Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

lenseffect

Здравейте, искам да Ви попитам как се борите с кърлежите в двора Ви? Миналата година имахме много неприятен филм с малкото момче. Миналата седмица съседи ни казах, че имало около нас много кърлежи, за първа година сме в новия ни дом. Имам 3 лехи и на много места по двора съм засадил зеленчуци. С какво пръскате, как влияе препарата когато има зеленчуци и плодни дръвчета? Нямам никакъв опит. На съседите двора е обрасъл и не могат да го почистват, ще има ли ефект ако пръскам в моя, пък техния е така ....

 

С две малки деца сме който са постоянно в .. калта :) тревата.

 

 

Благодаря

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

И ние имаме две деца - макар да не живеем на село (все още), сме по селата или сред природата всеки уикенд. На синчето (3 г) всяко лято му вадя кърлеж, до тук 3 броя. Първия - още докато беше на 6 месеца, на морето. Изследвали сме ги и трите пъти, бяха чисти (не пренасят лаймска болест). Единият дори се беше хванал в косата му, а юнакът има доста гъста коса - по случайност го видях още на следващия ден.

Ще кажа няколко натрупани наблюдения, които едва ли ще ти помогнат, но знае ли човек.

 • Ако пръскаш с разпространените препарати срещу кърлежи без да внимаваш, рискуваш да избиеш голяма част от насекомите в градината, говорим за полезните.
 • С едно пръскане на година не става, трябват няколко, оптимално 3, а има карантитен срок, в който не е добре да се ходи там.
 • Дори да избиеш всичко в градината с напалм, винаги могат да дойдат от другаде, вкл. от съседите, че дори да падне и от птица, катерица и тн.
 • Децата са хващали кърлеж в двор, в който не влизат никакви домашни животни и няма никакви други домашни животни по комшиите от всички страни. Освен това няма висока трева, само райграс и зеленчук и плочник.
 • Двамата ми познати, които са лекувани от лаймска болест, са хващали кърлежа от морето, макар да са върли природообитатели и палаткуват и чувалуват навсякъде, вкл. на много влажни и сенчести места по реки и тн.
 • Кучетата на всички мои приятели, които се разхождат с тях само паркове в София, винаги имат по няколко кърлежа на сезон, макар да се пръска доста сериозно там, а самите животни са с каишки.

За предазване ползваме на Бочко едно пръскало, макар че лани си направихме наше с етерични масла от гераниум, мащерка, евкалипт, чаено дърво и мента. Пръскаме го по ръце и крака, а и по дрехите по някога. Не зная колко е ефективно, но точно когато хвана последния кърлеж не бяхме го ползвали (драматично *тън-дън-дъъън*).

От човек, който живее в Орегон, съм чел, че е нормално да хване по дрехите си дузина кърлежи при ежедневната си разходка в гората с кучето. От други познати в Апалачите също знам, че след разходка в гората, която съставлява техния homestead, се прибират със десетки и десетки по дрехите, а кучетата са в 2 каишки репелент и пак имат закачени по много. Там основният метод за справяне са токачки на свобода, но тук това ще е доста сложно за направа...

Проучи нещото, наречено Citriodiol.

И накрая, познати, които живеят на село, използват котките в двора като анти-кърлежова система. Звучи извратено, но котките ги нападат кърлежите, после ги вадиш в процеса на обезпаразитяване и против бълхи и те така. Основното е да не се оставят да станат големи, защото тогава се откачат и правят поколение.

Успех!

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

При нас май няма кърлежи, поне не съм виждала нито по нас, нито по котките. Май им е твърде жега. Те не обичат слънце, а сенчица и висока трева, така че може да косите по-нисичко и децата да не се завират много-много по шубраците.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
lenseffect

Здравейте, сетих се за тази мацка и решението за кърлежите и така и направихме, на една лъжица зехтин слагам по 2 капки rose geranium oil което спомена и мажа по глезените, врътле, зад ушите и т.н. може да сложа и другите който си изброил. Всъщност по двора го имаме насам натам :) дали помага не знам.

 

Благодаря!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тъй като днес @Кукумир направи сефтето с вадене на кърлеж от детенце и писахме в чата, копирам тук малко неща. Те са натрупан през 4те години след мнението ми по-горе опит.

Боби Димитров: Зависи от размера и локацията. От косата на нашия батка съм вадил с пинцети, но беше голям и трябва да знаеш как... На голо място - с конец. Но напоследък всичко с пинцети вадим, Гери е станала спец.

Важното е да го хванеш до 12, макс 24 часа след закачането, иначе се почва разправията с изследване на кърлежа, после кръвна проба и тн. За 12 до 24 часа е една "глътка" на кърлежа и има голяма вероятност дори да носи лаймска, да не влезе в теб. Ние си имаме навици, след излизане всяка вечер, голи в банята и се гледаме.

Кукумир:Педиатърката каза да го намажем с олио и след 10 Мин с пинсети по часовниковата. То лошото в че е в косата и за това не сме го видяли.

Боби Димитров:Олиото е излишно, всичко, което стресира кърлежа трябва да се избягва. Защото в паниката повръща, демек увеличаваш шанса от зараза.

