Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Евгени

Градината през декември

Recommended Posts

Славянски

На мен не ми стигна времето за камчатките тая сутрин, но посях една японска дюля Flocon Rose и две вирджинки, които чакаха в контейнери още от лятото и реших, че им е дошло време. Да не вземат да се съсипят зимата незаровени, понеже са двегодишни, но по 30-40 см. Сланата обаче беше яка и земята замръзнала тая заран, не особено приятно да се работи. Снощи се копаеше далеч по-добре като изключим видимостта.

Днес ако успея да сложа и едната ирга, за която съм разчистил терена (ще ми останат още две некопнати, но за тях трябва да махам бая къпини), и остават камчатките за довечера евентуално. А лешниците май ще чакат доста време, като гледам и нови валежи се чакат в сряда.

Мушмулите са много прилични. Не е мой храста, зарязан е в един пущинак и не го берат, нито поддържат, та се възползвам от време на време щото е надвиснал над пътя. Но могат да изкарат и до Нова година, ако не натрупа сняг и не затрудни брането. Трябва да видя и мушмулката, която облагородявах през 2017 г. И тя има три плода! Та прилични са мушмулите, но аз имам повече от десет кила райски ябълки, които си взех - и някак не ми е нито до ябълки, нито до мушмули :)

преди 1 час, Venetka написа:

Дано времето да да. Покрай празниците и срещите с роднини ще търся ентусиасти- помощници за февруари, че иначе не виждам как само двамата с ММ някога ще успеем да го разчистим тоя двор. 

Няма хора, а и роднини и приятели са надалече. Децата не помагат ли?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан

В моята градинка няма никакви зимни култури освен един останал праз с размерите на чесън. Ще го извадя, за да не премръзне, но ако издържа на студове, мога и да го оставя за експеримента до пролетта?! Нямам спанак, марули, моркови, репи, цвекло... това си го отчитам, като грешка и догодина ще пробвам да се коригирам. Вероятно причината за това е, че всички тези се садят края на лятото, а тогава при мен е като в пустинята Гоби... няма вода за Бог да прОсти. Остава ми да си инсталирам печката на дърва, която довършвам и да прокарам кюнците. От там на татък мисля да прекарам зимата една седмица там, като си ходя на работа и се връщам там с няколко книжки под ръка и припукваща печица :) Малко романтика по селски дет се вика.

А, сетих се, че и земна ябълка имам някъде под двуметровата купчина с шума за компостиране, но аз така или иначе нещо не я долюбвам та си седи за разнообразие :) В топлите зимни дни, ако имам време ще кастря овошките, за да не ми се насъбира пролетта всичко на куп. Тази година не садих ни лук, ни чесън и ще го карам на пролетен. Имам малко чеснови бубили, които се чудя дали е удачно да се ползват за разсад сега в неотоплявана стая и да се пресадят през пролетта за зелено?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 6 минути, Лозан написа:

Имам малко чеснови бубили, които се чудя дали е удачно да се ползват за разсад сега в неотоплявана стая и да се пресадят през пролетта за зелено?

При нас бубилите, посадени на пролет, се изгубиха изцяло в тревата. После в същата леха сложих боб за зелено торене / почвопокривно. Сега бобът умря. Гледам, бубилите покарали 1 педя листа през "мулча". Според мен ги сложи в земята на пролет, но не за зелено, щото не правят добри листа. Остави ги за скидили.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Понеже не съм извадила лука, доста главички са останали в земята и сега имам прекрасни зелени пера, чудни! И чесън имам, и чесновите бубили са направили листна маса. Тях ги сях миналата есен. Както се очертава мек декември, дори последната ябълка не сме обрали, нищо им няма, като са на дървото, ще си късаме по малко. Само започнах да прибирам мрежите от краставиците, но е малко трудно махането на растенията, защото са се усукали яко към мрежата с ластуните. Видях и един неоткъснат алабаш. Броколито има една глава, поне за проба има. :) Моркови, цвекло, воден лук, всичко си е в градината. Работа има за няколко човека, но колкото успея, толкова. Исках да изкореня някои малини и махнах само тези, които ми пречеха, когато трябваше да насадя златните малини от Ру. Много добре вървеше работата, ама не успях. Сега пък с месо се занимавам (вчера и утре), не е точно градинска работа, но трябва да се свърши. После евентуално тор ще разнасям. В оражерията само надникнах, трябва да сея марули и спанак, репички и лук, магданоз и копър. Мисля да пропусна морковите, ще видим. Последните няколко зелки ще ги късам, когато ми потрябва за готвене. Държат на студ, нищо им няма. 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 55 минути, alys написа:

Само започнах да прибирам мрежите от краставиците, но е малко трудно махането на растенията, защото са се усукали яко към мрежата с ластуните.

Овцете налитат да ядат стеблата и листата на краставиците, че и на доматите - да не повярваш. Биха могли да проберат каквото им хареса - ама сигурно ще идат първо на морковите :)

Иначе интересно, че ябълките при вас траят на дървото. От тези дето ги късах онзи ден едната беше очевидно замръзвала и си е променила консистенцията. Но не остана време за тях, а и едва ли има повече от кофа ябълки на дървото. Птиците хапват, и овцете проверяват отдолу.

преди 55 минути, alys написа:

Сега пък с месо се занимавам (вчера и утре), не е точно градинска работа, но трябва да се свърши.

Нещо за овнешкото месо можеш ли кажеш? Декември добро време ли е за колене?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza

Аз прострях "прането"...до седмица-две ще е готово:P

DSC01130a.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Вчера не успях да бодна последните две камчатки, но напълно подготвих местата. Покрих ги с чували, за да може да не замръзнат и да довърша на сутринта. Обаче направих една недомислица по отношение на времето през декември: оставих саксиите с растенията на открито и въпреки че го даваха да пада само до минус един, имаше яка слана и бяха на лед - не можеш да ги извадиш от саксиите, не можеш и корените им да разделиш, както са се сплели. Наложи се да ги топя във вода (ама и тя много студена и не топи леда), после ги затоплих с пистолет за горещ въздух и работата стана. Обаче можеше и още нещо да свърша за това време напред-назад. Та взех поука да не оставям растения в контейнери навън нощта преди да ги садя.

Също пресадих една фиданка райска ябълка на по-добро място. Предният собственик на земята я беше посадил преди две-три години и дръвчето беше мръзнало и имаше съвсем мижав растеж (дали имаше и 80 см общо). Не е било сигурно и поливано, плевено. Но ми направи впечатление, че кореновата система като я извадих беше съвсем слабо развита - сякаш не е мръднала откакто дръвчето е пресаждано първия път. Корени по петнайсетина сантиметра - сравнително гъсти, но къси. Нормално ли е това? Инак дръвчето последната година имаше приличен растеж за такова малко. Въпреки че корени не е имало кой-знае какви, сякаш се беше приспособило и вървеше. То аз преди и една черешка така вадих, за да я местя и корените пак не изглеждаха да се пораснали след две години. Сякаш първите две години растежът е доста слаб. Примерно, Холцер знам, че не подрязва дръвчетата и не ги привързва към колци, но той ги сее от семе на място и после облагородява. Дървото пуска яки корени и става стабилно. Едно такова дръвче без дълбок корен, ще дойде един силен вятър или сняг, или ще се отрие някоя разсеяна овца, и ще го катурне.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 18 часа, Marangoza написа:

Аз прострях "прането"...до седмица-две ще е готово:P

Предполагам по специална веганска рецепта с повечко соя и червена боя? ;) Какво има вътре?

Ние традиционно правим сушено телешко филе през декември и става много добре. Даже не знам дали това е правилната дума. А тази година пробвахме и да го пушим и стана убиец! Но дали сега ще се взема телешко - може би малко - щото има овен, който си чака реда, и ще има немалко разправия.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza

Започвам "голямото" разфасоване на голосеменната тиква наречена /не знам защо/ "Миранда",общо 6 -7 броя.От една тиква добива е около 150 гр семки.Малко неприятна манипулация - мокро,хлъзгаво и лепкаво при изгребването на семките с лъжица.После сушене...Всичко се използва на 100% - от двете половини ще си хапнем пълнена тиква със зеленчуци или с мръвки,меката част отива директно в компостера. А семките могат да се хапват сурови,печени или като част от микс със сушени ядки.Ако има мераклии за отглеждане мога да дам семки.Но...иска пространство и слънце и вода.Лесно се отглежда и почти не боледува.

IMG_20191216_102754a.jpg

IMG_20191216_111037a.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

И аз имам такава. Самата тиква като вкус е :wacko:... 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

И ние имаме такива семена, родата гледат тикви с голи семки, но самите тикви не ги ядат. Макар че не са и баш същите де, нямат такива черти и вътре като че не е толкова много месото.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Marangoza
преди 1 час, alys написа:

И аз имам такава. Самата тиква като вкус е :wacko:... 

Въпрос на вкус! По нищо не се различава от спагетената тиква.Зависи от майстор-готвача:tounge_wink: Догодина няма да отглеждам спагетената, Тази ми е достатъчна - и семки дава и за готвене става!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Като сеех тези семена, си мислех, че ще е някоя малка тиква, а тя си беше прилична. Сготвих както обикновено, но понеже не ми хареса, пасирах и направих кексчета. Станаха вкусни, но идеята е тиквата да ми хареса. :) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Местя страшно много растения, вземам резници ( яп. дюля, питомно годжи бери, арония, къпина, касис, разни иглолистни и въобще каквото набарам) , сея глог, шоколадови лози, диво годжи бери ( днес от перник си набрах, расте по булевардите, никой не го бере).  Сложил съм да се стратифицират sheperdia argentea, serviceberry и още нещо вечнозелено японо-китайско, дето не е сигурно, че ще оцелее на нашия климат, но да го пробваме ( @Любо Д от теб ли бяха тези семена? ) Една лехичка съм сложил лук, салатки, репички, но предвид нуждите на котката едва ли ще излезе нещо. Варосах дърветата. Събрах листата и ги метнах в зел. леха. Сложих мицел кладница и шийтаке в пънчета в мазето и по дънери из двора. Една кофа съм сложил накълцани върбови клонки за разтвор за вкоренител за резниците. 

Имам една огромна юка, която заема много място и мисля да я метна - ако някой я иска - моля. Купих 150 корена лавандула и оформям бордюрите на пътеките с нея. Имам да редя 25 кв. м. павета за паркинг, да режа и горя много кубици клони за biochar. Ако времето се задържи така до март - може и да сколасам :) . Чудя се с какво вечнозелено да направя шумоизолираща стена на тъпата магистрала отдолу и кой кмет ще трябва да подкупя (или АПИ?) за да ако не ми помогнат, поне да не ми пречат да го направя, отсечката е няма и километър. 

В дни като днешния си позволявам да се опъна на балкона и да съзерцавам. Без фотоапарат е доста по-хубаво, разбира се, може би защото нямам обектив за надалече. IMG-7779.jpg

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Винаги ми е харесвал подобен заряд! Вълшебна снимка. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 1 час, Ciao Li Min написа:

че ще оцелее на нашия климат

сега се усетих какъв лош учител е навика. какъв климат? кой измисли климата?кой измисли сезоните? няма климат и никога не е имало. има време. в природата няма състояния. ако дойде мусона - ще вали, ако не дойде, няма, къде е драмата? айде няма отварям тема за движението на континентите и прочее геологични глупости. тия ги обяснявайте на баба ванга и майка тереза. аз живея на планетата пандора, на която има един континент - пангея, електрониката ми е панасоник, яйцата ги готвя по панагюрски, а жена ми е от панатинайкос. друго има ли?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 4 часа, Ciao Li Min написа:

Местя страшно много растения, вземам резници ( яп. дюля, питомно годжи бери, арония, къпина, касис, разни иглолистни и въобще каквото набарам) , сея глог, шоколадови лози, диво годжи бери ( днес от перник си набрах, расте по булевардите, никой не го бере).  Сложил съм да се стратифицират sheperdia argentea, serviceberry и още нещо вечнозелено японо-китайско, дето не е сигурно, че ще оцелее на нашия климат, но да го пробваме ( @Любо Д от теб ли бяха тези семена? ) Една лехичка съм сложил лук, салатки, репички, но предвид нуждите на котката едва ли ще излезе нещо. Варосах дърветата. Събрах листата и ги метнах в зел. леха. Сложих мицел кладница и шийтаке в пънчета в мазето и по дънери из двора. Една кофа съм сложил накълцани върбови клонки за разтвор за вкоренител за резниците. 

Яко разпускаш, ми се чини?! Хората са запразнили декември, а ти с колко неща си се захванал!? И няма как да не те и питам някои неща, ако благоволиш да отговориш: глогът за какво го сееш? Мога да ти копна и пратя млади глогчета ако искаш :) Тука са навсякъде по тревните площи. Но знам, че "е друго от семе" :) Очаквай да никнат на втората година.

Каква е разликата между дивото годжи бери и питомното? С бая неща си се захванал. Къпина и аз пробвах от резници преди две години, но нищо не излезе. Дори пробвах да направя отводка (боднах върховете клонките в саксия с пръст без да ги режа), но не пуснаха корени. Лятото също пробвах с резник и нищо. Не го правя както трябва. То беше за проба, де, къпини има много.

Serviceberry ще мъчиш от семе. Пробвай. Аз две години го мъчих. Никнаха ми три и ги уморих от кофти-дренирана почва. Ама така е, който не успя да си взема от Франция да не обогати някои хора...

Варосването не е лоша идея, все се каня да правя нещо подобно.

А този разтвор за вкоренител работи ли? Имаш ли опит с него или за пръв път го правиш? И аз съм мислил да ползвам върбови клонки. Лятото пробвах да вкоренявам резници от камчатки като ги потопих в мед с канела, но нищо не излезе (то това е за да не загниват). Въобще бая задачи си си поставил. Как върви работата? И гледка имаш :) Антифони ползваш ли? ;)

преди 4 часа, Ciao Li Min написа:

Чудя се с какво вечнозелено да направя шумоизолираща стена на тъпата магистрала отдолу и кой кмет ще трябва да подкупя (или АПИ?) за да ако не ми помогнат, поне да не ми пречат да го направя, отсечката е няма и километър. 

Ще намерите ли общ език? Малко се съмнявам, но най-много да унищожат това, което си направил, за да го направят после наново. Манталитет, какво да правиш! Те на хората готови къщи бутат, тя нямат да изкоренят дръвчета и храсти! Но пък не се знае - може да случиш на хора. Общината е на хората... даже знаем на кои точно хора.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 6 часа, Славянски написа:

Ама така е, който не успя да си взема от Франция да не обогати някои хора...

Ето това е манталитет, Славянски! ;)

Моето е принципност, а това на хората - най-обикновена човешка глупост, която е разбираема, за разлика от твоето. 

преди 6 часа, Славянски написа:

даже знаем на кои точно хора

Нищо не знаеш, само клюкарстваш като стара мома. Ако знаеше, нямаше да си на всяка манджа мерудия и да задаваш въпроси. Можеш да се замислиш и над състава на думата въз - пита - ние.

Жив и здрав да си!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 2 часа, Ciao Li Min написа:

Моето е принципност, а това на хората - най-обикновена човешка глупост, която е разбираема, за разлика от твоето. 

Нали щеше да организираш алтернативна поръчка с по-евтин транспорт и на по-добра цена? От никого ли не вземаш, когато си слага печалба или очакваш някой непознат да ти докара 100 растения от Франция за без пари и за добра дума? И на още сто човека като тебе?

На другите въпроси ще отговориш ли? Защо се хващаш точно за тоя коментар? Иначе добре си бил принципен. Докарай я докрай и да видим резултата. И за какво клюкарстване говориш? Това е публична информация.

преди 2 часа, Ciao Li Min написа:

Ако знаеше, нямаше да си на всяка манджа мерудия и да задаваш въпроси.

Иначе тук си прав. Имам много да уча. Защо си против това, че задавам въпроси? Да не питам ли или да гледам сам да си отговарям? Вярно е, че често ми е по-лесно да попитам за отговор или мнение отколкото да търся допълнителна информация. Но това с въпросите е според мен нормално за един форум. Не съм тръгнал да вадя някаква лична или несвързана информация просто ей така. Още повече тази информация не е само за мен, защото това е публично пространство и други хора също попаднат на въпроса и отговора. Не мога да ти изискам отговор. Прося.

Радвам се, че си се захванал с толкова дейности в това време. Ако съм се отнесъл зле, дано го разбера. Това си беше леко заяждане за иргата, но нямаше как да пропусна в твоя случай. Аз със семена не се разправям и съм доволен от френските растения и на малко по-високата цена.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Да ти кажа ли мнението си за хора, които ги интересува само цената на даден продукт? Или очакваш да разчитам на некоректни търговци, които боравят с измама и принуда? За кого да я организирам тая поръчка? Имаш ли деца, защо не ги помолиш да те научат да ползваш гугъл?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...