Гого

Торене - видове и начин на прилагане

10 мнения в тази тема

Торите ли с нещо градините си и ако да, с какво? Като изключим естественото облагородяване на почвата с гниещия мулч.

Мернах, че наблизо изхвърлят кравешка тор и се чудя, дали да се снабдя малко с нея, ама ако я взема, какво да я правя? Безразборно да развхърлям навсякъде или...? А за овошките примерно, става ли да разхвърлям в някакъв малък радиус около стволовете. Въобще, някакви негативи от кравешката тор при неправилно поставяне, мога ли да очаквам? Задължително ли е да е угнила или според зависи как се поставя, може и да не? Да я смесвам със слама? Ако трябва да е угнила, колко време трябва да ми седи на купчина?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Германия гостувахме на едно семейство, което се занимава с опазване, отглеждане и предлагане на стари сортове овошки - та, те казаха "не" на кравешката тор, но защо - или не съм разбрала, или не помня. 
Те торят и препоръчват конска тор.

off
Много весели интересни човеци. Имат чудна къщичка на около 500 м., но прекарват повечето време от годината в каравана на терен (с около 5 годишния си син).
Споделиха между другото, че имат доста клиенти в България. Някак едно гордо ми стана. :mrgreen: 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди няколко дни бабите ми предлагаха кравешка тор, тогава намерих това в нета

"Полуразложеният оборски тор е загубил вече 20% от първоначалното си тегло. В него сламата все още се различава, но цветът й е кафяв и ферментационните процеси на азотсъдържащите вещества са вече напреднали ТОЧНО ТАКЪВ ОБОРСКИ ТОР ТРЯБВА ДА ВНАСЯТ ФЕРМЕРИТЕ В ПОЧВАТА. Той съдържа около 0.6% азот, 0.2% Р2О5 и 0.6%К2О."

"Фермерите трябва да използват оборски тор предимно при окопни култури – царевица, захарно цвекло, слънчоглед и други, като се заорава с дълбоката оран през есента. Той може да се разпръсква по цялата площ, да се внася в бразди или гнезда"

"Угнилия оборски тор може да се внася в почвата освен през есента и през пролетта."

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен въпроса е не дали е вредно а колко и кога може да се ползва преди да стане вредно. Торта в крайна сметка ще си стане на пръст. Нали използват "holistic grazing" за възстановяване на запустели земи? Пускат кравите примерно да си пасат и естествено си наторяват междувременно. Единствено се контролира времето на паша на едно и също мястно, в зависимост от типа животно.

Но, нека се изкажат и по вещите тука че, темата е интересна.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че тази година е годината да разтуря и отворя дупката на дворния нужник от времето на баба ми и дядо ми, който не е ползван вече точно 17 години. По всички изисквания трябва да е безопасен и готов за употреба humanure.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По темата humanure гледам ударния опит на двама british expats в едно момчилградско село. Ето тук, ако скролнете много надолу, можете да видите как вадят тор от торището с 2 годишен humanure, от вътрешна компостна тоалетна (системата с ротация на кофи):

http://oldschoolbulgaria.blogspot.bg/2017/02/the-proof-is-in-tilth.html

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гого да се върнем на кравешката тор..  с нея задължително ще си вкараш попови прасета..  дори в угнилата много обичат да си снасят яйцата.. докато гледахме домати с баща ми на Беломорски редовно сме хвърляли кравешка.. ако е по-прясна и си личи сламата в нея - наесен преди оране/обръщане.. ако е угнила - пресявахме я през сито и слагахме в дупките по 300-400 мл. с разсаждането на разсада напролет.. но ВСЯКА година имахме поне 10 корена жертви от прасетата въпреки, че ръсехме с жито разбъркано с би58 или с отровата на сини гранули за голи охлюви (която мисля вече е забранена)..

Същото беше и в двора на Остромила.. тъста Георги вкарваше преди оране винаги поне една каруца тор.. и съответно и той бъркаше варено жито и трошена царевица с отрова да ръси като изкара навън разсада.. сега последните 4-5 години спряхме да внасяме тор и не сме имали щети от попови прасета.. мен не толкова, че изяждат някой друг корен ме дразни, колкото дупките и тунелите, които правят и като пуснеш да поливаш се късат вади.. водата "изчезва" и т.н.

Затова тази есен се уплаших и се отказах макар, че купчината кравешка тор ми е през 2 къщи.. още с първото забучване на вилата изкочиха 10-15 огромни парчока..  та мисля чак като направя кокошия трактор тогава.. по схемата - карам една количка.. разфърлям я.. и пускам тиранозаврите отгоре да ровят ;)

А и още нещо се сетих.. за овошките - при засаждане дядо много държеше отдолу в дупката да слагаме магарешка или конска тор.. така пишело в "учебника по овощарство".. 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък да кажа за фиданките. При нас битува друго познание. Комшиите имат животни и на практика можем да имаме нескончаем запас тор, но не го щем. Та тия комшии години наред им измират младите фиданки. Оказва се, че залагат по една кофа тор, която привлича с безгръбначното си население къртиците и отдолу става просто една голяма дупка. После като изсъхне дървото, отриваш да видиш какво става, долу Метростанция Сердика с топлата връзка директно. От както са спрели тая практика, всички фиданки са живи и здрави (десетки бройки, не 1-2).

А дали торим с нещо - на практика не. Използваме тор от ЧКЧ и малко от компоста, но нямаме операция "торене". Всичко зелено оскубано се трупа под мулча, каквото влезе със разсадите и те така. От тая година ще пробваме това с копривата, макар че все още нямаме бидон и начин да го занесем...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с копривата (азот, желязо, малко други минерали + оборски тор (главно азот) / птича тор (главно фосфор) + бораго/ черен оман/ хвощ (фосфор + много микроелементи) + дървесна пепел ( 30% чист калий), и те ти биоактивен NPK с всички микроелементи (може и следи от уран да се намерят вероятно) в каквото искаш съотношение. 6-8 седмици и пеене на мантри докато го бъркаш - първо отдясно наляво, после отляво надясно, по 30 мин в посока, сутрин и вечер. После береш enlightened зеленчуци.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Торя с бохлюк, брои ли се :grin: А, и с коприва пръскам, как - нали трябва по някакъв начин да си го върна на съседите за външните им тоалетни, генератори на хуманюр.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гост
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Отговор в темата...

×   You have pasted content with formatting.   Restore formatting

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Предишното съдържание е възстановено.   Изчисти


  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.