Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

lenseffect

Здравейте, искам да Ви попитам как се борите с кърлежите в двора Ви? Миналата година имахме много неприятен филм с малкото момче. Миналата седмица съседи ни казах, че имало около нас много кърлежи, за първа година сме в новия ни дом. Имам 3 лехи и на много места по двора съм засадил зеленчуци. С какво пръскате, как влияе препарата когато има зеленчуци и плодни дръвчета? Нямам никакъв опит. На съседите двора е обрасъл и не могат да го почистват, ще има ли ефект ако пръскам в моя, пък техния е така ....

 

С две малки деца сме който са постоянно в .. калта :) тревата.

 

 

Благодаря

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

И ние имаме две деца - макар да не живеем на село (все още), сме по селата или сред природата всеки уикенд. На синчето (3 г) всяко лято му вадя кърлеж, до тук 3 броя. Първия - още докато беше на 6 месеца, на морето. Изследвали сме ги и трите пъти, бяха чисти (не пренасят лаймска болест). Единият дори се беше хванал в косата му, а юнакът има доста гъста коса - по случайност го видях още на следващия ден.

Ще кажа няколко натрупани наблюдения, които едва ли ще ти помогнат, но знае ли човек.

 • Ако пръскаш с разпространените препарати срещу кърлежи без да внимаваш, рискуваш да избиеш голяма част от насекомите в градината, говорим за полезните.
 • С едно пръскане на година не става, трябват няколко, оптимално 3, а има карантитен срок, в който не е добре да се ходи там.
 • Дори да избиеш всичко в градината с напалм, винаги могат да дойдат от другаде, вкл. от съседите, че дори да падне и от птица, катерица и тн.
 • Децата са хващали кърлеж в двор, в който не влизат никакви домашни животни и няма никакви други домашни животни по комшиите от всички страни. Освен това няма висока трева, само райграс и зеленчук и плочник.
 • Двамата ми познати, които са лекувани от лаймска болест, са хващали кърлежа от морето, макар да са върли природообитатели и палаткуват и чувалуват навсякъде, вкл. на много влажни и сенчести места по реки и тн.
 • Кучетата на всички мои приятели, които се разхождат с тях само паркове в София, винаги имат по няколко кърлежа на сезон, макар да се пръска доста сериозно там, а самите животни са с каишки.

За предазване ползваме на Бочко едно пръскало, макар че лани си направихме наше с етерични масла от гераниум, мащерка, евкалипт, чаено дърво и мента. Пръскаме го по ръце и крака, а и по дрехите по някога. Не зная колко е ефективно, но точно когато хвана последния кърлеж не бяхме го ползвали (драматично *тън-дън-дъъън*).

От човек, който живее в Орегон, съм чел, че е нормално да хване по дрехите си дузина кърлежи при ежедневната си разходка в гората с кучето. От други познати в Апалачите също знам, че след разходка в гората, която съставлява техния homestead, се прибират със десетки и десетки по дрехите, а кучетата са в 2 каишки репелент и пак имат закачени по много. Там основният метод за справяне са токачки на свобода, но тук това ще е доста сложно за направа...

Проучи нещото, наречено Citriodiol.

И накрая, познати, които живеят на село, използват котките в двора като анти-кърлежова система. Звучи извратено, но котките ги нападат кърлежите, после ги вадиш в процеса на обезпаразитяване и против бълхи и те така. Основното е да не се оставят да станат големи, защото тогава се откачат и правят поколение.

Успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

При нас май няма кърлежи, поне не съм виждала нито по нас, нито по котките. Май им е твърде жега. Те не обичат слънце, а сенчица и висока трева, така че може да косите по-нисичко и децата да не се завират много-много по шубраците.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
lenseffect

Здравейте, сетих се за тази мацка и решението за кърлежите и така и направихме, на една лъжица зехтин слагам по 2 капки rose geranium oil което спомена и мажа по глезените, врътле, зад ушите и т.н. може да сложа и другите който си изброил. Всъщност по двора го имаме насам натам :) дали помага не знам.

 

Благодаря!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тъй като днес @Кукумир направи сефтето с вадене на кърлеж от детенце и писахме в чата, копирам тук малко неща. Те са натрупан през 4те години след мнението ми по-горе опит.

Боби Димитров: Зависи от размера и локацията. От косата на нашия батка съм вадил с пинцети, но беше голям и трябва да знаеш как... На голо място - с конец. Но напоследък всичко с пинцети вадим, Гери е станала спец.

Важното е да го хванеш до 12, макс 24 часа след закачането, иначе се почва разправията с изследване на кърлежа, после кръвна проба и тн. За 12 до 24 часа е една "глътка" на кърлежа и има голяма вероятност дори да носи лаймска, да не влезе в теб. Ние си имаме навици, след излизане всяка вечер, голи в банята и се гледаме.

Кукумир:Педиатърката каза да го намажем с олио и след 10 Мин с пинсети по часовниковата. То лошото в че е в косата и за това не сме го видяли.

Боби Димитров:Олиото е излишно, всичко, което стресира кърлежа трябва да се избягва. Защото в паниката повръща, демек увеличаваш шанса от зараза.

Намери си пинцети които долу са като керпеден, ако ме разбираш. Да можеш да бръкнеш под кърлежа и да му хванеш реално главата или под главата. Въртенето не е задължително, защото хоботът не е винт, а тръба. Но помага за по-лесно изваждане, ако можеш да държиш стисната пинцетата да не изтърва и да не смачква.

alys:точно така, не се маже, не се върти, само внимателно дърпаш

Боби Димитров:Ако е на гладко място тип крак, ръка, дупе, най-лесно е с много тънък конец, напр копринен. Вързваш едно възелче, намушваш кърлежа вътре, избутваш възела до кожата така че да хване долу под главата на кърлежа, държиш двата края на конеца и ги намотаваш с пръсти като за мартеница. От насукването се получава опън и излиза за секунди.

За кучета и котки има много добри "машинки", които са като пластинка с в-образен шлиц и като лост се ползва, но не работи с много ситни кърлежи. Ние имаме такива, но по децата се хващат все новоизлюпени, които са като прашинка дребни и плоски, щото нямат кръв още вътре.

Има ли дървета, сянка, високи треви, храсти, винаги има влага на пролет. Аз затова и почнах да кося толкова усилено при нас, често и ниско. Отделно гледаме котките, които са основен приносител. При нас си има яко роса целия май месец по градината.

Основният "натиск" на кърлежите е от края на април до към началото на юни, после много затихват.

Ако искаш да пръскаш, моята препоръка е Фендона на БАСФ. Химийка, но ако действаш по земята и вечер, намаляваш щетите. При положение, че WHO я препоръчва за вътрешна употреба по стаи в които се живее, в маларийни райони, пак е по-добре от Бандит и тн. Плюс е, че намалява и комарите.

 Има репеленти и, но тяхната ефективност е няколко часа и не са 100%. Може би само тези на базата на Deet са по-читави, но нали, и там химийка...

Кукумир:@Боби Димитров мерси за препоръката, ще взема и ще напръскам със сигурност

Боби Димитров: Годината, когато за 1 ден имаше 7 закачени на баткото, 3 на щерката и не помня колко на Гери, тогава пръсках един път, но не по градината, а там където седим и играят децата. Реално напръсках едната неделя като си тръгвахме и дойдохме на следващата. Тогава нарочно не ги мазахме с репеленти и никой нямаше нито 1.

Другото е, че не само котки и кучета ги разнасят, при нас примерно всички таралежи, които сме намирали, са бъкани с кърлежи, ама а ги извади де! На последния над 10 и то яко угоени видяхме.

:И тия пудри и спрейчета дето карат да се пускат кърлежите не са моментални. Демек напръскаш животното и кой знае кога и къде ще стресе товара. Не е оферта...

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Kalam Mekhar
На 9.05.2016 г. at 13:34, lenseffect написа:

С какво пръскате, как влияе препарата когато има зеленчуци и плодни дръвчета? Нямам никакъв опит. На съседите двора е обрасъл и не могат да го почистват, ще има ли ефект ако пръскам в моя, пък техния е така ....

Препарат против бълхи. Всички препарати, препакетирани в България са разредени, така, че опаковка, предназначена за 10л. вода се разтваря в 5 литра. Кърлежите умират при малко по- ниска концентрация от бълхите, но, вече писах, че препаратите са разредени и да не издребняваме за няколко стотинки. Карантинния срок на циперметрина и производните му е три дни, така, че ако не смятате до три дни да ядете от напръсканото, не се притеснявайте.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване