Саня

Абсолютно начинаещи

61 мнения в тази тема

Здравейте,казвам се Александра и съм от София. Абсолютно начинаещ градинар

 

Миналата година наследихме къщичка с двор в село на 25 км от София. Според чичко Гугъл на югозападния склон на Лозенската планина, 700 м надморска височина, почвите са канелено горски.

 

Дворът не е голям, обработван е по стандартния начин до преди 9 години. От тогава не е посещаван. Когато отидохме да го видим имаше "трева" висока колкото мен. Хубавото е, че съседите ни са далечни роднини и имат желание да ни помагат.:)

 

Та след като един съсед-роднина окоси "тревата", / то май има от всичко друго, но не и трева/ видяхме че 1/4 от двора е върху скала. Има стари дървета, които за сега остават. Храстите ги изрязахме. Според баща ми тук може да отглеждаме само еделвайси :Д

 

Есента по покана на съсед, фрезовахме "равната" част, за да ни бъде по-лесно сега. Плановете са:

 

Една част ще бъде обработвана по традиционния начин, т.е. ще се вслушваме в съветите на съседите. От тях ще вземем разсад. За сега желаещите да ни дадат са много.:)Искам като за първи път да заложа на сортове които са подходящи за климатичните условия. Все пак трябва да отгледаме нещо различно от еделвайси:Д Там ще действат основните градинари/ родителите ми, които също са начинаещи/

 

В другата част ми се искаше да опитаме с мулч. Първата идея беше борови иглички, на 100 метра от нас започва борова гора. От прочетеното до тук, май ще се откажа от тях. Слама в землището на селото няма. На мен ще ми трябва малко количество и ми се струва, че транспортните разходи ще надвишат многократно стойността на сламата. Имам поло с две врати, изключено да си прекарам с него сламата :Д

 

Иска ми се и капково напояване, но тази година няма да стане.

 

Инструменти в наследство имам в изобилие, някои дори са от миналия век :Д

Бих се радвала ако работиха сами, без моя помощ, но не искат :Д

 

Снимки нямам за сега, изобщо не сме се сетили да снимаме. Но ще поправя пропуска при първа възможност :)

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам време да се задълбоча сега, че ме чакат две поръчки, но по въпроса със скалата - това не е особено голям проблем, просто ще отнеме малко повече време:

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми то нашата скала е част от възвишение. Според съседите-роднини има слюда и на практика скалата се цепи и пада. Пред нея има зид, висок около метър. На знам колко е широк. Роднините казаха, че са се опитвали да свалят част от скалата и да се изравни мястото. Но е започнало да се ронят камъни и са направили зида. По двора имаше от тези / снимките са от нета/ има бляскави частици, но не не са диаманти :Д :Д

post-345-0-44945100-1487416949.jpg post-345-0-11807600-1487416973_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Саня, здравей!

За Боби няма невъзможни неща! :)

При нас също част от двора е скала. Някъде личи, другаде разбираме при засаждане на дървета. За да изравним терена за оранжерията, половинката предпочете да насипва с почва и после оборски тор. Голям труд е това без машини. Недалече от Драгоман сме, на подобна надморска височина като вашата. Няма домати, които да харесват климата, но при повече дундуркане, стават нещата. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошла, радвам се, че сте решили да разработвате мястото, успех! Относно капковото напояване, аз сега мъдря разни системи щото много искам да изкарам нещо от мястото, но нямам все още удобен водоизтоник (и аз сега почвам да го разработвам). Та, през седмицата разглдах разни неща из нета обаче по едно време взех че нарпавих един бърз експеримент.

 

Като за без пари мисля, че ще работи идеално но, тепърва ще го тествам в реални условия. Взми едно пластмасово шише от вода примерно продупчи го някъде в най-долната част. Напълни го с вода и затегни капачаката, така не тече. След това започни бавно да развърташ капачката пак, ама много бавно и виж резултата :Д получаваш незабавно капково напояване. Има много недостатъци но, като за мигновенна инсталация и 0лв мисля че ще върши доба работа :Д. Може просто да оставиш няколко големи туби от минерална вода да капят около засаженията ти и да анализираш резултата... Капачката се превръща в регулатор на вакума и можеш да регулираш скоростта на изтичане, добавяш няколко маркучета както прецениш за удачно в зависимост от целта и после споделяш резултатите.

 

Ще доразработя идеята.

 

А... дупката гледай да не е повече от 2мм диаметър, дупчи с малка отвертка или нещо подобно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш възможност да направиш видео-обзор на мястото сега, преди да се е раззеленило, ще е супер! И 50тина снимки няма да откажем :)

 

Чудесно е, че дворът е така ясно разграничен. Вашите ще могат да си правят каквото знаят под надзора (чети: заповедите) на комшиите, а на "неизползваемата" част вие ще можете да създадете нещо коренно различно без да ви се месят, защото там "не става" и без друго :)

 

Силно те окуражавам да гледаш видеата на Бел Фалк - ако отвориш това по-горе, през канала му ще намериш другите, особено лекциите дето са по час и половина. Ако имаш повече време - книгата му The Resilient Farm and Homestead ще ти промени мнението за много неща.

 

И на пролет очаквам да засадите няколко десетки облепихи, олеастри, годжиберита, акации, да разхвърлите детелина, фий или друга азотофиксираща "трева", а би помогнало да заложите на и билки от типа на мащрка, риган, дива мента... :) Не ви трябва мулч. Трябват ви стотици растения, които да създадат микоризната среда и да почнат да вадят вещества издоле и да ги качват горе, да умират и да се превръщат в почва. Вземете си тример и опитайте да окосите поне два пъти лятото - в края на май и по-натам, като израстне тревата.

 

Нямам търпение да почнат въпросите ;) А ако искаш да ти надуя главата с приказки за такива "трудни" терени, елате другата неделя на срещата :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ооо, аз мисля на равното да се пробвам :Д

 

Като отида ще направя снимки :)

 

Благодаря за поканата, но аз работя на смени и в неделя съм на работа :)

 

Имам въпрос за парник тунелче, как се хваща найлона за дъгите ?

 

Вече имаме два неуспешни опита.

 

В двора имаше конструкция от 6 пръчки арматурен профил с мисля, че диаметъра е стандартен . По съвет на бабите го оставихме.

 

Опит 1 сложихме найлона върху скелето опънахме го максимално и отстрани го затиснахме с камъни. Не ни хареса. Според баща ми не е здраво, според мен не е красиво.

 

Опит 2 свалихме найлона и аз накарах мама да зашие две ленти от стари завеси така че да се получи тунелче/като за ластик на детски анцунг/. След това ги заши на машита за найлона през 35 см. Вкарахме арматурните профили. / беше трудно да ги забием и да не скъсаме найлона, но стана. Здраво и красиво. И изненада.... установихме, че не можем да използваме средната част на парника защото за да се стигне до там, трябва да си легнал по корем в оранжерията :Д

 

Подготвям опит 3

 

Мисля да купя щипки като тези на снимката. Там където е подсилен найлона с лентата от завесата да пробия дупки клещи за копчета тик-так за винтчето и монтирам щипките. Така ще може лесно да се демонтира найлона, а и ще бъде здраво и красиво. Само не знам, дали ще намеря такива щипки с малък диаметър :)

Надявам се опит 3 да е успешен :Д

post-345-0-88917600-1487492581_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако е нисък и временен тунел, който се нуждая от откриване, точно със затискане на найлона става от двете страни. За да е естетичски издържано, вместо камъни, може да се ползват циментови колове, с които и по-лесно се освобождава найлонът, за да се открива и обслужва.

Ако е по-високо, се ползват щипки за парници от полутръби. Изглеждат ето така:

 

IMG_3900.JPG

 

Или картинки от гугъл: https://www.google.bg/search?q=%D1%89%D0%B8%D0%BF%D0%BA%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA&espv=2&biw=1280&bih=645&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi_ppb6i5zSAhWDtxQKHcYcBrIQ_AUIBigB

 

Важно все пак да съвпаднат с фито на арматурата. За предпочитане е и да се изрежат ленти от найлон, които да се поставят между щипките и найлона на парника, за да не се нарани при поставяне и махане на щипките, ако са груби.

 

Друг вариант, е да се  разрежат парчета от маркуч с нужната ширина по дължина. Вкарват се в арматурното желязо и го обхващат цялото.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези ги видях, но си мислех, че лесно ше се скъса найлона, нали се слагат върху него и се натискат за да хване арматурата !?
Ще взема и от тях, че докато направим парника, марулите ще станат за ядене :Д
Тунела е нисък

 

Алис,
Чичо ми има градина във Волуяк. Той гледа само и единствено домати. Много домати. Те и да не станат, няма да страдаме. При условия като нашите, на какво е хубаво да наблегнем ? Боби ме прати да садя в камъните :Д

Днес проверих в Сортови семена за облепиха и годжибери, обещаха ми да ми намерят разсад в контейнерче. Поръчах си по две от всяко, ако ми се наложи да действам на скалата. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Затова се изрязват дълги парчета найлон, които се подлагат под щипките. Все пак, хората го правят при оранжерии, които не ги разкриват. По-скоро се наранява при махането, а не при слагането. Всеки демонтаж и монтаж ще носи някакви последствия. Аз използвам армиран найлон. 5та година държи, зиме/лете. А за тунел за марули, изобщо не бих се втелявал как изглежда естетически :Д

За направа на "нормална" оранжерия, има доста решения. Аз моята конструкция я взех на безценица от един институт по тютюни, та затова съм с такава, иначе ако бих си правил, едва ли ще използвам железа.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Саня, опитвай по малко от всичко. То ще си покаже дали вирее. Патладжаните се запъват, дафинов лист няма да пробвам, т.е. по-лесно ми е да изредя какво не сея/садя. Започнах едно списъче със засети зеленчуци и подправки. Преди не опитвах ен на брой сорта от дадено нещо, но сега... Кое случайно, кое за количество, но пак различни сортове и ще станат много накрая, особено като прибавя цветя и разни лукове (някои само ей така, да съм ги видяла как растат).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом расте нещо, ще растат и други неща на камънака! Надявам се на пролет да направиш снимки, вкл. такава където показваш скалата, колко е почвената покривка и какво вирее в момента!

 

От нито едно нещо не трябва да има индустриални количества. Точно напротив. Трябва ти разнообразие в такива размери :)

 

 

---

 

Поръчах си по две от всяко, ако ми се наложи да действам на скалата.

 

Както аз го виждам, ако това място ще бъде ВАШЕТО, няма място за "АКО ми се наложи". Въпросът не е дали, а кога ще се усетиш и ще се плеснеш по челото "защо не го направих по-рано?!"  :)

 

На ваше място в първите години бих наблегнал на многогодишни - храсти, билки, дървета. Щом имате рода наоколо, че и по други села, без зеленчук няма да останете. А неща като мащерка, риган, пореч, кантарион, равнец, ягоди, къпини, малини, касис, плодни и азотофиксиращи дървета - това е инвестиция в бъдещето, която не иска особено много надзор, с 1 ходене седмично първия месец и после 1/месечно ще преуспее.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

щом ще полагам грижи веднъж месечно, готово - убеди ме !!!Изибирам си камънака, и без това имам да си мисля купола

 

за равното не отговарям, там бабите-роднино-съседки вече дават някакви заповеди, щом има кой да ги слуша :ДД

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не разбрах колко е цялото място? Какво е в момента, няма никакво значение. Градина може и върху бетонова плоча да се направи. Важното е да събирате органичен материал и да го влагате там. Събирайте на съседите всичко, което изхвърлят от дворовете си. Треви, клони, изкоренени сухи култури от предишната година. Абе всичо. Трупайте на куп да компостира. Покривайте земята с него. Ще се обогати доволно.

Колкото и да е малко, при смесено отглеждане, място има за всичко. Чак ще се изненадаш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То съседит и на мен ми даваха акъл хубаво да изора че колко годиние не е орано парцелчето а аз им казвам че неща да ора. След което следва озадачени или неодобрителни изражения и толкова.

 

А само в чупения казан до мястото що нещо се изхвърля... органичен растителен "отпадък" (консуматорски концепт)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В неделя съм на работа, ще снимам другата седмица.

Защо да слагам клони върху бетона!?

Като засипем двора с това , тази година няма ли да градинарстваме!?

 

Съвсем се обърках, цял ден го мисля този купол :Д

 

Има много постройки, едно триъгълно нещо излято от цимент. Нещо е държано вътре. Изглежда чисто, мислех да го напълня с вода и да пусна две патета да си плуват:ДД

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абарис,

Какво е чупен казан?

Това за какво ми е?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Саня, счупен казан, повреден, разбит.

 

Моето скромно мнение е че в началото най-много внимание трябва да обърнеш на почвата в градината ти и методите по които ще я обработваш и напояваш. Естествено колкото по пасивни са те по добре.

 

Аз всъщност не разбрах защо искаш да правиш такъв купол?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трупай клони и треви на купчини. Като посадите каквото посадите, взимаай от купчината и поставяй между насажденията, да играе роля на мулч. Само че трябва да решите и как ще поливате. Капково ли ще е, вади ли ще правите, пръскачка за райграс ли ще сложите в центъра на градината, та да пръска всичко наоколо или ще обикаляте над всеки корен да ръсите вода. :)

 

За бетона, исках да кажа, че няма значение, че имало камъни, скали и т.н. Ако се натрупа достатъчно органика на мястото, няма никакво значение какво е под нея. Ще може да се ползва целият терен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абрис, не знам. Просто го искам този купол :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще поливаме с пръскалка за райграс, като тези по парковете

 

Два месеца събирах камъните, че пречели :))

 

Ако съседите ме видят да събирам и техния боклук :ДД

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първата година, в която си направих мандалата и реших да видя какво е да се гледа в слама, си мислих, че както пише, ще може с редки поливки да се гледа всичко. Та тогава сложих една пръскачка за райграс и с нея поливах. Когато всичко е покрито с мулч и навсякъде всичко е мокро, е много приятен въздухът и атмофсерата. Разходаш се в градината като след дъжд. Свежо, като оазис, в сравнение със заобикалящята нагрята и суха среда/пустиня. Наблюденията ми бяха такива, че лятото поне през ден трябва да се полива с това чудо, за да се поддържа влажност. На другата година изчистих всичко. Прокарах тръби и кранчета по краищата на пътеките, които закопах. От тях за всяка леха маркуч с капково и ми е мирна главата вече. АКо пусна да се напои за една нощ, при наличие на слама отгоре, седмица може да издаяни. Но аз умерено по два пъти в седмицата го пускам. Поливането е важен елемент в една градина. Не само защото е необходим, а и защото е времеемък. За мен е губене на време да седя с маркуча да поливам по няколко часа. Т.н. едногодишни капкови маркучи са стотинки, които не бих ползвал, защото се пукат от всеки трън и искат по-ниско налягане на водата. Другите са гумени и са по-скъпи, но са многогодишни. Зимуват си там, лесно се работи с тях и пестят много време. Към системата за поливане може да се сложи и таймер. Примерно отивате, вършите си работата, накрая пускате таймера и градината почва да се полива, било то и с пръскалката. След като изтече времето, спира и готово.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз искам капково, но тази година мъркуч и пръскалки. Няма система за напояване все още. Надявам се в планината да не е толкова горещо. Ако се налага, Саня ще ходи веднъж през седмицата да полива.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Саня защо не пробваш това със шишетата, може да ти свърши работа в жегите.

 

Гого, като заровиш маркучите няма ли да им се удължи живота доста даже и да са най евтините?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абарис,

 

Това със шишетата го пробвах в градинката пред блока още вчера:)

Сложих 1,5 литрово шише от вода. Днес по обяд беше останало около 200 мл. Според мен причината е пластмасата на бутилката, беше от тънките, пробих дупките 3 бр.със шило. Диаметър му е колкото на дебела игла. Мога да пробвам с бутилка от кола, че с по-дебела стена.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес в Кауфланд имаше засилен интерес към градинския сектор. Харесах си това

 

post-345-0-62411600-1488198559_thumb.jpgpost-345-0-24777800-1488198581_thumb.jpgpost-345-0-71355700-1488198613_thumb.jpg

 

Дали ще ми вършат работа,или просто ще си допълвам колекцията от инструменти за градината

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, дано ти свършат, но по мои наблюдения най-качественото нещо в тия снимки е маникюра ти! ;)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм ги купила, снимах в магазина. Знам, че инструменти не се купуват от магазин за храна :)

Но имаше много купуващи и се притесних да не се мина :Д:Д

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Саня, просто трябва да му хванеш цаката да го направиш да сълзи колкото ти искаш, стените на шишето едва ли имат значение. Аз скоро ще трябва да разработяп прототип с маркуч (без да се престаравам) защото почнах да сея и още нямам водоизточник в градината.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами погледни в темата с инструментите - една мотичка е 40 лв само желязото, без сапа... Не е без причина. Ние семейно сме унищожавали 3 или 4 комплекта такива "кауфландски" - разбира се не същите, но купени прибързано от някъде за 5-10 лв и после още след няколко употреби се разкачат заварките и остават с една пръчка с дръжка :) Което не е лошо де, мини-садило :D Това са инструменти за саксийно градинарство, според мен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен вчера ми се искаше да имам една мини мотичка или кирчица да работя на колене, и без тва трябва да си ходя на павел баня.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

post-345-0-20938400-1488210818_thumb.jpgpost-345-0-87765700-1488210829_thumb.jpg

Тези ок ли са ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакаме снимки на мястото. После да кажеш какво мислиш да го правиш и чак тогава може да преценим кои инструменти биха ти влезнали в употреба. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снимки на "камъните". Фотографа е мама, не я бива за тази работа :Д

 

 

post-345-0-31935900-1488376300_thumb.jpgpost-345-0-60128000-1488376318_thumb.jpgpost-345-0-48351700-1488376362_thumb.jpg

 

За сега плановете се променят. Родителското тяло реши първо да махнат старата къща и да сложат сглобяема такава. Дворът след два месеца ще се превърне в строителна площадка.

 

Имаме идея да покрием бъдещата градина с винили, за да не трябва след това да вадим от нея строителни отпадъци. Дали първо да я прекопаем или направо върху тревата да я завиваме.

post-345-0-55745100-1488376409_thumb.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обсъждането на бъдещата къща на Саня преместих тук.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, съгласен съм с теб, че тези инструменти са по-скоро за саксиино градинарство, но и в дворното си помагат доста. Миналата година си бях купил пак от кофата (така му викам на Кауфланд) едни подобни, но ламаринени и издържаха един сезон. Поработиха стабилно преди да се счупят. Миналата седмица пък си взех точно такава, каквато Саня е снимала и ми се видя доста по адекватно направена и масивна. Още е рано да влиза в действие, но като се започне с пресаждането е безценен помощник. А и за 5 кинта има-няма....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз му викам Кофаланд :Д Пък аз си взех едни готини сгъваеми лопатки за окло 8лв или по малко. Едната седи постоянно в багажника на колата и тая зима ми помогна да се отклещя от една снежна клопка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече имам първите засадени в живота ми марулки :Д

post-345-0-03869600-1488914625_thumb.jpg

 

В парник от Лидл

post-345-0-96011200-1488914679_thumb.jpg

 

Първия който направихме го превзе бабата която ще ни прави расад :Д

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бравооо! Сега ще те е жал да ги изядеш  :(

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес ходих до село да видя дали парника не е отвят от вятъра и дъжда, нали вътре са ми бебетата марулки :ДД

Съседите - роднини разваляха втората допълнителна постройка в двора и ми казаха, че намерили вътре десетина свалени кожи от змии, според тях са от смок. Питах къде е змията, те казаха че не знаят. Ама там си имало, не е като да няма. Те не хапели, само удряли с опашка и боляло, все едно са те "халосали с арматурно железо". После ти ставало синьо за няколко дни. А ако те ухапе, ти слагат инжекция за тетанус.

Ама аз не искам смокове в градината. Не искам да знам как боли след удар от арматурно желязо. А ако ме ухапе, преждевременно ще се представя пред Св.Петър.

Роднините ми предложиха да си взема котки, няколко , женски. Почти се бях съгласила да ми дадат две, мислех си, че котките ще ловят мишките и смоковете няма да идват. Да, ама не, котките трябвало да ловели смоковете.

Не искам котки, искам таралежче. Ако му купя/направя къща и го храня дали ще стои в двора?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако намериш таралеж кажи къде, как и колко струва. Защо не засееш също моркови, репички и лук?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Таралежчето трябва само да си дойде при теб. Оставяй вечер някакво месце. Те го обичат, надушват и пристигат, ако ги има наоколо. Но трябва да има как да влизат и излизат от двора. 
Смок може да те ухапе, ако няма къде да избяга и се опиташ да го хванеш или го хванеш с ръка. Не ме е хапал, защото съм ги изнасял за опашката, но едва ли е нещо страшно.

Пепелянка може да те ухапе, ако я настъпиш. Та даже ухапването може да е пасивно, без да пуска отрова, защото не си я харчи за глупости.

Усойницата обаче е идиот и си напада ей така за спорта.

 

Има едни екстрактори за отрова. Приличат на спринцовка. Слага се върху мястото и от вакуума се изтегля отровата. Помагало и за насекоми. Та след едно такова навременно действие, не е страшно и отровна змия да те ухапе. Но не са много евтини тези екстрактори.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво месце да оставям? Пилешко, свинско, сурово,  кюфте ? Храна за котка или куче става ли?

Да му правя ли къщичка ?

 

 В момента има от къде да влиза, ако трябва когато оплавим оградата, ще му оставя дупка като за котка.

 

И друго, оставих на купчина тревата от камъните, която махнах преди седмица.Нали да правя мулч от нея.Ама " смоко обича да се вовира у е такива купове " и ми посочиха бъдещия ми мулч. Сега се чудя да го махам ли.

 

Те ми казаха, че имало пепелянки " ей там на песоко" .Това е на около 200 м от нас.Но казаха, че са страхливи и се крият, и не нападат. За усойници нищо не казаха.

 

Не искам да стигам до екстрактори за отрова.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая купчина според мен за компост, да гние там и да обогатяваш почвата с нея. За мулч, нещо дето няма в себе си семена. Там слама няма ли откъде да се вземе? Може и със сеното да мулчираш, но все пак, ще поникне някой екстра плевел и от него. По-добре с мулч от сено, отколкото без мулч. Поставяй го поне до такава дебелина, че да не се вижда почвата под него. Слънцето да не огрява семената в почвата, откъдето да покълват и да се развиват. Някои така или иначе ще пробият, но ще са по-малко и много лесно ще се махат.

За месото, според мен няма значение какво.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако оставяте пържени картофи може да дойда аз :Д

Всъщност Саня, ти за пермакултурните методи знаеш ли нещо?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще има пържени картофи, но трябва да дойдеш с мотика ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Саня,
хубави неща са писали съфорумците за мулчирането. Другото важно за нас е разнообразието и да попрепишем от природата модели - съжителства, местообитания и т.н.  Не разбрах колко е земята ви, но може и да съм пропуснала...
Както Боби е написал по-нагоре, и ние като начало наблегнахме на многогодишни - дървета, храсти, билки. Също "лечение" на мястото - косене, мулчиране, укрепване... За зеленчуци още не съм добила кураж (не че имам време де), рано ми е. Гледаме и четем, четем и гледаме, чертаем, правим планове, променяме ги...
Из форума има много интересни неща, също линкове и препратки към полезно инфо, и в него още препратки към полезно инфо - колкото повече чета, мислих че съвсем се обърквам, но "на терен" нещата си идва по местата. 

Колкото до змиите, тях ги е страх повече от нас. Хубави хайванчета са, полезни и застрашени, но пък ние сме много предубедени. На нашето място живеят пепелянки и всякакви смоци, но имам усещането, че с времето се научихме да се предупреждаваме и да се избягваме. Хубаво е да не си им фронтално, да не се чувстват застрашени и винаги им оставям изход. Спирам и те си заминават по техни си дела. Може и да звуча безстрашно - изобщо не е така, но съм в дома им и се уча да живея с тях. Правилно, пепелянката не е агресивна и бяга. Не сме й интересни.
Да, котките ловят змии с изключение на мишкар (имаме си черни мишкари).
Таралежите са хубаво нещо, при нас съжителстват мишки, змии, таралежи, порови разни (че и невестулка) и каквото още ти дойде на ум (едно сърненце ни навести последния път) - казват обаче, че таралежите са магнит за кърлежи. Не знам колко е вярно.
 

ооо не пиша, не пиша, че като седна... :blush:
 

пп Успех с марулките и всичко!

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След новината за смоците, остана само един ентусиаст-аз 

Ще ви послушам, започвам с храстчетата. До тук съм поръчала 4 броя за края на март. Вчера си купих

 

IMG_20170313_105853.jpg

IMG_20170313_104540.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По два броя. До тук общо 8. 

Дворът не е голям около 350 кв м. Има къща, и циментови алеи все още.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.