Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Лозан

      По препоръка на Боби Димитров и с оглед важността на темата за повечето от нас правя тази тема, в която всеки може да сподели опит и да даде идеи за това, как събира и съхранява дъждовната вода.

    

      За събиране на дъждовна вода аз използвам скачени бидони и един варел. За да са скачени е необходимо да има около 10см. воден стълб във всеки съд. При мен нуждата от поливане се явява чак края на май. Това лято с около 30кв.м. поливна площ ми отиваше по около 100-150л. на поливка. Водата я събирах от покрива на един фургон 7.50 на 2.50м. Когато завали поройно 6 бидона по около 100-150л. се пълнят за по-малко от час.

       Тази година се разделих с фургона и построих едно бунгало от 20кв.м. но, като сложим скатовете на покрива по 60см. от ляво и дясно, и по 1м. отпред и отзад се получават малко повече от 30кв.м. Тази придобивка обуслови нуждата от по голямо водохранилище и се захванах да копая езерце. Идеята ми е да е около 4-5кубични метра с неправилна форма и различни дълбочини. По този начин, след като се напълнят наличните бидони/варели, водата няма да започне да се излива хаотично и да се събира в по ниските части на двора, а ще отива в езерото, от където на по късен етап ще се използва по предназначение.

       Друго предназначение на дъждовната вода може да бъде за къпане, миене, тоалетно казанче и др. По подразбиране водата за тези цели е добре да е филтрирана до известна степен, или поне "първата вода", която измива покрива след началото на дъжда да не отива в бидона от който се къпем. Това ме подтикна да помисля, как да "сепарирам" водата от покрива и стигнах до тази идея: post-248-0-23590500-1480669450_thumb.png

Със червени стрелки съм показал мръсната вода която се одтича от покрива и пълни малкия съд. След като го напълни водата избутва поплавъка нагоре (зелените стрелки), той запушва по-ниско разположеното разклонение, водата започва да изтича през по-високо разположеното. До този момент предполагам дъжда ще е поотмил прахта и водата, която се одтича ще е по чиста (синята стрелка). Някъде над това съоражение е добре да има и една едра и една по-ситна цедка, за филтриране на листа и по-дребни боклучета. Също така би било добре съдовете в които събираме по-чистата вода да са с похлупаци за да не се жъдят в тях ларви на насекоми, да падат листа и да се давят разни създания (миналата година в един от бидоните намерих удавено мишле...). Така посредством скачените съдове нататък по веригата ще се събира чиста водичка за чипкане и други хигиенни нужди ;)

С нетърпение очаквам да разбера за вашите хитринки по отношение на водосбирането :)

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

@  Евелина

Какво се прави със системите за събиране на дъждовна вода през зимата? Не че имам "система" :) , имам стара каца под олука на бараката и се чудя ако замръзне яко , а после завали дъжд.. ще се стича отстрани по буцата лед. Повечето примери със скачени варели, преливници и т.н. са от места , където няма люти зими, има по-скоро дъждовен сезон и суша после. Ние със сушата сме добре , но през зимата какво се прави? И още един въпрос: колко варела да търся за събирането на дъждовната вода от 12 кв.м. покрив? Да не стоят празни после :) Някой има ли опит в това?

 

@  Cucurbita

Много зависи колко и как вали. Ние това лято събирахме водата от половината покрив, т.е. към 20 квадрата в два бидона.

Но при нас реално не вали лятото, имаше една тропическа буря, при която и 100 бидона да имахме - щяха да прелеят.

А другите валежи бяха по-скоро ръмежи.

Честно казано, за следващата година се чудя дали да не оставим само 1 каца за вода. понеже всъщност не се използваше много-много тая от бидоните.

Щото им бяхме сложили едни маркучета, ама къси... пък и налягането е ниско с тия бидони и един вид поливах от тях само около тях.

А пък баш около тях ни беше другата система за сива вода и се припокриваха. Най-удобното от бидоните ми беше да си наливам лейка/кофа, че да си поливам някои специални китки, или саксиите, или краставиците, че нали обичат престояла вода.

 

@  Евелина

Тук няма водопровод, няма засега бунар или сондаж, има само рекичка с няколко десетки къщи нагоре по течението и техните канализации. Дъждовната вода е чиста, за поливане на магданоз, ягоди и салати. Това лято ,като нямах още барака и каца под олука оставих да изсъхнат от неполиване. Съседите всички поливат от реката , тя изглежда чиста , ама на мен нещо не ми се иска. В реката изхвърлят и всички болни растения, почернели стъбла на домати , петносани зеленчуци... Важна е дъждовната вода :)

 

@  Боби Димитров 

Сметката не е трудна. Гледаш колко литра/квм е валежната норма за даден месец, умножаваш по квм на покрива, допускаш 90% събираемост и готово.

Например, за София, статистически за юли имаш 60 мм валеж на квм. Куб 1х1х1 м държи 1000 литра, съответно всеки см от височината на куба иска 10 литра. 60 мм = 60 литра. При 100 квм покрив и 90% събираемост, 5.4 кубика вода ще събереш. Ако се падне като 2015, когато реалните паднали валежи бяха под 30% от нормата за юли, ще имаш 1.5 кубика. Ако се падне като 2014, обаче, ще събереш над 8.5 кубика :D Въпросът е каква е целта - да събереш все нещо, или да събереш всичко. Според колко е нуждата и ситуацията :)

 

@  Боби Димитров

Ако няма страх от кражби, аз бих заложил (предвид малката площ) максимум съдове с идеята да се хване всичко. Иначе съм виждал по полето как слагат от тия квадратните кофи като от сирене, с по един камък вътре, сигурно по 50 кофи и повече. Като няма покрив, тук 10 литра, там 10 литра, те ти поливка.

 

@  Евелина

и аз събирах лятото вода в кофи, оставена по средата на ливадата. То като вали , човек се чуди за какво му е толкова вода, кацата пълна, лехите накиснати... Най-логично е да се събира всичката вода от покрива и да се пази ..няколко месеца , от пролетта и началото на лятото за по-нататък. Крадат ли се варели ?

 

@  Боби Димитров

Точно, и аз това имах предвид, че на пролет не ти трябва вода, защото я има изобилно, но си струва да я събереш за когато я няма. Варел може и да не ти вземат, но като скачиш примерно три водоноски по 1 кубик, може и да привлече внимание...

 

Иначе от гледна точка на пермакултурата, водата се пази най-добре в земята, но това важи повече за многогодишни насаждения, зеленчукът не може да се възползва по тоя начин.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване