Боби Димитров

Тема-седянка

30 мнения в тази тема

С надежда да умилостивим нашия най-ценен и опитен член-градинар Алис, пускам тази тема :) Сега съм сигурен, че ще се усещате раздвоени, кое къде да се пише, но това е животът :)

 

Прочее, ако нещата се пишат тук, особено по-сериозни заявки за дискусия, мога лесно да отделя мненията в нова тема по-после.

 

Айде да поведа аз хорото с чата, една рандъм снимка от нашата градина през зимата:

32312054092_b55451d4dd_o_d.jpg

Гого и alys харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За снегоходките - много полезно нещо са, но вече си имам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не съм доближавал градината, откакто наваля толкова сняг, но за да не остана по-назад и понеже за момента темата на Тема-седянка е Зимата - ето и от мен една снимка от разходката ни с моя помощник:

 

post-273-0-74399700-1485533805_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как се казва помощникът ти, Ру?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казва се Джорджи. Аз мисля съм пускал тук едно клипче как ми помага да копаем дупки за храсти... ;-) 

 

Лозан хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алис е умилостивена. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като ша се хвалим с кучетата си, ето и нашето.

32342065691_88fba76c3c_z_d.jpg

 

То не е наше де, нямам идея чие е, всъщност. Надявам се да е куче поне!

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@ rururu : днес беше Трифонов ден, което ме подсети, да подсетя Лозан, че е обещал лозички!

@ Лозан : Ру, в събота или неделя мисля да се поразходя до мястото, но ми се струва, че е раничко да зарязвам. Можеби към средата на месеца ще е по-благоприятно?!

@ Лозан : Имам и аз един въпрос: кога му е времето на разсада за марулки, които ще се гледат на открито?

@ rururu : и мен ме вълнува този въпрос за марулките, макар че си мислех направо на открито да ги засявам. за лозовите пръчки - нямам никаква идея, предполагам, че е рано - Алис да каже!

@ Лозан : Мисля, че с разсад се правят, но не виждам причина да не станат и при директно засяване.

 

За зарязване на лозе знам, че минималната температура трябва да е над 5 градуса (в деня на рязане). Но ще следя във форумите, има знаещи, ще дадат знак.

За марулките - стига да имате условия, сейте. Опитвала съм гъст разсад и нищо не се получи. Издължи се, не го проредих, после доста трудно тръгна. Най-вероятно е било студено и при разсада, и навън. Миналата година засях марули в оранжерията около 5 февруари. След това грижливо разсадих пак там на разстояние, както си трябва и в един момент трябваше да освободя мястото за доматите и краставиците и ги пресадих навън, а това е било в началото на април. Преместих и тези, които бях разсадила, засадих и от гъстия разсад - абсолютно всичко тръгна много добре в градината. Време е и тази година да сея, но още не мога да повярвам, че снегът се топи.

Сега погледнах, че питането е по-скоро за лозовите пръчки. Нашите ги садихме, когато нямаше сняг, времето позволяваше работа в градината и доколкото помня, пак беше през април. Ако зарязвате лозите по-рано, сигурно могат да се съхраняват пръчките някъде както калемите за овошките. Не знам. Имам засадени пръчки от тези, които сама съм рязала, но не съм си поставяла за цел да запомня кога е било. Факт е, че са се хванали. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи Лозан реже максимално късно, но все пак докато е в покой. Сега очевидно е много рано. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За рязането, по-добре е късно, отколкото рано, по нашите студени земи. На Мърводол редовно при резитба се вижда наченка на движение по пъпките - далеч не са се разпукали, но са набъбнали и покриващите люспи се раздалечават. Резултатът е, че на места отрязаното "плаче" час-два, но какво от това... някои от лозите са на 30+ години!

 

За марулите, има разлика между марули и салатки. Марулите са по-държеливи на студ. Но аз съм пробвал без никакво покриване и найлони, директно в земята и при всяко положение преди края на март няма никакво движение и то само ако е топло.

 

С други думи, в началото на април бих посадил директно за гъст разсад, който проскубвам на бейби за децата, а останалите не ги местя/пресаждам и така стават най-бързо. Пробвали сме и с разсад, но някъде в началото на март слагам разсада в неотопляема стая в офиса, защото ако е на топло се издължават страшно много тия марули и се кривят.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прочетох си един-два поста за рязането от мин. година - рязала съм асмата в края на февруари. И като си спомня силната слана в края на април, лошо ми става. Но и двата сорта родиха грозде после.

Миналата година по това време нямаше сняг, защото си спомням, че сях и грах навън. Ама сега ще поизчакаме.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз зарязвам моите лози през март, когато първите пъпки на по-ранобудните започнат да се разтварят.

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евгени, да пишеш като стане време за зарязване тази година, че ще преписваме от тебе. :) При тебе е по-топло, така че няма да сгрешим.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Миналата година зарязвах на Трифон Зарезан, ама по стар ли, по нов стил ли?!?! Ама времето миналата година беше някво вносно такова, не кат тазгодишните балкански студове р'збир'ш'И. Ще почакам да се постопли, че то денем не стига до 5 градуса температурата, а нощем си е дет вика бай Емо - "кучи студ" :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Седя и си мисля: "Я да взема и аз да боцна някоя снимка от мястото през зимата"

Те го те и бунгалцето

Бунгало-бухал

ииии компостерът-хълмче, в който се засели невестулка и е разпробила отвори да "диша"компоста :)

отвореният ми компостер и дупките на обитаващата го невестулка

ей я и лозичката, паднала от едната страна, закрепена преди на фургона... сега трябва да мисля как да я оправям... :blink:

Лозето

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ди-диииии, какво бунгало човек, то цяла хасиенда! Стъклата какви са, бая голяма площ ми се виждат, как са захванати?

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бунгалцето е много красиво. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така изглежда кучешкият ми двойник ;)

post-54-0-55950800-1486468782_thumb.png

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Положението днес, веднага като спря снега (гледка в посока Алис):

2017-02-19.jpg

Гого и Нуша Калчева харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, колко метра ти е ширината на парцела? И аз се сдобих с дворче и вече няма да се ровя в чужд /роднински/, Слава Богу!

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ди-диииии, какво бунгало човек, то цяла хасиенда! Стъклата какви са, бая голяма площ ми се виждат, как са захванати?

Според мен е сложил стъклото или стъклопакета и отпред и отзад го е притиснал с дъските. Направи си сам дограма:)

Лозан хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам дали това е правилното място

 

Имам прадядо на 92, веднъж в седмицата ходя при него да играем шах, т.е. няма склероза.

Днес ми каза отгледал съм ти разсад и ми даде това

 

 

Той твърди, че през войната така са правили !?

За сега се съгласи да ми го пази :)

 

Ако изрежа розичките с малка част от кочана на зелката и ги посадя в парника, /който още нямам /дали ще стане нещо? Надявам се на нещо различно от храна за кокошките :Д:Д

post-345-0-15702500-1487590522_thumb.jpg

post-345-0-45107900-1487590540_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Навсякъде е правилното място :) Питай дядо ти през войната каква е била следващата стъпка - ако това е разсада, какво са правили? Също ми е интересно как е постигнал този резултат, зелката къде е стояла, завита/отвита, при какви условия и тн.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Питах го как да я посадя, той ми каза, че не помни :)

затова не му повярвах особено и попитах

за начина на получаване ще питам на следващата партия шах

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Навсякъде е правилното място :) Питай дядо ти през войната каква е била следващата стъпка - ако това е разсада, какво са правили? Също ми е интересно как е постигнал този резултат, зелката къде е стояла, завита/отвита, при какви условия и тн.

"Бърз начин за производството на голямо количество семена за кълнене: намерете (купете) поне 10-20 глави броколи (важна е бройката им, а не размера). Всички зелеви култури се вкореняват лесно, затова потопете във вода частта от стъблото, която е останала на главата (дори може да разделите главата на части (клонки), и да потопите основите им). Дръжте на топло и светло. Сменяйте водата през 1-2 дни. За около седмица ще се покажат коренчета. Засейте главите в почва и ги дръжте на топло за 10-15 дни, докато се вкоренят добре. След това ги дръжте за около месец при температура от 0-10 градуса, за да протече процеса на яровизация. Без този процес растенията ще цъфтят слабо, а може и изобщо да не цъфтят. Това е причината, поради която нашите овощни видове не се отглеждат в тропическите страни. От март до към юни тези растения могат да бъдат засадени на постоянното им място по схема 80 х 30 см.)."  

