пак сме на + :)
Супер е, че промоциите и купона се наслагват, че и безплатната доставка. 

 

Чудесна идея, да обменим идеи и опит за покълването на тези.

Семената на Дивия лимон от seedsworld ли ти бяха?

 

Палми бг пуснаха току-що 2 сорта Elaeagnus x ebbingei - Limelight

30-50 cm Контейнер: 3 Л.  Цена - 7 лв (без опаковането)

Наличност в Пловдив: 9 броя

http://palmi.bg/product/733/variegatna-mirizliva-varba-limelight.html

и

Elaeagnus x ebbingei Compacta,

същите размери, контейнер и цена като по-горе.
http://palmi.bg/product/732/kompaktna-m ... pacta.html

Наличност в Пловдив: 11 броя

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С тази поръчка можете да отворите представителство на Seedsworld в България :) Очаквам да видя до 2 години плантациите ви от десетки облепихи и маслини! Браво!

 

Прочее, ще видим ли на пролет снимки от вашите градини, момчета? Може би по едно представяне?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дивия лимон беше от тях, да. Видях, че има промоция, даже последно нощес се чудех дали да не взема 2-3 вида мента, но реших да пропусна засега...

 

Ще помисля за Elaeagnus, може би ще взема 1 за проба. Мерси за информацията. Семенцата за пуснати днес и пътуват. Написали са ми от 3 до 10 дена път. Най-вероятно ще са тук петък / понеделник.

 

Боби дано да има какво да показваме, при мен доста неща са засадени есента, дано да са се хванали и да тръгнат. Ще снимам :) и покажа като запролети.

 

Сподели опит за семенцата на брезичките, моля. Как ги подготви, колко време в какво ги засади, колко покълнаха?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Писах отговор в другата тема, че тая все пак е за текуща поръчка:

http://bezmotika.com/topic/88-разсад-дръвчета/?p=2424

 

Препоръчвам и на вас ако (дано!) имате желание да обсъждате отделните видове и тн, просто да си пуснете отделни теми, за да бъдат самостоятелни информационни единици, а не обвързани с тази тема за поръчка (а и дано в бъдеще да има още такива групови поръчки!)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, благодаря ти, за подробния отговор! Предполам ще има :) 

 

Изпратиха ми линк за проследяване на пратката, днес е със статус: 18/02 – Dispatch from the point of origin international office.

Предполагам би следвало да очакваме пристигане в началото на следващата седмица.

В картата ми отразиха плащането, ще актуализирам таблицата в лева.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер, още днес може да са в София :)
Когато пристигнат всъщност - тогава.
И таблицата е за образец.

Sid, Благодаря за усилията ти и прекрасно свършената работа за общата поръчка.

Да, представителство на Seedsworld / ОМС seeds в България би било добра идея. Рядкост са така коректните, за промоциите да не говорим. Заслужава си да има повече такива близо до нас.  A за да не звуча като техен агент, ще отбележа, че съм само доволен купувач, и се стремя да отбелязвам доброто като го срещна :)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Семената пристигнаха - в мен са вече.

 

Станало е някакво объркване и пича не е изпратил цялото количество от  Сибирския бор, изпратил е само 5 семенца, вместо 100... явно нещо е объркал заявката, защото е изпратил 25 семена от захарен бор, вместо 5. Писах му, той веднага реагира, извини ми се и каза, че изпраща останалото количество още днес.

 

Така че, със Сибирския бор ще изчакаме :(

 

Всичко останало е налично и е ОК. Ще се чуем да се разберем как да разпращам/раздавам. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак сме късметлии. както и да го погледнеш - допълнителни семена след всички промоции, отстъпка и безплатен транспорт :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Na линка долу съм качил 2 PDF-a с инструктаж за семената:

 

https://my.pcloud.com/publink/show?code=kZXB14ZelRr0NLGRpYIb2FJpa1VX5XS8pyV

 

Единия е за семената, които съм поръчвал Декември 2015 г. (има списък по-нагоре в темата). Другия е за семената от настоящата поръчка.

 

_____________

 

Бележка под линия pCloud е българския аналог на DropBox и изглежда много обещаващ: https://my.pcloud.com/#page=register&invite=9PSbZ0CMKkV

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.