Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Абарис

Избор на градина (за начинаещия)

Recommended Posts

Абарис

Та, разгелждах един двор вчера, 1,6дка. Забелязах две основни части, в едната част почвата е силно глинеста и където е разкрита и изсъхнала, много спечена и изключително твърда повърхност. В другата част е по сива и сипкава. Ккато вземеш леко влажно парче може да се мачка почти като пластелин. Взех две буци за теста с буркана. Глинестата буца не знам как да я тествам, има много едри топчета които не се разтварят почти, другата сивква почва е основно тиня и може би 10-15% пясък и към 10% глина. Изобщо възможно ли е да има такава разлика в повата в рамките на декар? Притеснява ме, че половната парцел е силно глиенста почва.

Другия голям недостатък който виждам е, че като цяло мястото е по скоро сенчесто, в разлините части на дения сенките се местят по целия двор. Намира се на лек югоизточен склон, заобиколен от сериозни дървета а в сердата на парцела има стара къща. Вчера след 6 часа почти целия парцел беше вече в сянка.

Старата къща е за събаряне, да речем, че за едно лято мога да я премахна до каменните основи (които мисля да не пипам ако им измисля приложение), ще извлека доста материал и ще си увелича слънчевата светлина до земята доста. Обаче голямото дърво на запад и къщата на съседа ще си хвърлят сянка винаги. Не знам и почвата под къщата дали ще може да се рехабилитра лесно.

Икономически имота ми е доста изгоден, обитаема къща но, с трудна почва и ограничена светлина. Честно казано от градинарска гледна точка тази комбинация ми се струва неподходяща, особено за начинаещи. Разчетох се веднага из нета за глиенстите почви, уж може за няколко години добавяне на много органична материя да се подобри значително, но ограничената свелина до двора няма как да се третира и не знам колко негативно ще се окаже за слънцелюбивите култури.

 

Почвата изгежда подобно.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Ама аз щото за миг си представих как сенките си стоят на едно и също място цял ден и не мърдат :joy:. А така е доста creepy положението с тия мърдащи сенки, тръпки ме побиват...Иначе информативно, 80% от растенията предпочитат да живеят на известна сянка, щом ти е югоизточен склона още по-добре, че има такава. За две лехи домати и пипер от 1,6 декара все ще се намери място, което да е слънчево поне до следобеда, не ли? А и както си писал ти, къща лесно се бута, трудно се строи, още по-лесно се реже дърво.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

Аз се включвам, понеже по-горе има цитат и снимки от нашия двор - глинестите буци. Почвата, въпреки че на вид изглежда зле, е доста плодородна и на нея вървят много добре зеленчуците (домати, тиквички, лук, марули, тикви и т.н.). Сенчесто е до към 10ч сутринта, след това цял ден го пече слънце. Почвата продължава да си седи глинеста - не сме я облагородявали с торф, не сме я мулчирали, не сме добавяли агроперлит или мялко пясък. Само поливане и тази година е разпръстата малко угнила оборска тор и това е за сега.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 5 минути, Теди написа:

Почвата продължава да си седи глинеста - не сме я облагородявали с торф, не сме я мулчирали, не сме добавяли агроперлит или мялко пясък.

На глинеста почва никакъв торф, само компост и пясък. Перлит също не, перлит+глина прави бетон, като се спече трябва кирка.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Много неизвестни има в повествованието. Драсни един чертеж поне, ако снимки няма.

Къща в средата мен лично не ме радва, особено предвид разположението. Ако решиш да я запазиш чрез реконструкция, цялата "горна" или "задна" част на двора ще ти бъде сянка от ранна есен до късна пролет. За слънцето, ъглите спрямо хоризонта и вектора на слънцегреене, ползвай http://photoephemeris.com/tpe-for-desktop или друго подобно приложение, за да се ориентираш. Един ден в ранна пролет не е показателен за цялата година.

Какво е дървото на комшията, което прави сянка? Къщата му къде е спрямо твоята и парцела? Пишеш "заобиколен от сериозни дървета" - ако целият имот е заобиколен от дървета, те в съседите ли са? Какви са дърветата? Дървета околовръст бих го имал за плюс, защото е закътано, особено ако парцелът не е дълъг и тънък. Гаранция в 1600 квм ще имаш слънчеви петна, по описанието ти подозирам ще са "под" къщата или в "предния" двор.

За къщата, пишеш, че е обитаема, а че ще я събаряш до основи? Ако ще се събаря, виждам смисъл да се измести в дъното на имота, за да остане макс слънчево място.

Различни почви в един имот се получава често, когато е било насипвано. Особено пък като се насипват наносни почви. Или ако едната част от двора е била култивирана усилено в продължение на много години, съответно губи структурата си. Според мен и двата "вида" почви двора ще имат нужда от еднакво количество работа / органика.

За перлита - в нашата смолница влиза малко перлит покрай разсадите и се отразява добре. Където е попаднал перлит, стават най-добрите моркови. Но да, пясъкът е безплатен, ако намериш от къде да краднеш.

Че е изгодна добре, въпросът е като отиде дам и видя тоя двор какво си каза - по-скоро "баси мизерията с тая сянка и глина" (нещо, което ще ти вгорчи живота до края му) или по-скоро "ей тука може да стане чуден дом и градина" (нещо, което ще те подтикне да преодолееш всякакви спънки)?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Старата къща в двора лесна рабоа но, къщата и дървото на съседа няма как да ги бутна. Наклона е такъв, че слдобед няколко дръвчета и къщата на съседа пречат на слънцето да огрява около половината парцел. А и реално не знам след събаряне на старта къща колко повече светлина ще влезе за растенията. Земята под къщата може ли да се облагороди за посеви?

Четох, че глина и пясък пак бетон става? А растенията не пускат достатъчно корени в тежка глинеста почва?

Георги, сигурно ще има такова място из двора, колко ще е мястото и колко реално ще е осветено е трудно да се каже без повече наблюдения.

---

Боби, къщата в средата е някаква стара съборетина която заема не малко място, тя е "бонус". А обитаемата къща е в началото на парцела, до улицата. Повечето дървета са на съседите. Онова което пречи най много заедно с къщата на съседа се падат западно и в по високата част на склона. Не знам какви са дърветата, сигурно не са плодни.

Комбинацията от ранното засенчване и тежката глина сякаш ми развалят идеята за уютния дом и градина. Ако не съм сигурен, че мога да имам пълноценна градина, не ми трябва къщта.

Редактирано от Абарис
Пояснения за Боби

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Като те слушам така, вече си се отказал. Чакаме нова тема или по-добре пусни в тая следващия интересен парцел, който посетиш :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Та, глинестата почва колко голям проблем е за зеленчуците и реалистично ли е начинанието за подобряване на структурата? За липсата на светлина пък не знам от къде да го подхвана... Все пак е поезно да се знае.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Както и Теди ти писа, не е непреодолимо голям проблем. Повечето почви са проблемни по различен начин. Пясъчни, варовикови, канелени горски... Не всеки може да е на 1 м дълбок чернозем, макар че ако те влече дунавската равнина, на север от Търново...

В нашата смолница на буци от трактор, пълни с троскот и неразбиваеми с мотика (само с кирка, приготви си резервна дръжка), отглеждаме моркови, картофи, цвекло, които като кореноплоди са чувствителни към почвата. Като имаш предвид, че такова идеално скопано място без нито тревичка като на снимките на Теди за момента не е имало при нас (от 3 години, от както сме в този имот). Тя е написала "Почвата, въпреки че на вид изглежда зле" - на мен изобщо не ми изглежда зле, напротив!

Така че всеки мери според аршина си. Ако питаш дали глинестата почва трябва да те спре да купиш един иначе прекрасен имот (явно този не е такъв, но да речем, че се появи друг в бъдеще) - моят отговор е твърдо не.

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Чак за чернозем не претендирам. Приятелката е от добрдужа, предполагам че земята им е чернозем ама чак там не ми се ходи :д Снощи дето си играх с едно парче от глинестата буца и си направих малко кубче, ако си бях направил стомна днес щях да пия вода от нея... там градинар ако не стана, то за възраждане на стари заняти има почва :grin:

Добре, от абстрактна гелдна точка какъв би бил препоръчителния минимум слънчева светлина в градината за нормално развитие на стандартните зеленчуци по нашите ширини? Може ли изобщо да се определи такъв минимум?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Лятото, ако допуснем средно 10 часа възможно слънцегреене и допуснем, че нямаш точка в имота, която да е целодневно на слънце, според мен е добре да имаш поне няколко зони със поне 6 часа осветеност. Например сутрешни, които хващат изгрева и до към пладне; дневни - от към 10 до къде икиндия; следобедни - от пладне до залез.

Прочее, гледал ли си с. Ганчовец, изглежда супер. Познат ми насочи погледа натам.

Разгледах околията, изглежда добре. Има много разработени неща наоколо, рядко съм виждал толкова активни села/дейности. Има ли туристи, ще има и живот, и приходи. Отделно и Ники Дряновото е наблизо.
https://www.facebook.com/VeryWildHorses/
http://www.zaya.bg/project-bg
Къща За Гости "Дар"
http://rakia-magia.com/programa-2016/
http://cinemagic.freecinemafactory.com/

Като климат предполагам е планински, но има (според сателита) много добре оформени ниви с ветрозащитни пояси. Видях и в Имот.бг две супер изглеждащи къщи с по около 2 дка двор за под 30К евро...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Минавах 2-3 пъти като търсих и там но, скоро не съм оглеждал. От предпочитаните места в региона е.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване