Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

bronc

Засаждане без обръщане на почвата

Recommended Posts

bronc

Върти ми се нещо в главата, което го бяхме коментирали в чата. Има едно парче земя до моето в Дружба, което не се обработва. Почвата е глинеста, с висока трева и не е обработвана от години. Идеята ми е да окося тревата/плевелите, ще наредя вестници/картони, върху тях мога да сложа окосената трева (това ок ли е?) и ще поръся с тънък слой компост от Богров, който е с pH 7-8. Отгоре покривам с текстил за мулчиране. Това може да постои така 2-3 седмици без да го бутам докато разсада ми стане готов. След това правя процеп в текстила и копая дупка, която пълня с компост, почва за зеленчуци и малко тор, засаждам домата и мулчирам - или с текстила, или с изсушената окосена трева, ако не съм я ползвал върху вестниците. Това, което ме притеснява при този вариант е, че ще се получи нещо като саксия около микса от компост и корените на домата няма да успеят да пробият към 'истинската' почва, като резултатът ще е саксиен домат. Има ли как да избегна това - примерно да засея домата директно в пръстта без да правя дупка с компост, така че корените да не се изнежват? 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Като направиш дупка в текстила, дупката ще е и през вестниците, и компоста, и окосената трева. Дупката ще ти влезе в основната пръст, преди нахвърлянето на мулчиращите материали върху нея. Така няма да има саксиен ефект. Даже не се сещам как си го представяш ти него?

Саксиен ефект би имало, ако покриеш плътно с мулч, изградиш някакви стени около 40-50 см и ги напълниш с друга пръст и компост. Както реално се изграждат високите лехи от дъски, камъни, тухли и др. материали.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bronc

Не се ли получава саксиен ефект от това, че дупката е пълна с хубава и рохкава пръст, а около нея е глинеста почва и съответно корените вървят по пътя на най-малкото съпротивление и вместо да пробиват надолу, се завиват на топка.? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Аз садя в дупки трета година. Не съм обърнал внимание как се развиват корените, но всичко си расте.
При теб почвата, макар и глинеста, ще е в добро състояния, заради това, че не е била обработвана. Живяли са и живеят гадинки, корените са преминавали с години през пръстта. Какво по-хубаво. А след като си направиш дупката и запълниш с компост, корените докато се разраснат толкова, след няколко поливки би трябвало всичко със саксиения ефект да е ок. Но добър въпрос зададе де. Взех да се замислям вече.. :) Особено с моите дупки, правени с набиване на кол, който уплътнява страните на направените дупки. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bronc

Ей това ме накара да се замисля 

One hole at a time. While other garden soils are easier to till and amend garden-wide, clay soil is difficult to amend and will re-harden quickly if tilled -- unless you add significant amounts of compost and sand, in proportion to clay compaction. A more practical approach is to dig a hole a foot wide and a foot deep for each plant. To this hole, add a shovelful each of compost, manure, and wood ash (or a half shovelful of agricultural lime if wood ash is not available), mixing with the removed soil. Once thoroughly mixed, dig holes for each plant -- one per each of these prepared "holes." The outer ring of clay acts like a clay pot; the amended soil acts like potting soil. This way, growing tomatoes in clay soil is almost like growing container tomatoes! Fertilize and water as you would for new tomato plants in any kind of soil.

http://www.tomatodirt.com/can-i-grow-tomatoes-in-clay-soil.html

 

А, и другото, което ме притеснява е, че като копах моята градинка, в пръстта имаше доста стабилни корени от плевелите. Покривалото от вестници и текстил би трябвало да ги отслаби с времето, така че да не представляват проблем за растенията, които ще засея, нали?


@Гого я кажи ти как засаждаш - слагаш ли нещо в дупките, колко големи ги правиш и т.н. :)

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

Правя дупка, колкото ми е голяма кофичката от разсада. Премествам корена с пръстта си в дупката, поуплътнявам с торф, че лесно влиза в пролуките, поливам и това е. Не казвам, че е метод за пример, но ми е удобен. Аз си търся варианти, които искат по-малко труд. Освен това, с моя вариант на мулчиране, нямам кой знае какви други възможности. Ру прави дупките в земята със садило за луковици. Ако нямах картон, щях да ги изкопавам с мотичка. Преди ги правих с моторен свредел, но той ми завива сламата около свредлото си и тази година го зарязах него.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bronc

Да, т.е. това е вторият вариант, който обмислям - не копая голяма дупка, която пълня с компост, а директно засаждам разсада в почвата. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Това за саксията хем е така, хем не е баш така, зависи от много неща, не съм сигурен, че има такава рязка граница.

Когато садиш фиданки в глинеста почва е важно да се постараеш стените да не са прекалено загладени, защото копането с права лопата (или багер) оставя стените лъскави като порцелан. Идеята е да могат да проникват корените през стените на дупката. По подобна причина и не се препоръчва да се тори обилно фиданката, защото ако създадеш идеални условия в дупката, корените нямат стимул да пробиват наоколо в търсене на храна и вода. Аз самият смятам, че не трябва изобщо да се добавя нищо при саденето на фиданките, освен някой клон за бавен дървесен подземен компост. Ако гледаш The Permaculture Orchard, там ще видиш, че копаят възможно най-малката дупка, която да побере корена и внимават да не омешват почвените пластове. В дупката вкарваш първо най-последно извадената почва и тн. Каква диаметрална противоположност е това спрямо обръщането и прочее.

Фиданката е едно, доматът е друго, морковът е трето, бобът - четвърто. И все пак са свързани. Доста неща съм прелиствал за дълбочина на корена при различните растения, но никъде не съм срещал сравнение на корените на едно и също растение в различни видове почва. Казва се, че доматът имал по 100-120 см корен. Това ми се види невероятно в нашата почва. На места из страната изобщо няма толкова дълбока почва! Мчи то при комшията мъртвицата е на 75 см, докато при нас в горния край на двора е на 140-160. На Банево в градината при майка ми има 50 см насипана пръст върху скала и пак домати има достатъчно.

Мисълта ми е, че нямаш идея какво всъщност ще направи домата ако го сложиш в мини дупка без подобрения. Спрямо това, ако го сложиш в макси дупка с всички екстри. На твое място бих направил експеримент с двата вида посаждане. Това, че доматът е в "саксия" за мен не е толкова голямо притеснение - познат си гледа няколко корена домати по 2 метра високи на терасата в 30 литрова кофа. Притеснението ми е, че е супер голяма хамалогия (за която аз лично нямам сили и време) и бая голям внос на ресурси (които трябва да се купят, транспортират и тн).

Иначе корените са доста пробивни. Почвата, колкото и да изглежда сбита и глинеста, всъщност е пореста, благодарение на почвения живот. Корените си намират път, стига да няма непредвидими бариери от човешката дейност. Това е и една от причините да копаем при нас с вила, защото не прави гладки стени като правата лопата, а всяка копка разрохква почвата. Но дори и загладените стени в крайна сметка ще бъдат разградени от почвения живот.

Забележи в какви буци садихме първата година на новата ни градина (2015та):

17297811655_28c77b2556_c_d.jpg

И въпреки, че почти не поливахме и беше супер сухо и ходихме по 1 път седмично, реколта имаше всяка събота (отделно и щерката, която на тая снимка е в корема и ще се появи два дни по-късно):

21184978455_ec8a052912_z_d.jpg

Забележи съвсем нормалния размер моркови, които си растат в глинестите буци (които бяха доста смалени през лятото от червея и останалите ровещи). Та в заключение искам да ти кажа да не му мислиш ЧАК толкова много. Природата си намира начин, особено ако не й пречим много. Вероятно няма друг на тези форуми, който да полага по-малко усилия от мен по зеленчука, а като гледам колко много си направил вече ти, допускам тая година ще си с касетките на пазара :)

  • Харесвам 8

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bronc

Благодаря за ценните съвети! 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bronc

Такаа, днес окосих мястото с тримера на един съсед.. Ето това е резултатът

Ye2uYWC.jpg

Забих една мотика да видя как е положението.. едвам издърпах парчето земя

LDMQqqG.jpg

А това беше под него:

DAnjUQn.jpg

Мислите ли, че има шанс нещо да порасне в тоя кошмар от корени на плевели? Планът ми беше да я покрия със слой картон/вестници, тънък слой компост от Богров (ако се организираме да си докараме) и отгоре или слама или текстил/полиетилен за мулч и да садя домати, пипер и патладжан в дупки през мулча. Има ли смисъл да пробвам да я "аерирам" с вила като размествам леко почвата? Алтернативно мога да я покрия и да я работя чак пролетта или есента за есенна сеитба (а мога и да засея cover crop тогава).

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Аз не виждам снимките. Не, че ще дам акъл, но беше интересно как изглежда.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bronc

Сега би трябвало да е ОК :)

След като снощи изчетох де що намерих по темата премахване на bermuda grass (троскот), си мисля, че е най-добре да покрия земята с картони и да направя ръб с правата лопата около моето място и да го оставя няколко месеца. През това време ще забия пробно няколко корена домати и други неща през картона и ще мулчирам яко.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Да, сега се виждат снимките. Ще следя с интерес темата. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

:joy: Че на нас цялата градина ни е така! :joy:

А и като гледам дори нямаш поветица, петопръстник и лютиче, които са истинска напаст! Дали може нещо да расте там - може! Дали ще се отървеш някога от троскота - надали!

Тъй че действай смело. Аз пробвах с едно парче винил да покрия разкопана земя, резултат нулев. Освен, че изсъхна отвратително почвата и беше невъзможно да се работи после, троскотът си растеше отдолу, избелен, но с 2 метрови дебели като молив коренища, защото реално няма конкуренция в тая среда.

Като се замислиш, че е търсен и ползван за най-различни цели, почваш да се чудиш... къде сбъркахме?! :D

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
bronc

Да бе, аз съм в потрес, че има хора, които си го слагат като морава в двора :D

Викаш да бода смело, а :) В крайна сметка щом троскота вирее там, не виждам що едни домати да не се справят.. Въпреки това ще го мулчирам цялото с картон, поне да го отслабя малко..

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Специалистите препоръчват два пъти да се оре яко, за да се изкарат корените отгоре, после или машинно, или ръчно обиране. Корените съхнат бързо. Но тъй като в природата нищо не е в изолация, отвсякъде ще продължи да се прокрадва. А и дори от малко парче тръгва нов троскот, пък копането, орането, плевенето и фрезоването го накъсват - реално почти всичко го размножава! :D Напомня ми случай за един чичак, дето напръска 50 квм с раундъп да убие троскота и на следващата година там имаше САМО троскот, всички други растения бяха заминали и той си идва отвсякъде без конкуренция.

Иначе като ливада е супер, особено спрямо класическия райграс. Държи на суша, на сянка, на гадна почва, на конкуренция, на яко газене, на яко косене. Троскот под палатка, седяла отгоре 10 дни, се съвзема сам за 48 часа, а обикновен райграс микс - за седмица яки грижи, ако изобщо живне.

 

пп: На снимката по-горе, от буцата в ръката ми стърчи троскот, а половината от това, което прилича на мулч сено на фона е мулч от сушени корени троскот :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Дилка билка

Нашата градина е в същото състояние - здрав хубав троскот. Отначало като посадихме дръвчетата /още същия ден след нотариуса/ бях в потрес колко са дълбоки корените. Мислихме какви ли не варианти - брануване, оране, ръчно отстраняване...Признавам  - даже хвърлих око и в рекламите за хербициди, но бързо се отказах. Накрая реших да се сприятелим и започнах да го харесвам. Окосих малка част, останалата е до кръста. Тази година ще експериментирам. Имам няколко лехи копани с права лопата, няколко с вила и една повдигната . За сега всичко е на едно дередже../мулчирани са/
Планът за догодина е изцяло повдигнати лехи, но до тухления стобор. Лехите - директно върху троскота, той - прилично окосен, за да могат децата да тичат. 

Много ми допадна идеята за живите трактори-кокошки, но за сега е неприложима при нас. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Stanimir

bronc, Какви са резултатите от минлия сезон, каква техника приложихте и какви са резултатите ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Ето част от моя опит. Доматите станаха 2 пъти по-високи от тези на обърнатата и прекопана почва.

Глинена целина под завивка

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване