Боби Димитров

Домати

139 мнения в тази тема

@  alys (05 август 2016, 15:14)   Ако пишех нещо значимо, да го пиша и тук, а аз се забавлявам в голямата част от времето. Кой домат кога цъфнал, кога вързал. Ами домати - ако се отглеждат при подходящи условия, всички раждат добре. Виж за вкус, трудна работа

 

@  alys (05 август 2016, 15:27)   На мене ми харесват моите си розови домати. Тук те не раждат много, късни са, сега ги е пипнала алтернарията и отгоре на всичко очаквам реколта. Нещо не ми се занимава да ги пръскам. Да видим докога. Насадила съм много домати, в това число разни черита, разни експериментални, давани от съседки в блока, пращани по пощата, купувани от чужбина, сега са се активизирали, понавързали са кой повече, кой по-малко. Дори направих лютеница. Тя е с преобладаващи домати, но започнаха да се развалят и ща не ща, запретнах ръкави. При моите условия с нощни температури около 10-15 (гледам в прогнозите, че се мъдрят няколко 17 и 18) градуса, без оранжерия е много трудно да се отгледат домати. По топлите краища на България вече им узряха, а при мене сега набират сили. Тук там някой дори е зазрял. Хубаво е да се опитат много сортове и в различна почва. Тя има голяма значение, според мене. Бяха ми дали едни домати около 150 г, не повече. Миналата година ги насадих късно, чудех се дали изобщо да ги пробвам. Тази година вече от събрани, на местна почва семена, в едната градинка се родиха много прилични домати и трябва да ги опитам и в оранжерията.

 

@  Боби Димитров       (05 август 2016, 15:43)   Алис, благодаря за споделеното! То съвпада доста с моето мнение, че натурализирания домат винаги ще е по-добър от привнесения, all other things equal.

 

@  Боби Димитров       (05 август 2016, 15:44)   Ние нямаме оранжерия (още) и доматите ни за салата бяха най-недъгавия разсад, който остана след направата на двете градини в кюстендилско. Има само 2 китки вързали, всяка по 2-3 домата, най-големите са като лимон - да ти дам идея като цяло. Предната събота откъснахме първия узрял, утре може би ще има още един :D

 

@  Боби Димитров       (05 август 2016, 15:46)   Не ми е драма, щото има над 300 корена домати на капково и до 2 седмици няма да имат изяждане, но така или иначе традиционно (последните 10 години имам наблюдения) в тоя край от средата на август почва домата на открито. Обаче се бере до последно и после на сланата има десетки кила зелени, понякога стотици! Докато примерно майка ми в бургаско, при добра година берат от юни края домат, обаче август всичко изсъхва и доматки - нъц!

 

@  Боби Димитров       (05 август 2016, 15:48)   Тъй че за всяко нещо си има времето... Бъдещете ни комшии имат стъклена профи оранжерия малка, домати имат от юни, червени, обаче вкусът не е добър, или поне не е това, което се очаква от мен - особено като няма слънце. То вътре е жега и зреят, но не ги е напекло добре и блудкави седят...

 

@  alys (05 август 2016, 15:59)   Лабрадорът хич не е блудкав и доста добре се представя в оранжерия. Като се има предвид, че навън сме откъсвали първия домат около 20-25 август, а сега към края на юни, направо си ми е разкошен вкусът. :)

 

@  alys (05 август 2016, 16:02)   Трябваше да опитам да насея сърцевидни по-рано за оранжерията, те май са едни от ранните. Дори хибридите като Панекра изостават. Бренди бой са много бързи, но дали, защото ги сях късно (22 април), но вече има два почти за откъсване. Не очаквах. Има едни нисички, не са кой-знае какви на вкус, но са навързали като за световно. Панекра също ще се скърши от плод, но май е твърдичък домат. Това е домат за търговия, но ще видим, ще мисля кой да бъде догодина, живот и здраве. ха-ха, седнах на лаптопа и сега няма спиране, че от таблета хем мисля, че е по-бързо, хем пиша бавно.

 

@  alys (05 август 2016, 16:03)   Сърцата връзват добре, вкусът е повече от добър, но са нетрайни, омекват и леко почват да се развалят, ако не са отишли за салата.

 

@  alys (05 август 2016, 16:06)   Те страдат от върхово гниене. Напръсках (най-после) с мляко, вода и йод и като че ли процесът затихна. Дано! Пропорциите - на 1 л вода добавих 50 мл овче мляко и 2-3 капки йод. Много се чудих дали да пръскам, защото всички рецепти са с обезмаслено мляко, а в този период на годината млякото е доста гъсто, дори като го кипя в млековарката, добавям вода, иначе става на извара, а не е развалено.

 

@  alys (05 август 2016, 16:07)   Другите сортове почти не страдат от върхово гниене. Докато при сърцата хвърлях по няколко доматчета сутрин и вечер, защото като видя петно, късам и хвърлям.

 

@  alys (05 август 2016, 16:08)   Преди изобщо не знаех какво е това върхово гниене, защото съм намирала максимум два-три домата на реколта в градината.

 

@  alys (05 август 2016, 16:08)   хайде, махам се, че пуснах корени :D

 

@  Боби Димитров       (05 август 2016, 18:46)   А ти Лабрадорът от бай Христо ли го взе като семе? Може да го тествам догодина, но няма да е в оранжерия...

 

@  Боби Димитров       (05 август 2016, 18:48)   При нас лани всички консервни имаха върхово по първия завръз, защото нямаше вода. Като няма вода, не се усвоява калция и ето го резултата. Като почнахме да поливаме, без да добавям калций или да пръскам с нещо, нагоре завръзите се оправиха.

 

@  alys (05 август 2016, 19:55)   Л. от бай Хр.

 

@  alys (05 август 2016, 19:57)   Уж поливаме, долните нямат върхово гн., само новите и почти само сърцата

 

@  rururu            (05 август 2016, 20:15)   между другото - доматът с върхово гниене си е ОК за ядене, само го изрязваш.... и да -колкото е по продълговат домата (сърца, рома) толкова шансът да има върхово гниене е по-голям.

 

@  rururu            (05 август 2016, 20:20)   и аз садя Лабрадор - направо в градината - нямаме оранжерия, узрява първи началото на юли или дори края на юни и главно от него и още един ранен сорт - Матина ядем през юли. После вече (т.е. началото на август) започват масово да зреят другите, които са доста по-вкусни и вече никой не обръща внимание на ранните.

 

@  Боби Димитров       (05 август 2016, 23:35)   Алис, Лабрадор дигаш ли го на кол?

 

@  alys (06 август 2016, 00:21)   той толкова домати връзва, че пада и щеш, не щеш, трябва да го закрепиш

 

@  alys (06 август 2016, 00:22)   и при нас, като има вече от другите, Лабрадор отстъпва като вкус, но нито е дървен, нито е много люспест

 

@  rururu            (06 август 2016, 10:29)   Лабрадор е нисък - детерминантен сорт - не се нуждае от колтучене и връзване, но Алис е права - доматите му натежават и е добре да се превърже, защото ще го скършат. Аз не го връзвам, ами му набучвам 3-4 клончета отстрани върху които се подпира.

 

@  alys (06 август 2016, 12:10)   Л. е джудже. Другото ниско растение е чери Вилма.

 

@  Евгени           (06 август 2016, 16:08)   Какъв диаметър покрива един корен Лабрадор?

 

@  alys (06 август 2016, 16:12)   20-30 см

 

@  Евгени           (06 август 2016, 17:06)   Диаметър? Това ми се струва страшно малко. Моята педя е 26 см.

 

@  alys (06 август 2016, 18:18)   Ще снимам

 

@  rururu            (06 август 2016, 20:57)   е може и 40 см да стигне - но той е компактен наистина

 

@  rururu            (06 август 2016, 20:59)   Стига с тоя Лабрадор ;-) Вече е време за истинските домати! Eто малко от днешната реколта:

 

@  rururu            (06 август 2016, 21:04)   имаше доста по почти половин кило... (аз се надявах и по кило да станат ;-), но без никакво торене и с много малко поливане - толкова ...

 

@  alys (07 август 2016, 09:04)   Не знам колко се разбира от снимките, но това не е като другите домати, а дребно растение, но пък за ръста си дава доста домати.

 

@  Евгени           (07 август 2016, 09:08)   Интересно! Догодина ще го пробвам с двадесетина корена.

 

@  alys (Вчера, 10:24)   Ру, кой сорт са черните, жълтите и зелените домати? От жълтите пробвах Голдън Сънрайз, едно оранжево чери и жълто крушовидно чери. От зелените имам Зелен гигант, който остава и за догодина, защото бързо се развива, ражда много добре и е месест. Още ми е леко странен с този зелен цвят :). Жълтите сигурно като цяло са сладки, което ми харесва.

 

@  Боби Димитров       (Вчера, 11:09)   Винаги ми е било чудно как се разбира кога е узрял зеления домат :D

 

@  alys (Вчера, 17:34)   Зеленият гигант е узрял, когато леко промени цвета към жълто и леко омеква.

 

@  rururu            (Вчера, 18:03)   Боби, "черните" са Черно Бивлоско Сърце, светло жълтите са Бяло Биволско Сърце, По тъмножълтият е Златен Медал - той ми е определено любим и като вкус и като консистенция и като цвят –жълто-розово-оранжев е като се разреже. Зелените са Зелен Гигант - алис е написала как са резпознава кога е узрял.

 

@  rururu            (Вчера, 18:05)   там има също едни червени - Спеклед Рома - които са много ефектни - на ивици и хем стават за консервиране ,хем са си достатъчно вкусни и на салата.

 

@  rururu            (Вчера, 18:12)   за отбелязване е, че тези домати не са торени с нищо - дори с ЧКЧ, но са засадени в девствена (необработвана от поне 10 години) почва, която направих на висока леха, като просто направих пътеки (или вади) от двете страни и струпах пръстта от пътеките по средата.

 

@  Евгени           (Вчера, 19:58)   Тук се изви буря и от два часа вали, като засилва и отслабва на периоди. Утре ще огледам дали има някакви поражения.

 

@  alys (Вчера, 21:32)   Ру, събери семена от Златния медал. Аз събирам семена и от тези, които не съм харесала. Черното биволско сърце не ме впечатли като вкус, може би трябваше да зрее още. Бялото още не е узряло. Като мине кампанията, може да изпратя семена, ако има желаещи.

 

@  alys (Вчера, 21:33)   Трябва да напиша сортовете, но ще му дойде времето.

 

@  rururu            (Вчера, 21:38)   Алис, аз уж се старая да събирам семена, но не от всички и не по много. Ще се постарая да събера от Златен Медал, Зелен Гигант и Спеклид Рома, защото те ми харесват и ще ги гледам и догодина. От другите - ще видим.

 

@  rururu            (Вчера, 21:39)   Вкусът е въпрос на вкус ;-) Освен това зависи къде и как се гледа - при мен един и същи сорт една година ми се е струвал най-вкусния домат - а другата - доста зле. Зависи от това колко дъжд се е излял - в коя част на градината е посаден - но все пак вкусът варира само в определени граници де...

 

@  alys (Вчера, 21:53)   И 3 семенца са достатъчни. Само с Мондиал имах проблем - от 5 семена поникна едно, но добре, че се е получило така, защото определено е с много дебела люспа.

 

@  alys (Вчера, 21:56)   Не харесвам безизразни домати.:) Или да е сладък, или леко кисел. Ама да няма вкус... само на Лонг Кийпър съм простила, защото има други качества като добра родовитост и сравнително добра трайност.

 

@  alys (Вчера, 21:57)   От хибридите Афен е вкусен, но нещо не ми се получи. Ще му дам още един шанс.

 

@  rururu            (Вчера, 23:39)   аз исках да пробвам Лонг Кийпър, защото си мислех, че може да е по-вкусен от Златно Съкровище, който при мен е доматът за трайност - рекордът е да го ядем края на март - обран началото на октомври ... и вкусът му е по-добър от на купешките

 

@  rururu            (Вчера, 23:40)   но не защото е супер вкусен - просто купешките по това време са тотално пластмасови

 

@  alys (Днес, 06:38)   Не е вкусен Лонг Кийпър. Не е и чак толкова траен. Златно съкровище не съм пробвала.

 

@  Боби Димитров       (преди 6 минути)   Това Златно съкровище как го пазиш до март, в какви условия? И зелен ли го обираш октомври като падне сланата?

 

@  Боби Димитров       (преди 2 минути)   Обикновено червените и розовите домати салатни, които се събират чисто зелени след сланата, успяват да зарозовеят до към нова година, но за мен това е домат без вкус. Освен това, като стане есен вече не ми се ядат домати, има си сезонност все пак. Ряпа, маруля, спанак, идва и киселото зелце...

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Златно съкровище, както всъщност и всички други домати, ги обираме октомври и ги оставяме да си дозряват в неотопляемо помещение. Периодично се проверяват - узрелите се ядат, развалените се изхвърлят... Постепенно остават само от Златно съкровище - останалите са или изядени или изхвърлени още през ноември или най-много до Коледа. Март месец е моят рекорд и е по-скоро изключение, макар че съм чел, че може да издържи и до новата реколта!? Нормално обаче до януари си изтрайва без особен проблем. Вкусът е такъв, какъвто го е описал и бай Христо. Ето описанието на сорта от неговия сайт: 

Златно съкровище (15 семки) 1.00 лв.

Още един уникален сорт. Този път по отношение на трайността. При добри условия на съхранение някои домати издържат до 5-6 месеца!!! (Трайността зависи не само от генетичните заложби на сорта но и от условията при които се отглежда. Например - доматите отгледани на песъчливи и / или каменисти почви (правилно наторени) се съхраняват много по-дълго от отгледаните на глинести почви). Плодовете отвън са жълти със зелен пръстен, а отвътре са изцяло кайсиево оранжеви (много апетитен цвят) снимката е некачествена и затова на нея вътрешността е жълта, но в действителност е оранжева. Вкусът им е като на едва започващ да зрее домат (дори когато са откъснати от растението 2 - 3 седмици след като са узрели), но определено не е лош (след съхранение се подобрява), недостатъкът е, че и консистенцията е като на полу зелен домат - много твърда, хрупкава и леко брашнеста. Но явно това е цената за изключителната трайност. При хладно и влажно време през периода на цъфтежа завързват слабо, поради това родовитостта във влажни години не е висока. Сорт без конкуренция по-отношение на трайността.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съвсем чисто зелените домати доста трудно ще узреят след като са откъснати - по-вероятно е да се развалят. Ако обаче са достигнали обичайния си размер и са започнали да придобиват някакъв цвят (достатъчно е дори и само цветно петънце да се е появило) - си узряват доста добре и вкусът им не е лош, ако по принцип си е бил добър. Колко бързо ще доузреят и колко трайни ще са зависи от сорта и естествено от начина на съхранение. Узряват по-бързо, ако се държат на по-топло и в близост има зрели ябълки или банани (които отделят етилен). 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сърцата в оранжерията след първа китка нагоре решиха да имат върхово гниене. В нета има доста писано, вкл. и по руските сайтове. Тъй като не съм сигурна защо точно се появи този недостиг на калций, опитах с повече, с по-малко поливане, но все тая. Другите сортове 99% са добре, т.е. чувствителни се оказаха само трите вида сърцевидни. Преди 10 дни напръсках със следното - 1 л вода, 50 мл неварено овче мляко и 2 капки йод (промъкнаха се три ). Процесът видимо затихна. Намерих само три домата през този период с черно петно на връхчето. Днес напръсках пак със същото. Напръсках краставиците и пъпеша. Може да си въобразявам, но мисля, че и те изглеждат по-добре. Поне не станаха по-зле.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напръсках външните/градинските домати и краставици вчера само с мляко и вода. Преди това беше валяло и се надявам през нощта да не е валяло. Нямам точна идея за пръскането. Млякото има фунгицидни свойства, но съм дотук с познанията ми.

Ето и списъка със сортовете домати. От някои все още нямам впечатления.

 

Мои розови 31=32

Розов мед 47

От Кнежа 14

Лонг Кийпър 46

Розово сърце 15,Петково

Дълго розово сърце-16,Петково

Червено сърце 17,Петково

Зелен гигант 38

Лабрадор 1

Сан Марцано 39

Домат 22, червени ниски

Домат 20, розови високи оранжерия

Домат 21, розови високи

Домат 29

Домат 30

Случайни домати 12

Golden Sunrise 5

Moneymaker 26

Yellow Pear 24

Пондероса розова 34

Хоумстед 35

Розов блян 32=31

Розов гигант 33

Черно биволско сърце 37

Бяло биволско сърце 36

Черен 23(дребен, дебела ципа)

Ямал, Настенка, Будай Торп, Пралеска (2015 г.)

Червено чери 19

Оранжево чери 3

Балконско чери Вилма 6

Чудо земли 42

Ясенички ябучар 44

Гогоша 41

Дива роза 40

Невес азорско червено 43

Афен F1 - 2

Паулина F1 - 13

Опал БГ F1 - 4

Мондиал F1 - 10

Панекра F1 - 18

Brandy Boy F1 - 71

 

П.П. Номерацията си е моя.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ру, узряват и зелени, като разбира се подбираме най-големите от тях, а не разни недорасли. Държат се в студена стая, а тия за узряване - в кухня на относително топло. Резултатът е добър, в смисъл че узряват, но червените не стават наситено червени. И вероятно са по-добри от купешките по това време в магазина, но не помня да съм купувал домат след септември в последните 10 години, та съм забравил реалното положение. Затова и може би не ми харесват тия узряли в кухнята...

 

Алис, пръскане със неразредена суроватка или разредено с вода 1:10 несварено мляко или айрян може да има предпазни функции срещу гъбични. Лично мой опит нямам, но близък мой градинар на възраст замени изцяло бордолезовия разтвор за лозите и овошките и зеленчуковата градина. Отделно, че хора като Майкъл Филипс и Пол Уийтън го препоръчват, а на тях има повече вяра от на ФБ или рандъм статии из нета.

 

В началото на годината с потрес и възхищение гледах на Ру и неговите 30 сорта домати, недоумявайки чисто логистично и времево как се менажират нещата, при положение, че ние садим 3 сорта и пак се объркват кой кой е... Но твоят списък показва огромна всеотдайност към домата, нещо, което не съм срещал до сега и изведнъж 300та корена домати в Мърводол почват да ми изглеждат като детска игра в пясъчника спрямо твоята градина. Ми то по 10 коренчета да сложиш от сорт и си готова за пазара...

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
:) :) :) От новите сортове засадих по 2 корена за проба. Миналата година бяха само 12, като обърках кой е Калина, кой Паулина. Тази година няма пропуквации. Трябва да преброя по схемите колко корена са общо. Засадих повече, за да опитам всички и да не останем без домати от многото проби. Много трудно се доверявам и превключвам на вълнА пръскане с каквото и да е. За четене, чета.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Копи/пейст от другия форум:

 

С Децис пръсках веднъж една млада ябълка, която имаше въшки. Имам електронна мерителна лъжичка, която има пластмасов накрайник, в който се слага/сипва това, което се мери. Сипах Децис и пластмасата се разяде. Бива ли с това да се пръска храна, която аха и ще стане за ядене?

Теодора, много ми е рано за категорично мнение какво ще садя. При нас е хладно нощно време и това оказва влияние на растенията. За оранжерията ще повторя розовите сърца (нямат точно име), по няколко корена Бренди бой, Панекра, Афен и поне още три-четири сорта. Може ли да снимаш и претеглиш Ръгби, за да добия представа?

Дадох втори шанс на Паулина (два корена). Единият корен е целият в плод, другият не чак толкова. Панекра ме изуми с плододаването и устойчивостта си до момента. Дървеничка е, но като отлежи, става. Бренди бой не вързаха много, но са много бързи и мисля са ОК на вкус. Има два селски нови за мене - едните са червени ниски, другите като бабешкия розов домат - навързаха много добре, но като вкус не съм сигурна, че са кой знае какви. Афен поизмръзна и за разлика от Паулина не успя да се възстанови и за да получа все пак нещо, оставих доста колтуци. Дребнички дамати, но има. Иначе е най-вкусен от хибридите. Сърцата са много продуктивни и въпреки проблемите с неусвояването на калция, дават добре. Те пък не са много трайни. Та все нещо не е както искам, затова повече сортове. А, задължително Лабрадор, при мене е най-ранен. Замислям се за някой корен Зелен гигант. Много бързо се разви и даде плод навън.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бях забравила да пръскам в експерименталната градина, пък и времето ме плаши, та напръсках с мляко, йод и вода всички домати и краставици навън. Вярно, че пръсках съвсем скоро, но валя и не знам доколко се отмива разтворът. Дано устискат растенията още ден-два на тези ниски температури. По прогноза тези дни темп. е между 6 и 21 градуса. Точно са понавързали добре доматите и някои даже порозовяват мъничко.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пондеросата (розова) я бях отписала, след като откъснах един узрял домат, но онзи ден видях, че тя е решила да връзва още. Не са дребни домати, приличат на около 350-400 г и са по около 6-8 на растение (малко ми е трудно броенето, че е станало джунгла). Прави ми впечатление с добър завръз Хоумстед и Розов гигант, после е Розов блян (моите розови са на опашката, сигурно са най-късни). Откъснала съм един Хоумстед, но още не му е дошъл редът да опитам на вкус. Опитах Дива роза, вкусен ми се видя, но не беше много едър. Всъщност при този климат сега са във вихъра си доматите, т.е. връзват, зреят. Бренди бой пак има розови домати, много му се кефя. Не знам как и дали ще връзва нагоре, но се старае да не ме изнервя, т.е. връзва, ама и зрее.:)

Иначе от трите растения, едното е над два метра, другите малко по-ниски и има цвят засега на горните китки. Оставила съм ги на повече стъбла да се развиват.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Орязах връхчетата на доматите. Със сигурност не съм видяла всички. Оджунглили са се в горната си част, но няма да колтуча. Ще залея оборски тор с вода, за да подхраня още веднъж доматите, а покрай тях и други зеленчуци.

Откъснах един от Зеления гигант. Още малко е трябвало да изчакам, но се вижда промяната на цвета.

post-54-0-21971000-1471261759_thumb.jpgpost-54-0-37734200-1471261779_thumb.jpgpost-54-0-02405900-1471261803_thumb.jpg

 

А този беше съвсем точно като узряване (откъснат на 30 юли, добре че на снимките си пише).

post-54-0-54530600-1471261837_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Розов мед

o0q9ds.jpg

2mphkqc.jpg

 

Бяло биволско сърце

2i9ld2g.jpg

 

Гогоша

ixqu8j.jpg

 

Чудо земли

r8tp9d.jpg

 

Лонг Кийпър

4rqjrp.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От Ясенички ябучар какви впечатления имаш? Похвалиха ми го като добър за климата в западна България, ще го тествам догодина!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре са завързали, но още няма узрели.

 

П.П. 17 август: Откъснах един, който е започнал да зрее, 158 г. След ден-два ще го опитам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След застудяването (7-8-9) градуса две-три нощи, алтернарията се позасили, та пръсках тази вечер с мляко, сода, миещ препарат и вода - рецептата на MotacillaAlba, но без зехтин. Млякото е силно маслено, особено сега. Дали ще помогне, ще се разбере. Дали ще имам късмета поне месец още да ни подмине картофената мана... Идва ми да обера всички едри домати, а те не са узрели. А през деня подхраних с приготвения шербет от тор и вода (стигна само за доматите, краставиците, пипера и зеления увивен фасул). Ще заредя още тор и вода за другите зеленчуци.

 

П.П. 100 мл неварено овче мляко, 1/2 с.л. сода, 1/2 с.л. Медикс за миене на съдове, 2 л вода - това за 6 реда домати и 3 реда краставици (в един ред са 16 домата и мисля, че са толкова и краставиците. Утре трябва да напръскам в оранжерията (малко се чудя) и малката градина. Приблизително 170 корена домати имам, което е 100 бр. над обичайното :D.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо ги береш преди да са узрели? Идеята на пръскането с мляко е лактобактериите да колонизират нишите, в които иначе се захващат вредни такива, тъй че не мисля, че маслеността е от особено значение... Овощарите пръскат със суроватка, която реално няма масленост и имало ефект.

 

Ние почнахме да изпаряваме вече. Нефелните домати Рио Гранде, които спряха да растат след първа китка, все пак вързаха доста и едри доматки, набрахме няколко кг и те така. До 2-3 седмици очакваме вторите консервни, които са микс Рио Гранде и Сан Марцано, имат доста навързало и са налягали яко по земята, ще видим след 2 седмици дали ще има щети от мана. Не си представям и на място да съм да ги пръскам час по час с нещо...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По начало тук няма време да ги чакам да узреят идеално на корена, бера зарозовели домати. Тук дори не е както в Драгоман, т.е. по-сурови са условията и въпреки тях се справяме. Там има и джанки, и ябълки, а тук няма тази година.

И аз се опъвах и не ми се занимаваше с пръскане, но няма как. Засега съм на изчакване, т.е. нека зреят. Много ясно, че ако нямаше и петно от алтернария, нямаше да пръскам и да се притеснявам, но се появиха черни петна по листа и стъбла, а това не е добре.

 

Копи/пейст:

Защо се налага предварително обиране на зелени домати? Ако има опасност от слана или картофена мана, действам своевременно, иначе губя всичко. При картофена мана петната по доматите се уголемяват с всяка изминала секунда, тоест няма как да дозреят обрани. Ако се оберат предварително, получавам порция домати, които може и да са изгубили 20% от вкуса си, но това тук не е проблем. При слана е още по-лошо, няма оползотворяване на измръзнала продукция. Тази година следя прогнозата за времето, наблюдавам и дори се опитвам да пръскам с мляко и йод или мляко, сода и т.н. Взимам си бележка друга година да започна по-рано с превантивните мерки. Днес градината изглежда добре. Много е важно да се научим да разпознаваме първите признаци на болестите, но за мене това все още е трудна задача.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е да, в града винаги ще е по-меко от селото, най-малко заради ефекта на градския топлинен остров и микроклимата с много термо маса... На майка ми консервните домати ги удари нещо, покафеняха растенията изцяло, но доматите като плодове бяха като цяло незасегнати. Така и си узряха, на кафевите изсъхнали растения...

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди да пръскам, късах петносаните листа, но и оставях част от тях. Ни е да оставя растенията без листа, нито пък да оставя да се разпространява болестта.

При майка ти, Боби, сигурно е била алтернария. Виждам снимки из форумите с много плод и изсъхнали листа. Мене ме дразнят и ги махам. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вкусни са Ясенички Ябучар (сравнително дребни се получиха, но ще ги тествам още една година, възможно е да не са на най-добрата позиция спрямо слънцето). Опитах и Хоумстед. Той е сипкав и с малко семена. Вкусът е балансиран, около 600 г и както ми бяха казали за него, напуква се (не, че ми е проблем това).

Много вкусен и едър е Чудо земли. Опитах един кривичък и грозен.

Невес азорско червено е сладичък, с много малко семки и по-воден от Ясеничките, но също ми е вкусен. Тази година поръчах от Хр. Христов няколко сорта (Дива роза, Чудо земли, Гогоша, Ясенички Ябучар и Невес азорско червено), като се доверих на неговия вкус и наистина, всички са вкусни. Само Гогоша не съм дегустирала, чакам да узрее.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес обрахме доматите в градините. Пет кг имаха петънца от мана. Изчистих и ще ги направя на салата в буркани за зимата (стерилизирам 5-10 мин.). Успях да залепя етикетчета на някои от зелените домати, които ще узряват в касетки. Само Гогоша и Розов блян ми останаха за дегустация.

Сутринта (преди да напече слънцето) беше 6 градуса (допускам, че може да не е много точен, но все пак е ориентир) в оранжерията, на която оставяме един голям прозорец отворен нощно време. Прогнозите са за топли дни и студени нощи, така че не ми се рискуваше да ми пропадне трудът. :) Дано не съм закъсняла с обирането на доматите. В близките дни ще стане ясно.

Нещо важно за мене, а и за тези, които нямат голям опит в градината - в малката градина все не успявах да напръскам навреме или изобщо пропусках, позволих си да ги сгъстя, да колтуча по-малко и като резултат имаше повече маносани домати. В голямата градина имаше съвсем малко и добре, че ги разгледах по-обстойно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите впечатления:

* Мои розови - всъщност са Розов блян, много ги харесвам, но връзват сравнително слабо и тази година боледуваха най-много

*Розов мед - връзва добре, месест сърцевиден, понякога става на жилки вътре, но става, дори може да се каже, че е вкусен

*От Кнежа - червени средни домати, балансиран вкус, като доматите от едно време, леко водни, но ги харесвам

*Лонг Кийпър - няма по-невкусен домат, но ражда добре и издържа една идея след другите

*Розово сърце, Петково - месести, едри, добре раждат, но опредерено са за оранжерия, навън при мене дабивите са по-слаби, но имаше; страдаха от върхово гниене, но с пръскане с мляко, вода и йод през 10 дни се стопира процесът - като не са узрели моите розови, минават за много вкусни, защото обичам леко неузрял домат, а тези не са вкусни в такава фаза, после омекват бързо

*Дълго розово сърце, Петково - същото като предишните

*Червено сърце, Петково - много тегаво вървяха като разсад

*Зелен гигант - много бързо навързаха и узря първа китка, а нагоре продължи да връзва, един от първите в градината след Лабрадор, месести, едри, вкусни

*Лабрадор - дребен като растение и плод, но първи зрее, на вкус ми допада, но втората му реколта вече не е интересна, защото вече има и други

*Сан Марцано - за сушене или консервиране, много родливи, не са ми вкусни,

*Домат 22, червени ниски - родиха като за световно, но никакъв вкус, жалко

*Домат 20, розови високи оранжерия - не ми допаднаха

*Домат 21, розови високи - ? може би са като 20

*Домат 29 - ? мисля, че са като 30

*Домат 30 - едър червен домат, вкусен, добре върза, но високо

*Случайни домати 12 - (?)

*Golden Sunrise - дребни, много на брой, сладки домати - в оранжерията е на повече от 2 стъбла

*Moneymaker - дребни, не ги харесах

*Yellow Pear - много ефектни на вид леко сладки и сипкави

*Пондероса розова - стана куха при мене, иначе роди добре, но не ми хареса, повече кисела

*Хоумстед - добре роди, едри месести много (прекалено) сипкави домати

*Розов блян

*Розов гигант - кисел ми е повече, отколкото обичам, но върза дъбре

*Черно биволско сърце - само атракция

*Бяло биволско сърце - същото

*Черен (дребен, дебела ципа) - не става, може да е от хибрид

*Ямал, Настенка, Будай Торп, Пралеска (от 2015 г.) - тези отпаднаха, макар Настенката да не е лоша, но сравнително дребни домати

*Червено чери 19 - ситно родливо червено чери, подчертан нормален доматен вкус

*Оранжево чери - също много родливо, сладичко

*Балконско чери Вилма - най-дребното растение, за ръста си, навърза безкрайно много

*Чудо земли 42 - едри, вкусни, розови, върза добре

*Ясенички ябучар 44 - червени вкусни, средни, добре бяхя вързали

*Гогоша 41 - лагерува, още не е узрял, явно е късен

*Дива роза 40 - различни по едрина, харесаха ми

*Невес азорско червено 43 - по-водни от Ясеничките, но пак са вкусни

*Афен F1 - прекалено сладък ми е, не е за моите условия, голяма мъка, докато стигна да го опитам

*Паулина F1 - бях я отписала миналата година, но боднах 2 растения в оранжерията и станаха едни гиганти, да те е страх да ги гледаш и особено едното изби рибата с много плод, бавно зрее, като вкус не ми допада, не е кисела, но някак очаквам повече

*Опал БГ F1 - върза много и в оранж., и в градината, вкусът става, лееко киселее, ципест

*Мондиал F1 - ужасно ципест

*Панекра F1 - най-твърдият домат; като отлежи, може да се хрупа, буквално, понякога вечер го хапвам вместо ябълка, вкусът не е съвсем зле, дори успя да се смели в машинката на сок, а мислех, че е много твърд и няма да мине : D

*Brandy Boy F1 - садих късно, първа китка узря за 3,5 месеца от семка, розови, сравнително едри, картофен тип листа, но ми идват малко кисели, ще видим как ще ги приема в началото на сезона, когато няма други домати

Боби Димитров хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес обрах повечето оставени домати. Няма да чакам втора вълна на картофената мана.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алис, ако трябва да гледаш само 3 сорта от тези, които си изредила по-горе (без да броим черитата) - кои би избрала?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За оранжерията - розово сърце, Лабрадор и някой хибрид, може би Паулина
За градината - Розов блян, Кнежа и Домат 30
За малката градина - Зелен гигант, Ясенички ябучар и Кнежа
Като подгласници - Розов мед, Чудо земли, Дива роза, Хоумстед
От черитата - оранжевото чери и жълтите крушовидни
 

rururu хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Розов блян, розово сърце, Лабрадор, но вторите навън дават слаб добив. Тези са фаворитите, следвани от Кнежа и розов мед.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със сигурност ще дам шанс на новите. Преди гледах само Розов блян. Не е родовит, но покрива всичките ми изисквания с изключение на ранозрелост. Лабрадор в градината би заел мястото на едроплодните.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Розов мед - детерминантен ли е?  Трябва ли да се връзва и колтучи? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да на всички въпроси. Хубавото при него е, че си връзва и в жега, едри домати са, сърцевидни. Рехави листа има. Е, в жегите прави жълт пръстен около дръжката, но повечето домати се стресират в жегите. Това забелязах миналата година.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За градината - Розов блян, Кнежа и Домат 30

За малката градина - Зелен гигант, Ясенички ябучар и Кнежа

Като подгласници - Розов мед, Чудо земли, Дива роза, Хоумстед

Каква е разликата между "градината" и "малката градина"?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малката градина е уж за експерименти. Там има и малини, и касис, и арония, и Годжи бери, и цветя, и къртици ;). Ако садя нещо ново, садя там. И колците са под всякаква критика, понякога просто дълги сухи клонки. В голямата градина се садят утвърдени зеленчуци. :)

Почвата в малката е по-песъклива, там е доста сенчесто, но нещата също се получават.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе трябва по-подбробно да ни опишеш всичко - очевидно ти си имаш ясен системен подход и със сигурност ще е от полза на повечето от нас ...

 

:)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Питай, не знам кое е различното при мене. С многото сортове си изясних какви домати има като вкус. Внимателно ще повторя някои сортове, като ще наблегна на тези, чиито качества познавам. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми е чудно защо безколовите домати ги отглеждаш като останалите /напр. сорта Лабрадор - на снимката в седянката ми направи впечатление, че са привързани към кол както високите сортове/. Гледала ли си домати без опорна конструкция? Опиши какво е различното в методите, които прилагаш към двата вида сортове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ми харесва доматите да лежат на земята. Няма безколов домат (за мене). Докато цъфне, може да не е привързан, но ако е в градина (а не в оранжерия), като духне силен бурен студен вятър, доматът се разболява. Затова привързвам всички от малки. Как става разболяването - вятърът го удря в земята в различни посоки, а от ударите се получават рани като при хората, може само да е натъртено. При мене нощите и сутрините са хладни и има роса, т.е. имаме реална предпоставка за развитие на гъбните болести, като в началото обикновено е алтернария. Едно е да се опита да проникне в здраво растение, друго е в наранено. За пръв път обърнах внимание на това през 2014 г. Не бях извързала доматите, имаше буря и после им се появиха тъмни петна по стъблата. Иска се наблюдаване и анализ. Лабрадор, като навърже домати, не е на китки с по два-три домата, а заприличва на голям грозд и пада, накъдето му натежи. Не, че нямам домати по земята, но се старая да няма. Понякога връзва толкова ниско, че се отказвам да му помагам. В оранжерията сега имам розово сърце, което образува множество колтуци. До едно време ги махах. Сега е джунгла. Не се успява, пък и понякога решавам да оставя някой и друг колтук, за да има по-голяма вероятност за допълнителни добиви. А на растенията явно им харесва, защота са навързали добре по колтуците. Та някои провисват от тежестта на трите или четирите си домата до земята. Когато забележа, вече не ми се занимава да ги вдигам и да се чудя как да привържа. Всички домати в оранжерията се крепят на вертикален сезал. Имах опасения, че ще им е трудно, но се справят. С укрепването на тези сезали имам проблем, защото не успяхме да пуснем хоризонтално тел, за която да връзвам вертикалните сезали. Някъде съм прикрепила за канструкцията на оранжерията и там са добре. Като натежат доматите, провисват надолу, но е поносимо. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм брал домати полско безколово производство и там също го има проблема с болестите, въпреки якото пръскане. Особено към края на сезона. Обаче се тушират/ха нещата като последните седмици не се полива, съответно е много сухо полето и се намалява шанса за гниене и гъби.

 

При нас лани, понеже нямаше много вода, безколовите консервни си лежаха по пътеките - от високата купчина-леха 30-40 см полягват надолу и пътеките бяха като килим от домати. Като изключим трудното минаване, като цяло нямаше проблеми. Проблемите идват от това, че късно стават нещата - лани поради лоша организация, тая година поради есенна пролет.

 

Съответно в края на август, преди да почнат дъждовете (традиционно на делителя авг-септ се разваля времето за 5-10 дни), доматите далеч не са узрели. Реално сега почват да зреят - и лани, и тая година. Което е късно - влагата става много, студено, роса, гниене и тн. Затова и вероятно 70% от доматите влизат в компоста и въпреки това с реално 0 усилия (няма друго освен посаждане и бране) успяваме да наберем няколко кофи от една леха, с които да си направим пюрето и лютеницата.

 

Когато (ако?) някога си оформим лехите с дъски, просто ще сложа по една арматура през метър и ще омотам с 3 реда тел, за да не падат толкова надолу. Но не бих си играл корен по корен да ги връзвам. Добре ми е познато какво изисква това - в Мърводол градината към 300 корена иска няколко пълни уикенда на цялата налична рода, и да не ти казвам 150 кола колко място отнемат...

 

Иначе си е вярно, че дори безоловия домат е по-добре на кол. Реално той не се води безколов, а детерминантен, което е свързано с начина му на растеж, а не дали иска кол или не!

 

Оранжерийните конструкции, където доматът се повива по една висяща отгоре връв/тел са практични, но трябва да имаш конструкция, което за открито гледане си е overkill според мен.

 

На дядо ми алтернативата - 2 бетонови кола в края и опъната тел помежду - беше много добра в това отношение, че я няма хамалогията с коловете и е перманентна. Може и това да пробвам някой ден...

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При постоянна конструкция - не се ли затруднява сеитбооборотът? Не че аз съм правил до сега, ама то е защото съм гледал само домати... сега, когато вече опитвам и други растения - може да пробвам да ги въртя. При това положение - какво се прави - навсякъде телена конструкция? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами дядо ми използваше една и съща конструкция за домати и краставици, а може би и за още нещо, което сега не помня, но за тия култури не е имало особен оборот. Винаги са били "като влезеш - в началото в дясно" :)

 

Пък и дворът не е кой знае колко голям, за да има място за безкрайни вариации и рокади. Ако, изключая постройки, фиданки, лозе и многогодишни други, имаш 400 квм, в които трябва да сложиш 10-20 култури, всяка със своите специфични нужди (напр. тия 5 не могат да са долу, щото там захваща сянка, тия 5 трябва да са първи, щото е най-удобно за поливане, тука е по-камениста почвата и тн), опциите не са толкова много.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние сменяме мястото на краставиците и доматите, точно заради полупостоянната дървена конструкция, за да не си играем всяка пролет. Другите ги поразбърквам - праз, пипер, моркови, зеле, допълвам или сменям (напр. воден лук, цвекло). Но това не е точно сеитбооборот. Ягодите са за прореждане и прекопаване, та нищо чудно да ги пратя в другия край на градината. Чудя се кога да го направя.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Финал на градинските домати. Прогнозата е за лошо време, включващо студ, дъжд и минус 3 след три дни. После дневни около 17 градуса.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

жалко - толкова много завързали домати имам.... ще трябва да ги обера зелени... може пък да оставя тук таме по някой - току виж преживели и узрели...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рискувах и не обрах доматите. Оказа се, че са си екстра  - не е имало слана. Днес набрах една щайга узрели. Зелените за сега ги оставям - да видим дали ще успея да излъжа сланата и да ги обера преди нея... ;-) 

post-273-0-13814700-1475961715_thumb.jpg

post-273-0-26136200-1475961726_thumb.jpg

post-273-0-74127300-1475961734_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Растенията изглеждат много "доволни" като за октомври.. При мен в Пловдив тази година от средата на юни започнаха да жълтеят най-долните листа.. после ги нападнаха и миризливките.. най-вкусни за миризливките и неустойчиви на алтернарията се оказаха "черния принц" успях да откъсна само 2-3 домата от 15 корена.. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато (ако?) някога си оформим лехите с дъски, просто ще сложа по една арматура през метър и ще омотам с 3 реда тел, за да не падат толкова надолу. Но не бих си играл корен по корен да ги връзвам. Добре ми е познато какво изисква това - в Мърводол градината към 300 корена иска няколко пълни уикенда на цялата налична рода, и да не ти казвам 150 кола колко място отнемат...

 

За колците от тъста ми, като наследство ми останаха около 120 пръчки арматура - 6мм, 8мм и 10мм, с дължина по 1,20 до 1,60 метра.. родих се с тях.. първо защото са тънки влизат и супер на сухо.. второ стават супер стабилни, особенно най дебелите.. миналата година такъв вятър ги вя със сравнително тежки корени и нито един не полегна.. трето заемат много малко място.. тежички са ама на снопчета по 12-15 става да се разнасят насам натам в един декар двор..

 

Иначе на старата градина на баща ми имахме черници за жив плет, които аз стрижех през година две, като позамязат на колци.. ем не е истина каква хамалогия е.. рязане.. кастрене.. подостряне.. поне 3 уикенда с това се занимавах за да подготвя за 100-120 домата коловете..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера обрахме доматите (пипера и алабаша) в оранжерията. Реших да не си правя експерименти при прагноза -4. Сутринта тревите изглеждаха такаpost-54-0-57494100-1477718599_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази снимка ме изпълва с умиление - край на работата в градината :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ъмм... снимката е крайпътна. В градината все още кипи живот. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доматите, които съм намислил за 2017та.. Повечето са от хоби семена.. Някой не съм много сигурен ранни ли са и на колове ли са, така че помагайте..

 

Ранни:

Прю. Сравнително ранен сорт. На колове.

Лабрадор.  Ултра ранен. Малко, детерминантно (безколово) растение.

Сънголд, Биг (Голям). Ранен? Без Колове?

Сан Марцано. Идеални са за ранно полско отглеждане, на открито и безколово. Стават и за късни.

 

"Средни":

Полско яйце. Червени яйцевидни домати, разположени средно по 8 - 10 броя на китка. На колове?

Полиш лингвиза. Подобен е на Опалка, но с около седмица по-късен. Едри, месести, пиперовидни. На колове?

Праскова. Доматите от този сорт са покрити с мъх, който ги прави да изглеждат като праскови. Много високи растения.

Черни черешки. Китките са сложни с до 30 доматчета. Растението е високо.

 

Късни:

Невес азорско червено. Едри до много едри червени домати. Средно късен до късен сорт. На колове

Мечи нокът. Едри до много едри, розови, добре изравнени домати. На колове.

Планета. Едри до много едри червени домати. На колове.

Пинк Бъркли тай-дай. Средно едри, розови на зелено-бронзови раета. На колове?

Розов от с.Искра. Едри до много едри розови домати. На колове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.