Боби Димитров

Видове грах

29 мнения в тази тема

Сред сортовете грах (много са, гаранция десетки, вероятно стотици) се отличават три основни типа:

 

Градински грах (известен и като полски, от поле, garden peas). Класическия тип, шушулката е цилиндрична и не се яде, твърда е дори като млада и има люспи и конци. Задължително трябва да се махне преди ядене. Този тип обикновено са по-устойчиви на студ и лоши поливни условия.

 

Сладък грах (известен и като захарен, не зная друго име на български, оригиналът е snap peas, по подобие на snap beans - такива, които можеш да начупиш и да ядеш). Този тип също са с цилиндрични шушулки, но дори в беритбена зрялост шушулката е с изявен сладък вкус, както и самите грахчета вътре. Когато са по-млади, могат да се хрупат директно, вкл. на салата са супер, за готвене цели или начупени. Когато са по-зрели, с белачка се махат двата конеца по "снадката" на двете части на шушулката.

 

Шушулков грах (измислено от мен име на snow peas). Този тип прави плоски шушулки - представете си тези на гледичията. Вътре грахчетата са много мънички. На френски се казва също mangetout - "ядеш всичко". Също сладки, може би не колкото сладкия грах, но повече от градинския. Дори в напреднала възраст шушулките се ядат цели, сурови или готвени.

Михаил Караянчев хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Записвам тук и желаещите от сорта Sugar Snap, който съм поръчал по интернет, за да не ги забравя:

Ру - 100 гр

Теди - 100 гр
Тони - 100 гр
Оля - 100 гр

 

По куриер в сряда:

Василка - 100 гр + 100 гр Метеор
Алис - 100 гр

Мишо - 200 гр

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изпробвах Ундине, чудото на Келведон и още някакъв, който не поникна почти. Втория вид пробно сях късно миналата година и имаше 100 зрънца, които оставих за семе. Добре се развива тази година, тук таме е напълнил шушулките. Грах искам само за разнообразие. Така че само от сладкия ще опитам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И Теди 100 гр. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И Оля толкова :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя грах - кога ще го сеем? И има ли някакви особености при отглеждането му?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Средата на юни или догодина на пролет. Аз поръчах и Метеор малко, та мога и от него да дам - него ще го пробвам за есенно садене, по-късно, че лани много избързахме.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет на всички! Грахът пристигна вчера. Получаването може да стане от моя офис в жк Лагера всеки ден между 10 и 19 часа. Освен този Sugar Snap, от когото бях много доволен миналата година като вкус, съм поръчал и малко Метеор - сорт джудже. Той е сред най-издържливите и го препоръчват за есенна сеитба и презимуване. Не е захарен, но пък е ниско, компактно растение. Той е и по-евтин, 4 лв/100 гр.

 

За протокола, през 2015 опитахме есенна със Sugar Snap, но го сложихме явно много рано, есента беше супер топла и съотвено до края на декември, когато още нямаше сняг, грахът ни беше 1 педя висок. Това, в комбинация с явно не добрата държеливост на сорта, не му позволиха да презимува успешно.

 

За тези, които си получиха граха в средата на юни:

 

И Sugar Snap, и Meteor могат да се насадят сега и ще имате добив преди есента. Моят съвет е да садите половината семена сега, другата половина - на пролет. Аз така ще направя със Sugar Snap, още тая неделя.

 

Meteor би трябвало да става и за презимуване. Аз лично ще го пробвам така. Ще посадя половината от него някъде в края на октомври, според времето. Ако презимува успешно, би трябвало на пролет да стане доста по-рано от другия. Ако не презимува, на пролет го садя пак и отново трябва да се представи като ранен сорт.

Антоанета хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, на руските сайтове пишат за различни сортове сладък грах http://dizajn-sada.ru/gryadki/luchshie-sorta-goroxa/. За нашия какво е описанието? И най-много ме интересува дали е хибриден сорт.

Тазгодишния грах го оставих отново за семена. Не ми се береше на ден по шушулка. От купени семена не ми поникна почти, а от моите поникна, но пък семената не бяха много.

Чела съм добри отзиви за Амброзия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е хибриден, разбира се - аз съм твърдо против тази практика! Директен сорт - Sugar Snap, писал съм го по-горе! Казва се така по подобие на Snap Beans, просто си го чупиш в салатката или в яденето и готово!

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като мои приятели ми взеха целия останал за мен грах (добрата ми душа е бездънна и скромна!), поръчах ново количество. Което пристигна днес. Така че ако някой все още няма, а иска - да пише!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли ви е до грах сега, но да кажа, че след чистката на семената имам 7 по 100 грама sugar snap и 3 Метеор за продан. На пролет се сетете за мен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И двата вида ли са подходящи за хрупане барабар с шушулките? Давам заявка да ми запазиш по 100грама от всеки вид с тази особеност. По-нататък ще се разберем кога да ми ги изпратиш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, ще взема 100 г от Метеор. Ще мина през офиса ти да го взема (ще пиша на лични кога). До началото на декември има време. Ако е удобно, мога и утре.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евгени, Метеор не е сладък вид грах.  Него го взех защото е джудже (потенциално не би искал мрежа/колци) и го дават като най-устойчив на презимуване, студ, слана и тн. Има по западни форуми писания, че успешно го сееш окт-ноември и на пролет се развива по-рано и по-бързо от други сортове.

 

Основно мотивацията ми е презимуването, защото лани пробвахме Sugar Snap за презимуване и стана толкова голям, че снега през януари го уби.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За предзимно сеене на грах и моркови четох малко. За граха пишат, че само трябва да покълне. Тук леко започвам да се чудя кога да сея. Може да опитам малко и в оранжерията от Метеор. Сладкия си остава за напролет. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, ще взема само от сладкия. Такъв още не съм опитвал. Другият сорт отпада. Пробвах три пъти засяване наесен, но в равнината температурата през зимата варира от 20 до -20 градуса и не му понася. Отделно дето сега не ми се занимава, а и няма с какво да го комбинирам, а напролет ще го сложа редом с картофи. Ще ти пиша допълнително кога да ми го пратиш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Здравейте! Имам няколко запитвания към хората, които имат опит със саденето на грах! Има ли сортове чийто вкусови качества са добри, както за прясна консумация, така и в зряло състояние и на каква фаза е нужно да се обере грахът, когато се бере за зрял. Тоест трябва ли шушулките да са напълно сухи или малко преди да изсъхнат се бере? Някой имал ли е проблем с граховият зърнояд и ако да, как се справяте с него? Тази година за първи път бях посадил грах, но понеже нямах време и възможност да го консервирам докато е пресен, го оставих да узрее. След около 1 месец установих, че е завъдил буболечки, но уви вече беше късно.

Редактирано от Таньо Павлов

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошъл, Таньо!

Ние гледаме три вида грах, но никой от тях не е за зрял (сух, който се вари като боб). Има отделна група сортове, които на английски се зоват soup peas / dry peas. Ако искаш да гледаш такъв сорт, трябва да го изчакаш да изсъхне и тогава да го береш, както е с белия боб (фасул за зрял). Нашия грах изяждаме на зелено, в повечето случаи дори без готвене.

По въпроса с бубата. Има я при нас и мисля навсякъде. Като е зелен грахът не си личи, реално го ядеш със снесеното вътре яйце най-вероятно. Този, който оставяме за семе, развива бубите и излизат по-късно, като оставят идеални дупки в зърното. Това обикновено става доста след като сме го обрали и прибрали в буркани. За да намалим "щетите", прибираме бурканите с грах за семе във фризера за 10-15 дни. Само ми се ще да вметна, че дори грахче с дупка покълва без проблеми, а не мисля че и за ядене има някаква спънка.

Lyubomir Durankev и alys харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, ако имаш налични (за подаряване/ размяна) шепа семена за сладък грах бих го тествал. Още не съм измислил какво мога да ти дам в замяна обаче :flushed:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че ще се намери. В замяна почвай да вкореняваш резници от женски кивита :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще започна. Веднага след като моите се развият на големина повече от резник :joy:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и от лоницерите може да пробваш да вкорениш нещо... ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, тях см ги мулчирал с борови кори и иглички. Чудя се дали да ги резна до нивото на земята, за да покарат нови леторасти догодина или да ги оставя така? При окопаването на най-горния слой видях, че са се вкоренили доста добре. Помня, че някой от форума беше казал, че за да плододават, трябва да се изрязват старите клони, за да се стимулира нов прираст... В чуденка съм!

...та, ако изрежа тези старите, дали мога да пробвам да ги вкореня и как?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Беше ми показвал на телефона една снимка на камчатката, над 50 см бяха пръчките. Според мен от това растение спокойно можеш да отрежеш горните 30 см, на долните ще останат достатъчно пъпки и догодина ще се сгъстят. тия горните 30 см всяка може да се раздели поне на 2, с други думи има доста матрял за вкореняване. Обаче не зная защо това го пишем в темата за граха :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

преди 1 час, Боби Димитров написа:

 Обаче не зная защо това го пишем в темата за граха :D

Щото от твоя грах зависи дали ще даде от вкоренените пръчки ;)

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:D Аз обаче така и не разбрах как се вкореняват?!?! Отивам да питам чичо ни.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за бързият и адекватен отговор, Боби! Ако има подобни сортове и на българският пазар, би било чудесно. Сега като се сетя съм ял сух жълт грах, а в супермаркетите съм виждал пакети с сух зелен грах, който предполагам е сорт подходящ за зрял. Вероятно могат да се използват за посевен материал.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам приятел, чието семейство гледа такъв "супен грах" в градината. Мога да взема семе?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.