Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Боби Димитров

Минало свършено

Recommended Posts

Боби Димитров

(

Копирам си тук тази извадка от чата, за да не изчезне. По някакъв начин темата е свързана с лекциите на Тоби Хеменуей, които, преди няколко години, ме наведоха на мисли в тая посока. А сега с неговата ненавременна смърт, реших, че си струва да направя една тема такава, да си кажа каквото си мисля. Като остане ред.

)

 

 

Eдно време селата са били реално родово общинен строй със самоуправление, особено махалите и е било немислимо да няма социална сплотеност, на никого не е липсвала ръка за помощ и рамо да поплаче. В последните няколкостотин години, но да кажем основно 100, нещата отиват към крах на средата. Хората се раздалечават физически и психически, родословни дървета биват изкоренени... Затова и толкова въжделения има напоследък в посока intentional communities, надето те бях насочил с "Creating a life together".

 

Изобщо цялата идея на "социалната" държава се крепи върху идеята, че няма родове и взаимопомощ. Как е било стотици хиляди години без пенсии и осигуровки... От моя дядо, лека му пръст, съм чувал всякакви истории за начините и отношението, как се грижиш за старите до последно както те са се грижили за теб и тн. Ама се разпадат тия неща, ясли, детски градини, гледат от малки да ги пръждосат и после всеки по пътя си, ама то туй път самотен.

Много ми харесва как са се формирали махалите едно време, тия с имена на фамилии - Коевци, Сотировци, Гюргевци и тн. Засели се някой нейде, децата порастат, заженят се - сториш отсреща една къща или две или 5, колкото е нужно. Техните деца захванат да се множат, тури тука тая маала, SimCity в действие :) Дори на Мърводол къщите на 4мата братя (един от които дядото на жената) са абсолютно еднакви, правени без "план", заедно от братята и семействата. Хващат се и колкото години е нужно, правят къщите и така. Еднакви, няма спорове, задружно, после са си на един глас място, кога извикаш и се сбере отбора. 

Боби, стана ми интересно за темата която почна с краха на родовото / кланово общество. Това което изредих са последици от разпада ан родовете. Темата е колкото интересна толкова и трудна и корените на проблема са много дълбоки с много клонки и цветове. Последици също и от индустриалната "революция" и "прогреса". Ако се върнем достатъчно назад във времето може би не се е налагало хората а си проивеждат храната, имало си е всичко и са си брали но това е друга тема.

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване