Абарис

Акация

11 мнения в тази тема

Все не се наканвам да я пусна тая тема. Всичко за акацията искам да знам. Кога се сее, как се сее, колко вида има, колко бързо расте?

 

Посял съм едни семена от зимата, но не показват никаква активност. Семената как трябва да изглеждат тъмно кафяво-червеникави или жълтеникави? Тези които презимуваха в багажника на колата са пожълтели и ги засях на градината миналата седмица. Другите дето си стоят у нас по терасите и стаите са червеникавокафвеи. Знам, че са азотфиксиращи. Имат ли подходящи другари за засяване в близост?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От семенце бая има да ги чакаш според мен. Аз си поръчах през интернет по 70 ст бройката. Човекът ми прати 30на отгоре. Височина от 50 см до метър. За 4 години - 3 метра с прилична коронка, без поливане.

 

офтопик: Пауловнията също е азотфиксираща и ако се полива в началото, расте потресаващо бързо.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колко се чака от семе?

Пауловния есента един приятел премести при мен щото се бяха наводнили нещо май. 5 дръвчета от 50 до 150см.Едното малкото май умря, ще видим сега лятото какво ще стане.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гого, от къде поръча акациите? Този размер 50-100 см, това двугодишни фиданки ли са? Не съм виждал толкова ниска цена, под 2 лв/бр и това беше за семеначе, а по-стара от 5 лв нагоре, затова питам. Къде ги сади? Колко са като бройка, викаш 30 отгоре, ти колко поръча?! За дървен материал ли или?

 

От сем се тръгват добре, стига да има условията. Ако ти трябват десетина-двайсе, може би наистина е по-добре да купиш на тая безумно ниска цена. Но ако искаш да слагаш много, както примерно едни познати в Странджа-Сакар всяка година искат по хиляда да посаждат (лани мисля че успяха), най-добре е със семена, които са в изобилие покрай някоя стара акация на есен. Семеначетата са супер държеливи, при мен имам двегодишни в ливадата, които съм ги косил с тример три пъти за тия 2 години и не са умрели! Ест не са поливани и тн.

 

Прочие, нашата "акация" (салкъм, black locust) не е баш акация.

 

Опиши какво смяташ да правиш с нея и да видим дали можем да помогнем.

 

За paulownia (мисля, че правилно се произнася Paul-ownia, пол-оуния) можем да говорим много, но най-добре в отделна тема.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Акация можете да си вкоренявате и от резници, както с почти всичко друго всъщност. Режеш началото на март и бодеш по земята, после поливаш до първите дъждове септември, успеваемост 90%. Но това е такава напаст и по принцип около всяко по-старо дърво има безброй издънки, та защо не си извадите отнякъде?  На нашата нива на границата съседът има едно старо дърво. Дядо ми спря да оре нивата преди 25 години и сега 30 метра навътре в нашата е ГОРА от акация в радиус още толкова ;) Аз нямам нищо против което, нивата така или иначе не се ползва в момента.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е разсадникът: http://platans.eu/Prices.aspx

Ама гледам сега пише цена 0,25 лв за размер от 15-150 см.

Поръчах 70, получих стотина. Бучих ги в известен радиус извън двора ми, да има да растат дървета, а и за пчелите един ден ще е в помощ. Обикалях с моторния свредел. Иначе не бих се хванал така да залесявам. Тези, които са по-близо до двора ми, си ги поливам чат-пат и им подрязвам "излишните" клони. Останалите са на самотек. Много от тях се изгубиха още първата година, защото явно са имали проблем с влагата. Друга причина не намирам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля да засея покрай оградата няколо през някакво разстояние а между тях да сложа храсти, цветя и може би нещо пълзящо по оградата. Също за сянка мисля да го ползвам на някои места. Друия ми много важен замисъл е по натаък живот и здраве, да засея няколко десетки декара гъста гора вероятно основно "Псевдоакация" но, това ще го формулирам в отделна тема. И общо взето за сега искам да му ползвам пермакултурните свойства и да го гледам как  расте и да му се радвам.

На голямото място също мисля да засея някакво количество като една от функциите му ще е да пази от евентуални злоупотреби с трактори и други тежки машини покрай границите ми.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гого, ако си ги бочкал на пролет, дали това не е било причината за изгубването? По моему, по-доброто време е есента, щом са с корен. Иначе респект за начинанието!

 

По оградата в новата градина има акации, които в някъв момент са били изрязани до дъно. Всяко пънче беше станало една "туфа" за няколко години, та ги оформях, като оставих само 1 стъбло. Всички тия пънчета продължават да пускат по някоя издънка, но много по-слабо, като има водещо стъбло. А и в началото опитах да извадя някоя, но те са много плътно до централния корен/стъбло и не успях.

 

А тези, които са пръснати из ливадката, не са издънки, а от семенце, защото са на разстояние и са със собствен корен. Опитах да извадя и преместя няколко, но беше на пролет и нито една не се хвана. Разбира се, не сме ги поливали. То ние морковите не поливаме, дет се вика, та акацията ли :D Но пък една преместих на есен и се хвана, поне я гледам сега, че има жизнени пъпки.

 

Абарис, при тая цена от 25 ст/бр мисля си струва на есен да си направиш една ограда от акации :D Садиш гъсто, кастриш да растат прави и после прореждаш през едно и те ти колци и греди. После култивираш издънките и след 5-7 години, нови колци :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновено в горските разсадници има акации на "тънки цени". И аз мисля да взема стотина и да ги сложа покрай кошерите.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А някой от семе не е ли покълвал и как? Аз мислих, че трябва стратификация, но като гледам скарификацията е по нужна?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При нас самопокълват - опадат от дърветата и избиват в ливадата и аз ги мина с тримера и на втората година пак избиват... Но предвид колко много падат, а колко малко покълват, вероятно има нужда от нещо по-специално. Или просто не могат да покарат през троскота :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Отговор в темата...

×   You have pasted content with formatting.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Предишното съдържание е възстановено.   Изчисти


  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.