Гого

Заместител на захарта в компотите

19 мнения в тази тема

Може ли да се използва нещо друго, освен захар при направата на компоти?

И тази захар, има ли друга функция, освен подсладителна?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ъмиии, кой те кара да слагаш захар :) В тая концентрация не мисля, че има каквото и да е консервиращо действие. Варенето консервира.

Иначе можеш да ползваш друг подсладител, дори и петмез, но по-големият въпрос не е какъв подсладител ще ползваш, а какво всъщност искаш да постигнеш? Искаш да спестиш пари? Не искаш да ядеш прекомерно захар? Чудиш се как да консервираш плодовете?

Чудесен сок от череши или грозде без захар става ако имаш соковарка - дядо, лека му пръст, правеше сума шишета, вероятно стотина. И аз ще си купа соковарка един ден, като имам реколта и заживея на село. Това ми е най-икономичния вариант, защото не си играеш да стерилизираш стъклото.

Аз лично не съм фен на компотите, защото заемат много място, а плодовете са долна лигава гадост. Затова правим сиропи с пулпа. В 1 буркан сироп имам сокът от 6-7-8 компота + "фибрите" от плодовете. Предвид, че не купуваме никакви безалкохолни от магазина (сокове, газирани, сиропи, лимонади и тн), мисля, че е добър компромис с оглед децата и мястото ни.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз не съм фен на компотите, но плодове като прасковите, които не са подходящи за сушене (трябва да се белят) ги правим на такива. Ползваме глюкозо-фруктозен сироп - по-евтино е и е по-безвредно, защото е монозахарид и се усвоява директно в кръвта (но пак си е захар и трябва да се внимава с количеството). Произвеждат го в Разград, но трябва да намериш някой, който разфасова за на дребно, защото те под 1 тон не продават.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Едната ми баба ми правеше компоти без захар, дядо беше диабетик.

Другата сушеше плодовете и след това  когато искаше компот ги вареше. Получаваше се нещо като това което правят за Бъдни вечер. На мен ми беше гадно това.

В момента е модерна стевията, виждала съм компот със стевия,  но не съм опитвала

https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Стевия

Моя колежка беше правила компот с мед, за по-здравословно. Не става!!! 

Учителката ми по химия, твърдеше че след термичната обработка от полезните вещества на плодовете не остава нищо, тя препоръчваше сезонни плодове.Пак според нея, след термична обработка меда не само губи полезните си вищества, а и става вреден, твърдеше че мед не се слага в горещ чай.

 

Ние правим сок в една руска соковарка, мама слага много малко захар, но някои сокове стават, други са... бляк

 

 

34aab782790018c4a08c2f577a92479d.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тая стевия е много гадна. Сладка е, но не като захар. Едно такова горчиво ти става чак от сладост и после ти седи сладко в устата 10 минути...

Georgi Beorgi хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пълна отврат е стевията, ако ще е заместител предпочитам аспартам.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм пробвала сладкиш със стевия, имаше остатъчен метален вкус

Аспартама при висока температура се превръща в метанол и в последствие във формалдехид! Формалдехидът е токсичен и се свързва с протеини и ДНК и се натрупва в мозъка, черния дроб, бъбреците. Затова почти не го слагат в термично обработени продукти. Преди известно време  в опита си да избягам от захарта и   глюкозо-фруктозен сироп в колата, мислех да я заменя с  кола лайт ,тогава доста  неща попрочетох за разни подсладители.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сушила съм пъпеш, презрели круши, домати, ягоди, череши, моркови и съм в див възторг от крайния резултат. Не ми трябва компот, при положение, че имам сушени плодове. Имам круши с малко вода, стерилизирани, без захар. Дори да няма витамини, е някакво разнообразие. Слагала съм варена тиква в буркани също без захар и после я ползвах в супи. Много яко! Та който не иска или не може да яде захар, просто без захар. Само за козунака в машина ползвам течен подсладител и това е мах 3 пъти годишно. 

Georgi Beorgi хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А как се сушат? Мяташ ги върху някой вестник някъде и готово?:)

Режат ли се, как се режат, слънце, сянка, температура препоръчителна и за колко време средно става работата?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има специални уреди дехидратори

към него си има упътване за градуси и времетраене на сушенето.Различните плодове и зеленчуци са с различно водно  съдържание, за някои е необходимо дори един ден.След това ги съхраняваш в хартиени пликове.Първия път ги сложихме в буркани и те мухлясаха.Предполагам не сме ги изсушили добре или защото са били плътно затворени.

Другия начин "Бабешкия"на сянка, на проветриво.Аз не бих използвала вестник, заради мастилото.Баба ми слагаше хартия в щайгички за ягоди.Заради дупките на дъното. Процесът е дълъг или поне така ми се е струвало.Мисля, че ги обръщаше от време на време. Понякога мухлясваха не знам причината, помня че се ядосваше и всичко отиваше в боклука

ured-za-sushene-na-plodove-r291-rohnson-14781.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно този уред го имам. Доволна съм. Разходът на ток не е голям. Изсушени добре съм слагала в буркан, а също в плик и във фризерната част на хладилника, за всеки случай. Крушите в буркана ги доядох скоро, като те бяха от 2015, когато имахме круши. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние тук сушим на скари от летви и мрежа за изолация под сайванта. Двойни, заради мухите. Доматите - на слънце. Този уред сигурно не е лош, но при нашите количества е безумно просто. Иначе има из интернет описание за DIY слънчеви сушилни, но засега нямаме нужда от такава, всичко става идеално, да му мислят по Атлантическото крайбрежие :mrgreen:

Лозан хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези кръглите с долно обдухване (по мое мнение) не стават за нищо (сериозно). Трябва да въртиш таблите нонстоп и побират малко. Най-ниския клас, който си заслужава, е примерно Екскалибур с 9-11 тавички, към 350 евра е в Германия, с Гъбкото идва под 800 лв. Това нещо може да работи денонощно целогодишно и има доста добър капацитет, а което е и най-важното - добра скорост! Познатите от Добрич го ползват точно така вече няколко години и са много доволни.

Иначе пасивните слънчеви и на мен са ми мерак, дори съм си заделил една перфорирана ламарина, от която ми останаха изрезки от едни стелажи, та само трябва да има продукция... и да направя конструкция де... и да идем да живеем на село... А бе доста неща трябват, май ще вземам и аз Екскалибура :D

Дай чертеж за тези скари от летви и мрежа, да видя как ги редите?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето видео, което показва съвсем нагледно прости рамки за сушене.
https://www.youtube.com/watch?v=z35qloTGtvg
Според мен вместо готовите комарници, които използват може да се направят две рамки от тънки летви и да се опъне на тях мрежа за комари. За конструкция бих направила нещо като етажерка на която да се редят рамките. Идеята с касетките за хляб също ми харесва.

Саня и Georgi Beorgi харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...мрежата за комари е няколко пъти по-скъпа от тази за изолации. последната няма да ти свърши работа само за ултрадребни неща за сушене като касис и боровинки, евентуално.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Идеята с касетките за хляб е метода на баба ми с касетките за ягоди :)

На мен  пък ми харесаха комарниците, но факторът време не е за пренебрегване.

При дехидрататора след най-много 24 часа слагаш следващата порция. При комарниците трябва да се чакат дни. Колко комарника ще трябват!?

Нашия дехидрататор е като показания от Боби. Не си заслужава цената , ако нямаш достатъчно продукция.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно, всяко нещо си има употребата. Екскалибурчето е перфектно, ако имаш градина на село, но носиш всичко в града и искаш набързо за обработиш количество. Ако си на място и имаш време, една пасивна соларна с въздушен тунел и плътни стени ще суши по-бързо по-големи количества, защото има обдухване с горещ въздух.

При всяко положение виждам тия приспособления като по-комунално начинание, или за голяма градина. Моите хора в Добрич имат 10тина декара и не го оставят празно цяло лято. Ако си с малка градина, можеш да се кооперираш с комшиите примерно. А и машинката е малка, лесно е да се даде на заем, да се пренесе и тн. Но пък иска ток и наглеждане, равномерно зареждане... Плюсове и минуси.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

На 5/18/2017 at 17:25, Georgi Beorgi написа:

...мрежата за комари е няколко пъти по-скъпа от тази за изолации. последната няма да ти свърши работа само за ултрадребни неща за сушене като касис и боровинки, евентуално.

за мрежата за изолации не съм сигурен, че е безопасна.. тя е стъклофибърна и като я пече много дълго време слънцето със сигурност ще се разпадне.. от опит го казвам, защото Софи на летвички си опъва такава за да си суши магнитчетата.. при все, че стои на сянка за да не се пука глината, след две години, като я забърсва периодично се забелязва, че се ронят едни много ситни фибро-косъмчета.. верно не е фибран, ами е някакакъв ефтинджос, но все пак..

баба ми правеше ушава между два пласта тензух.. може би ще стане и с два пласта опъната марля..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 10 часа, Варела написа:

тя е стъклофибърна и като я пече много дълго време слънцето със сигурност ще се разпадне

Същото важи и за PVC, но сроковете са доста по-кратки. Тези мрежи ги ползваме само на сянка и засега нямаме проблеми. Истината е в текстила, особено лен/коноп, но за това ще мислим като започнем да продаваме продукция, засега можем да си се тровим спокойно :)))

 

edit: след справка из нета става ясно, че всъщност се пука не самото фибростъкло, а лепилото.

Варела хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.