Боби Димитров

Ливада с райграс и детелина

2 мнения в тази тема

Искам да споделя един скромен опит със затревяване с цел почивка :)

 

На едно от селата има 3 ливадки (знам как звучи). Основната е към 120 квм, изградена е по инициатива и с know-how на шурея. Включва подземна тръба с кръгов разпръсквач и таймер за поливка, пособията са валяк за валиране, косачка, едни пръстени с железни шипове за надупчване, аератор под наем и тн... Поддръжката е ежеседмично косене, което добива към 300 литра окосена трева, поливане през ден по няколко часа, плевене на различни "плевели" в тревата (?!?), ежегодно торене и насипване на нови семена, ежегодно третиране с аератор, на няколко седмици се чепка с едно специално гребло за махане на мъртва трева, отделно на няколко пъти е пръскано с химически фунгицид, тъй като почвата е канелена горска, трудно оцедлива и задържа вода. 

 

8921388687_ba3af9ce5a_b.jpg

 

Изобщо голяма забава е, бих казал ангажира в продължение на 6 месеца по половин неделя всяка седмица на поне един човек.

 

Аз лично съм доста фтрештен от тази ливада и от ниската й използваемост - предвид това, че всички се сбират на селото в почивните дни и всеки иска да се излегне на ливадата, но ТОЧНО тогава трябва да се полее най-обилно, да се натори, да се окоси, да се вчесва, да се напръска с нещо... Определено е красива де, не може да се отрече, но кога сме гледали външния вид, нали така?

 

Затова хванахме да направим друга ливадка в едно "задно дворче", на което нямам снимка "преди", само "след", а и по-добре, защото "преди" беше срамна работа. Имаше основно гъсталак от диви къпини и лапад по 150 см висок, повет, живовляк, цикория, троскот, паламида, купчини с боклуци, костилки от джибре и какво ли още не. Това дворче е към 40 квм, като лятото след 11 часа е цял ден в сянка. 

 

Изчистихме всичко (с изключение на една дива къпина, която подрязваме силно, за да не превзема), прекопахме го и една пролет го насадихме със смеска от райграс, червена и бяла детелина в съотношение 1:1:1.

 

През първата година го окосихме 5-6 пъти през лятото, за да не позволим други растения да вземат превес. Пак тогава го поливахме на ръка с маркуч 5-6 пъти, защото беше много сухо лято.

 

От там насетне, поддръжката е минимална. Косим го 2-3 пъти годишно. Не го поливаме, не плевим, не пръскаме.

 

Винаги можеш да се излегнеш там, без значение колко е висока тревата, защото на допир смеската е много по-мека от чистия райграс. Дори да слегне доземи, за ден-два се изправя. 

 

През годините установихме, че в ливадата все още има лапад, петопръстник, живовляк и други растения. Само че косенето и конкуренцията от детелината ги държи дребни, всички са бейби-вариант :) Според мен това разнообразие държи ливадата жизнена...

 

Така изглежда след тежка зима:

7005623521_6d2c1bfa63_b.jpg

 

А това е месец по-късно, след косене:

5660451413_406dac7170_b.jpg

 

 

Често в двора хората искат ливадка, но грижите за нея са проблем. Помислете в посока детелина и по-натурално отношение = грижите са минимални.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пътечка с детелина :) Ама много нагъсто я сях и сега сама си пречи да поникне.

33356958464_d6eef195f6_c.jpg

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.