Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Абарис

Та, търсейки къща на село основно попадам на стари къщи средно на около 40-50 години. Почти всички са с каменна основа, гредоред и кирпичени стени или тухлени, измазани с кирпич. Много от тях са тръгнали да падат но, намират се и сравнително запазени и с потенциал да се върнат към нов живот и да надминат по естетика и функционалност по голямата част от новото строителство (под функционалност имам педвид съотношение разходи/качество/кеф). Или аз така си мисля...

С ограничен бюджет съм, това е основната причина да не искам ново строителство и да си търся позапазена къща която да стегна (а и приключението ми се струва интересно). Другата причина е, че нвото строителство едва ли ще ми спести ядове, тъй че...

На темата - някой може ли да ми даде съвети отностно реставрацията на кирпичени конструкции с гредоред? Ремонтиране, освежаване, заздравяване?

А по конкретно, разгелждам една къща със следните дефекти. Пода на антрето е наклонен, дюшемето е здраво. Има някоя друга счупена керимида и от течовете на места има леко криванали греди на тавана, както и дупки над тях. Фасаднта стена също има някакъв забележим наклон, но без видими пунатини или разцепвания, дали е слягане или калпав майстор? Трудно ми е да преценя дали тези изкривявания са от слягане защото се забелязват само в определни стаи. Тук там се виждат и леки пукнатини по мазилката, като във всички стари къщи. Освен тези, други притеснителни проблеми не съм забелязал до сега.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Кирпичените къщи са супер. Не ти трябва ново строителство. Глината създава супер микроклимат в къщата. Обърни внимание с каква дебелина са стените. За кирпич под 30 см не е добре. Лятото ще ти е хладно, зимата ще ти е топло.

Обърни внимание в какво състояние е покривът. Гредите има ли изгнили, от чам или от масив са, както и гредоредът. Ако подпокривното пространство е необитаемо, разкриваш гредореда и пълниш с каменна вата. Отгоре обшиваш с осб, колкото да можеш да ходиш, ако се налага. Отдолу или окачен таван или ламперия. 

Смяна на дограмата. Обшивката на покрива ако има нужда. Улуци.

Ако стените са под 30 см, отвън фасадна каменна вата и сайдинг. Ще стане като нова.

Единствено ме притеснява в старите кирпичени къщи, че носещата част е самият кирпич. Ако носещата конструкция е от редово гредова конструкция - не се замисляй въобще.

Ако има пукнатини, аз бих се отказал.

Ако има проблем с къщата, за да я заздравя, бих разкарал покрива. Изливам ивични основи около къщата, вдигам дървена конструкция до стената отвън. Нов гредоред и покрив, които да стъпват на външната конструкция. Пълня конструкцията с каменна вата и завършвам със сайдинг. Отвътре махам всякви стари мазилки. Замазка и шпакловка с глина и боядисване с боя на глинена основа. След като съм разкрил покрива, бих го направил двускатен, за да имам обитаемо подпокривно пространство, тип мансарда. Разбира се, всичко това може да стане във времето, ако къщата не изисква моментални мерки за спасяването й да не се разпадне. :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис
преди 7 минути, Гого написа:

Ако носещата конструкция е от редово гредова конструкция - не се замисляй въобще.

 

преди 8 минути, Гого написа:

За кирпич под 30 см не е добре.

Би ли пояснил за тези двете, редово гредова конструкция нищо не ми говори и как се определя дали е такава? Не са ли всички стари кирпичени стени еднакви по конструкция?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Дървена редово гредова конструкция е това:

Сглобяема-къща-с-дървена-конструкция1-1024x576.jpg

В старите неизмазани кирпичени къщи, тя се вижда във фасадата.

Ако такава конструкция липсва, носещият елемент е самият кирпич.

Хората сами са си ги правили с двете си ръце, роднини и приятели от селото. Няма стандарт според мен.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Ами то при кирпичените стени каква друга конструкция може да е?

Основата на къщата е каменна, поне в по голямата си част. Над камъка предполагам всичко е греди и киприч. гредоре долу от мазата ли да го гледам. Горе таванския гредоред е боядисан.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тряя се внимава доста за дупки и подобни. В едно странджанско село познати взеха да оправят една такава стара къща и чак като беше почти завършена се оказа, че има гнездо на мишки в едната стена, а гнездо на оси в другата. Гредите изглеждаха здрави, но като заживяха там се оказа, че е пълно с дървояди - вечер лягаш и се чува чегъртане. Има химия за третиране, разбира се, но мисълта ми е, че има много неща, които трябва да се погледнат - бих казал повече, отколкото аз самият знам и бих бил ОК със. Просто защото Гого примерно може да разтури и направи цялата къща от-до сам, докато аз не мога.

Отделно от това, обърни внимание, че без изолация ще е сложно. На Мърводол къщата, която зимата не е обитавана, е с глинени тухли. Гредовата конструкция не можеш да я видиш отвън, защото всичко е замазно. На наклон е, има каменна основа, която е мазето, долу е попа (основната отвесна греда, която носи гредореда на ет 1), върху него гредите и така. Стените са 40 см, има нова дограма. Няма никаква изолация

Зимата като идем за някой ден, два дни работи нонстоп печка на дърва и не може да стопли. След седмица работа на печката, стените са все още студени. Затова по тях има закачени рогозки и гоблени, иначе опреш ли се на стената - болен си. Подът студен, нагоре задушно. Не е комфортно / уютно, особено с малки деца, които искат да играят по земята и тн.

Мисълта ми е, че ако не е добре изолирана, зимата ще е зор. Глината не е изолатор, а термомаса. Обаче това е термо маса, която вкарва студ отвън с по-голяма площ и скорост, отколкото ти можеш да стоплиш отвътре.

Прочети и това:

http://www.theyearofmud.com/2011/03/03/cob-building-is-not-appropriate-for-this-cold-climate/

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Щом имаш маза, да. Погледни го на какво прилича. Дано си прав за конструкцията. Аз не съм специалист. Съдя по конструкциите на каменните къщи в Родопите.

п.с.: относно изолацията, да, глината не е изолатор, но сламата в нея е. Точно оттам идва основната разлика между кирпичените стени и тези с глинени тухли.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ето малко мои снимки, които са от времето, когато се чудих дали да не си вземем и ние стара къща. Забележи традиционната техника - носещи греди, плет, кирпич (слама, лайна и глина). Това е дом на цяла екосистема...

2269429502_91fa675f50_b_d.jpg

2269427738_ba59dcff20_b_d.jpg

2269424752_4f43797bfb_b_d.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

И аз да се изкажа.. имаме кирпичена къща.. все още.. на Беломорски.. наистина няма отопляне.. разбира се ако си живееш там и палиш печка всеки ден е друго..  помага и ако е схлупена = ниска, което я прави по лесна за отопляне..  

Минуси: 1. вар върху кирпич много трудно хваща.. ако събориш мазилка няма лесно кърпене.. трябва да се бърка замазка от кирпич..     2. пирони не могат да се коват, а ако искаш да хванеш нещо за стената, като например корнизи за завеси ти трябват дюбели минимум 150 мм..     3. ако от някъде е просмуква влага кирпича я поема като гъба и съответно познай как краде топлина по "водния мост".. демек много трябва да се внимава с водата в къщата.. банята и тоалетната най-добре си я мисли за навън.. при нас пригодихме в нещо като баня едно преддверие и мазилката почна да пада на Дзверски парчета след втората година.. при все, че банята се ползваше максимум веднъж на седмица..     4. ако трябва да се подменят греди на пода на втория етаж смятай, че трябва да бутнеш две стени и да ги вдигнеш отново..     5. в старите къщи всичко е направи си сам.. като взехме Лясковската трябваше да направим 5 врати комплект с касите по поръчка, защото всяка беше различна на ширина и височина..

Плюсове: 1. основният материал са ти кравешки лайна, слама и пръст = безплатни и най-важното за мен естествени..

С коментарите на Гото и Боби съм на 100% съгласен: 

преди 59 минути, Гого написа:

Единствено ме притеснява в старите кирпичени къщи, че носещата част е самият кирпич.

 

преди 30 минути, Боби Димитров написа:

гнездо на мишки в едната стена, а гнездо на оси в другата. Гредите изглеждаха здрави, но като заживяха там се оказа, че е пълно с дървояди

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Значи ако е студено, една предстенна обшивка от 5-6 см с гипсокартон. Вътре си прокарваш ел и вик инсталацията. Пълниш с каменна вата. Имаш нови и гладки стени.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 45 минути, Гого написа:

Значи ако е студено...

:D Според мен не е въпрос на "ако", все пак всичко на север от Пловдив и запад от Ямбол има 6 месечен отоплителен сезон, изключая долна Струма. Мчи при нас още горят радиаторите в апартамента нощеска, нищо че е 25 на сянка вън през деня!

Напомня ми за случая с наша позната, която има къща на Камбаните (северен склон на Витоша) сътворена от архитект нейн приятел, работил в Гърция и Италия. То са едни отворени салони, едни вътрешни отворени стълбища, едни обеми, едни витрини доземи, едни френски врати... Изолация - няма такова нещо. Целогодишно обитаване, климатик 18ка + камина на макс не могат да стоплят долния етаж. Горе спалнята се топли с отделна печка на дърва, иначе замръзва аквариума...

Вътрешната изолация на външните стени за мен е 100% изискване за къща, особено пък стара, дето всичко е арълъци (и отделно външната де). Проблемът е, че обикновено по разпределение тия къщи са доста тесни и изолацията ги прави още по-клаустрофобични. Аз самият не обичам широки големи стаи, защото са ми неуютни, всеки човек е различен, но точно описаното от Варела "схлюпване" е комбинация от нисък таван, малки прозорци и тесни стаи, което може да действа доста задушаващо за стая, която не е планирана за спалня.

Освен това, гипскартона е хигроскопичен и което е по-гадното, мухлясва. Но е вярно, че става бързо, сух процес е и позволява гладки стени, ако не ти пука, че е кухо обиталище зад него за всеки мераклия!

Моят съвет е да гледаш стара тухлена къща. Не пречи да приложиш описаните от Гого гъдели като мазилки от глина, вата, сайдинг (ако си фен на тоя изглед, аз лично съм антифен). Но ще си спестиш доста от драмите с кирпича. Не зная колко ти е бюджета, но ако локацията не те притеснява (нас лично първоначално не ни притесняваше, но после 2 деца), има супер изгодни оферти.

Ето какво писах на човек наскоро:

Цитат

Ето моето мнение, макар и да не е "извън матрично". Виждам, че говориш за живот в населено място - аз лично също предпочитам това пред полето, особено ако имаш добри комшии, на които можеш да разчиташ! Така че в тоя контекст не можеш да си изцяло извън, ще си и малко вътре ;)

Голяма част от решението за покупката е емоционално, вероятно 50%. Ако с много неща ви привлича, купете го. Щом ви кефи толкова, ще сте готови да изстрадате каквото следва с леко сърце. За да разрушите текущите постройки не ви трябва разрешение. То и за една къща не ви трябва разрешение, ако не държите на законите в държавата ни, има немалко такива примери.

Ако искате да строите нова по законовия път, ви очаква вкарване в регулация, инвестиционен проект, партиди за ток и вода (или собствени източници, но трябва да са заложени от съответните проектанти в проекта), одобрение, строеж.

Не е невъзможно, но аз лично не бих го препоръчал.

По-доброто, според мен, решение, е да намерите обитаема стара къща, която може с малко личен труд и средства да превърнете във ваш дом. Нямам идея какъв е бюджета и региона, който търсите, но когато ние търсихме, преди 5 години, имаше на 70-80 км от София солидни къщи на по 2-3 етажа, гаражи, мази, облагородени дворове, фиданки, асми, с нови покриви, изцяло обзаведени и локално парно за 30-50К. Това е къща, в която само сменяш чаршафите и влизаш, като се примиряваш с това, че всичко е вехто и някой ден ще го смениш.

После ако искаш бий сонди, слагай панели и турбини, не карай кола, не пазарувай нищо, спри да плащаш данъци и развей знамето на извънматричието.

За сравнение, каквато и система за строеж да избереш (монолитна, гредова или метална конструкция, оставащ кофраж и тн) и каквато и форма на къщата да избереш (квадрат, трапец, триъгълник, полусфера), грубият строеж няма да бъде под 150-180 Е/квм, ако наемеш бригада за изпълнението и ползваш нови материали. Сега ще се изсипе народа да ме ругае за цените, но дори и една къща с гредова конструкция, слама и глина не е евтина, ако се направи както трябва от хора, които разбират. Само качествената дограма + пакет знаете колко струва...

От там насетне почват инсталации, довършителни, интериор, мебели... Нека правим разлика между хамбар, оранжерия, бунгало, лятна вила и дом за целогодишно обитаване от семейство с деца, в държава със 6 отопляеми месеца годишно.

Сметката си я направи сам.

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Намират се и тухлени къщи но, пак са гредоред и пак с нисък таван. Локацията ако не ме притесняваше нямаше да се местя изобщо но, за съжаление точно локацията или по правилно, заобикалящата ме среда искам да сменя. Моят бюджет е до 30 хилядарки. За тази сума всичко което намирам до момента иска или ще иска ремонти. Освен ако не е в циганско село, по такива места има интересни оферти откъм имоти...

Сега четох, че не е добра идея кирпичените стени да се покриват със недишащи материали. Намират се и по просторни стари къщи, последните две които гледах са си достатъчно широки, еданта даже с висок таван. Вярно, повечето са теснички и в една такава чак ми стана гадно като я оглеждах.

Нуша, интересен клип. Варвара си личи че живее по Франция и Холандия, като понечих да и поръчвам книгата...:grin: Ако са описани тънкостите на занята ще си я купя.

Боби, такъв плет като от снимките ти съм виждал. Първата къща дето гледах в с. буковец, Велоко търновско, беше с точно такива стени, полупаднала, 2дка двор 18 000лв. Мисля, че още се продава. И в мазата миришеше на септична яма.

Редактирано от Абарис
Да уточня областта на с. Буковец

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

ОК, нека изчистим от сега въпроса с парите*.

За 30 000 лв каквото и да вземеш ще иска ремонт. Ако не сега/веднага, то догодина или до 2-5 години. Няма да намериш за толкова пари перфектно изолирана къща с нова дограма и врати, нова отоплителна, ел и ВиК инсталация, покрив и ограда. Мчи то само дограмата да хванеш е 10К.

Не казвам, че няма да е обитаемо, напротив, може да е супер кипро и да си живееш царски там. Просто ще е старо и няма да е ефективно и ще дойде моментът, в който сам ще осъзнаеш нуждата от промяната / ремонта.

Следиш ли блога на тия expats англичани, млада двойка, купиха една къща в чирпанско село с няколко дка орехова градина и ще правят къмпинг. Разгледай, супер оптимистични са, всичко се прави на ръка от тях, но нали, не е без пари. Ако се върнеш назад в годините ще видиш колко неща са направили като подобрения и все пак, все още живеят в стара и не особено уредена къща. Просто там не е толкова студено като в софийско, зимата живеят в 1 малка стая (спалнята) и всичко е в пердета и завески като изолация :)

Зная, че темата е за кирпичени къщи, но истинският въпрос не е "как да ремонтирам кирпичена къща". Той е "какви компромиси съм готов да направя в рамките на бюджета".

Като казах за локацията, мисълта ми не беше да се натресеш при циганите, а че по-отдалечени и изолирани села и махали имат много по-ниски цени. 2 дка двор с паднала плетена къща в Буковец не струва 18000 лв, а 1800 лв. Останалите 16200 лева са надценка за 15те км от центъра на Търновград...  Отделих 5 мин да погледна в Имот.бг какво показват, като демонстрация на тезата в предното изречение:

Според мен гледай в посока евтина къща и да ти остане някой лев за матряли за ремонта...

-----

* Не зная защо, кога и как е станало табу в модерния свят да се говори за пари?! Не е прието да се казва кое колко струва, кой колко иска и прочее, не го разбирам...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Да де, напълно ми е ясно, че за тези суми няма нищо което да не му трябва ремонт, или да по малко от колкото искам или с прекалено малък двор или на място което не ми харесва. Няма перфектен имот. Дори с много пари пак има фактори които не могат да се купят.

В тези полските села има интересни оферти, аз търся по близо до В. Търново и по към балкана. И като си наложа всиките филтри, ми излизат имоти за около 20000лв които по моя преценка са подлежими на поетапни реставрации. По евтините са парцели със купчини материал, ако има изобщо и някакъв потенциален материал.

Да, направо може да смените заглавито на темата на "Как да ремонтирам кирпичена къща".

Компромиси много могат да се правят, зависи от приоритетите. Да сме живи и здрави, не е страшно да се охарчиш някоя друга хилядарка в повече, парите се печелят. Аз както казвам от известно време на сам, повече в апартамент няма да живея, каквото и да ми струва. Там ми е страшно на мен.

Практичната страна на въпроса е, дали в рамките на едно разумно охарчване мога да превърна една купчина изпражнения, кал и греди в стабилна къща или ще си остане купчина?

Гледам из нета се пише за все още съществуващи майстори на кирпича.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лили*

Ние решихме да правим дървена къща по същите причини. Ниски тавани, като поседиш по дълго време и ти става едно подтиснато. Криви стени като геометрия и като изпълнение. Да , могат да се изправят, но за сметка на вътрешното пространство. При нас пукнатините са от вътрешната страна на стената в едната стая. За нас си е притеснително. Не сме ползвали къщата през зимата, но сега като отида си е студено.  Къщата е от тухли строена през 80 години на миналия век, предполагам на почина направи си сам. Ришихме, че каквито и подобрения да направим, няма да променим усещането което дават ниските тавани, т.е пак ще стигнем до извода да направим нова къща, само дето ще сме вложили пари за реставрация.

Моя съвет е,  ако има нещо, което много те дразни още от самото начало и не може да бъде променено, не я  взимай. Не се свиква с това, само ти боде очите и искаш да го промениш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

(Тук искам да отворя една скоба.

Когато ние почнахме да търсим парцели, подходихме точно така - има няколко предефинирани търсения в имота със сума ти филтри, мейл известия и тн. За около година време вече познавахме всички обяви по всички села, които наблюдаваме. Видяхме къде свалят цените, къде качват и тн. Имах няколко страници от един тефтер изписани с координати на собственици, локации, особености, плюсове/минуси и прочее.

Обаче се оказа, че това е супер недостатъчен, неизчерпателен и неефективен начин за търсене на имот.

Например, като бяхме решили, че ще живеем в Кътина, обиколихме ВСИЧКИ обяви в сайтовете за имоти там. Отне ни известно време... но бяха малко, вероятно 10-15 обяви. Само за един ден видяхме повече имоти като хванахме бившия кмет на селото, който знае всяка баба, всяко дворче и всеки имот. Разведе ни до места, които никога няма да видят сайт за имоти.

Мисълта ми е, че с гледане по обяви и филтри по сайтове може и да не стане работата. Даже смятам, че е по-вероятно да не стане. Дори текущият ни парцел, на който строим, купихме като случайно объркахме пътя и се загубихме и минахме покрай празен имот и разпитахме и те така.

Дай линкове да видим какво гледаш, да се ориентираме?

Затварям скобата.)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Ето някои фаворити

https://bazar.bg/обява-16722589/продава-къща-с-плаково-област-велико-търново

https://bazar.bg/обява-9349726/продава-къща-с-плаково-област-велико-търново

https://bazar.bg/обява-16372436/продава-къща-с-миндя-област-велико-търново
 

Саня, мисля, че повдигането на таваните би било сравнително лесно имайкки предвид, че на стара къща е добре да се разтвори покрива и да се направи наново. Като се махне покрива в повечето случаи предполагам може да се вдихне малко тавана на стаите. Мен ме е страх повече от пукнатини в каменните основи и стените.

 

Боби, прбвал съм няколко пъти до сега, един път ми показаха една къща веднага, местните хора. Оставил съм номера си даже последния път на един дядо и обеща да разпита ид а се обади ама още чакам. Това, разходка с кмета ми се иска да го пробвам но, не знам колко ще им се занимава с мен на кметовете. Иначе възрастните хора се радват като дочуят, ч еможе да им станеш съселянин. Други пък се пулят и чудят. Вие как точно разпитвахте? Тоест случайни хора или търсите някой местен с определен профил :д? Обикновенно като започнат да вдигат рамене и малко обезкуражаващо.

А къщите които си харесам ходя и ги гледам. Не си правя сметки преди това.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Нуша Калчева

Абарис, имам книгата. Не мисля, че ще ти свърши работа, но за обща култура става.

Окончателно ли си решил да напуснеш сливенския край? Има хубаво село на 25 км от Сливен.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Аз кола на старо със страх купувам, да не би да трябва да я правя, като я взема, за къща не ми се мисли просто... Все ще очаквам някакви скрити проблеми и дефекти, колкото и добре да изглежда. А ако не изглежда и не търпи отлагане за ремонти, там пък... Ще ме е страх да бутна нещо за ремонт, да не падне цялата къща, като не знам как е строена, а и времето и парите за един ремонт е колкото или повече от това да си построиш нова къща. Ако си схватлив, ще можеш да си направиш за тези пари нова къща. Аз бих се запънал с дограмите, но при теб този проблем няма да го има.

Просто ако почнеш на чисто, ще е много по-лесно, отколкото с тези ремонти. Аз само да си представвя, че трябва да бутам покрива и да правя нов, направо с багера ще го бутна. Нямам си на идея хората с какъв акъл купуват стари къщи с идеята да ги реставрират. Или трябва къщта де е без пари, или да се чудят какво да си правят собствените пари и искат да ги вложат в реставрация на нещо супер старо, с цел запазване на духа.

Айде, да не е дървена къща, с тухли да си я направиш, пак по-евтино ще ти е. 

Идва багера, копае за стъпки на основите, бам стъпките, бам плочата. Кофраж на колонте, изливат се. Кофраж на трегерите, изливат се. Гредоред върху тях. и покривът отгоре, като двускатният е най-лесно изпълним и най-добре се оползотворява подпокривното пространство с него.

Отдолу след като си направил стоманобетонната конструкция, редиш тухлите, дограмите и си готов. отвътре гипс картон с изолация. Отвън като имаш пари - тогава.

Ако ти трябва квадратура, направи я с обитаемо подпокривно пространство, вместо да разгъваш къщата на един етаж, Ще спестиш много.

Проблемът при строителство е основно с "майсторите". Ако има около теб кадърни и работливи хора, които няма да те излъжат, направо търси архитект.:)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване