Абарис

Покривни посеви (Cover crops)

15 мнения в тази тема

Да обсъдим в тази тема покривните посеви и кои са подходящите за нашите ширини. Аз в момента не знам кои са, за това пускам темата, ако знае някой, да каже :п

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз в момента точно това проучвам. Мисля си да сложа покривни култури в бъдещата овощна култура. Такива, които да се самозасяват всяка година. На първо място за контрол над плевелите, после обогатяване на почвата, медоносни. И се чудя ли чудя кои да бъдат. Има толкова много видове, че е лесно да се объркаш. Предложения?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравец някой да иска? Имам за около 300-400 кв.м. и се подарява.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравеца какво прави за почвата?

Georgi Beorgi хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

-покрива я и спомага за развитието на полезните микроорганизми;

-непрекъснато отделя органична материя, която се разлага и я обогатява;

-задържа влагата;

-гони вредители;

- с бързото си разпространение не позволява развитието на плевели и "чисти" мястото, където се намира. при нужда неговото отстраняване е бързо и лесно;

-с плитката си коренова система е мн подходящ за гилдии с храсти и дървета;

- медоносно растение.

vikborikin хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошла, Ира!

Абарис, кай първо какво целиш и дай да уточним какво имаш предвид, защото cover crops аз го разбирам като втора култура за едногодишни посеви, от която не чакаш друг добив, освен биомасата, която заораваш после.

А ми се струва, че Ира по-скоро пита за почвопокривни в овощна градина, които примерно може да косиш и да ползваш за мулч, фураж или да ползваш за директна паша?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, точно. Растения които да покриват и регенерират земя която не се ползва в момента. Но, няма ли варианта за Ира да върши достатъчно добра работа и за почиваща земя?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Варианти има всякакви... Мисълта ми е, че вариантът зависи от контекста, нуждата, целта. Например, няма да е практично да сложиш в зеленчуковата ти градина в двора люцерна като част от сеитбооборота, защото ще е трудно да я минеш с комбайна и балираш и продадеш на бали. Но ако имаш едно поле, което искаш да влезе в една цикличност на употреба, можеш да го разделиш на 3 части и да го въртиш с основна култура и спомагателни.

За алеите в овощна градина бих сложил богат микс от детелини, фий, звездан и други бобови, с надеждата да фиксират азот, а и са добри за храна на животни и мулч. Понасят добре да се косят с коса или машинно. След окосяване са добра ливада за полягване... А в естествения микс гаранция ще дойдат разни житни като ежова главица примерно, отделно при нас се въдят много пирей и троскот.

Изобщо едно парче земя ако го оставиш на мира, то само ще се регенерира, просто е нужно повече време, години, докато се сменят видовете. Но дори само да минаваш да го косиш (или по-добре - да го пасеш с разумна ротация), ще помогнеш много на процеса. Мисълта ми е, че не е нужно дори да го сееш с нещо, ако нямаш време/пари.

В твоя случай - за къде става дума, кое село, каква земя, каква употреба, каква площ? Ако си на ниво "чудя се тука едно нещо за една работа ама де да знам", бих препоръчал просто да оставиш нещата и да опиташ да окосиш 1-2 пъти догодина.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Брееей, тая хубава ограда ти ли си я правил, че и бая нещо, пък колонки... Тези 3.5 дка, ако нямаш план да ги правиш нещо в идните години и не искаш да пускаш човек да го работи, намятай ги с някой ливаден микс и ги забрави. Аз лично бих си направил една гора там, пък ако някой ден ми притрябва мястото, режа селективно, изкоренявам и действам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо не е правено. Някой олигофрен е искал да прави автоморга там незаконно или нещо такова и е дигнал тези колони и е изсипал два камиона чакъли и простотии. И парцелите са объркани, ел. стълба влиза в нашия парцел а парцела на олигофрена е по на запад в парцела на другия образ... А трети образ го е работил до преди 2 години без рарешение. Сложихме 4 колчета преди година и ги извадиха всичките... Снимката е доста стара явно. Сега съседния парцел дето се вижда изоран е ограден и гледат пъпеши там. Под стълба уж е забранено да се гледат високи култури.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това лесно, вика се геодезист и се оправят границите. Но не е по темата - какво искаш да постигнеш с този парцел, какво бъдеще имаш предвид за него?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да де, с геодезист ходихме да бием границите на парцела ама някой ги е махнал. То тогава стана ясно, че на запад са си объркали границите нещо.
За сега нищо конкретно не съм измислил. Чичо му се ще грозде да сади щото му е свикнал. Аз мисля да започна да го ограждам с храсти и дръвчета като първи етап. Наоколо ми се стори, че видях и парцели с прасковки. По принцип мисля да е градина от няколко основни култури и разни второ и третостепенни за разнообразие.

Georgi Beorgi хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

направо праскаш няколко многогодишни поликултури тип 1) пауловния/ култивирана шипка/ аспержи/ ягоди и забравяш. праскови много обичам, но не ми харесва, че трябва да се режат зверски всяка пролет, за да плододават нормално, каквато е интензивната практика. причината за това е, че в естествен хабитат прасковата расте като полухраст под високите дървета като круши и череши, където не се развива така буйно, както гола на припек на полето. при мен има няколко питомни сорта, които подрязваме - останалите са самоникнали диви, които не закачаме - берем ги десетина години и ако дървото застарее  го подрязваме и то изкарва отново, а така или иначе непрекъснато се самонасяват. дивите са по-сухи, с по-груба и влакнеста кожа, но в пъти по-ароматни и вкусни - останалото е захар и вода :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за по периферията ли го предлагаш или като основни култури? Даваш ли костилки от дивите праскови?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.