Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Гого

Сглобяемата къща на Саня

Recommended Posts

Гого

(темата се породи след отделяне от тук)

 

Като гледам, има мегдан за работа :Д .., но с по-големи и страшни инструменти :Д

Винил продават от използвани билбордове по 10 лв парчето - 2х3 м или нещо такова...

 

За сглобяеми къщи като чуя и ме втриса.. Не че са лоши, ми заради начина по който ги строят и последствията от това. С две думи, един елемент в стената, който да не пропуска парите и чао. 

 

Задължително четиво, ако някой реши да си прави сглобяема, дървена или подобна къща:

Дървените къщи в българската реалност - още по-задължителни са коментарите под статията, които са над 1000. Т.е. на порции трябва да става четенето. Въобще, това което го практикуват, като сглобяеми къщи със състав на стени, отвътре навън: гипсокартон, стиропор или стъклена вата, osb, стиропор, мазилка - до 5тата година ще има мухъл в стените.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Не си правете сглобяема къща, освен ако не е нещо като бунгалото на Лозан! Подозирам, че старата къща ще е по-добра от новата къща!

 

По въпроса за винилите - ако имате стотици левове за винил, покрийте я. Има всякакви размери, но цената е около 1.70 лв/квм за стар винил. При 300 квм градина за покриване, сама можеш да направиш сметката. Аз лично нямам и не бих покривал.

 

Но не разбирам за какви строителни отпадъци може да става дума при една гредова конструкция с ивичен фундамент, ако изобщо ще има такъв, а няма да е на стъпки.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Винила ще е от използвани билбордове, Гого се е сетил. :Д

Къщата е от тухли. Съседите - роднини ще вземат материала /тухли и керемиди/ но ще има и разпилени части предполагам.

Аз нямам думата за къщата. Тя ще се използва само през лятото. Ще погледна линка и коментарите. Ако не се използва зимата ще има ли влага и мухъл!?

 

 

 

 

Гого, какви са страшните инструменти?

 

"Прави каквото знаеш, само да не свалиш всичко в градината"- това е разрешението което получих:ДД

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Страшните инструменти са с по-големи дръжки! :Д

От тухлите може да си направите повдигнати лехи, особено върху каменистите участъци.

 

Дали ще има мухъл, зависи от съдържанието на стените. Ако някой има представа какъв е точният им състав, питай и кажи.

В обитавана къща, зимата парите се движат отвътре навън, заради топлия въздух в къщата. Щом няма да се ползва - ок.

Лятото парите се движат отвън навътре. Също така, както и да се направи фасадата, все ще прониква отнякъде влага. Ако стените не дишат и тази влага не е свободна да ги напусне, ще остане там и започват неприятните процеси. Т.е., не е страшно, че стената може да се намокри, страшно е, ако не може да изсъхне. Питай за състава на стените.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Инструменти с дълги дръжки имам, даже по два броя от вид :)

 

Не знам какво ще има в панелите, но лятото нали ще има отворени прозорци, това не е ли достатъчно за добра вентилация?

 

За повдигнати лехи с тухли не сме се сетили

 

Боби, градината не е 300 кв.м цялото място е толкова голямо.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Отворените прозорци са за вентилация на стаите. За стените, трябва самите те да са дишащи, за да може да преминават парите през тях, а не да се задържат. Щом каза панели.., задължително е да научиш какво съдържат и то и в специфиакции, като дебелина, вид, ако щеш и марка. Даже ако е от някоя фирма, пиши коя. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Един древногръцки философ беше казал "Блажени са невежите ". Та и аз така, докато Гого не ми натисне копчето "Старт" за събиране на информация:Д

Мислех си , че баща ми е четящ човек, но сигурно не знае как се работи с търсачките :ДД

 

Първо потърсих информация за дишащите стени. Имало три варианта.

1 дишащи от двете страни

2. Дишащи от външната страна, от вътре е с пароблокирараща мембрана

3. Запечатани от двете страни.

Не знам нашите какви ще бъдат, за сега се ограмотявам след това ще разпитвам, нали трябва да знам какво да питам :)

 

Да не забравя, тук някой питаше за кирпичени тухли, докато търсих инфо за дишащи стени попаднах на кирпичени постройки и като се зачетох... все едно ще правим къща от глина :ДД. Но намерих технология за правене на тухли ценното е че има и снимки :Д

 

Ако на някой му трябва

 

 

http://builddailys.com/bg/pages/1637809

 

Превода май е направен с гугъл преводач :ДД

 

Връщам се на дървените къщи. Още не знам какво ще има в панелите на нашата, но въпросите в главата ми стават все повече и повече.

 

Като начало, фирмите които предлагат сглобяеми къщи, всъщност правят проектите и документите. За другите дейности наемат подизпълнители. Открих две фирми, които правят панелите. Имат си подизпълнители за ВиК, ток, поставяне на мазилки, плочки и паркети. При толкова подизпълнители все някой ще се издъни.

 

При дишащите стени, ако се сложи елемент който възпрепятства дишането става лошо. Проектантите обикновено настоявали за скъпи материали, но гранитогреса например не е подходящ за дишаща къща.

 

Имало вариант, метал и дърво като конструкция. Тук обаче двата материала се държат разлшчно при различните температурни условия и се получават пукнатини.

Не разбрах, дали варианта с метални конструкции е решение на архитекта или подизпълнителите работят така и затова се предлагат такива проекти.

 

Другото което открих е, че финландците поставят ОСБ от вътрешната страна, а в Бг от външната защо ?

 

Панелите идват запечатани на строежа, сигурно мога да накарам да разковат един да видя какво има вътре:Д

 

Мислите ми вървят хаотично, на работа съм и пиша с прекасвания

 

Ще продължа по-късно

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Трупай, трупай въпроси, аз проучвах няколко години тоя въпрос, стотици нощи седене до 3 сутринта в четене, писане по форуми и въпроси, докато напрая отидох при добри специалисти и ми поискаха повече пари отколкото е класическото монолитно строителство.

 

Но понеже

 • сумата беше голяма, а нямах парите накуп,  а банката не беше ОК да отпусне достатъчно финансиране за дървена къща
 • няма достатъчно натрупан опит у нас за пример (няма 30-50 годишни къщи по тази технология)
 • не правим бунгало или лятна вила, а къща за целогодишно обитаване от поне 4-5 човека
 • нямаме алтернативно жилище ако нещо се омаже с къщата (демек не мога да си позволя експерименти)
 • не исках да подлагам на риск семейството си с тия мухъли и потенциал да се срине всичко след 20 години
 • родата ми в Странджа са горски и от тях знам много "интересни" неща за дървения материал, който се предлага на пазара (изводът е - трябва да си внесеш)
 • когато бях все пак решил да действам, през 2012, след години мислене, говорих с г-н Валентин Василев, въпросния автор на блога от линка на Гого и той ме разубеди на практика, като ми обясни колко е трудно да стане качествено
 • не срещнахме никакво разбиране от семейството за тия ни дървени намерения, предвид, че двама от тях са интериорни майстори (а без семейството всичко е безмислено)
 • аз самият нито имам знанията, нито уменията, нито силата, нито времето, нито желанието да ставам строител

просто се отказах от дървенията и минах към класиката.

 

Успех желая, в Гого имам вяра, а за теб се надявам да вземете правилното за вас решение и всичко да е наред в дългосрочен план.

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Боби,

Аз прочетох почти всичко във въпросния блог и определено започнах да се замислям. То всъщност от мен нищо не зависи, но поне мога да поговоря и да посоча доводи "за" и "против"

Признавам си, все още не съм сигурна какво да мисля. Прочетох по форумите невероятни неща от рода на "тези къщи са като тези в Жеравна и Копривщица":Д Това се повтаря като мантра, явно някой производител убеждава с такива доводи.

 

Намерих на едно място коментар на едно от клипчетата от посочения блог, от човек който уж работи във фирма за такива къщи. Това което каза ми звучеше логично. Слабите точки в едно такова строителство са много, а аз още не съм стигнала до покрива :Д

 

Ако не друго поне вече правя разлика между ОСБ и екопанел.

Има много неща за които не мога да преценя кое е истина. Много убедителни хора има :Д

 

Една зима бях на ски в Боровец. Спахме във финландските селища Малина, Къпина не помня името. Но много ми харесаха. Не бяха с трупи,като по снимките. Имаше лъчисто отопление и си беше топло. Не видях да има мухъл. Но те целите бяха само дърво.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Саня, ще потвърдя мнението на Боби. Единия шеф мислеше да си прави дървена къща и се отказа. Причините са като тези които Боби изброи.

 

В България няма строители с опит в такъв строеж. На нашия пазар никой не си играе да предлага качествен материал, висчко е мокро и криво, ако не е криво ще се изкриви. Имало някакви Тед хаус до колкото разбрах в София които си внасяли дървото от Австрия но, един качествено изпълнен проект с качествени материали е доста скъпо.

 

Все пак ако се строи с дърво изолацията трябвало да бъд каменна вата, никакви стириопори и подобни. Това отделно оскъпява всичко.

 

Слушам тука покрай шефовете техните одисеи със строителството на новите им къщи а и на бащата помагам на къщата която се строи от 15 години (сам с брат си я строи).

Та ако ми се наложи да строя сега бих избрал тухли Winerberger като ползвам опитана шефовете и си извикам местиня дилър и се договоря да ми възстановят дефектните тухли, акоима такива. Или ако имам време  бих си правил кирпичена къща. И в двата случая със варова мазилка. Каквото и да говорят за новите материали, всички са пълна химия, варта е естествена и бактерицидна... дори тука дилъра на Winerberger като говореха изказа това мнение. А... и никакви стириопори фибрани и подобни гадории, особено на нов строеж да налепиш подобни глупости е... тъпо... Едниствено на панелната бласфемия бих сложил нещо подобно щото така или иначе си е дъното на строителството, така или иначе ще падне, поне има някаква надеждица да не тече и да не духа вятър през ъглите на панелите...

 

Ако искате може да задълбочим темата в раздел строителство? Има какво да се обсъжда.

 

Да допълня за поселдния ти пост. Във северните държави имат вековна запазена традиция на дървено строителство. В България и кукерите ще ги превърант във латиноамерикански карнавал. Тука всяка нова въдица се кълве и всички доказно работещи вековни методи се потъпкват и захвърлят в опиянението на всякакви обещания от сульо и пульо дето на главите да им стоиш пак няма да ти изпълнят проекта професионално а като се обърнеш за 2 секунди... тъй, почнах а се унасям... :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Абарис,

аз не мога да бъда толкова крайна и категорична, все още. Имам още доста да изчета и да премисля преди да взема някакво решение сама за себе си. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

За това ти споделяме нашите мнения и опит. В твоя контекст както би казал Боби, подходящото решение може да е напълно различно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Нуша Калчева

Интересна тема сте подхванали. ММ се занимава със сглобяеми къщи. За сега няма мухлясала /паднала/ къща. Аз лично съм привърженик на строителството с естествени материали и затова не се бъркам /интересувам/ от коментирания тип. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Нуша, радвам се че се появи :)

Тук май само аз все още не съм категорично против тези къщи.

На мен ми харесват коментарите му, но когато един човек има негативно отношение към всичко свързано с нещо започвам малко да се съмнявам.

 

Гого, очаквам коментар

 

150 мм дебелина на външен панел

 

Дифузно фолио- ОСБ-изолация-ОСБ-хидроизолационно фолио

На мен ми изглежда като

 

Паронепропусклива мембрана ОСБ изолацията ОСБ дренажна мембрана

Т.е. не напълно дишаща стена. Аз имам някакво мнение, но искач първо да прочета твоето

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

To дали има мухъл в конструкцията не може да се разбере от обитателите, докато не стане прекалено късно. А ме съмнява някой от живущите всяка година да откъртва парче гипскартон на няколко места в къщата, за да проверява какво става...

 

И друго, от колко години се занимава? В България тая дейност я има от съвсем кратко време, дали са и 20 години. Това е доста малко време, през което са изпълнени нищожно количество обекти (не са десетки хиляди) на фона на общия строителен фон, за да има значима статистика. От друга страна, 100% от изпълнени по EIFS системата в САЩ, в не-пустинен климат (който просто забавя, а не спира мухъла), са мухлясали.

 

Има начин да се направи отлично и качествено. Но са нужни познания и разбиране за системата, които липсват на много (повечето?) места. И пари.

 

Мисля да отделя тия последни мнения в отделна тема, верно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Нуша Калчева

Не знам, Боби. Както казах моите вълнения са други и не споря. Но ми е любопитно какво разбираш под "отлично и качествено" :)  

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Боби,

 

Аз малко се обърках, искаш да кажеш да очаквам мухъл вътре в панелите ли?

 

Мухъла в клипчето беше до прозорец и според друг "специалист", там е пропусната хидроизолационно фолио. Една от слабите точки всъщност е около прозорците. Там имало значение и фирмата за дограма как ще се справи.

 

В апартамента в София имаме дограми на различни производители, в две стаи с едно и също изложение .И двете са 5 камерни с Ка стъкло. Ми държат по различен начин.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Нуша, качественото изпълнение е описано доста подробно на блога, посочен по-горе от Гого. Както в самия материал, така и в доста от хилядата коментара надолу. Системата на изграждане да не позволява натрупване на влага в стените, конденз вътре, термомостове, гризачи и насекоми и тн. Без значение дали говорим за вентилирани фасади, мембрани, типове изолации, защитни мрежи... Един прост детайл от типа връзка на конструкция и основа ако не може да бъде изпълнен качествено, спек.

 

Истината е, че в този тип конструкции ако не е изпълнено всичко на 100% качествено, отваря се доста голяма врата за проблеми. Толерансът е малък. На едно място да се разсеят и да монтират мембраната наобратно... Аз също съм им фен - защо мислиш посветих толкова време от живота си на темата? Но класиката е много по-прощаваща, изпитана и с достатъчно грамотни изпълнители на съпоставимо ниски цени.

 

След като имам една къща зад гърба си, мога да си позволя да експериментирам, ако ми се породи мерак. Защото знам, че има safe house, ако нещо се прецака има къде да се върнеш стъпка назад. Но сега нямам safe house и ако стане проблем, оставаме на улицата с 2 деца.

 

---

 

Саня, гледа ли достатъчно за "EIFS rot"?

 

Панели не ме радва като термин за тоя тип конструкции. Технологията е греди, изолация, покрИвни плоскости. Дали са сглобени предварително в цех и ги носят, или се сглабя на място, за мен е все едно. Отделни елементи са, които могат пак да станат отделни.

 

Панел по-скоро трябва да се използва за нещо, което не можеш да разкостиш. Например имаше преди панели, които са ПУ пяна шприцована между OSBта или други плоскости. Това няма как да се разглежда като отделни елементи, защото е едно цяло. Същите ги има между две ламарини, за покрив на хале примерно.

 

За дограма да не отваряме дума, че ще трябва нова тема :)

 

---

 

Абарис, може да не искаш EPS/XPS, но все с нещо трябва да си изолираш постройката. Алтернативата е каменна вата примерно, или други "еко" материали, но цената е "приятна". Гого писа доста в чата, сега като има тема се надявам да сподели и тук цени на квм материал, за сравнение. Почнем ли да сравняваме вата 10 см дебела с добра плътност и EPS с такива характеристики и тръстикови панели или брикети от коноп, бюджета ще се размине доста сериозно. Аз се заглеждам в Мултипор, минерален е, но и той е цифра, макар да няма някои от проблемите на ватата.

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Това EIFS rot не трябваше да го гледам

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Боби, при панелката може и да се съглася да сложа изолация (макар че цял живот съм живял в жилища без изолации и това не ми е направило живота по лош) защото е най бързото и лесно решение и вече каквото стане...

 

При ново строителство и наличието на дебели многокамерни тухли или пък примери съживяващи кирпичената традиция (или разни други самоделни тухли), според мен е безсмислено. До колкото знам топлинните загуби в една къща най много са през покрива и прозорците, след това може би пода и на последно място стените? Топлия въздух се натиска към тавана.

За отоплително решение аз бих инвестирал повече в локално парно (не пелети НЕ) и дограма от колкото да се главоблъскам със изолации. А и да сме винаги на топло не е полезно. :Д

 

Саня, да ти дам още един пример за двете реалности България-Чужбина. Баща ми в момента основно се занимава с монтаж на дограми в Испания, Мадрид. Еми той монтажна пяна там не използва, ни за прозорци ни за врати, всичко се гипсира, бетонира, цементира, зазидва, изглажда и тн... и цените за монтажа в някой случаи са по ниски от тукашните със "монтажни пени". Накарай майстор тук да ти зазида новите прозорци и сподели цената... Е, това не променя факта, че от алуминиeвите дограми тече конденз на моменти (там всичко е алуминий).

 

Да вметна и още нещо, според неговите изчисления да си направиш водопроводите от медни тръби не излиза много по скъпо от ПВЦ които се разпадат след време и ти троват водата между другото. Монтажа е сравнително еднакъв като трудност и метод. Причината е, че малките елемнти, коленца и рази сглобки за медните тръби не са скъпи, стотинки, левче два. Докато ПВЦ дреболиите са левове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване