Боби Димитров

Царевица

25 мнения в тази тема

Отглеждате ли царевица? Какъв вид, какви сортове, за каква употреба? Как и кога я сеете? Как я съхранявате?

 

Желанието ми тази година е да си намеря специален сорт за бейби царевица и да пробвам, след като миналата година направихме 4 полу-успешни но много вкусни бурканчета по 314 мл с бейбита от втора реколта пуклива, сложена точно за целта и обрана в края на есента. Тук има снимка:

https://bezmotika.com/blog/6/entry-72-201610/

 

Намерил съм като препоръчани сортовете Mini Pop (комай е хибрид :( ) и Japanese Hull-less (комай чист). Препоръчват и разни компактни сортове, които имат тенденцията да пускат издънки с по 1 кочан на тях, като Orchard Baby.

 

За втора година (тая ша е трета) гледаме пуклива, взета оригинал от Хоби Семена, след първата година - от наше семе. Пенсилвания Butter Flavor. Гледахме и малко друга пуклива, ярко жълта, "стар сорт" - нямам идея какъв е, дядото на жената го гледа от много години.

 

До колкото разбрах, събирането на семена от сладка царевица е сложно, защото е лесно да се опраши с друга и се изгубва сладкия ген.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пробвах "двойно сладка" царевица в система "три сестри" - но не ми се получи. изключително дребни станаха, фасулът ги задуши... тиквите не ми доузряха... абе провал. Все пак запазих един кочан (и сигурно 5 общо изядохме ;)), та тая година ще пробвам пак (този път самостоятелно) и ако не стане и този път - се отказвам от тоя сорт...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези двойно, тройно, супер и мега сладка, мисля, че са всички хибриди, с 1-2 изключения, та не зная дали запазването на семе ще даде добър резултат, очаквам да доложиш в сезона. Забележи (и плачи, ако си ранима душа като мен): https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sweetcorn_varieties

 

Едно време, преди да ги има тия всичките, царевицата имаше по-царевичен вкус, а не толкова като десерт. Но идея за сортове нямам... :( Обичах прясно откъсната царевица да я ям сурова, гризеш директно от кочана, сладко нишесте :) Ест беше наказуемо престъпление да ядеш сурова царевица по бабазателно-процесуалния кодекс...

 

В бъдеще ще търся директни сладки сортове, може би дори тая година ще поръчвам тнар shoepeg corn, гледай каква хаотична красота:

a8976a.jpg

 

пп: Вероятно ще поръчам и от бай Христо Candy Mountain някое пакетче, да видим.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези са от миналата година - отгледах ги за сефте. Не им знам точните сортове, но не са хибриди. Два вида са от един дядо от Лесново, другите - от приятели. Не родиха много, но качеството си заслужаваше. Червената си я хапвахме само сурова - най-много я харесахме от всички. Третото снопче е пуклива. Тази година ще ги посея отново и ще видим дали ще се получат същите резултати. Старая се садя различните видове колкото се може по-далече един от друг, доколкото е възможно в градина от един декар. Садя ги след като се затопли хубаво почвата - началото или средата на април, като предварително ги покълвам два три дена във влажно памуче. 

post-41-0-53489500-1487088390_thumb.jpg

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята беше от бай Христо и уж не е хибридна.

Мама супер сладка (50 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: супер сладка (Sh2). Един от много малкото нехибридни сортове супер сладка царевица (ген Sh2).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От тази бях взел за майка ми, която каза, че изобщо не била сладка на фона на най-обикновената сладка царевица с неизвестен сорт от Сортови семена. Подозирам кръстосано опрашване, но знае ли се... Очаквам и по тая алинея доклад лятото, благодаря предварително!

 

Царевицата може да се кръстоса дори от голямо разстояние, в САЩ съм срещал доклади за половин миля, което си е близо километър. Затова и препоръчват това кочанче, което ще пазиш за семе, да му туриш една хартиена торба отгоре и да го опрашиш ти таргетирано.

 

От черна царевица имам семена, донесени от Перу. Там от нея правят чича (Chicha), което ми е интересно да опитам. Уви, лани изгни всичко от тая царевица, с непрестанните валежи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте. Има едно празно място около 300-400 квадрата и мога 1-2 пъти в месеца да ходя там и искам да го засея с царевица, но бих искал да е с някой фуражен сорт от едно време. Та ако някой има някой излишен кочан - нека пише и да се договорим за цена. Благодаря.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове


Нямам кочан, но имам от Хоби семена едно пакетче (трябва да са 50) Хикъри кинг композит, изключително едрозърнеста фуражна царевица ( в момента е изчерпана на сайта), които нямам къде да засея и мога да даря. За съжаление не ги взех със себе си при това ходене и ще мога да ги донеса към София около 10-15 май. Мисля, че за Софийското поле не е твърде късно. Мога и да ги сложа да се рътят около 1-ви и да ти ги донеса с мини кълнове, ако проявяваш интерес. Също така имам семена от сладко сорго, но може освен за сироп да се ползва и за семена, и за метла, дори само за материал, абе каквото искаш - 100 семки, 2 сорта. За тях важи същия срок на доставка. Няма цена, ако се отблагодариш с нещо интересно като растения/семки ще е супер :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние слагаме в земята нерътени семена царевица на 10-15 май и си става идеално - казвам го като референция за софийското поле!

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудесно, а дали всяка пуклива царевица е добра за буркани за ядене, или твоята е специална? Аз имам от Хоби "Харвест плъм", дали ще стане, или да я чакам да узрее за пуканки?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря. Аз живея близо до Велико Търново. А 50 семки за каква площ стигат ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Начи ако говориш за тая, която я правим на бейби, нея я правим като втора реколта - лани сложихме семената юли края някъде. Смятах да поръчвам тоя хибрид Минипоп тая година, правил по 5-7-10 кочанчета на стъбло, а не по 2-3, но не остана ред, а и други неща ни завъртяха. Иначе тая за бейби е точно пуклива, основно защото от нея имах повече семе и не исках да купувам. Нашата беше микс от пенсилвания бътър флейвър (купена преди години от бай Христо) и друга оранжева пуклива, стар сорт от дядката на жената.

Другата за сладка / варене / замразяване - май месец.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 7 минути, Hristo Uzunov написа:

Благодаря. Аз живея близо до Велико Търново. А 50 семки за каква площ стигат ?

А, като си близо до Велико Търново чудесно, щото и семките живеят не твърде далеч от Велико Търново. Я обади къде, ако не ти е далеч можеш да минеш да си ги вземеш след 20-ти април. Аз съм в с. Пиринец, Търговище. 50 семки са за малко - около 150 линейни метра, междуредовото ти е 70 см, смятай. Но ако вземеш и соргото, ще напълниш 200 квадрата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам накиснати от 2-3 дена  царевичка от Сортови семена сладка. Досега не съм сяла. Четох, че не се сеят на редове, а в "блок", за да се опрашват. Мястото ми предвидено за царевичка, обаче е тясно около 2 м.. Лехата е нова и повдигната 40 см. Идеи, опит? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля вече да сея царевицата за варене. Пуклива няма да сея, че никой не яде. Хубави пуканки стават, но не стигаме до тях. :) Мисля да сея в ред по няколко семена в малко гнездо и да редувам с тикви и боб. Не съм рътила царевица досега.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние винаги я правим на редове. 2 реда успоредни в леха, според мястото е 4 х 1 метър или 8-10 м. Гласим се и ние да слагаме сладката и пукливата, но ако времето продължава да е лошо в почивните дни, ще трябва да почакаме явно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм сложил в кофички от черната перуанска от Боби и я чакам да покълне всеки момент. Сладката ще я слагам началото на юни - идеята е да се разминат периодите на цъфтеж по този начин, а и сладката обича повече топлина и не е нужно да я чакаш да узрее.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Писали, писали кой какво  гледа, ама как, как?! Супер мизерни стават царевиците при мен. Искат ли много вода? Трябва ли задължително да се копат и за загърлят, нещо някаква тайна? В полето стават ей тъй от нищото. Нито ги копаят, нито ги поливат.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По мои наблюдения царевицата иска пълно слънце, обича поливане. При мене също не стават добре, но има колкото да си сварим едни-два пъти. Тази година засадих гнездово по много и ще прореждам, като оставя сигурно по 5-6 в гнездо. Редувах царевица, боб и тикви и пак така на редове, поливам с капково. Като пиша гнездово, имам предвид, че не засях по една царевичка, а по повече. Е, трябва да се копаят. В полето ги копаят. Загърлянето е свързано с осигуряването на повече влага, според мене. Казват, че и без загърляне става, но пък при мене падат от вятъра, особено единично засадени.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Комшиите нали са аграри, нищо не я правят царевицата, освен химията. Тя си е хибрид така или иначе, тая по полето. Ако няма вода, както беше 2015 суша 3 месеца, реколтата е ужасна. По 1 кочан на корен макс, а е имало години по 4-5-6 и повече да има. На полето не пада от вятъра, защото е на блок, ако влезеш в блока дори в буря и клекнеш долу е завет - изпробвано. По краищата може и да наляга, но нали, много повече се гази от машините.

По селата я загърлят за да не пада и за да не са голи корените, а и става по-дълбока вадата за поливка. Ако искаш добър добив, вода и слънце. При нас в градината лани сладка царевица от разсад (!!!) даде по 1 голям кочан (не като по пазара, но все пак не малък) и по 1 малък. Почти без вода и на смесена сянка, даже бая смесена. Тая година ще пробваме на по-слънчево място, но вода не се очертава да има за нея особено много. Та ще дам инфо.

За сравнение, пукливата си става използваема и в доста по-мизерни условия- буци, троскот 70 см плътна стена, суша, без грам копане и тн.

Поръчал съм и Минипоп Ф1, да видим как ще е тая година, ще пробвам 2 реколти. Сладката я сложихме на първи май, но още не е избила, или пък охлювът е закусил с нея.

alys хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз сега си търся място без балур. През картон не става да я садя. 

Миналата година я насадих и като изникна с нея 10 пъти повече балур, а ся кое къде е.., всичко стана леш и я зарязах. Наа балура дай му вода и става като царевица! :Д

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 23.04 боцнах червена и черна от семената на Стефчо от срещата в Люлин. Следващият път, когато отидох на 29.04 вече се бяха показали. Направо се изумих... Покрай тях набоцках и тикви, пъпеши, няколко вида боб, земна ябълка и няколко разсада домати. Всичко расте та се пушек вдига. Това е в/у повдигнатата ми леха от клони, листа, трева и почва (в същата последователност). Там тази година е първо садене и мисля да ми е експерименталното поле. Като копна за да боцна разсада домат и отдолу полуогнили листа, ама мокри та мокри и едни червеи червени, като Хамериканските им братя :) Мисля, че яко са се навъдили и имат много за ядене там. Възлагам големи надежди за тази леха.

Georgi Beorgi хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Лозан написа:

и едни червеи червени, като Хамериканските им братя

...няма американски събратя, това е маркетингова лъжа. Червените червеи (Eissenia foetida) са си 100% европейски и винаги ги е имало по родните торища. Сагата с "калифорнизацията" им е подобна на едноименното парче на РХЧП, и е резултат от маркетинговата стратегия на предприемчив американец.

https://web.facebook.com/georgi.beorgi/media_set?set=a.1615034595374939.1073741837.100006052418217&type=3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми да ти кажа и аз съм ги виждал още като малък в камарите тор на село...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И ние боцнахме 5-6 семенца черна за проба на 1 май, но до 13.05 все още ги нямаше. Или влагата е била малко (точно там съм пропуснал да метна слама), или е минал лигавия лакомник... Идната събота ще слагам пукливата, Минипоп и червената, да видим.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.