Намери си пинцети които долу са като керпеден, ако ме разбираш. Да можеш да бръкнеш под кърлежа и да му хванеш реално главата или под главата. Въртенето не е задължително, защото хоботът не е винт, а тръба. Но помага за по-лесно изваждане, ако можеш да държиш стисната пинцетата да не изтърва и да не смачква.

alys:точно така, не се маже, не се върти, само внимателно дърпаш

Боби Димитров:Ако е на гладко място тип крак, ръка, дупе, най-лесно е с много тънък конец, напр копринен. Вързваш едно възелче, намушваш кърлежа вътре, избутваш възела до кожата така че да хване долу под главата на кърлежа, държиш двата края на конеца и ги намотаваш с пръсти като за мартеница. От насукването се получава опън и излиза за секунди.

За кучета и котки има много добри "машинки", които са като пластинка с в-образен шлиц и като лост се ползва, но не работи с много ситни кърлежи. Ние имаме такива, но по децата се хващат все новоизлюпени, които са като прашинка дребни и плоски, щото нямат кръв още вътре.

Има ли дървета, сянка, високи треви, храсти, винаги има влага на пролет. Аз затова и почнах да кося толкова усилено при нас, често и ниско. Отделно гледаме котките, които са основен приносител. При нас си има яко роса целия май месец по градината.

Основният "натиск" на кърлежите е от края на април до към началото на юни, после много затихват.

Ако искаш да пръскаш, моята препоръка е Фендона на БАСФ. Химийка, но ако действаш по земята и вечер, намаляваш щетите. При положение, че WHO я препоръчва за вътрешна употреба по стаи в които се живее, в маларийни райони, пак е по-добре от Бандит и тн. Плюс е, че намалява и комарите.

 Има репеленти и, но тяхната ефективност е няколко часа и не са 100%. Може би само тези на базата на Deet са по-читави, но нали, и там химийка...

Кукумир:@Боби Димитров мерси за препоръката, ще взема и ще напръскам със сигурност

Боби Димитров: Годината, когато за 1 ден имаше 7 закачени на баткото, 3 на щерката и не помня колко на Гери, тогава пръсках един път, но не по градината, а там където седим и играят децата. Реално напръсках едната неделя като си тръгвахме и дойдохме на следващата. Тогава нарочно не ги мазахме с репеленти и никой нямаше нито 1.

Другото е, че не само котки и кучета ги разнасят, при нас примерно всички таралежи, които сме намирали, са бъкани с кърлежи, ама а ги извади де! На последния над 10 и то яко угоени видяхме.

:И тия пудри и спрейчета дето карат да се пускат кърлежите не са моментални. Демек напръскаш животното и кой знае кога и къде ще стресе товара. Не е оферта...

 • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
На 9.05.2016 г. at 13:34, lenseffect написа:

С какво пръскате, как влияе препарата когато има зеленчуци и плодни дръвчета? Нямам никакъв опит. На съседите двора е обрасъл и не могат да го почистват, ще има ли ефект ако пръскам в моя, пък техния е така ....

Препарат против бълхи. Всички препарати, препакетирани в България са разредени, така, че опаковка, предназначена за 10л. вода се разтваря в 5 литра. Кърлежите умират при малко по- ниска концентрация от бълхите, но, вече писах, че препаратите са разредени и да не издребняваме за няколко стотинки. Карантинния срок на циперметрина и производните му е три дни, така, че ако не смятате до три дни да ядете от напръсканото, не се притеснявайте.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
devifast

Копирам тук едно инфо за биологична борба с кърлежи, което ще допълвам в времето. Хареса ми това че невенът е лесно решение и ги отблъсква, но тепърва ще се проверява. В търсене съм на биологичните начини. https://bg.mygardenspaces.com/6592471-ticks-are-herbivorous-garden-pests-description-control-measures-chemical-biological-folk-photo-and-mdash   Кедровото масло: 1.3 процента кедрово масло към около 98.7 процента вода, за да постигнете степента на разреждане. Пръска се двора и човека. Дезориентира ги миризмата.Попаднала емулсия ги задушава.                                        Рецептата с geranium-rose: отблъсква. 1супена лъжица водка или хамамелис ?40 капки етерично масло от розов здравец 1/3 чаша дестилирана вода Инструкции.Смесете водката или хамамелис с етеричното си масло в бутилка от спрей. Изсипете дестилираната си вода и разклатете. Напръскайте върху дрехите и/или кожата си. Можете дори да го напръскате върху вашето куче или кон, за да ги предпазите от кърлежи!Нанесете отново, когато миризмата започне да се разсейва. Съхранявайте далеч от слънчева светлина. Съхранява се 6 месеца.                                Репелента отблъсква : половин чаша вода, 20 капки етерично масло от лимонова трева и 20 капки евкалиптово етерично масло. С течността може да напръскате дрехите, кожата и обувките си. Ароматът ще държи кърлежите далеч. Използвайте го всеки път, когато излизате навън или сте в силно залесени райони. Другият вариант за домашен спрей включва по-богат асортимент от масла. За да си го забъркаме в домашни условия, са ни необходими половин чаша бял оцет,1/3 чаша вода, 20 капки евкалиптово етерично масло, 20 капки лимонова трева, 10 капки масло от цитронела и 10 капки масло от лавандула.                       Репеленти:  https://makasa.org/article/da-si-napravim-repelent-protiv-nasekomi

 • Мерси 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване