Саня

Оранжерия от геодезически купол

33 мнения в тази тема

Експериметнално ще си правя геодезически купол. Има си онлайн калкулатор, която според размерите на купола ти изчислява дължините на материала. Има различни сглобки. Куп предимсттва. Естетически вид :ДД

http://northernhomestead.com/geodesic-dome-greenhouse/

 

 

Ааа, искам и аз такъв купол :)

 

_________________

Темата е създадена от мнения в темата на Саня: Абсолютно начинаещи в раздел Да се запознаем!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За купол с диаметър 4 метра, височина от основата 2,34 м, размер на дъските 2,5/5 см, с квадратура от 12 кв.м., ще са нужни 0,14 куб дървен материал, което е 50 лв. 29 кв.м. покривна площ - 350 лв за 1 см поликарбонат или 150 лв за 4 мм. към 5 тубички със силикон - около 50 лв.

100на лв за зега с две ножчета - едното за дърво, едното за поликарбонат. 20на лв за импрегнант на дърво. Аз бих ползва shou sugi ban технологията с обгаряне. Няколко панти за врата и прозорчета. Видии, шайби. Винтоверт. Анкер болтове за захващане към основата, да не я отвее вятърът. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За купол с диаметър 4 метра, височина от основата 2,34 м, размер на дъските 2,5/5 см, с квадратура от 12 кв.м., ще са нужни 0,14 куб дървен материал, което е 50 лв. 29 кв.м. покривна площ - 350 лв за 1 см поликарбонат или 150 лв за 4 мм. към 5 тубички със силикон - около 50 лв.

100на лв за зега с две ножчета - едното за дърво, едното за поликарбонат. 20на лв за импрегнант на дърво. Аз бих ползва

технологията с обгаряне. Няколко панти за врата и прозорчета. Видии, шайби. Винтоверт. Анкер болтове за захващане към основата, да не я отвее вятърът. :)

Сам ли ще си я правиш или с помощ от приятел :)

 

Вижда ми се сложна конструкция.Трябва да се нареже дървото с определени размери, тях по специална формула ли ги изчисляваш? А сглобката? Ти с дърво ли работиш? Щом говориш за технология с обгаряне, тази материя не ти е нова :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз обичам сам да си работя, че ме ядосва чуждо присъствие със съвети и акъли, след като вече съм си го измисил как да стане.  :D

 

Конструкцията е описана в калкулатора. В случая ще има само 3 вида дължини. Пише от кой вид колко броя са нужни. Колко върхове ще имаш, да си правиш сметка за конекторите. Колко на брой и колко вида триъгълници, ако ще ги сглобяваш предварително на земята. Иска се само по един шаблон и да се нареже всичко. Максимална дължина на дъска в случая е около 70 см. Технологията я споменах, покрай интереса ми да си направя къща с дървена конструкция. Калкулаторът преизчислява всичко според вида сглобка, там има да се променя. Имам малка работилничка, където аматьорски се справвям някак си за това онова. :)

 

Що се отнася до сглобките, има много видове. В случая ще използвам най-лесна за мен:

bfac4376dfae5ceaff3c75f8d78a863d.png

7484ac54cf0a20f1570fa9612c034fb1.jpg

 

Иначе разнообразие голямо, според товароподемността на конструкцията. Хората цели къщи си правят от два етажа по този начин.

 

Има и различни начини, без конектори:

joint.jpg

preview005010.jpg

 

..., като единият от тях е най-здрав и най-трудно изпълним - goodkarma:

nohubtop.gif

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Гого,

как можа да ми покажеш този купол ? Цял ден не ми излезе от главата.

 

С таблета не мога да отворя калкулатора. " Има си онлайн калкулатор, която според размерите на купола ти изчислява дължините на материала. Има различни сглобки. Куп предимсттва. Естетически вид :ДД"

 

Да разбарам ли, че ти му задаваш диаметър и височина ?

 

За маломерния ни двор, 4 метра е много.Предполагам по-малък диаметър води до нисък купол и се губи смисъла. Ако ще трябва да стоим вътре наведени.И все пак за да спра да го мисля, трябва да  се убедя сама ще стане неисползваемо:Д

 

За да залепиш поликарбоната, ще правиш ли специално улейче  / не знам така ли  се казва / където да влезе платното или ще мажеш по периметъра и ще лепиш?

 

Не знам дали от мен ще стане градинар, но това ми харесва :)

 

 

Успях да изгледам клипчето, там в строежа участват поне 8 човека :ДД

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Куполите ще са хита на 2017. В момента няколко човека и фирми, които познавам, предлагат изграждане на такива. Аз лично съм скептичен за сметката на Гого, защото на хартия е винаги лесно, бързо и евтино, а в реалността става невъзможно, супер бавно и скъпо, но пък визуално са приятни брадавици по пейзажа :)

 

Аз също бих предпочел 3/4 купол, а не 1/2. При 3 метра диаметър и 3/4 конструкция излиза 2.2 м височина, така че не е проблем за стоене прав. Но отстрани удобния калкулатор показва 1000 долара за ребрата, 1500 ако са със сложната сглобка :)

 

Ако трябва да си нарежеш ти материала, със зеге трудно ще постигнеш точност от милиметър и ъгли в половин градус... Отделно, трябва някаква добра основа. Например бетонни бордюри или други стъпки. А и да е нивелирано идеално, демек може да иска копане или булдозерче... Метални планки за сглобките, които са голямо перо. Само винтове или болтове според вида на сглобката могат да са стотина лева. Не е тривиално и за хора без опит в строителството и без машини.

 

В една група ми отговориха хора, които са правили: Общо взето малък купол до 35кв основа покрит със поликарбонат излиза около 3000лв без разходи за работа (тоест сам го вдигаш). Което е купол с диаметър 6-7 метра. И без основата също. И без импрегнирането.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Да, 8 човека ходят цял ден един през друг, за да го сглобят за един ден. 8 бяха на снимката накрая, иначе не ги виждам какво ще правят всички в купола.
 
Размерите на всичко си задаваш ти.
 
Sphere radius, m - задаваш с какъв радиус искаш да ти е 
Part of full sphere - каква част от сферата искаш да ти съставялва купола
Level of detail, V - наситеност на детайлите - колкото по-голяма цифра избереш, толкова повече връзки и по-къси летви е ползваш. Колкото по-малка - обратното.
 
При всяка промяна, всичко се отразява на чертежа. на него като кликнеш на Resulting, ще видиш всичките му размери. А по-надолу и размерите за всички детайли, които го съставляват.
Поликарбоната мисля да го слагам точно един до друг и отгоре ще го захващам за дървото по 2 види на страна. А силикона ще ползвам, за да напълня фугите, между отделните парчета поликарбонат, колкото и да са малки. Все пак да не минава вода оттам.
 
Определено, при наличието на малко място и 4 метра диаметър ти се виждат много, може да се откажеш от този вид оранжерия. С по-малък диаметър, височината слиза под 2 метра в най-високата си част, а за останалата да не говорим.
 
В такъв случай, следващият избор, който аз бих направил, ако говорим за естетически вид, е тип готическа арка. Добре се използва площта с нея Нямаш вътрешни ферми за подпиране на покривната част. Устойчива е на атмосферни влияния. Но пък е по-трудоемка за изпълнение, мен ако питаш. :)

Пример: https://krasivdom.com/2017/01/07/%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0/

Вече, ако избягаме от "естетическия вид", варианти много. Не че ще стои като клошарска колиба, но няма да има закачка.
 
п.с.: Боби, писали сме едновременно, но ти успя да я откажеш много по-качествено! хахахах
При купол 3/4, добиваш по-голяма височина, но по-малка квадратура.
Редактирано от Гого

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хех :) Желанието ми не е да откажа, макар често да изглежда така. Извинявам се на Саня в аванс.

 

Проблем (може би само мой личен, но вероятно на много хора) е, че на хартия нещата са различни от реалността. "На теория няма разлика между теорията и практиката, но на практика - има!" е казъл един мъдрец... За човек като мен, с развинтено въображение, е лесно да си представи много повече от реалистично възможното.

 

Когато бях млад и хубав, щеше да ми е много от полза да имам един ментор, който да ме сваля на земята. Не с ругатни и подобни, но да ме кара да премисля едно нещо от-до, да го огледам от различни страни, да видя и минусите покрай плюсовете. Това щеше да ми спести камари грешки, 10 години от живота и няколко десетки хиляди лева...

 

Сега вече съм стар (и хубав) и ми остава само да опитам да помагам на хората да не скачат в дълбокото, ако не могат да плуват. Да, единици са изключенията, които са родени риби и ще постигнат невероятни резултати от раз. Но мнозинството не са и ще има разочарования, които могат да попарят бъдещи опити.

 

Затова, откакто помъдрях, смятам, че 1 малка направена стъпка е безкрайно по-ценна от 1 гигантска ненаправена.

 

пп: Саня, можеш да имаш малък и висок купол, ако направиш pony wall, или една стеничка, върху която да стъпи купола. Живко от Гамера примерно са направили такава от чували с пръст. Ето снимка на неговия купол в строеж. Можеш да видиш и предишни/следващи за ориентир: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210456261873102&set=a.2207412475095.128063.1540931894&type=3&theater

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето, на тази снимка от фейса, проблемът с фугите между поликарбоната е решен, като се реди отдолу нагоре със застъпване, като керемиди, за да се стича едно през друго водата, но пък това с 1 см поликарбонат ще изглежда кофти.. Значи е правено с 4 мм. И аз бих си направил с 4. Няма да живея вътре я...

 

Тези куполи по 35 кв.м. за 3 хил лв, излизат скъпо, заради сглобките, които са по 40 лв всяка.

Купол 36 кв.м., 3,5 м радиус и 3 честота, има 61 върха, което са 2440 лв за конектори. Човек от Пловдив е направил матрица за тях и ги продава на цената на която ги продават руснаците. Ако правиш къща, да дадеш толкова пари, ама за нещо малко е абсурдно. По-добре без конектори, а с двойки триъгълници, които се прихващат един за друг. Да, иска се рязане под ъгли в този случай, и със зегето ще е малко тегаво като рбота, макар че и с него може под ъгъл, но от толкоз рязане ще хванеш къра... Трябва потопяем циркуляр, който реже с лекота под всякви ъгли, но така или иначе, за човек, който не се е занимавал с подобно нещо, ще е сложно. Още повече, че щом 12 кв м са много за купол, отказвай се. :Д ..., но пък аз смятам да направя, след като приключа с плануваните дейности за тази пролет. Търся си причина да си купя нов циркуляр с герунг.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз нямам фейсбук и не мога да видя снимката

Знаех си, че ще стане като детска катерушка :Д

 

Като отида на село, ще снимам. Има една площадка от бетон, не знам за какво. Дори не знам какви размери. Мислех нея да ползвам. До площадката има едно триъгълно хранилище от бетон от другата страна ограда, т.е. ограничено е пространството. Аз съм блондинка под прикритие, не мога да кажа размери, те винаги се разминават с действителността.

 

Имам колежка чиито мъж прави мебели по поръчка. Той си направи сглобяема къща в село около Правец. Мислех той да ми нареже летвите, нали има машини.

 

Мда, май ме отказахте дружно :)

 

Аз не бързам, ще изчакам да видя какво ще направи Гого, и ако ми хареса ще има пак да го мисля, но 3000 лв няма да дам. Има по -приятни неща които си заслужават 3000 лв :ДД

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е снимката

post-54-0-05195100-1487659763_thumb.png

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Алис :)
Този вариант нещо не ме дръпна, нооооо
Уж се бях отказала :Д:Д

Днес видях един комарник на врата, направен на принципа направи си сам. Беше направен от пластмасов профил, от тези които се използват да се съединят два листа поликарбонат. Докато се возих в метрото главата ми отново заработи. Би трябвало с пластмасата да се работи лесно.Профила си има канал, и като се сглобява първо на земята, може направо да се вгради изрязаното парче поликарбонат. Мисля, че ще стане естетически издържано. Има си и недостатъци разбира се, сглобките не зная как ще станат, конструкцията май ще бъде много лека......ох, още ми е на сърцето този купол :Д
Сега очаквам Боби и Гого да се включат и да ме приземят отново :Д

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е най-лесният и икономичен вариант за малък гео купол:

 

 

А това е тестът за товароносимост:

 

 

А това са конекторите. Единствената занимава е пробиването pvc тръбите от долните снимки:

http://www.geodesicdomepvc.com/images/hubanimated.gif

 

А в темата за кокошия ми трактор, където също се разискваше темата за гео купол, беше показано и това свързване на метални тръби:

geodesic-dome-hub-300x1641.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такъв със сплескани тръби съм виждал двигнат на Кара Дере, обаче беше купен от чужбина, само конструкцията. Беше покрит със поръчкова тента от парашут. Изглеждаше супер!

 

Но и цената беше супер! Вероятно такъв бих си направил и аз, защото е по-семпъл и лесен, но сплескването на тръбите не е лесна работа, демек пак трябва да се поръчва всичко накъде... Отделно, че нямам идея какви тръби биха били удачни.

 

Този от ПВЦ тръби също изглежда ОК, макар че трудността е точното пробиване на конекторите, под точен ъгъл - това как се прави? Хубавото е, че ще е лек и ще се мести лесно. И вероятно ще е най-евтиния от всички. И ми харесва, че позволява двоен найлон.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

охоо, списъка бил дълъг, това звучи добре, Алис :)

 

Боби, мястото не е голямо за да насадя индустриални количества от тези растения.Дори не съм сигурна, че в камъните нещо ще расте :)

шегувам се, има растения вярно плевели, но има.

 

 

 

за купола- Гого е виновен, така спокойно си живеех преди да ми го покаже :Д

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази седмица ще направя тест за сплескване на pvc тръби. Нужни инструменти: менгеме, пистолет за горещ въздух. Ако стане, и върху тези пвц тръби могат да се сложат по-големи полутръби, като щипките за парниците, ще е пей сърце. Има само един т.н. проблем. Понеже ще се увива купол, с цяло парче найлон, трябва да се прегъва на куп места. Няма да е естетически  :lol: .., но пък ако гънките са добре направени и през стриктно разстояние и добре опънат найлон, няма да е толкова фрапиращо,

 

Що се отнася до другите конектори с дупките и тръбите. Според мен не е нужно да се пробиват под определен ъгъл. С една идея по-големи, за да позволи на конструкцията да се самонамести.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като си наумя нещо, не трая, та...

С pvc тръби, вариант 1:

 

IMG_3903.JPG

 

Става бързо и лесно, но понеже тръбите са по-дебелостенни от металните, се полуава сериозно разминаване на повърхнините на всяка тръба. Вярно, не съм ги сплескал много добре, че бързах. Ако са идеално сплескани, ще се намали общата височина. Освен това, след като се хванат центровете с болт, при допълнително общо нагряване в центъра, може да се придаде нужният ъгъл за всяка права.

 

С pvc тръби, вариант 2:

 

Това е покривната площ на купола:

 

geo.jpg

 

Във всеки петоъгълник, има по един връх с по 6 лъча. Това може да се получи с 3 цели кръстосани тръби, като в центъра си са нагряти с пистолет за горещ въздух и с менгеме или клещи тип гарга, се сплескат. С кръгче съм отбелязал общата снадка на 3-те тръби, съставляващи един шестоъгълник. Така снадката ще е тройна, вместо шесторна, и разминаването ще е допустимо. Също така, ако има някакъв проблем с получения ъгъл, с 30 до 60 сек нагряване, всичко се коригира след пристягането с болта. Неначертаните прави, се сглобяват допълнително, след като се прихванат всички шестоъгълници един за друг и се оформи грубо целият купол.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей, мислех си че само аз съм нетърпелива :Д

всичко това  е чудесно, нооо найлона - не само няма да бъде естетично, ами направо грозно :(

 

Нали от там тръгнахме, не исках да ми е грозно .:ДД

 

Аз си мислех за правоъгълен pvc профил, широк около  около 4см и  дебелина около 2 см., като на тънката страна от двете страни  има изрязан фабрично улей 4 мм и дълбок предполагам около 4 мм./ до края на седмицата ще хода да го снимам, че като имам визуална представа мисля по-лесно /.След това да изрежа поликарбоната с 2 мм по-малък, пъхам го до края от едната страна за да мога да пъхна втората и го намествам по 2 мм във всеки улей.Би изглеждало според моите представи като направено от производител на рvc дограма.Това което не мога да измисля, е как да ги събера тези правоъгълни профилих в точкато която си ми нарисувал.

 

Е имам още много неща да мисля, като вратичка и прозорчета за вентилация :Д

 

Колкото повече чета, толкова повече въпроси излизат и започвам да се обърквам.Изгледах над 15 клипчета до момента.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Снимай детайлите, ще видим. Но 2 мм да влиза в профила, като дограма, не знам колко ще е здраво зимата, като го налегне снегът.

 

Вратата е лесна. На едно мято ще се наруши цялостта на купола, като конструкция. Ще се укрепи с хоризонтална и вертикални профили и за тях ще се сложи вратата.

 

Качвам тук една книга за геокуполите. На някой може да му е интересно.

 

My Home Dome.pdf

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам въпрос

 

Пластмасата може ли да се реже с инструменти за дърво?

 

Днес гледах едно клипче, деца направиха скелето на купола с тръбичките. Почнаха от покрива и ги свързваха със свински опашки. За да могат да направят следващия елемент трябваше на вдигнат центъра на предходния. За там профилите ще трябва да бъдат изрязани в две равнини, поне така си го представям. Ако искам да избегна скъпите свързващи елементи. Още тук се провалям :(

 

Мислех си, ако сложа найлон, опънат във всеки триъгълник с помощта на пластинки !?

Ако трябва да влезе до края поликарбоната трябва да го монтирам предварително, тогава ще ми бъде трудно в критичната точка. А и конструкцията ще бъде лека и може би доста нестабилна.

 

Сега само си расъждавам, дръпнах книгата на нощната ще я разгадавам :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С циркуляр например, може да се реже дърво, пластмаса и меки метали. Разликата е в зъбите на режещия инструмент. Та, да, може да се реже. 

 

Ако не видя нагледно нещта, не разбирам точно идеята и не мога да взема отношение..

 

Да опънеш найлон във всеки триъгълник също не виждам как ще стане. Страните на всеки триъгълник са страни на други триъгълници. След като изполваш трите страни на един триъгълник да опънеш найлона, как ще опънеш на съседните му триъгълници. Може за различни неща да говорим.. Ако се изрязват тънки поликарбонатни плоскости, които да се поставят върху конструкцията със застъпване, така че при стичането на водата да не се влива вътре в оранжерията, ще е добре. Може да се ползват попнитове, ако няма да се разглобява :)

 

Леката конструкция ще е проблем за вятъра, ако не е захваната за земята.  А самата конструкция е стабилна. Това е идеята й най-вече. Устойчива на натоварване, заради структурата си.

Ако искаш по-голяма полезна площ, пак с основа кръг, разгледай скелетите на юртите. С малко по-рехави стени, за да има повече мяссто за светлина, може би пак ще се получи добре.

 

юрта.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разгледах в книгата частта с проблемните точки.

Имам грешка още в стратегията. Искам всяка част да си влиза на своето място. Като пъзел,Да бъде красиво като на първия линк, който пусна. Разгледах още поне 30 други, но първия ме грабна.

За моята визия Конектора се явявя дупка в стената и аз по инерция го пропускам.

 

Затова реших да режа в две равнини, за да се съберат в една точка и то под определен ъгъл.

 

Ако не е достатъчно здраво по стандартите на баща ми, няма да имам помощ от приятел, а сама не мога да се справя:)

 

Да не пиша повече глупости, първо ще прочета книгата и ще променя първоначалната си нагласа:Д

 

Но ще снимам това което ме провокира, да го обсъдим

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с юртите също е много яко :)

Намерих онлайн калкулатор за тях:

http://urta.biz/kalkulyator.html

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих това като най бюджетен вариант

 

Ама изглежда като за един сезон.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми изглежда доста добре (като изключим цвета) и ако се импрегнира качествено ще издържи доста повече от един сезон.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, е крехко :)

 

Няма крепежни елементи, всичко е лепено. Колко да е здраво ? Гого е специалист, но аз мисля, че не е стабилна.

Найлона е закрепен с телбод за мебели. Той пък как би издържал сняг като тазгодишния :Д

А, като гледам как ги вдигат тези елементи, все едно е хвърчило...самата конструкция ще трябва да бъде допълнително укрепена за да не я събори вятъра .

 

Но пък, ако зимата се разглоби и прибере, и за следващата година се поднови найлона, си заслужава,ми се струва :)

 

Само дето аз не бих се занимавала да я разглобявам

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е по -добро на външен вид

 

Ама също лепено

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вариант на юрта от железни винкели и поликарбонат.

Юрта с Т или Г-образни винкели и неоребрено арматурно желязо ф8.
 

От ф8 се правят 3-4 кръга с обиколката, която ти е нужна. 1 горе, един долу, и 1-2 разпределени между тях.

Вертикално се поставят винкелите през разстояние, което позволява да се поставят върху тях поликарбонатните плоскости - някъде между 50 и 70 см. Поликарбонатът се огъва лесно и ще стане перфектно. Ще се поставя вертикално без никакви наклони. За целта ще трябва да се пробиват дупки на винкелите, за да може за тях да се захваща поликарбонатът.
 

След като се реши на каква височина ще е върхът на юртата, който разбира се ще е в центъра на кръга, се изчислява колко дълги ще са винкелите за покрива. След което се заваряват и те, от върха към окръжността. Там ще се изрязва по-трудно поликарбонатът, защото ще е във формата на триъгълници.
 

Т-образни винкели май на много малко места продават, та вероятно ще могат да се намерят само Г-образни. Ще е нужно да са със ширина 4 см, за да може краищата на две парчета полиакрбонат да легнат спокойно върху тях.

 

Размерите на винкелите е възможно да се поръчат готови. Ако не, ще е нужен ъглошлайф. Инверторните електрожени са към 200 лв, а соларната маска към 100. Соларната е удобна, защото си гледаш спокойно през нея, а когато тръгнеш да заваряваш, автоматично се затъмнява. Аз прочетох малко из форумите как се заварява и с малко практика се получи. Но ако има кой да покаже, става най-добре.

 

Що се отнася до вариантът от дърво, както Лозан спомена, ако се импрегнира, ще ти кара много години. Но там работата с изрязването под сума ти ъгли е доста. И ако нещо не си направил както трябва, няма да ти пасне. Накрая ще иде за горене. :) .., иначе не е крехко. Както и по-горе писах, ключовият момент в куполите е конструкцията. Всичко се стича около нея и товарът не пада на конкретно място. Всяка тежест, се разпределя по всички елементи на купола. Затова е толкова здраво. И не съм специалист  :lol:

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та, изгледах всички клипчета как се прави купол. Тази мисия е възможна да си я направиш сам, само при определени условия.

1. Да си имаш собствена работилница

2. Да имаш достатъчно време, за направата на детайлите, а не да са нарязани предварително и да си ги правиш в последствие.

3. Всеки елемент се изрязва и сглобява по шаблон. След като целия елемент е готов, се преминава към следващия

4. Трябва да се знае технологията за изработватането на различните елементи.

5. Не на последно място трябват чертежи и спецификация за вида и броя на елементите.

 

Аз не отговарям на тези изисквания и начинанието ми определено ще бъде провал

 

Клипчетата са 5, незнам как да ги направя на линкове. С таблет съм.

В другия вариант заемат много място, ще ги кача ако не е проблем.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз разгледах набързо, трябва преса и планка с която тръбите да се пресоват с дъга в края иначе е губи доста смисъла от цялата работа. Тоест до колкото разбрах от бързия поглед предимството на тези конструкции е в здравината им. Ако се компрометира здравината на конструкцията тя си губи смисъла а цената ще е почти същата. Пресоването на краищата с дъга е ключов фактор.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нее, аз исках от дърво или пластвасов профил провоъгълен :)

Тръгнах от там, че искам красив парник. Гого ми го показа и май съжали :Д

Когато искам нещо не спирам, докато не се убедя, че няма да стане :Д Д

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Саня, в тия 5 точки резюмира това, което исках да кажа по-философски оня ден. Айде, за номер 5 калкулатора го дава, но пак иска да го разгадаеш доста внимателно. За останалите точки Гого е ербап, защото е заможен ергенин с латифундия, неограничено свободно време и на практика обзаведена дърво- и метало-обработваща работилница. То си личи къде е техничаря, личи си как с кеф и нетърпение иска да пробва, да види, да опише...

 

На мен с бащата ни отне 5 уикенда по цял ден да сглобим 20-30 греди в полвинчато подобие на скатен покрив над плоския покрив на офиса. Ша ма прощавате, но това за мен са 10 пропилени дни, които можех да прекарам с децата си, вместо да ги пръждосвам по баби, за да мога да правя нещо, което нито ми е работа, нито ме изпълва с кеф.

 

Това, което е описал Гого за юртата днес, дори не мога да го осмисля - прочетох го два пъти, но трябва да седна, да се фокусирам, да мисля само за това, да чертая и да го проумея. Не става докато единия вика АМАМАМАМ, а другия - давай да засилим влака с великанска сила по тая писта!

 

Предпочитам да дам на някой майстор като Гого колкото се налага и да получа това, което искам, разчитайки, че и други хора ще дойдат при мен със същото отношение за моите умения.

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби,

 

моят проблем е, че когато искам нещо го преследвам до моментът в който сама се убедя, че е мисията невъзможна.

моето дете е голямо / родих млада , да не кажа малка :Д Д/, работя на смени и на практика имам свободно време и енергия, и любопитство които да насоча в някое начинание..

 

Гого се опита да ми насочи интереса към юртата, защото е по-лесна за изпълнение, но на мен ми прилича на циркова шатра. Аз  си харесах сферата и не искам друго :)

 

У наше село градинарстването започвало в средата на другия месец . Имам време за още едно предизвикателство :Д:Д

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.