Боби Димитров

Нож / сърп / малка коса

4 мнения в тази тема

https://www.gardenista.com/posts/the-right-tool-for-the-job-harvest-knives/

Някъде бях мернал, че Тиквичка комай "плеви" със сърп. В момента имам един граничен use case, който ми се струва би се решил идеално с инструмент като "Burgon and Ball’s Vegetable Harvesting Knife" или някакъв маломерен сърп, или това, което наричат harvest knife / scythe.

Желанието ми е да режа растенията по "ръбовете" на лехите, без обаче да ползвам мотиката за тесане и да позволява да се работи клекнал, за да може всяка стиска да я полагам на мястото й като мулч.

При едни снимки на лавандула видях, че жените ползват нещо като малък сърп, може би направено от изяден на шмиргел такъв, но приличаше повече на леко завит нож, а не на полу-кръг. Подобно на този или пък няколко в тоя листинг. Хареса ми, че е с късо острие и при движение не ръгаш с остър връх към себе си.

Тук пък харесах този модел наличен в БГ, защото огънатото острие ще щади пръстите и ще позволи да се работи по-близко до земята.

Някой има ли опит? Идеи, съвети, мнения?

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не плевя, най-много някоя поветица да издърпам за ушите. Ако има много бурен, го резвам със сърпа на нивото на садежа.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно за такова "плевене" става въпрос, но пробвах сърп и идва много голям и ненужно завит за целта / мястото, а и тичат наоколо други...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвам сърп да си жъна разни работи - коприва, пореч, оман и прочее. Иначе само чакам да падне дъжд и плевя с корените - излиза всичко без стар лапад и подобни, но тук почвата е лека, за глина ел. тример или горелка за плевели.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.