Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Лили*

Абсолютно начинаещи

Recommended Posts

Лили*

Здравейте,казвам се Александра и съм от София. Абсолютно начинаещ градинар

 

Миналата година наследихме къщичка с двор в село на 25 км от София. Според чичко Гугъл на югозападния склон на Лозенската планина, 700 м надморска височина, почвите са канелено горски.

 

Дворът не е голям, обработван е по стандартния начин до преди 9 години. От тогава не е посещаван. Когато отидохме да го видим имаше "трева" висока колкото мен. Хубавото е, че съседите ни са далечни роднини и имат желание да ни помагат.:)

 

Та след като един съсед-роднина окоси "тревата", / то май има от всичко друго, но не и трева/ видяхме че 1/4 от двора е върху скала. Има стари дървета, които за сега остават. Храстите ги изрязахме. Според баща ми тук може да отглеждаме само еделвайси :Д

 

Есента по покана на съсед, фрезовахме "равната" част, за да ни бъде по-лесно сега. Плановете са:

 

Една част ще бъде обработвана по традиционния начин, т.е. ще се вслушваме в съветите на съседите. От тях ще вземем разсад. За сега желаещите да ни дадат са много.:)Искам като за първи път да заложа на сортове които са подходящи за климатичните условия. Все пак трябва да отгледаме нещо различно от еделвайси:Д Там ще действат основните градинари/ родителите ми, които също са начинаещи/

 

В другата част ми се искаше да опитаме с мулч. Първата идея беше борови иглички, на 100 метра от нас започва борова гора. От прочетеното до тук, май ще се откажа от тях. Слама в землището на селото няма. На мен ще ми трябва малко количество и ми се струва, че транспортните разходи ще надвишат многократно стойността на сламата. Имам поло с две врати, изключено да си прекарам с него сламата :Д

 

Иска ми се и капково напояване, но тази година няма да стане.

 

Инструменти в наследство имам в изобилие, някои дори са от миналия век :Д

Бих се радвала ако работиха сами, без моя помощ, но не искат :Д

 

Снимки нямам за сега, изобщо не сме се сетили да снимаме. Но ще поправя пропуска при първа възможност :)

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Нямам време да се задълбоча сега, че ме чакат две поръчки, но по въпроса със скалата - това не е особено голям проблем, просто ще отнеме малко повече време:

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Ми то нашата скала е част от възвишение. Според съседите-роднини има слюда и на практика скалата се цепи и пада. Пред нея има зид, висок около метър. На знам колко е широк. Роднините казаха, че са се опитвали да свалят част от скалата и да се изравни мястото. Но е започнало да се ронят камъни и са направили зида. По двора имаше от тези / снимките са от нета/ има бляскави частици, но не не са диаманти :Д :Д

post-345-0-44945100-1487416949.jpg post-345-0-11807600-1487416973_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Саня, здравей!

За Боби няма невъзможни неща! :)

При нас също част от двора е скала. Някъде личи, другаде разбираме при засаждане на дървета. За да изравним терена за оранжерията, половинката предпочете да насипва с почва и после оборски тор. Голям труд е това без машини. Недалече от Драгоман сме, на подобна надморска височина като вашата. Няма домати, които да харесват климата, но при повече дундуркане, стават нещата. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Добре дошла, радвам се, че сте решили да разработвате мястото, успех! Относно капковото напояване, аз сега мъдря разни системи щото много искам да изкарам нещо от мястото, но нямам все още удобен водоизтоник (и аз сега почвам да го разработвам). Та, през седмицата разглдах разни неща из нета обаче по едно време взех че нарпавих един бърз експеримент.

 

Като за без пари мисля, че ще работи идеално но, тепърва ще го тествам в реални условия. Взми едно пластмасово шише от вода примерно продупчи го някъде в най-долната част. Напълни го с вода и затегни капачаката, така не тече. След това започни бавно да развърташ капачката пак, ама много бавно и виж резултата :Д получаваш незабавно капково напояване. Има много недостатъци но, като за мигновенна инсталация и 0лв мисля че ще върши доба работа :Д. Може просто да оставиш няколко големи туби от минерална вода да капят около засаженията ти и да анализираш резултата... Капачката се превръща в регулатор на вакума и можеш да регулираш скоростта на изтичане, добавяш няколко маркучета както прецениш за удачно в зависимост от целта и после споделяш резултатите.

 

Ще доразработя идеята.

 

А... дупката гледай да не е повече от 2мм диаметър, дупчи с малка отвертка или нещо подобно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ако имаш възможност да направиш видео-обзор на мястото сега, преди да се е раззеленило, ще е супер! И 50тина снимки няма да откажем :)

 

Чудесно е, че дворът е така ясно разграничен. Вашите ще могат да си правят каквото знаят под надзора (чети: заповедите) на комшиите, а на "неизползваемата" част вие ще можете да създадете нещо коренно различно без да ви се месят, защото там "не става" и без друго :)

 

Силно те окуражавам да гледаш видеата на Бел Фалк - ако отвориш това по-горе, през канала му ще намериш другите, особено лекциите дето са по час и половина. Ако имаш повече време - книгата му The Resilient Farm and Homestead ще ти промени мнението за много неща.

 

И на пролет очаквам да засадите няколко десетки облепихи, олеастри, годжиберита, акации, да разхвърлите детелина, фий или друга азотофиксираща "трева", а би помогнало да заложите на и билки от типа на мащрка, риган, дива мента... :) Не ви трябва мулч. Трябват ви стотици растения, които да създадат микоризната среда и да почнат да вадят вещества издоле и да ги качват горе, да умират и да се превръщат в почва. Вземете си тример и опитайте да окосите поне два пъти лятото - в края на май и по-натам, като израстне тревата.

 

Нямам търпение да почнат въпросите ;) А ако искаш да ти надуя главата с приказки за такива "трудни" терени, елате другата неделя на срещата :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Ооо, аз мисля на равното да се пробвам :Д

 

Като отида ще направя снимки :)

 

Благодаря за поканата, но аз работя на смени и в неделя съм на работа :)

 

Имам въпрос за парник тунелче, как се хваща найлона за дъгите ?

 

Вече имаме два неуспешни опита.

 

В двора имаше конструкция от 6 пръчки арматурен профил с мисля, че диаметъра е стандартен . По съвет на бабите го оставихме.

 

Опит 1 сложихме найлона върху скелето опънахме го максимално и отстрани го затиснахме с камъни. Не ни хареса. Според баща ми не е здраво, според мен не е красиво.

 

Опит 2 свалихме найлона и аз накарах мама да зашие две ленти от стари завеси така че да се получи тунелче/като за ластик на детски анцунг/. След това ги заши на машита за найлона през 35 см. Вкарахме арматурните профили. / беше трудно да ги забием и да не скъсаме найлона, но стана. Здраво и красиво. И изненада.... установихме, че не можем да използваме средната част на парника защото за да се стигне до там, трябва да си легнал по корем в оранжерията :Д

 

Подготвям опит 3

 

Мисля да купя щипки като тези на снимката. Там където е подсилен найлона с лентата от завесата да пробия дупки клещи за копчета тик-так за винтчето и монтирам щипките. Така ще може лесно да се демонтира найлона, а и ще бъде здраво и красиво. Само не знам, дали ще намеря такива щипки с малък диаметър :)

Надявам се опит 3 да е успешен :Д

post-345-0-88917600-1487492581_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Ако е нисък и временен тунел, който се нуждая от откриване, точно със затискане на найлона става от двете страни. За да е естетичски издържано, вместо камъни, може да се ползват циментови колове, с които и по-лесно се освобождава найлонът, за да се открива и обслужва.

Ако е по-високо, се ползват щипки за парници от полутръби. Изглеждат ето така:

 

IMG_3900.JPG

 

Или картинки от гугъл: https://www.google.bg/search?q=%D1%89%D0%B8%D0%BF%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA&espv=2&biw=1280&bih=645&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi_ppb6i5zSAhWDtxQKHcYcBrIQ_AUIBigB

 

Важно все пак да съвпаднат с фито на арматурата. За предпочитане е и да се изрежат ленти от найлон, които да се поставят между щипките и найлона на парника, за да не се нарани при поставяне и махане на щипките, ако са груби.

 

Друг вариант, е да се  разрежат парчета от маркуч с нужната ширина по дължина. Вкарват се в арматурното желязо и го обхващат цялото.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Тези ги видях, но си мислех, че лесно ше се скъса найлона, нали се слагат върху него и се натискат за да хване арматурата !?
Ще взема и от тях, че докато направим парника, марулите ще станат за ядене :Д
Тунела е нисък

 

Алис,
Чичо ми има градина във Волуяк. Той гледа само и единствено домати. Много домати. Те и да не станат, няма да страдаме. При условия като нашите, на какво е хубаво да наблегнем ? Боби ме прати да садя в камъните :Д

Днес проверих в Сортови семена за облепиха и годжибери, обещаха ми да ми намерят разсад в контейнерче. Поръчах си по две от всяко, ако ми се наложи да действам на скалата. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Затова се изрязват дълги парчета найлон, които се подлагат под щипките. Все пак, хората го правят при оранжерии, които не ги разкриват. По-скоро се наранява при махането, а не при слагането. Всеки демонтаж и монтаж ще носи някакви последствия. Аз използвам армиран найлон. 5та година държи, зиме/лете. А за тунел за марули, изобщо не бих се втелявал как изглежда естетически :Д

За направа на "нормална" оранжерия, има доста решения. Аз моята конструкция я взех на безценица от един институт по тютюни, та затова съм с такава, иначе ако бих си правил, едва ли ще използвам железа.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Саня, опитвай по малко от всичко. То ще си покаже дали вирее. Патладжаните се запъват, дафинов лист няма да пробвам, т.е. по-лесно ми е да изредя какво не сея/садя. Започнах едно списъче със засети зеленчуци и подправки. Преди не опитвах ен на брой сорта от дадено нещо, но сега... Кое случайно, кое за количество, но пак различни сортове и ще станат много накрая, особено като прибавя цветя и разни лукове (някои само ей така, да съм ги видяла как растат).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Щом расте нещо, ще растат и други неща на камънака! Надявам се на пролет да направиш снимки, вкл. такава където показваш скалата, колко е почвената покривка и какво вирее в момента!

 

От нито едно нещо не трябва да има индустриални количества. Точно напротив. Трябва ти разнообразие в такива размери :)

 

 

---

 

Поръчах си по две от всяко, ако ми се наложи да действам на скалата.

 

Както аз го виждам, ако това място ще бъде ВАШЕТО, няма място за "АКО ми се наложи". Въпросът не е дали, а кога ще се усетиш и ще се плеснеш по челото "защо не го направих по-рано?!"  :)

 

На ваше място в първите години бих наблегнал на многогодишни - храсти, билки, дървета. Щом имате рода наоколо, че и по други села, без зеленчук няма да останете. А неща като мащерка, риган, пореч, кантарион, равнец, ягоди, къпини, малини, касис, плодни и азотофиксиращи дървета - това е инвестиция в бъдещето, която не иска особено много надзор, с 1 ходене седмично първия месец и после 1/месечно ще преуспее.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

щом ще полагам грижи веднъж месечно, готово - убеди ме !!!Изибирам си камънака, и без това имам да си мисля купола

 

за равното не отговарям, там бабите-роднино-съседки вече дават някакви заповеди, щом има кой да ги слуша :ДД

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Аз не разбрах колко е цялото място? Какво е в момента, няма никакво значение. Градина може и върху бетонова плоча да се направи. Важното е да събирате органичен материал и да го влагате там. Събирайте на съседите всичко, което изхвърлят от дворовете си. Треви, клони, изкоренени сухи култури от предишната година. Абе всичо. Трупайте на куп да компостира. Покривайте земята с него. Ще се обогати доволно.

Колкото и да е малко, при смесено отглеждане, място има за всичко. Чак ще се изненадаш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

То съседит и на мен ми даваха акъл хубаво да изора че колко годиние не е орано парцелчето а аз им казвам че неща да ора. След което следва озадачени или неодобрителни изражения и толкова.

 

А само в чупения казан до мястото що нещо се изхвърля... органичен растителен "отпадък" (консуматорски концепт)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

В неделя съм на работа, ще снимам другата седмица.

Защо да слагам клони върху бетона!?

Като засипем двора с това , тази година няма ли да градинарстваме!?

 

Съвсем се обърках, цял ден го мисля този купол :Д

 

Има много постройки, едно триъгълно нещо излято от цимент. Нещо е държано вътре. Изглежда чисто, мислех да го напълня с вода и да пусна две патета да си плуват:ДД

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Абарис,

Какво е чупен казан?

Това за какво ми е?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Саня, счупен казан, повреден, разбит.

 

Моето скромно мнение е че в началото най-много внимание трябва да обърнеш на почвата в градината ти и методите по които ще я обработваш и напояваш. Естествено колкото по пасивни са те по добре.

 

Аз всъщност не разбрах защо искаш да правиш такъв купол?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Трупай клони и треви на купчини. Като посадите каквото посадите, взимаай от купчината и поставяй между насажденията, да играе роля на мулч. Само че трябва да решите и как ще поливате. Капково ли ще е, вади ли ще правите, пръскачка за райграс ли ще сложите в центъра на градината, та да пръска всичко наоколо или ще обикаляте над всеки корен да ръсите вода. :)

 

За бетона, исках да кажа, че няма значение, че имало камъни, скали и т.н. Ако се натрупа достатъчно органика на мястото, няма никакво значение какво е под нея. Ще може да се ползва целият терен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Абрис, не знам. Просто го искам този купол :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване