Боби Димитров

Видове грах

17 мнения в тази тема

Сред сортовете грах (много са, гаранция десетки, вероятно стотици) се отличават три основни типа:

 

Градински грах (известен и като полски, от поле, garden peas). Класическия тип, шушулката е цилиндрична и не се яде, твърда е дори като млада и има люспи и конци. Задължително трябва да се махне преди ядене. Този тип обикновено са по-устойчиви на студ и лоши поливни условия.

 

Сладък грах (известен и като захарен, не зная друго име на български, оригиналът е snap peas, по подобие на snap beans - такива, които можеш да начупиш и да ядеш). Този тип също са с цилиндрични шушулки, но дори в беритбена зрялост шушулката е с изявен сладък вкус, както и самите грахчета вътре. Когато са по-млади, могат да се хрупат директно, вкл. на салата са супер, за готвене цели или начупени. Когато са по-зрели, с белачка се махат двата конеца по "снадката" на двете части на шушулката.

 

Шушулков грах (измислено от мен име на snow peas). Този тип прави плоски шушулки - представете си тези на гледичията. Вътре грахчетата са много мънички. На френски се казва също mangetout - "ядеш всичко". Също сладки, може би не колкото сладкия грах, но повече от градинския. Дори в напреднала възраст шушулките се ядат цели, сурови или готвени.

Михаил Караянчев хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Записвам тук и желаещите от сорта Sugar Snap, който съм поръчал по интернет, за да не ги забравя:

Ру - 100 гр

Теди - 100 гр
Тони - 100 гр
Оля - 100 гр

 

По куриер в сряда:

Василка - 100 гр + 100 гр Метеор
Алис - 100 гр

Мишо - 200 гр

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изпробвах Ундине, чудото на Келведон и още някакъв, който не поникна почти. Втория вид пробно сях късно миналата година и имаше 100 зрънца, които оставих за семе. Добре се развива тази година, тук таме е напълнил шушулките. Грах искам само за разнообразие. Така че само от сладкия ще опитам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И Теди 100 гр. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И Оля толкова :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя грах - кога ще го сеем? И има ли някакви особености при отглеждането му?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Средата на юни или догодина на пролет. Аз поръчах и Метеор малко, та мога и от него да дам - него ще го пробвам за есенно садене, по-късно, че лани много избързахме.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет на всички! Грахът пристигна вчера. Получаването може да стане от моя офис в жк Лагера всеки ден между 10 и 19 часа. Освен този Sugar Snap, от когото бях много доволен миналата година като вкус, съм поръчал и малко Метеор - сорт джудже. Той е сред най-издържливите и го препоръчват за есенна сеитба и презимуване. Не е захарен, но пък е ниско, компактно растение. Той е и по-евтин, 4 лв/100 гр.

 

За протокола, през 2015 опитахме есенна със Sugar Snap, но го сложихме явно много рано, есента беше супер топла и съотвено до края на декември, когато още нямаше сняг, грахът ни беше 1 педя висок. Това, в комбинация с явно не добрата държеливост на сорта, не му позволиха да презимува успешно.

 

За тези, които си получиха граха в средата на юни:

 

И Sugar Snap, и Meteor могат да се насадят сега и ще имате добив преди есента. Моят съвет е да садите половината семена сега, другата половина - на пролет. Аз така ще направя със Sugar Snap, още тая неделя.

 

Meteor би трябвало да става и за презимуване. Аз лично ще го пробвам така. Ще посадя половината от него някъде в края на октомври, според времето. Ако презимува успешно, би трябвало на пролет да стане доста по-рано от другия. Ако не презимува, на пролет го садя пак и отново трябва да се представи като ранен сорт.

Антоанета хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, на руските сайтове пишат за различни сортове сладък грах http://dizajn-sada.ru/gryadki/luchshie-sorta-goroxa/. За нашия какво е описанието? И най-много ме интересува дали е хибриден сорт.

Тазгодишния грах го оставих отново за семена. Не ми се береше на ден по шушулка. От купени семена не ми поникна почти, а от моите поникна, но пък семената не бяха много.

Чела съм добри отзиви за Амброзия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е хибриден, разбира се - аз съм твърдо против тази практика! Директен сорт - Sugar Snap, писал съм го по-горе! Казва се така по подобие на Snap Beans, просто си го чупиш в салатката или в яденето и готово!

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като мои приятели ми взеха целия останал за мен грах (добрата ми душа е бездънна и скромна!), поръчах ново количество. Което пристигна днес. Така че ако някой все още няма, а иска - да пише!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едва ли ви е до грах сега, но да кажа, че след чистката на семената имам 7 по 100 грама sugar snap и 3 Метеор за продан. На пролет се сетете за мен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И двата вида ли са подходящи за хрупане барабар с шушулките? Давам заявка да ми запазиш по 100грама от всеки вид с тази особеност. По-нататък ще се разберем кога да ми ги изпратиш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, ще взема 100 г от Метеор. Ще мина през офиса ти да го взема (ще пиша на лични кога). До началото на декември има време. Ако е удобно, мога и утре.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евгени, Метеор не е сладък вид грах.  Него го взех защото е джудже (потенциално не би искал мрежа/колци) и го дават като най-устойчив на презимуване, студ, слана и тн. Има по западни форуми писания, че успешно го сееш окт-ноември и на пролет се развива по-рано и по-бързо от други сортове.

 

Основно мотивацията ми е презимуването, защото лани пробвахме Sugar Snap за презимуване и стана толкова голям, че снега през януари го уби.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За предзимно сеене на грах и моркови четох малко. За граха пишат, че само трябва да покълне. Тук леко започвам да се чудя кога да сея. Може да опитам малко и в оранжерията от Метеор. Сладкия си остава за напролет. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, ще взема само от сладкия. Такъв още не съм опитвал. Другият сорт отпада. Пробвах три пъти засяване наесен, но в равнината температурата през зимата варира от 20 до -20 градуса и не му понася. Отделно дето сега не ми се занимава, а и няма с какво да го комбинирам, а напролет ще го сложа редом с картофи. Ще ти пиша допълнително кога да ми го пратиш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.