bronc

Изграждане на повдигнати редове/лехи

14 мнения в тази тема

Здравейте! Тази година ще е първата ми като хоби градинар с истинска градина :) Имам едно малко място (около 40кв.м.) в комуналната градина "За Дружба" (за който не е чувал - http://www.capital.bg/light/tema/2017/04/21/2956509_sei_grajdanino/). Първо окосих плевелите, после обърнах земята с права лопата, а този уикенд ще имам на разположение фреза, за да разбия буците пръст и после да обера колкото от корените на плевелите успея.

Понеже ми е първа година, планирам да засадя разнообразни зеленчуци и билки, за да видя кое вирее там. Миналата година отглеждах индетерминатни домати на балкона ми, така че и тази година съм подготвил разсад (този път индетерминантни + джуджета индетерминантни от Dwarft Tomato Project). Освен това имам разсад за халапеньо, хабанеро, кайен, а се надявам до няколко седмици да имам и за патладжан и камби (bell peppers). Освен това имам семена за swiss chard (манголд?), храстовиден боб, тиквички, моркови и кейл.

Това, което не ми става напълно ясно е, как трябва да ги засадя. Повече ми съседи по градина сеят всичко в повдигнати лехи, а по разните клипчета в YouTube виждам засаждане директно в земята или raised beds, които в моя случай не ми вършат работа. Това, което разбирам е, че повдигнатите лехи спомагат за запазването на добра структура на почвата и също така концетриране на усилията (торене, плевене и т.н.) само в площта около растенията. Като минус е това, че така почвата изсъхва по-бързо заради повечето открита към вятъра и слънцето площ. Вчера един приятел ми каза, че на него са му дали "акъл", че домати и пипер се садят в бразди, за да получават повече вода при поливане - това май няма да работи при мен, защото ми се струва, че почвата е по-скоро глинеста. На този етап мисля да оформя повдигнати лехи/редове (с височина 10-20см) по продължението на градината като между тях ще има място за минаване - вторият вариант от тази картинка. Как ви се струва като план? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Там в Дружба не са ли всички площи по 1-1.2 м широки и оградени с бетонови елементи? Ако това е случая, не бих правил високи лехи. Няма да има газене, а и няма от къде да дойде матряла за лехите... А кой какъв "акъл" дава е друг въпрос. Истината е, че няма универсално решение. Различните условия искат различен подход. Ето нещо да те дообърка :)

Ако тия 40 квм са едно равно парче без никакви ограждения задържащи, за мен определящото е какво ще бъде поливането. Капка ли ще е, вада ли ще е, ще заливаш ли сегменти?

Пътечки можеш да имаш и без да са високи лехите, прочее - мяташ една дъска и си готов. Но ако решиш да правиш високи лехи чрез изгребване на пътечките, помисли как ще поливаш - дали ще наводняваш пътечките или ще пускаш капка по високата леха, или пък вада усреди високата леха или как?

И при нас почвата е смолница, имаме високи лехи и поливаме на капка, а самите лехи действат като мини-swales, защото са по контура на терена и при дъжд задържат водата. Но основната ни мотивация за тези лехи беше подобрение на структурата и дренажа, което е от доста голямо значение за нашия тип почва. Пък и някъде трябваше да намятаме почвата от пътечките...

На твое място при тази площ не бих правил високи лехи, бих поливал на вада и бих ходил по вадите. Така ще спестя място от пътечки, всичко ще е по-гъсто (интензивно, както сега е модерно да се каже) и работата по "започването" е най-малко и ще е най-евтино. Да, ще се налага понякога да минеш по вадите преди поливка с мотиче и ще трябва да си планираш поливките (например рано сутрин, после береш надвечер като изпръхне), но моята цел би била макс използване на мястото за растения, а не за инфраструктура.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези площи са на оранжерията. Иначе ето го мястото в момента: https://goo.gl/iBCrss Поливането е с маркуч. Не мисля, че има капково, но трябва да питам - най-вероятно ще се полива с маркуч. Ако трябва да съм честен, не ми е напълно ясно какво точно представлява вадата и как трябва да се полива.. :) Аз си го представях като поливане с маркуча по реда, но това може би ще доведе до ерозия на самите лехи и компресиране на почвата. Иначе идеята за максимално оптимизиране на мястото, което и без това е малко, ми харесва. Просто не мога да си представя това, което описваш.. :)

Редакция: мисля, че горе-долу ми стана ясно. Предполагам, че имаш предвид това, което тук е описано като furrows: http://www.dummies.com/home-garden/gardening/vegetable-gardening/watering-systems-for-your-vegetable-garden/ ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, а по-подробна информация ще намериш и тук. Моите баба и дядо цял живот са поливали зарзавата само на вада, друго не познаваха. Ако допуснем, че заравнената почва е кота 0, с мотиката правиш един улей (вада), която идва на кота -0.25 и там тече водата. Пълниш вадата с вода и местиш маркуча на следващата вада. По тая вада после ходиш, като изсъхне, да си свършиш работа - бране, връзване, плевене, мулчиране и тн.

Според това кое колко вода иска, а и също колко е голямо, може да имаш вада - ред - ред - вада или вада - ред - вада - ред.

За мен това е доста разхитителен метод на време и вода, но има и своите плюсове. На много места водата е без пари и не я броиш. Може да нямаш друга работа и да ти е кеф да клечиш по лехите докато чакаш да се напълни вадата. Пък и в началото не се налага да трупаш почва за висока леха, което си е бая труд, а само дърпаш една вада и садиш покрай нея.

Да ходиш с маркуч по реда (според мен) е най-голямата мизерия. Не стига, че е неудобно и тотално те ангажира, ами и мокриш дето не трябва (на повечето растения не им понася добре да им киснеш стъблата във вода) и поливаш малко и неравномерно, освен ако не си човекът хронометър.

Ако направиш високи лехи, като на снимката, която си показал най-горе, как смяташ да ги поливаш? Теоретично е възможно да сложиш усреди на лехата една вада и да пълниш нея, но се надявам, че теренът е идеално равен, иначе долната част ще прелее, а горната ще остане суха. Друга възможност е да наводняваш пътечките, но тогава какво ще спечелиш от високата леха в момента?

 

пп: В нашия край го има израза "Той не може една права вада да тегли, тръгнал да (ми се жени напр)..." - с други думи правенето на вада е най-рудиментарно действие за човека :D

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този линк ми помогна доста, ще разгледам и другите неща там. Иначе ми се струва, че ако използвам високи лехи почвата ще запази по-добра структура отколкото, ако сея равно. Може би оптималният вариант би бил високи лехи и вади/пътечки, които да наводнявам. Как мислиш? Нещо като това и лехата да е 10-15см над кота 0?  

s8684e0o.gif

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Структура" е доста обща дума. Ако имаш предвид, че ще е по-сипкава и ронлива, това не винаги е добро нещо. Смолницата принципно никога не може да се дроби "на прах" както други почви. Винаги има по-едри агрегати в нея и според мен това е добре.

За мен най-добра структура се постига с добавянето на органична материя и като не оставяш почвата гола. Смолницата има доста глина - като я вали дъжд, капките разбиват повърхностните агрегати и "утаяват" глината отгоре. Освен това, голата почва не я работят до горе почвените обитатели.

При нас имам точно такъв пример от лани, покрита със слама леха и без слама. И двете са с капка. Когато са сухи, неполяти, голата леха не може да бъде ровена с пръсти, трябва нещо да разбие кората отгоре. Докато покритата е рохкава до горе, щом 3 годишният ми син може да бучка с пръстче нахутчета в нея.

За схемата - бих направил по-широк реда (купчинката), защото в момента ми се вижда много тесен. На тази 10 см връхче няма да имаш място за домат + тагетес + морков примерно.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Редовете/купчинките/лехите и аз мисля да ги правя по-широки от това на картинката. Препоръчват следното:

On clay soils, the spacing between two adjacent furrows should be 75-150 cm. On clay soils, double-ridged furrows - sometimes called beds - can also be used. Their advantage is that more plant rows are possible on each ridge, facilitating manual weeding. The ridge can be slightly rounded at the top to drain off water that would otherwise tend to pond on the ridge surface during heavy rainfall (Figure 30).

s8684e0p.gif

За доматите мисля по едно-две растения на ред като ще видя колко се препоръчва като отстояние, но примерно моркови, боб и т.н. ще са на по няколко реда от един сорт на една леха. Трябва да прегледам какви отстояния дават на различните растения, които мисля да садя. Има вариант и по няколко различни растения на един ред тип companion planting.. пфу, много варианти :) Ще направя една схема и ще я кача тук. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре де.. за вадите.. Тук нашите ги правят на серпентинка. Пускаш маркуча горе и той си обикаля по вадите надолу. Когато най горната се наводни повечко и през няколко вади надолу тече по-бавно, местиш маркуча.. Ама не го вардиш постоянно да го следиш. Туй не може ли да се направи и при теб? 

Обаче мен сега ми изниква друг въпрос. Понеже в домата мисля да набуча някой друг тагетис, босилек, манголд, боб.. лехите ще ми дойдат по-широчки от стандартните. Дали горната схема ще да успява да ги полее качествено, особено ако садя домата полегнал, по съвет от другата тема.. Надявам се да намеря някакво сено за мулч, ама все пак.. може би и да пусна и капково през средата на лехата? Или не е нужно?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На хартия беше едно, ама на практика излезе това :D 

 

56S898dfJAJmQIOgUSOgcd8y-p8JL0Hb438gYoIB

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 15 минути, bronc написа:

На хартия беше едно, ама на практика излезе това :D 

Ам то обикновено така става..

Можеше шахматно да ги разцъкаш.. по към вадата където върви водата да са им корените.. миналата година ги правих в подобни лехи.. дупките си ги изкопах шахматно, а после доматите ги сложих леко полегнали с корените към вадата и стъбло към средата на лехата.. и горе долу пак така изглеждаха - все едно са в една линия

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, какво се оплакваш от почвата. Поне на вид, изглежда много хубава. Аз не бих хвърлял чкч в нея ей така. :)

Надявам се, поне половин метър си ги забил тези колчета. :)

п.с. сега остава да мулчираш повдигнатите лехи. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложих  семенца за лук по краищата на лехите с доматите, дано поникнат - четох, че се водят companion plants. Можеше и шахматно да ги наредя доматките, ама не се сетих. Надявам се, че водата ще стига до корените им и така. Иначе по другите редове съм сложил разни семена - боб, тиквички, моркови, кейл, манголд. 

Гого, може и да е хубава, знам ли. Бая глинеста ми се струва. Имам една купчина изсъхнала окосена трева, с която мисля да мулчирам. Искаше ми се да изсъхне още малко, че тук-таме има зелени стръкове, ама с тоя дъжд май няма да дочакам.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От снимката не мога да разбера дали вече си поливал по вадите между доматите? Върви ли водата? При нас съм пробвал на вада, хем с нелош наклон, но след като 5 мин. тече водата и не мръдна и на педя, се отказах :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Върви, върви. Само че трябва да я пускам от горния край на градината, че наклона върви в обратна посока.. ама го научих след първото поливане това :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.