Това е от сайта  http://hobi-semena.com, листно зеле , сравняване на витамините при различните видове зеле и високото им съдържание в прорасналите семена на броколито.

post-130-0-73616400-1487608676_thumb.jpg

 Снимката е на стъбло от броколи натопено във вода преди седмица, само че май трябваше да натопя цялата китка, а аз я изядох :) . Сега остава да се надявам да пусне издънки от пазвите на листата. Наистина бързо пусна корени.

 

Може би ако човек иска да има не семена , а зелки ,може да не създава условия за яровизацията ? (става въпрос за обикновеното зеле от снимката на Саня ) Отрязване с част от кочана и слагане във вода за седмица, за да пуснат корени тези малките зелки.

Саня хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Картофи, за Ру:

28487722613_036a6dd635_z_d.jpg

 

От чата:

 

Ру, картофите си стават при нас в смолницата. Друг е проблемът, че не ги поливаме и не е голям добива. Но ние ги слагаме основно за пресни, когато по пазара има само разни вносни или мега химизирани. Една година на гости бяхме, бе мирише ми нещо на аптека, завъртам се кат невестулка у кокошарник, кога подушвам тенджурата с пресни картофи, то от там. Не помя египетски ли бяха, турски ли, но явно бяха третирани с нещо против гниене след обиране, от което основно страдат картофите. И като извадиш картофа се освобождава място примерно за втора реколта краставички, царевица за бейби, че може и домати ако по-рано сколасаме.

 

Освен това, ние не ги копаем, не ги загърляме и на практика не ги плевим почти, защото са мулчирани и е трудно да се плеви така. Айде от тая година капка ще имат живот и здраве, но иначе са доста на самотек, затова и изобщо ги правим, щото е лесно.

 

Като имаш предвид, че това не е някой холандски хибрид, който вероятно ще даде много повече и по-едри картофи. Там казват, че 1:15-20 е добива, което е епично, от една гаца 10 кг семе - 200 кила картофи. Ние ядем много, със сигурност на 150 кила годишно, но проблемът е съхранението. Нямаме условия, иска си ровник. Майка ми рутинно правят по 200-250 кг картофи от едно съвсем малко парче от двора, едва ли е повече от 60-80 квм.

rururu хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А, забраих да напиша само, че семето за тия картофи в кофата е наше, от предната година. А нея година го взехме от един човек, който гледа картофи на самотек над Юндола - не са му едри и не дават много, но явно са свикнали на кофти условия, защото при нас раждат под такива буци, за които всички твърдяха, че тука НИЩО няма да порасте.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Черпя ви с този откъс от Бари Хюгарт (автор на три книги уникално фентъзи)

ДОМАШНАТА ГРАДИНА

Зад портата има пътека и тя трябва да се вие. В края на пътеката има външен параван и той трябва да е малък. Зад паравана има тераса и тя трябва да е равна. На терасата има цветя и те трябва да са ярки. Зад терасата има стена и тя трябва да е ниска. До стената има бор и той трябва да е стар. В подножието на бора има скали и те трябва да са с необикновена форма. До скалите има беседка и тя трябва да е скромна. Отвъд беседката има бамбукови храсти и те трябва да са нарядко засадени. Зад бамбука има дом и той трябва да е на завет. Встрани от дома трябва да има път и той трябва да е разклонен. Там, където се срещат няколко разклонения, трябва да има мост и той трябва да е труден за преминаване. В края на моста има дървета и те трябва да са високи. В сянката на дърветата има трева и тя трябва да е зелена. Над тревната площ има канавка и тя трябва да е тясна. В канавката тече ручей и той трябва да бълбука. Над ручея има хълм и той трябва да е назъбен. Отвъд хълма има равнина и тя трябва да е квадратна. В ъгъла на равнината има зеленчукова градина и тя трябва да е голяма. В градината има щъркел и той трябва да танцува. Щъркелът известява, че е пристигнал гостенин и той не трябва да се държи просташки. Когато гостенинът пристигне, му предлагат вино и той не трябва да се отказва от него. От виното гостенинът трябва да се напие, а пияният гостенин не бива да иска да се прибере у дома.

alys, Лозан, rururu и 2 други харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей, че хубаво - някак ме сеща за "Вино от глухарчета" на Бредбъри.
Да ме прощавате за спама, но не се стърпях. Тази година сме в един прашен мегаполис, та ми дойде като глътка свеж въздух.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.