Боби Димитров

Царевица

6 мнения в тази тема

Отглеждате ли царевица? Какъв вид, какви сортове, за каква употреба? Как и кога я сеете? Как я съхранявате?

 

Желанието ми тази година е да си намеря специален сорт за бейби царевица и да пробвам, след като миналата година направихме 4 полу-успешни но много вкусни бурканчета по 314 мл с бейбита от втора реколта пуклива, сложена точно за целта и обрана в края на есента. Тук има снимка:

https://bezmotika.com/blog/6/entry-72-201610/

 

Намерил съм като препоръчани сортовете Mini Pop (комай е хибрид :( ) и Japanese Hull-less (комай чист). Препоръчват и разни компактни сортове, които имат тенденцията да пускат издънки с по 1 кочан на тях, като Orchard Baby.

 

За втора година (тая ша е трета) гледаме пуклива, взета оригинал от Хоби Семена, след първата година - от наше семе. Пенсилвания Butter Flavor. Гледахме и малко друга пуклива, ярко жълта, "стар сорт" - нямам идея какъв е, дядото на жената го гледа от много години.

 

До колкото разбрах, събирането на семена от сладка царевица е сложно, защото е лесно да се опраши с друга и се изгубва сладкия ген.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пробвах "двойно сладка" царевица в система "три сестри" - но не ми се получи. изключително дребни станаха, фасулът ги задуши... тиквите не ми доузряха... абе провал. Все пак запазих един кочан (и сигурно 5 общо изядохме ;)), та тая година ще пробвам пак (този път самостоятелно) и ако не стане и този път - се отказвам от тоя сорт...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези двойно, тройно, супер и мега сладка, мисля, че са всички хибриди, с 1-2 изключения, та не зная дали запазването на семе ще даде добър резултат, очаквам да доложиш в сезона. Забележи (и плачи, ако си ранима душа като мен): https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sweetcorn_varieties

 

Едно време, преди да ги има тия всичките, царевицата имаше по-царевичен вкус, а не толкова като десерт. Но идея за сортове нямам... :( Обичах прясно откъсната царевица да я ям сурова, гризеш директно от кочана, сладко нишесте :) Ест беше наказуемо престъпление да ядеш сурова царевица по бабазателно-процесуалния кодекс...

 

В бъдеще ще търся директни сладки сортове, може би дори тая година ще поръчвам тнар shoepeg corn, гледай каква хаотична красота:

a8976a.jpg

 

пп: Вероятно ще поръчам и от бай Христо Candy Mountain някое пакетче, да видим.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези са от миналата година - отгледах ги за сефте. Не им знам точните сортове, но не са хибриди. Два вида са от един дядо от Лесново, другите - от приятели. Не родиха много, но качеството си заслужаваше. Червената си я хапвахме само сурова - най-много я харесахме от всички. Третото снопче е пуклива. Тази година ще ги посея отново и ще видим дали ще се получат същите резултати. Старая се садя различните видове колкото се може по-далече един от друг, доколкото е възможно в градина от един декар. Садя ги след като се затопли хубаво почвата - началото или средата на април, като предварително ги покълвам два три дена във влажно памуче. 

post-41-0-53489500-1487088390_thumb.jpg

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята беше от бай Христо и уж не е хибридна.

Мама супер сладка (50 семки) 1.00 лв. ИЗЧЕРПАНИ!!!
Тип: супер сладка (Sh2). Един от много малкото нехибридни сортове супер сладка царевица (ген Sh2).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От тази бях взел за майка ми, която каза, че изобщо не била сладка на фона на най-обикновената сладка царевица с неизвестен сорт от Сортови семена. Подозирам кръстосано опрашване, но знае ли се... Очаквам и по тая алинея доклад лятото, благодаря предварително!

 

Царевицата може да се кръстоса дори от голямо разстояние, в САЩ съм срещал доклади за половин миля, което си е близо километър. Затова и препоръчват това кочанче, което ще пазиш за семе, да му туриш една хартиена торба отгоре и да го опрашиш ти таргетирано.

 

От черна царевица имам семена, донесени от Перу. Там от нея правят чича (Chicha), което ми е интересно да опитам. Уви, лани изгни всичко от тая царевица, с непрестанните валежи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.