Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Абарис

Ето и темата за лехите! Кой какво мисли за високите лехи и разновидностите им?

 

Аз лично коментирах това във чата защото много от клиповете които гледам из нета показват този метод в различи варианти и за всякакъв вид култури. Но, най-много ме озадачи последния клип който гледах. Младата двойка градинари направиха няколко зонички около къщата си и всичките ги повдигнаха като на дъното на всяка сложиха найлон. Част от лехите вдигнаха 100% над повърхността а други ги вкопаха частично.

 

Сигурен съм, че висoките лехи са от огромна полза в някои ситауации или при определени култури и почви. Конфликтът в съзнанието ми възникна след като всичките лехи/зони бяха натрупани върху найолнов слой.

 

Не нарушава ли тази найлонова преграда някои от основните принципи на премакултурата?

 

В кои случаи и в кои не е удачано да се прилага този метод?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Да не си гледал някой филм на ужасите  :o  Ей, как го мразя тоя найлон! Всеки път като изкопая някое парче от двора си мисля, че трябва да има специален ад за хора, които го тикат из градините си   :angry:

 

Иначе при мен във високи лехи им хареса на тиквите и тиквичките тази година. Натрупах купища треволяк, пък нещо не можах да ги покрия изцяло с пръст и направих само гнезда по 1-2 кофи, в които сложих семенцата. Добре се получиха, а като я разбучках преди няколко дни тая леха да садя лук всичко си беше пръст, изгнило си беше.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Предполагам че хората са търсели бързи и лесни резултати. Ако продъжаваме да решаваме всичко бързо и лесно защото така е удобно, скоро няма да има нужда да се ходи в ада но, да оставим това за друга тема :)

 

Аз мисля да разбия колкото мога едни тополови пънове и да ги използвам за повдигане на малък участък. Предполагам е по-добре това да стане преди първия сняг и студовете за да гният цяла зима. Само не знам от къде ще намеря толкова пръст да ги покрия. Единия вариянт е да копая по-дълбоко защото са големички и едва ли ще мога да ги надробя много.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Cucurbita Maxima

Хм, много труд за какво? Зорът е да вдигнеш нивото, да имаш висока леха или да употребиш пъновете? Ако са първите две, по-добре изчакай момент, в който има леснодостъпна биомаса (което е от късна пролет до съвсем доскоро... то и сега има де, примерно клони от резитба, ама отгоре пак си трябва треволяк). А ако е последното, може да си направиш хугел, което е ултра-висока леха и се слагат цели големи дърва.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Василка Дунчева

Нашите повдигнати лехи са направени миналата есен с изкопаване на траншея, напълнени са с борови трупи и капаци (това имахме под ръка), клони и слама, след което са засипани с изкопаната пръст. Отгоре са покрити с дебел слой слама. Първата леха я правихме пролетта като разширихме съществуваща "низина" в  терена, която напълнихме със всички тръни, шипки, глогове и изсъхнали клони около нея. След което я покрихме с пръст. Това обаче отне доста време, освен това терена ни е пълен с камъни и копаенето е доста тегава задача. Следващите ги направихме с помощта на багер. Ако имаш по-големи дървета аз не бих ги надробявала, а бих ги закопала. Можеш да използваш и по-дребни клони.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Става дума за цели пънове изтръгнати с фандрома, големи са и с неудобна форма за закопаване. Ако мога ще ги разполовя, ако не ще копая дълбок трап и ще ги въргаляме до там.

 

Искам просто да направя нещо с тях. Представляват голям интерес за обитателите на съседната махала и докато не поправих оградата редовно си беряха. Иначе другата година ще пробвам картофи и мисля и пиперки също. Може и домати ^_^ Какво ще ми препоръчате като за начинаещ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

За повдигнатите лехи при мен писах по-подробно в дневника  ми.. засега си направих три.. мисля основно да ги ползвам като тунелчета за спанак и други зеленини, основно през зимата и рано напролет... захванах се с тях само защото имах остатъци от дървен материал..

 

първи впечатления до тук:

- някой дъски вече се изметнаха и оттам ще изтича водата ако ги поливам по обилно..

- вдигането им е доста трудоемко, а най-големия зор е с какво да се напълнят първоначално.. за трите, които са с обща дължина около 14 метра, ширина 1 метър и височина 25-30 см си трябват над 4 кубика "матрял", добре че имах страшно много натрупани треволяци и отпадъци, които да интегрирам, че иначе незнам.. 

- всички вече се слегнаха с около 5 до 10 сантиметра..

- канатите (обиколните дъски), когато са под тунелче, са постоянно мокри от конденза и ме съмнява да изкарат и 2 зими..

- за лятото май ще е голяма хамалогия поливането (като за Пловдив), защото като са повдигнати съответно и водата ще се отцежда по-бързо(това е на теория само)..

 

имам дървен материал и съм замислил още 2-3 под асмата, които да са ми пак за зимни и ранни пролетни, а лятото като се разлисти да слагам и сенколюбиви..

@Абарис: тополовите пънове ми звучат като добра идея.. ако ги закопаеш може лесно да ги заразиш с мицел от тополовка и да си береш и гъбки за мариноване ;) а това с цепенето на пъновете ще е доста трудоемко ако не са изгнили достатъчно.. ако под пънове имаш предвид коренищата, аз лично бих заформил нещо ей такова като дизайн:

Untitled 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Радвам се, че пусна тая тема, защото има много какво да се каже по нея!

 

Директно по въпроса от началото - някои хора слагат найлон, геотекстил или друга материя като рабица на дъното на лехите, с идеята да спрат набезите на земеровни животни като сляпо куче, което може за един ден да ти изнесе цялата реколта, а засели ли се някъде, няма мърдане, докато има какво да яде.

 

Моето мнение е, че найлонът е лошо решение, но двойна мрежа е доста добър компромис. Ако имах работната ръка (или парите да наема бригада и да купя матрял), бих си направил точно така лехите. Защото в новата ни градина, за 2 години време, всички лехи отдолу стават като лабиринт от тунели. Което е проблем дори да не яде директно корена гадината - като останат във въздуха корените на домата примерно, растението умира, нищо, че са под земята.

 

Отделно са всички луковични цветя, някои от които могат да са доста сериозна инвестиция - с времето ще видиш неща от типа на 5 или дори 20 лв за една луковица, която бива изнесена от слепако за 15 мин...

 

При Пол от Шипка например, където си бил в събота, няма сляпо куче. В интерес на истината той изобщо не знаеше за тая гад до съвсем скоро, щастлив човек.

 

Което ме води към основната мисъл, че всичко в пермакултурата и изобщо цялото локално приложимото знание не е универсално.

 

Няма неща, които работят добре навсякъде. Всяко решение работи добре в контекста, в който е било сътворено.

 


 

Високите лехи:

 • Подобряват дренажа. Което би било голям проблем в песъклива почва, но е супер в глинеста.
 • Изискват по-внимателно поливане. Което би било голям проблем, ако искаш да заливаш всичко по вади, но е супер за капково и дъждуване.
 • Постигат по-висока почвена температура. Което би било голям проблем в Сандански, но е супер в Софийско поле през пролетта и есента.
 • Възпитават no-dig/no-till и те учат да не газиш лехите. Което би било голям проблем, ако искаш да обработваш машинно по-големи площи, но е супер за малка градина.
 • Създават микроклимат според ориентацията и наклона на терена.

 


 

Случая с дънерите е по-различен. По дефиниция високата леха не е пълна отдолу с дървен материал, а е само почва. Най-често се изгражда по "лесния начин" - отнемаш горните 20-30 см от пътечките и ги трупаш по лехите с идеята, че това е най-активния на живот и хумус слой. Иска бая копане, но се прави относително лесно на ръка. Например за новата ни градина само за няколко уикенда по 2-3 часа работа двамата с жената успяхме да направим 20 лехи с размер 4 х 1 метър, приблизително. Разбира се, без конструкция с дъски и тн, защото нямаме време и материал и сили.

 

Ако искаш да правиш зариване на дървесни части, отиваш към hugelkultur. Бащата и основното рекламно лице на тая техника - дядо Холцер - казва, че за да е успешен един хугел, трябва да е голям. При него има по 180 см високи и всичко се прави с багер. Почвеното покритие може да мине 40 см-60 см! Вероятно си гледал документалните филми за него, има 2-3 из нета, а и книгата му се намира.

 

Вкарването на голямо количество богата на въглерод маса под земята ще "изяде" свободния азот и ще създаде значително по-"гъбеста" среда от харесваната от зеленчуците. Ако това ти се струва странно / непонятно, мога да препоръчам като отправна точка Let it rot! и Teaming with Microbes.

 

Предложението за тополовките, което отправя Валери, е много по-разумно за твоя случай. Вижда ми се ненужно на ръба на абсурдното да искаш да превърнеш перфектния дом на мицела в зеленчукова леха. Алтернативно, бих посадил по един сладък кестен във всеки дънер :)

 

Това е за начало. Предлагам да продължим с отговори на конкретни въпроси. Много биха помогнали и снимки.

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Maria Myparade

Здравейте!  Отново за повдигнатите лехи. Есента направих няколко тип "кораб" с разни остатъчни дъсчени строителни материали. Сега обаче искам да "конструирам" лехи само от пръст и слама за мулч -30-50см височина. Възможно ли е и как всъщност се процедира - не пада ли пръстта? Ако може да визуализирате с някоя снимчица.
И също виждала съм повдигнати лехи с ограничител/стена ред стъклени шишета обърнати надолу с вкопани гърла. Посъбрала съм високи шишета и аз, но се зачудих дали няма опасност в късно-летни горещини сухите треви на мулча да се подпалят от стъклото и слънцето? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Това със шишетата е интересно (явно много бира са пили :ДД) Ако се притесняваш от подпалване може преди да редиш шишетата да ги пълниш с нещо непрозрачно, пясък примерно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Добре дошла Мария! Нашите лехи са без конструкция (сандък му се казва най-често, но и кораб звучи интересно!), около 30-40 см високи. Снимки можеш да видиш в тоя запис в дневника ми, ако скролнеш надолу. Все още нямаме време, сили и пари за затваряне на лехите, макар че ни се иска и е планирано за бъдеще време.

 

През 2016 не се бяха разпаднали, но имат нужда от поддръжка. Която е основно да се изтегли почвата нагоре от страниците, където е супер рохкава. С което просто оформяш трапец. Това е то.

 

През 2017 сме ги виждали само под 20 см сняг, но вярвам, че ще се държат - има толкова много троскост, а той е чудесен почвозадържащ плевел :D

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Боби, изброените плюсове и минуси на повдигнатите лехи ме карат да искам да експериментирам с по-високи такива. Вместо терасиране с багер, бих направил доста високи лехи, които с времето (и с помощ от мен) да събират допълнителен материал. За целта планирам да сложа няколко кубика компост, овча тор, сено и стари греди от долната страна, които да държат масата.


 

 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Намерих компост по 7лв / тон. Май направо ще играя за огромни повдигнати лехи за дървета и храсти. Червената линия на картинката е настоящия релеф.

terracing2.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Ти сигурно си го смятал ма все пак..  за една "леха" за всеки 1 метър за размери 10 метра ширина и 1 метър височина в долната(стръмната) част.. по-много грубиянска сметка го смятам по ~ 5 кубика = (10 х 1)/2).. та не е ли малко дебелинка, а?

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д
преди 2 часа, Варела написа:

Ти сигурно си го смятал ма все пак..  за една "леха" за всеки 1 метър за размери 10 метра ширина и 1 метър височина в долната(стръмната) част.. по-много грубиянска сметка го смятам по ~ 5 кубика = (10 х 1)/2).. та не е ли малко дебелинка, а?

7лв е на тон, което е около два кубика. Скъпото в случая ще бъде транспортът. Смятам, че камион с товароносимост 3+т може да направи 3 курса за един ден.

 

В крайна сметка вероятно би излезнало малко по-скъпо от багер, но резултатът би трябвало да е значително по-добър.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

на такива схеми им викам ненужности/ излишности + че няма нищо пермакултурно в целия процес. но щом на някой му се занимава...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
преди 18 часа, Оризаки Кошияма написа:

на такива схеми им викам ненужности/ излишности + че няма нищо пермакултурно в целия процес. но щом на някой му се занимава...

Е кЪк да няма.. перманентно променяш терена с булдозер към по-културно ;).. хихихих.. {не се сдържах..}

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

(копирам от чата един сегмент, който е по темата и отделно пускам линк към темата за плетене на плет, тъй като по чуждите страни плетът, wattle, е често срещан метод за оформяне на високи лехи и дори при оформяне на терена)

Боби Димитров

Е ми не можах да я намеря баш същата, но това са двете посоки. Първата е по-разхитителна и иска повече бой в земята, но пък е доста прилежна. Втората е много по-бърза и за разлика от плета не иска тънки и гъвкави клони. Демек мога да нарежа някое изсъхнало дърво и да ползвам него.

2014-12-18 QUINTA DA BARONEZA 008.JPG

https://www.pinterest.com/pin/516436282254214593/

b6c3d66e52ac2202c9a4db31767fd0aa.jpg

https://www.pinterest.com/pin/548172585872145034/

(важно е да уточня, че за разлика от при теб, където всеки детайл трябва да бъде изпипан до са-вар-шен-сво, при мен основното изискване е да стане нещо въобще и изобщо)

 

Лозан

Е, чак пък съвършенство не, важното е да има вид и да работи добре Идеята с клоните, с които се прави нещо като рамка, поддържана от забити вертикално колци ми допада, но е малко разхитителна откъм материал и тежка откъм пренасянето му до мястото на лехата. Гледам, че отвътре слагат найлон м/у почвата и колците. Това дали е ОК?

 

Боби Димитров

Найлонът не е задължителен, аз съм виждал в едно видео, но не мога да го намеря сега, където режат някакво старо сухо дърво, от 4 по-дебели клона правят "колове" като ги режат на 45 градуса с резачката долу и ги забиват с вария в земята през едно трупче отгоре и после всички тънки клони ги намятаха хоризонтално на два "слоя" като стеничка и им подрязаха краищата с резачката да не стърчат и те така. Казват, че пръстта не изпада, но примерно през луфтовете може да порастне нещо, което мен лично много ме изкефи

Найлон слагат основно като се притесняват да не им изпада почва и да не тече вода ако преполиваш. Но аз искам да може и да влиза вода, защото при нас както е терена, при обилен дъжд лехите играят ролята на swale и пътечките се пълнят с вода, която попива бавно надолу.

На това видео с дървото, баща и син направиха една леха за половин час, единия реже с резачката, другия тегли клони и реди и това е. Не става супер право и прилежно, щото клоните си имат кривините, но ми хареса как изглежда и това, че може да се ползва супер разнороден материал.

Миналата година, вдъхновен от това видео, с помощта на бащата направихме елементарни стълбички за слизане надолу към барата, 7-8 стъпала, като намерихме в гората 2 броя суха акация фи 50. Аз режа (един срез на 45, един на 90 градуса), той забива по 2 колчета в земята. После зад тия колчета хоризонтално наредихме по-тънките части от акацията, малко копване за заравняване и така. Реално най-много време отне копането, но ми се видя много лесно. И използваш сухо дърво все пак!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Димо 33

Искам да консултирам с вас

За повдигане на лехи, да кажем 15-20 см. може ли да се използва траен материал. Примерно циментови бордюри и так дале. Идеята не е толкова във философията на повдигнатите лехи, а в спестяването на труд и в по- трайното решение. Дървените трябва да се подменят и т.н. 

И пътеките да засипят с камъчета върху геотекстил примерно. 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Може, разбира се! Но този бордюр ако го вкопаеш колкото е нужно, няма да имаш 20 см надстърчане... А и не са евтини да ги купуваш нови. Дървените неща трябва да се подменят, но може да става поетапно и обикновено не е нужно да е толкова често, а ако се ползват клони или плет, все пак е възобновяем материал, от който на теория имаш неограничено безплатно количество.

Но пък бордюрите ще се нагрявят и ще топлят лехата :) Най-лесно такова решение съм виждал с бетонни колове, изкарани от лозе и реално без пари. Слагаш 2 кола един връз друг върху почвата, без да ги вкопаваш, забиваш по две арматури в двата края от двете им страни да не падат и те така. Но нали, няма да имаш 40 см леха примерно.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване