Cucurbita Maxima

За поливането

14 мнения в тази тема

Все не мога да запомня какви са изискванията към поливките на различните зеленчуци, понеже като че ли всички имат някакви специални изисквания - сутрин, вечер, под корен, с пръскане, топла вода и т.н. Естествено, не на всичко може да се угоди, но е добре да се знае ориентировъчно. Ще се радвам да споделите опит как поливате конкретните растения. Примерно:

 

домати - по-рядко, но обилно поливане, под корен, без пръскане, вечер

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:D

 

Якия въпрос!

 

:D

 

Не мога да спра да се радвам :D "не на всичко може да се угоди" Хахахаха! Мания! :D

 

Човек, ако изобщо успеем да полеем, каквото и да е, с колкото дойде, когато и да е - все е келепир!

 

На капковата градина, където баят една армия хора (поне 5-6 броя), като се пусне капката вечер и се спира другия ден на вечерта. Всичко се полива монолитно, с изключение на фиданките, които нямат капка. Когато не вали обилно поне 1/седмично, полива се при засушаване - като ровнеш и видиш, че няма влага. Може да дойде и 2 пъти седмично.

 

Микро мениджмънт като полей днес само краставиците, утре само пипера, но не и ако оня ден си полял доматите, като внимаваш да не пръснеш боба... звучат в сферата на космическите технологии :)

 

Иначе с капката теоретично не е ТРУДНО да се направи, просто е по-сложно, защото или трябва да въртиш кранчета като изоглав, или трябва  всяка година всичко да е на същото място, или трябва да си готов на по-голяма инвестиция (за няколко кръга) и всяка година да пренавързваш всичко по нов начин.

 

Евентуално при мега добро планиране и градина като на Гого - няколко празни декара, където можеш да се разположиш... Вероятно ще е по-друго, в смисъл на по-добре като план и разположение. Но в малка площ гледаш да набуташ всичко на макс - почнеш ли да поливаш едно, все едно поливаш съседното.

 

При нас особено както се смесват културите, слънчогледи, праз и броколи в една леха, грах с царевица и копър в друга - всеки се радва на всяка капка вода, когато и да е му е доставена!

 

За финал ми се ще да добавя, старата селска мъдрост: домати и пипер (според мен важи и за патладжан) се поливат при разсаждане и после чак след като почнат да цъфтят. При някои хора това може да е 10 дена разлика, но при други - 1 месец и повече. Затуй дори и такива мъдрости ми се виждат странни, защото нямат контекст. В някоя песъклива почва - пиши ги бегали тия разсади.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При мен микромениджмънта е не просто възможен, ами си е всекидневие. На мен ми е по-удобно точно днес да полея едно, а утре друго, отколкото да прекарам цяла вечер в поливане.

 

Принципно мога да угодя на почти всичко, с изключение на топла вода, ама така или иначе тук водата от чешмата не е много студена.

 

Примерно, ако едно растение предпочита често дъждуване вечер, а друго редки обилни сутрешни поливки не ми е никакъв проблем да осигуря - стига да имам инфото.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш ли да обясниш в детайли? Ако днес полееш едно, а утре друго, като същевременно искаш да полееш всяко нещо поне 2 пъти седмично, щото все пак сте в Гърция почти, излиза че можеш да имаш общо 3.5 неща. И ще прекараш 7 вечери седмично по 1 час в поливане, вместо примерно 2 пъти да врътнеш за 10 секунди кранчето на капката.

 

По моето виждане и сметки, много по-време- и трудо-емко е когато се правят на дребни парчета нещата. Естествено и другата крайност не е цвете за мирисане, но всеки трябва да си намери златната среда.

 

Иначе директно по питането ти, моят дядо поливаше всичко и по много. Изключения са неща като грозде, но то е друго. В края на сезона, когато всичко зрее вече, поливките намаляват, но става дума за последните 2-3 седмици, да не се нацепят доматите примерно. Всичко се поливаше на дълбока вада, която се пълни до горе с вода. Реколтата е била изобилна, съответстваща на старанието.

 

Ако четеш по книгите, ще намериш каквото търсиш, но положението е брутално, на практика всичко иска яко много (по мои виждания) вода. Аз не се вглъбявам в тези детайли, защото ми е ясно, че в природата идеални условия няма. Колкото може - толкова. И без това малкото, което правим, ни е преко сили.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами какви детайли толкова. Нали знаеш - тука сме си, време имаме, възможност имаме, няма причини да не си им угаждаме на растенийцата. Те ме радват, искам и аз ги радвам  :)  

Всеки божи (половин) ден съм в градината и обичам да се разнообразявам, ту едно да свърша, ту друго, дългите монотонни работи ме дразнят и да - ако ще да е всеки ден по 1 час е по-добре от 7 часа в един ден  :D  Ама ние не поливаме чак толкоз често, е - като стане 100 градуса юли месец може и всеки ден, ама сега само на краставиците сипваме по някоя лейка вечер, а доматите примерно вчера им беше първата поливка откак са садени. Дребна градинка имаме, дребни грижи.

 

Питането ми беше друго  ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Конкретно за краставиците и тиквичките ме интересува дъждуват ли се или не, защото в нета е много противоречива информацията. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вискяр дъждува масово, ако не се лъжа. Ние миналата година също дъждувахме (с маркуч с пистолет с няколко режима). Дъждуването осигурява по-висока въздушна влажност, а всички с големи листа искат такава - големите листа изпаряват много вода и всъщност самото растение се опитва да си създаде такъв микроклимат. Затова и се кефят на парници.

 

Но тая година смятам да пусна капката, съответно спирам. Защото дъждуването ми изисква време (което може да се спести със стойки с разпръсквачи), но и по-важното - не е практично за моя случай, защото не садя на отворено поле и не мога да си позволя да поливам в кръг или арки. А няма евтин дъждовал, който да полива лентово, без да ми разкалва пътечките. Пък и отделна инфраструктура за 1 ред краставици и тиквички...

 

Сега се сетих, че лани дъждувахме пъпешите и тиквите цигулки, защото не бяха в лехите, а в ливадата - там не беше проблем да сложа кръговия разпръсквач на земята.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналата година, когато си мислих, че като съм мулчирал безобразно, няма да се полива и не турих капково, се оказа, че трябва да поливам с маркуча през два дни в жегите. Да, ама да клеча с тоя маркуч над всеки корен, понеже нямам вади, е убийствено, затова хакнах пръскачката за райграс и тва му беше. Домати, краставици, картофи, зеле, цвекло, чущки, патладжани и т.н. и т.н. всичко под дъжда. Проблем имах с доматите, но не стана ясно, от многото слънце ли беше или от пръскането. Всичко друго грижи нямаше. Поливах все надвечер, защото рано сутрин няма как да стана. 

Тази година съм с капково под мулча и не подбирам каква е културата. Усетя ли, че е сухо, връткам вечер кранчето и сутрин го спирам. Всяка култура си е с отделно кранче де..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Убедена съм, че маркучите имат зла и морбидна същност и единствената им цел е да се извъртат така, че да пометат колкото се може повече зарзават по пътя си.

 

Вчера дъждувах тиквичките и днес си имам цветенце  :)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доматите как познавате, че им е време за поливка? Чакате да завехнат, гледате листа навити нагоре, надолу ли беше? или просто на интервал дни без дъжд?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доматите може да изглеждат увехнали през деня, но вечерта се съвземат и им няма нищо. Ако обаче и сутринта са завехнали е добре да се полее. Аз специално гледам по-рядко да поливам доматите, за да стават по-вкусни, а и по-малко боледуват. 

Неравномерното поливане обаче може да доведе до поява на blossom end rot (не се сещам как беше на български - може би върхово гниене?), та ти понеже си на място и можеш да ги контролираш ежедневно сигурно би могла да им осигуриш една стабилна равномерна, но сравнително ниска влажност, което сигурно би им било идеално. (Аз ги посещавам веднъж седмично и преценявам дали има нужда от поливане, като гледам да не прекалявам, въпреки, че като ги видя увехнали и ми дожалява и инстинктивно ми се иска да ги напоя сериозно).

 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз по принцип всичко поливам на този принцип. Като го видя, че нещо не му достига влагата - поливам. Предпочитам растението да се бори за влага, вместо да му я давам често наготово. Имам такова вярване, че макар и растение, дава ли нещо от себе си за оцеляването, расте по-здраво и силно. :)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Питането ми беше точно как да разбера, че не му достига водица на домата :) Иначе знам, че е хубаво по-рядко и обилно, но понеже тази година са не само в слама до ушите, ами и в туфи джоджен се притеснявам да не ги изпусна нещо. Ще гледам завехване значи да няма сутрин, данке!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас през 2015 всичките 60 корена консервни (Сан Марцано и нещо друго) в на практика неполивни условия застрадаха от върхово гниене. Обаче в един момент почнахме да поливаме мааалко повече и от втория завръз нататъка се оправиха. Не бих се чудил толкова как да разбера дали не му стига вода, дори и да бях на място. Гледам го, ако много вземе да клюма сутрин, пускам капката.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.