Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Видове грах

Recommended Posts

Боби Димитров

Сред сортовете грах (много са, гаранция десетки, вероятно стотици) се отличават три основни типа:

 

Градински грах (известен и като полски, от поле, garden peas). Класическия тип, шушулката е цилиндрична и не се яде, твърда е дори като млада и има люспи и конци. Задължително трябва да се махне преди ядене. Този тип обикновено са по-устойчиви на студ и лоши поливни условия.

 

Сладък грах (известен и като захарен, не зная друго име на български, оригиналът е snap peas, по подобие на snap beans - такива, които можеш да начупиш и да ядеш). Този тип също са с цилиндрични шушулки, но дори в беритбена зрялост шушулката е с изявен сладък вкус, както и самите грахчета вътре. Когато са по-млади, могат да се хрупат директно, вкл. на салата са супер, за готвене цели или начупени. Когато са по-зрели, с белачка се махат двата конеца по "снадката" на двете части на шушулката.

 

Шушулков грах (измислено от мен име на snow peas). Този тип прави плоски шушулки - представете си тези на гледичията. Вътре грахчетата са много мънички. На френски се казва също mangetout - "ядеш всичко". Също сладки, може би не колкото сладкия грах, но повече от градинския. Дори в напреднала възраст шушулките се ядат цели, сурови или готвени.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Тоя грах - кога ще го сеем? И има ли някакви особености при отглеждането му?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Привет на всички! Грахът пристигна вчера. Получаването може да стане от моя офис в жк Лагера всеки ден между 10 и 19 часа. Освен този Sugar Snap, от когото бях много доволен миналата година като вкус, съм поръчал и малко Метеор - сорт джудже. Той е сред най-издържливите и го препоръчват за есенна сеитба и презимуване. Не е захарен, но пък е ниско, компактно растение. Той е и по-евтин, 4 лв/100 гр.

 

За протокола, през 2015 опитахме есенна със Sugar Snap, но го сложихме явно много рано, есента беше супер топла и съотвено до края на декември, когато още нямаше сняг, грахът ни беше 1 педя висок. Това, в комбинация с явно не добрата държеливост на сорта, не му позволиха да презимува успешно.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Боби, на руските сайтове пишат за различни сортове сладък грах http://dizajn-sada.ru/gryadki/luchshie-sorta-goroxa/. За нашия какво е описанието? И най-много ме интересува дали е хибриден сорт.

Тазгодишния грах го оставих отново за семена. Не ми се береше на ден по шушулка. От купени семена не ми поникна почти, а от моите поникна, но пък семената не бяха много.

Чела съм добри отзиви за Амброзия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Не е хибриден, разбира се - аз съм твърдо против тази практика! Директен сорт - Sugar Snap, писал съм го по-горе! Казва се така по подобие на Snap Beans, просто си го чупиш в салатката или в яденето и готово!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

И двата вида ли са подходящи за хрупане барабар с шушулките? Давам заявка да ми запазиш по 100грама от всеки вид с тази особеност. По-нататък ще се разберем кога да ми ги изпратиш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Евгени, Метеор не е сладък вид грах.  Него го взех защото е джудже (потенциално не би искал мрежа/колци) и го дават като най-устойчив на презимуване, студ, слана и тн. Има по западни форуми писания, че успешно го сееш окт-ноември и на пролет се развива по-рано и по-бързо от други сортове.

 

Основно мотивацията ми е презимуването, защото лани пробвахме Sugar Snap за презимуване и стана толкова голям, че снега през януари го уби.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

За предзимно сеене на грах и моркови четох малко. За граха пишат, че само трябва да покълне. Тук леко започвам да се чудя кога да сея. Може да опитам малко и в оранжерията от Метеор. Сладкия си остава за напролет. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евгени

Боби, ще взема само от сладкия. Такъв още не съм опитвал. Другият сорт отпада. Пробвах три пъти засяване наесен, но в равнината температурата през зимата варира от 20 до -20 градуса и не му понася. Отделно дето сега не ми се занимава, а и няма с какво да го комбинирам, а напролет ще го сложа редом с картофи. Ще ти пиша допълнително кога да ми го пратиш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Таньо Павлов

Здравейте! Имам няколко запитвания към хората, които имат опит със саденето на грах! Има ли сортове чийто вкусови качества са добри, както за прясна консумация, така и в зряло състояние и на каква фаза е нужно да се обере грахът, когато се бере за зрял. Тоест трябва ли шушулките да са напълно сухи или малко преди да изсъхнат се бере? Някой имал ли е проблем с граховият зърнояд и ако да, как се справяте с него? Тази година за първи път бях посадил грах, но понеже нямах време и възможност да го консервирам докато е пресен, го оставих да узрее. След около 1 месец установих, че е завъдил буболечки, но уви вече беше късно.

Редактирано от Таньо Павлов

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Добре дошъл, Таньо!

Ние гледаме три вида грах, но никой от тях не е за зрял (сух, който се вари като боб). Има отделна група сортове, които на английски се зоват soup peas / dry peas. Ако искаш да гледаш такъв сорт, трябва да го изчакаш да изсъхне и тогава да го береш, както е с белия боб (фасул за зрял). Нашия грах изяждаме на зелено, в повечето случаи дори без готвене.

По въпроса с бубата. Има я при нас и мисля навсякъде. Като е зелен грахът не си личи, реално го ядеш със снесеното вътре яйце най-вероятно. Този, който оставяме за семе, развива бубите и излизат по-късно, като оставят идеални дупки в зърното. Това обикновено става доста след като сме го обрали и прибрали в буркани. За да намалим "щетите", прибираме бурканите с грах за семе във фризера за 10-15 дни. Само ми се ще да вметна, че дори грахче с дупка покълва без проблеми, а не мисля че и за ядене има някаква спънка.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Таньо Павлов

Благодаря за бързият и адекватен отговор, Боби! Ако има подобни сортове и на българският пазар, би било чудесно. Сега като се сетя съм ял сух жълт грах, а в супермаркетите съм виждал пакети с сух зелен грах, който предполагам е сорт подходящ за зрял. Вероятно могат да се използват за посевен материал.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Добавям малко инфо от чата днес:

За грах, ние слагаме Sugar Snap и Метеор. Първият се яде със шушулките при желание и е сладък, идеален за в салата и за децата. Вторият пък е много ранен и освен това е нисък, няма нужда от установки големи, може и по-гъсто да се сложи. Но пък не е сладък, макар че на вкус превъзхожда класическия градински грах. И отделно жълтия шушулков, Golden Sweet Snow Pea (mange-tout).

Mетеор става най-рано, прикючва най-бързо, на 2 вълни в общи линии, нисък е, не влече силно и не е вкусен да се яде на зелено. Обаче позволява разсрочване на работата. Сладкия пък първите 1-2 вълни ги изяждаме в градината и за бране за фризер реално остава накрая, там разчитаме и на майка ми, която има повече площ за целта. Лани пък имахме много гости в началото на лятото и децата целокупно изядоха почти всичко, едвам събрахме за семе

Това са семената на Golden Sweet, шушулков грах, много красив и вкусен на зелено. Но се оказва, че и семената можеш да ги готвиш като боб/нахут (сух). Цъфти лилаво, а самите шушулки са плоски и се берат преди да направят вътре семената. Ние го гледаме основно за да имат какво да хрупат децата, тъй като този грах продължава да цъфти и връзва доста по-дълго време от класическия грах. Някъде през юни след средата спираме да го берем и прави семе вече. Ей тука на тая снимка в в червения леген са обрани сухи шушулки от него.

27628498615_3155c6d624_h_d.jpg

===

Добавям и инфо как чистим граха. Тъй като количеството обикновено е доста, класическата седянка с чушкане става много бавно за нашите възможности. Имало е години по 4-5-6 часа да ни отнема тая дейност. Затова правим следната оптимизация.

Голяма тенджера се пълни на 50% с вода и се завира водата, бурно да ври. В това се сипва грах както е със шушулките, колкото поеме да го покрие водата и да не прелее. Като заври наново водата (това обикновено отнема до 5 мин, поне на газов котлон и тенджера с дебело дъно и капак), вади се граха и се слага да изстива в леген. После пак се чака да заври водата (няколко мин.) и се слага новата порция грах. За половин час е реалистично да се мине през вряла вода 20 кг грах на шушулки.

Като поизстине така попарения грах, чистенето е многократно по-бързо. Бих казал 3-5 пъти, като време, особено ако човек е с опит - има чалъм как да хванеш шушулката и да я стиснеш и с едно движение излизат всички грахчета. Друг бонус е, че тази операция реално бланшира леко граха и така той се държи много по-добре при замразяване, а и няма нужда от толкова готвене след това.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Чистенето на грах обикновено осъществявам докато пътуваме. Мама ми връчва кофа грах с шушулките. ММ шофира, от село до Пловдив е около 5 часа, чушкам си граха и си приказваме. Като пристигнем имам малка кофичка грахчета готови, болка в пръстите и кола за чистене. Иначе не могат ме вържа 4-5 часа на едно място за тая дейност.

@Боби ДимитровТоя грах Sugar snap от къде мога да намеря семена? Днес зяпах бобовете и граха на щанда със семена в Кауфланд, ама не се реших нищо да взема.

Мога да взема от майка ми семена, но не е толкова сладникав граха, колкото ми се иска. Тя го взема от някакъв техен познат дето сее декари грах, ако се уцели зрелостта му като се бере се сварява бързо, люспата не е много твърда и става, ама... става. Иначе преди време продаваха един ситничък грах в буркани в Лидл. Перфектен беше, щерката с лъжицата от буркана ядеше. Сега не го предлагат за съжаление.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан

@Venetka, Аз мога ти дам ена шъпа, па ти ше си отгледаш 3/4 буркан с винт :D Така поне стана при мен. Иначе вероятно и Бобката има някъф. За срещата ще е късно обаче ми се струва, та може се видим из Сф някъде да ти дам?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Вени, моят е купуван от Англия, мисля 2013, от тогава пазим семе. За срещата ще ти донеса - нямам чак толкова много, но предвид ,че от 1 шепа грах можеш да отгледаш (с конструкция) поне няколко кг, бързо ще го умножиш. И не, не е късно да се сложи март, дори и май сме сяли грах, просто ако е много жега иска много вода.

Този метод с попарването спестява болките в пръстите :) И се работи бая бързо, казвам го от позицията на човек, чистещ по 20 кг шушулки годишно ;) от бая време назад.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ру®

Малко да повдигна темата за граха...

На 7ми март сложих в табла с 32 гнезда по две грахчета от шушулковия сорт Golden Snow  (от @Боби Димитров) След 19 дена (на 26ти март) таблата изглежда така и реших, че му е време да отива в градината...

20210326_112450.thumb.jpg.ce8c748244f7ceef1053472a9f578edd.jpg

Речено, сторено, но докато го посаждах се насъбраха доста любопитни, а може би и гладни, кокошки и котки...

20210326_125237.jpg

Имаше сериозна опасност вкусните растения да бъдат изядени и смачкани. Решението измисли и приложи моят помощник, за което му благодаря.  :-)

20210326_115657.jpg

 

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Аз пуснах по два реда грах от сортовете Телевижън и Амброзия на вилата. ММ е предупреден, че им трябва нещо за катерене. Каза, че няма проблем. За сега си се гледат сами, сигурно и не са поникнали даже.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване