Абарис

Картофи - завити листа

5 мнения в тази тема

Картоф завити листа надолу

 

Някой има ли представа защо листата така се завиват надолу. Афектира почти всички листа след достигането над определен размер.

 

Отглежда се на затворено в достатъчно широк сандък. Почвата е от балкана, средно глинеста, дълбочината е към 15см. Полива се умерено два-три пъти седмично и има постоянно изкуствено осветление. Естественото осветление е слабо и кратко в този ъгъл. Температурата на почвата не е падала под 10 градуса и стига до 20 когато се отоплява. На пипане литата са леко сухи и твърди. Струва ми се, че расте прекалено високо. Листата не седят постоянно свити но, немога да разбера при какви условия се изпъват.

 

Моите предположения са, че не му стига светлина и/или плитка почва?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е като при доматите, но не съм прочела или чула категоричен еднозначен отговор. Обикновено се изброяват поне два-три фактора. При мене се завиваха листата на доматите, когато беше по-студено навън, закъснявала съм с отваряне на оранжерията (или ако е било отворено, не е било достатъчно) и се завиваха само някои сортове. Отгоре на всичко растяха колтуци от самите листа, не само от пазвите между стъблото и листата. Като пиша, си мисля, че им е било топло и влажно, но може и да греша. После видимо спря процесът. Тогава денонощно бяха отворени двете врати, а може би и допълнителният прозорец. При картофите не съм забелязала, но те си растат навън.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, и на мен ми е минавало през ума, че може да искат повече въздушно течение. Сега като е хладно не отварям, само колкото да се проветри.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За почвата да е плитка ме съмнява, на това ниво на растеж. Алис е права, че може да има редица причини. Като гледам стъблата, според мен е малко светлината (не достатъчно интензивна, а не като часове). Също вероятно е да им е студено. Понякога се завиват листата когато не стига влагата - реакция за намаляване на изпарението.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Плитката почва я свързвам с недотига на коренова система, от там недостиг на много неща, включително и вода. :unsure:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.