Боби Димитров

Чушки / пипер

9 мнения в тази тема

Пускам тази тема от името на Ру, за да има къде Алис да сподели опита си с нас! :)
 
 
@  rururu : Тази година мисля да отгледам десетина корена чушки - отворих сайта на сортови семена и се оказа, че има десетки сортове!? Препоръчайте кои 1-2 да пробва. Главно за салата и консумация в прясно и сурово състояние (чушка натъпкана със сиренце;-)) и да не трябва да го чакам много, за да видя какво е станало (т.е. сравнително по-кратък вегетационен период) и да е устойчив на болести! ;-)

 

@  Боби Димитров : 10 корена - много малко бре, то туй 3 педи! Аз също бях малко изумен от бройката преди време, като едната баба беше направила 2000 корена разсад, но когато аз почнах да правя разсада и изкарах към 200 корена от една тарелка от типа 60 х 30 см, вече 2000 не ми се виждат много smile.png

 

@  rururu : при мен са свободно растящи корените - имат мегдан да дишат, а и по някое цветенце им бодвам, за да им е кеф да си растат. ама добре де - нека да са 20 - пак ми трябват 2-3 сорта макс - да мога да ги наблюдавам - експериментално... пък догодина може и повече. та препоръчайте някой сигурен сорт, който няма да го чакам до октомври, ами като го насадя май месец - юли да ядем чушки

 

@  Боби Димитров :Не мога да ти препоръчам, защото ние гледаме от наше семе. Мога да ти там семе ако искаш, имам останало от ланското малко? Имаме два вида, едните са тнар селски чушки, аз им викам сиврии макар че сигурно не е много вярно това, те са с тънки стени и тънки ципи, самите чушки са по-тънки и дълги. Другите са си зелени към тъмно зелени, като за печене и консерва, стават наситено червени.

 

@  rururu : това сигурно са Селските http://sortovisemena...ки.html?u=91449 ? няма да ти вземам от семето, защото искам да започна с някакви ясни сортове, така че ще си избера по описанията в магазина, пък каквото стане... Селските би трябвало да са ранни - пише 90 дена, докато за повечето други пише 130-150

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ру, това с десетте корена е несериозно. :D Това да не е домат?! (Боби, мисля, че за всички е удобно за четене, а и писане, когато е в тема, пак благодаря!)

Не знам сортовете на отглеждания пипер. И за разлика от доматите, пиперът доста лесно се опрашва, поне това показва моята градина. Не знам колко трябва да е разстоянието между отделните лехи, за да не се опрашват. Но и аз нямам нищо против опрашването. Единствено би било проблем, ако загубя намерените сортове за сушене. Иначе всички месести ги харесвам. Не обичам и не ядем люто, нищо че е полезно. Когато ми даваха разсад, все реколтата беше от лют пипер. Пазя се като от огън. :) Тук-там се случва някоя лееко люта чушка, но след изрязване на жилките отвътре, основната част от чушката остава нелюта.

За пипера имам още какво да уча - начин на садене, торене, поливане. Мисля, че не е само въпрос на сорт дали ще е добра реколтата. Мисля, че трябва много торене и това е основното в отглеждането.

П.П. Редактирах - не сортове, а коренчета имах предвид.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би не съм се изразил правилно - не съм си и помислял 10 сорта - мислех  10 - 20 корена от общо 2-3 сорта  ( по 5-6 корена от сорт). И проблемът ми е как да ги избера тия 2-3 сорта, защото се предлагат десетки, да не кажа стотици... 

 

Поне някакви общи насоки дайте - за сушене - трябва да е с тънки стени - нали? А защо ми трябва за сушене - за бъдни вечер?  Аз си представям главно това, което помня от моето детство при баба - чушка пълнена със сирене - викахме му селски сладолед... ;-) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така, де, за корените става дума, печатна грешка от моя страна.

Е, как само 20 коренчета? Поне стотина.

Най-вкусният червен пипер (млян) става от домашни чушки. Пръстите да си оближеш - сладък и ароматен. Сега, например, поръсвам киселото зеле на салата. Слагам в боб, някои яденета, но имам малко, та го кътам като златно кюлче. В електрическа сушилня за плодове и зеленчуци лесно се сушат чушките (разрязани, без семките), после ги смилам с кафемелачката. Между другото, много съм доволна от тази придобивка. За сушене купи сорт Селски, а за печене чети в описанието да пише, че са месести с тънка ципа (ама това е ясно, де). Селските е логично да стават по-бързо от месестите сортове. Тук само селски садяха и докато се престраша да опитам от другите, минаха години.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

добре де, на какво разстояние се садят тия чушки? 100 корена как да ги разположа?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По един или два стръка в една дупка през 20 см между дупките и около 30 см между редовете пипер. Ако е с капково напояване, от двете страни на една тръба, което означава на 1 м дължина да има 20 растения. Някои ги садят в леха през 20-25 см по едно растение и в лехата има примерно 5 реда пипер. При нас не се практикува, може би е свързано с начина на поливане и вида почва, не съм сигурна.

П.П. Днес не ми е ден за писане - вместо 20, бях написала 200, но кога се е промъкнала нулата, не знам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

брей - много нагъсто!  еми аз съм предвидил една леха 4 x 1 - колкото се хванат - толкова. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Размерът на лехата ми харесва. :) А как ще поливаш? Така и така ще опитваш, засади една част по-гъсто, друга на повече разстояние. Според това, което чета, а и по мое мнение, растенията е хубаво да си сенчат и да се подпират. Една година не можех да мина между двойките редове, а разстоянието от тръба до тръба ни е около 80 см. Това означава, че от единия ред до тръбата е около 15 см, съответно симетрично е разположен другият ред пипер (оста на симетрия е капковата тръба), а след него до другата двойка редове остава около 50 см. Но не е много точно това със сантиметрите. Та в крайна сметка важи правилото от ред до ред пипер да е около 30-40 см. Но когато не съм торила, можеш и с каруца да минеш по пътеките. :D

П.П. Пак съм заспала при горното писане, редактирах. Като чета нещо в нета и като прочета подобна глупост, се чудя как е допусната, но ето, че се случва.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами смятам да не поливам много много и да разчитам на дъждовете и мулч с окосена трева, все пак, ако е сухо - ще минавам един път седмично и с маркуча от езерцето...  тоя метод ми върши работа за доматите - дано свърши и за чушките. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.