Саня

Нежелани домашни любимци

26 мнения в тази тема

Дори не знам какви животни са новите ми "домашни любимци"

Вчера за първи път спахме на село, под ние разбирайте аз и кучето.Към полунощ се събудих от странни шумове, драскане, боричкане, цвърчене, нещо падаше, ставаше. Няма да ви казвам колко се изплаших. Първо тишината която обгръщаше къщата беше "чак те болят ушите от тишина", непрогледен мрак /в селото има улична лампи само по главните улици, ние не сме от късметлиите :))/, та на фона на това този шум ме побърка. Определено шума идваше от покрива. Не знам защо реших, че нещо тича по керемидите. Опитах да светна със светкавицата на телефона, стоейки пред къщата,  без успех. Но с фаровете на колата стана, видях по покрива да тичат бебета катерици. По-точно видях техни силуети с дълги пухкави опашки. Не съм много сигурна обаче, че катериците са нощни животни . Шума продължи до към 5,00. Купон ли си правиха тези животни незнам :Д Сутринта влизам в кухнята да си направя кафе и виждам ябълката и нектаритете които бяха на масата нагризани. По-скоро усетих, отколкото видях нещо да минава зад мен и се стрелка под шкафа. Успях да видя само рунтавата опашка, която обаче беше сива, а не кафява. След около час от същото място се подаде муцунка на мишка!?Ще ми се смеете, но има ли мишки с дълги рунтави опашки!???   Ама наистина видях това :Д Дори си мисля, че нощния купон е бил на такива мишки, а не на катерици.

 

И накрая как да хвана това зверче и да го изгоня?

Преди да си тръгна се качих на тавана, освен разни неща от категорията "може да ми потрябва някога", нямаше никаква следа от купона на "домашните ми любимци". Да приема ли, че са си тръгнали или са се скрили някъде да събират сили за следващата нощ :Д

 

alys и Гого харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звучи ми като да са сънливци (съсели). Големи симпатяги са :) Малко завиждам, ако са те, при нас с толкова котки нямаме шанс за такава компания.

Гого и Саня харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Саня, разбирам те, защото се случва щурец да се вмъкне в стаята ми и като започне да шумоли, няма заспиване. Вземи си коте/котета. За друго не се сещам. Има хуманни капани, ако ти се занимава. Хващаш ги и ги пускаш някъде далеч. 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, съсели са май . Благодаря Cucurbita Maxima :)

От прочетеното до момента май няма лесно да се отърва от тях.

Алис, котка не мога да си взема защото имаме куче. 

Според чичко Гугъл, това са сиви горски мишки, колко голяма колония може да си развъдя ако не ги закачам?

Имам таралеж в двора и му купувам храна за таралежи. От нея си похапва  и косът който се настани в къщичката за птички. Исках да си осиновя синигер, ама късмет : )) Сега ако и съселите се присъединят към менюто на таралежа, ще взема да фалирам :Д

Каво представляват тези хуманни капани?

Чудя се, съселите всяка вечер ли си правят купони :Д

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Правят си много купони, особено в размножителния период, а и като цяло са игриви животни! Това, че идват там, значи, че са спокойни, че няма опасност за тях. Нагли са, но са плашливи. Пак добре, че са съсели, можеше някоя кокарджа или пор да е, хеле па белка или златка.

Иначе за котката е добра идея. Котка и куче не са несъвместими, особено ако я гледаш там. Тя ще си намира храна и ще се "спасява" сама, а ще идва като си ти там, особено ако й носиш по нещо. Важното е да чувства дома като свой.

Като лека аналогия ми се ще да споделя за енотите, които в САЩ са страшна напаст, защото са много умни и могат да отварят врати, прозорци, капаци на кофи... Едно е да ти тропкат крачета по тавана (което ще е тъй или иначе ако имаш две-три деца горе в детската и не искат да заспят), друго е да си намериш комарника скъсан, хладилника отворен и размразен и динята измъкната и изядена и всички пакети вътре надъвкани, а кофата за боклук - разсипана по целия преден двор, покрай нея разпиляна хранилката за птици, която вчера си заредил до горе, а стомната за спомен от прабаба ти от Чирпан, която тъй любящо си засадил мушкато от чепка от нейния двор е разбита на парчета. И това три пъти седмично. А са забранени за изтребление, поне където живеят моите познати...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си вземем котка, то ще бъде котенце за да свикне с кучето. Докато порасне да гони съселите..... :Д

От прочетеното до тук разбирам, че  съселите са интелигентни животни и трудно ще ги изгоня. За сега тези на тавана не ми пречат. Няма скоро да спя там. Притеснява ме този който остана в къщата. Него не успях да го изгоня, защото се скри зад шкафа и по никакъв начин не можах да го размърдам. Затворих вратата за да не разхожда в другата стая.Дано не ми направи сто бели.  Нямам идея как да го примамя да излезе и още по-малко как да го хвана. Приемам всякакви съвети 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен щом е влязъл сам, ще излезе! Не зная колко добре е "опушена" постройката, но съм виждал мишка да излиза през цепка, в която не мога да си мушна показалеца. Присетих се за оня виц, дето колите ги тестват за херметичност като оставят котка вътре. Американските - ако котката е жива на сутринта, значи не е добре херметизирана. Руските - ако котката е още там на сутринта, значи е добре!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ха-ха! Голямо приключение! :ДД

Веднага се сетих за съселите, но аз искам и чинчили. :Д 

Има ли дървета около къщата? Ако няма, малко ще ми е чудно за съселите...

Аз си имам жълтоуха водна змия, около метър, която се е настанила в езерото ми. Не знам, заради нея ли, рибките винаги плувам вкупом и в центъра на езерото, далече от стъпаловидната и плитка част. Чудя се, дали да се опитвам да я хващам и да я закарам на 1 км в по-голям водоем или да я оставя, като естествен регулатор на популацията на рибките.

п.с.: освен котките, пише, че и поровете и плъховете прогонват съселите. :Д

едит: малка поправка, змиите ми са две. Днес видях две кратуни да се подават. Другата година, като разкривам езерото, ще ги пратя на почивка в канала, където има стотици жаби и още змии.

Редактирано от Гого

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха-ха точно плъх ще си взема :Д

Виждала съм порче в зоомагазин, беше сладичко :)

Ако донеса едно такова ще ме изгонят заедно с него :Д

Сега сериозно, ако станат много  , /нали са мишки, сигурно бързо се размножават /как да ги изгоня?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече имам проблем със съселите. 

Като за начало изгризаха кабела на Булсаткома. Вече за трети път го сменяме. Баща ми дори си купи специален инструмен за да може да поправя пораженията. Всъщност изгризаха много неща които бяха на тавана. Вярно, че почти всички бяха в графа "може да ми потрябва някога".

И така започна одисеята по тяхното гонене.

1. опит с капан за мишки, подобен на този който показа Алис. За примамка пробвахме кашкавал /като по филмите :))/, сирене, сухар, сушена синя слива, саламче, кренвирш,  ябълка-без резултат. Нито веднъж нямаше излъган да врезе в капана.

2.опит с лепило за мишки. Да, знам че звучи невероятно, но има такова лепило. На тубичката е нарисувана мишка. Маже се върху картон и се очаква мишката да се залепи и да не може да избяга. Не е хуманно обаче. Трябва да призная, че за 3 дни, само веднъж на един от картоните имаше козина от съсел.

3. Остава варианта с отровата, за сега  ще се въздържим.

Някой знае ли друг метод за справяне със тези животинки? Искаме да ги изгоним,  а не да ги убиваме.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добро решение е да си вземете котка. Съселите безпогрешно ще усетят нейното присъствие, а това ще ги притесни и ще им подейства респектиращо. 

https://vrediteli-ddd.blogspot.com/2016/03/saseli-u-doma-kakvo-da-pravim.html

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаме куче - чау чау, той изобщо не се разбира с котките. Тези около блока като го видят бягат със 100 от место.

Съселите обаче не ги отразява изобщо. Когато за първи път спахме на село и ги чухме беше неспокоен,  и до там. Сега все едно ги няма.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с лепилото и картона, както и готово намазаните такива, са възможно най-нечовешките капани, които се продават свободно на пазара.

Залепените животинки умират в страх и ужас, с откъснати крайници, опитвайки се да се освободят оттам. Виждал съм такъв изхвърлен капан с храната по него и накацали синигери по него, залепени отвсякъде, откъснати крила, крака.. и все още живи. Филм на ужасите.

rururu хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласна съм, че не е хуманно. Идеята на баща ми беше да ги отлепи възможно най-бързо и да ги пусне.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсурд да успее да ги отлепи...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако имаш познати с котка, може да те черпят малко напишкана тоалетна да оставиш на тавана.

Може да пробваш и с наумка, не знам действа ли на съсели, ма нали са мишести.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И при мен има съсели. В неделя намерих удавен в един от бидоните ми за дъждовна вода. В началото го помислих за мишка, но като го извадих и видях опашката... Тиквичка е права за котешката тоалетна. Съселите би трябвало да подушат заплахата, но има и вариант в урината на котката "доставчик" на урината да има Токсоплазма Гондии (Toxoplasma gondii). За да се запознаеш по-подробно прочети тази статия:

http://www.obekti.bg/nauka/parazit-kara-mishkite-da-ne-se-strahuvat-ot-kotki

В общи линии този паразит е в състояние да прави плъховете (и други субекти харесвани от котките) безстрашни спрямо своите естествени врагове и дори да създава сексуално привличане към миризмата на котешка урина.

Може вместо да ги изгониш да повикаш и други, като тях!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес занесох храна за котки и я оставих в купичка на  двора. Надявам се да привлека котката на съседите. Тя е домашна живее в София, лятото живее на село. Стопаните й казаха, че се храни само с уискас. Следващия път ще поискам от катешката тоалетна. Дано да стане

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Остави малко варени пилешки кокали (е, с малко месце по тях). Не вярвам да не оцени жеста. Преди години исках да зарадвам котетата на село и им занесох уискас, а те дори не разбраха, че им нося храна. :)

Саня хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще опитам и с крилца, Аз месо не ям, така че всичко ще е за нея :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С котешката тоалетна не стана номера.  Единствения резултат е , че започна да мирише повече от копривата. Махнах я.

Временното осиновяване на котка май не беше добра идея. Пробвах с уискас, варени крилца, консерва риба. Не съм разбрала, че съседите с котката са на почивка. Успях  обаче да си осиновя друга котка, не знам точно от къде идва.Тя няма интерес към съселите,  отново няма телевизия. За сметка на това  котката беше оставила пред вратата на къщата три убити мишки,  майка ми опищяла селото като ги видяла:)) Вчера същото коте ми донесе един убит смок, този път аз пищях. Той още шаваше, мислех че ще влезе в къщата.

Съселите май са се размножили или ще се размножават. На тавана има стара шевна машина. На плота има чекмедже, което беше открехнато и вътре имаше подобие на гнездо.Беше направено от ситни дунапренчета от една тапицирана с кожа врата и козина, по-скоро пух. Не дръпнах чекмеджето за да видя дали има бебета, беше ме страх :))

Сега ми е жал да ги гоним ако имат и бебета. Колко бебета може да имат? Да не се напълним със съсели !?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О, супер коте сте си примамили! Котето има ли как да се качва там, където са съселите? Сигурно има, но можеш да оставиш храна на котето там. Съселите би трябвало да се изнесат от страх. При нас зимата се привъртя (тукашен лаф) едно голямо коте. ММ подозира, че се храни и на друго място, но за нас е важно да идва и лови мишки в района около къщата и кошарата. Нашите котки обикновено ми носят уловените къртици. Случвало се е някоя да донесе мишка, но това е, когато има и малки. (съвсем не по темата, ама са много сладки, когато две котки си имат малки и не подбират чие бебе от коя майка се храни :))

Саня хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ги и моите домашни любимци. Засега не са изгризали кабелите, но в стаята където живеят мерише неприятно. Засега ги оставям до стопанисват къщата, но при първа възможност ще правя ремонт и ще запуша дупките в покрива.
 

P9027300.JPG

P9047314.JPG

Саня и Гого харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите си отидоха, в двора се настани една котка с малките си и съселите вече ги няма.

И при нас беше започнало да мирише доста. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Любо, много хубави снимки! За трети път отварям темата и чак сега се престраших да разгледам детайлно. :)

Lyubomir Durankev хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.