Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Абарис

Чесън от луковички

Recommended Posts

Абарис

Та, луковичките на чесъна кога се засаждат? Как се съхраняват? Чудя се дали дане ги засаждам още този месец?

large.IMG_20170710_193202.jpg.df900cc55a868db1b056ff087a7b7d3a.jpg

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Евелина

Да се присъединя с още един въпрос към темата. Някой да обясни разликата между зимен и летен чесън , че аз все още не мога да разбера. Нещо като "примерна биография" на една скилидка зимен и една летен чесън :) , какво им се случва и кога.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Единия е саден есента, другия пролетта, май. Друга разлика едва ли има.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Пролетният по начало е по-траен. Обаче тази година и есенният ми изкара до пролетта (явно има значение кога се вади и как се съхранява - нашият беше в студената част на къщата цяла зима в касетка). Когато ми дадоха семе за него в края на един ноември, доста от скилидките му бяха изсъхнали. Садя го обикновено през декември. Известно време, преди да е готов за вадене, изкарва цветоноси. Режа ги за по-сигурно. Тези цветоноси са с мноо твърдо стъбло и така си остава дори като изсъхне. Моят е с розово-лилавата люспа. Възможно е да има и други сортове. От този съм много доволна, но в един момент се оказа, че ни е малко и купих тази година някакъв чесън от пазара. Излязоха много различни главички. Някои едри, други ситни, розови и бели, изобщо шарения. Хайде, за едрината може поливането да е било различно, но уж купих бял чесън. Преди години се опитах пак така от пазара да си завъдя някакъв неизвестен сорт, беше едър. Станаха няколко главички, но в крайна сметка го изгубих. Май се преродиха в по-дребни. Понякога не успявам да извадя всичко и през пролетта си растат на воля чесънчета. Нищо не обясних, ама толкова знам. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Има много и различни сортове. Лани общувах доста с Градина Жела - те са внесли мисля 6 или 8 сорта чесън. Някои са изрично пролетни и се прибират от полето в късна есен, други са изрично есенни и се прибират сега. Очевидно е, че чесън, който го вадиш от земята края на септември, ще даяни до по-късно от тоя, който си извадил юни! Обаче това не е щото е по-траен, а щото е изваден по-късно. Есенният ни чесън спокойно изкарва до февруари-март без да омекне (целия) и без да има кълнове. Почнат ли кълновете - време е да се сади! Което обикновено е точното и идеално време да се сади! (ако мога да перефразирам Иги Поп - чесънът не говори, но чесънът знае всичко!)

Дали някой чесън е стрелкуващ или не (дали прави цветонос, hardneck garlic) е различна характеристика и не е директно свързана с това дали е пролетен или есенен сорт. Ние гледаме два сорта, есенни, единия прави цветонос, другия не. Аз предпочитам стрелкуващия, защото са вкусни стъблата, а освен това "експерти" по чесъна твърдят, че е по-траен, защото ги няма мизерните микро-скилидки в средата, от които обикновено тръгва смарангясването на чесъна. Отделно, че стрелкуващият има по-изравнени като размер и брой скилидки.

Проблем с пролетния се явява ако се падне септември дъждовен, защото чесънът не може да изсъхне и рискуваш да ти гъбяса/мухляса още в земята и после трайността му е нула, почва едно киснене във едни кофи с вар и намсико...

ps: И ние събрахме малко такива bulbils, но нашите са розови и лилави, защото такива са ни сортовете :love:

Ако те вълнува темата, потърси за "grow garlic from bulbils". С две думи - на есен посаждаш тия булбили (нямам идея как се казват на родна реч) и другото лято имаш "единички" както им викаме ние, или rounds, чесън, който е само една скилидка. После посаждаш тия rounds и получаваш глави (това може да отнеме и 3-5 години, а не 2, според сорта, условията). Понякога дори от скилидка се получава "единичка", защото е нямала сила да се развие на глава.

Основната причина да събираш бубили е, че можеш с 2-3 изпръчили чесъна на година да си увеличиш в геометрична прогресия количеството чесън. И докато тук в общи линии сме прасета и ядем какъвто чесън има, във Франция и САЩ примерно кило ivory porcelain чесън може да е 30-50 долара килото и всяка глава има доста малко скилидки, примерно 6-8. Демек ако искаш стотици глави и разчиташ само на скилидки, ще ти отнеме 10 години, докато иначе за 2-3 години си готов с хиляди глави.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
vikborikin

Аз гледам един чесън който прави семе-винаги си никне сам рук там из градината.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис
преди 6 минути, vikborikin написа:

Аз гледам един чесън който прави семе-винаги си никне сам рук там из градината.

Купувам за разсад.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
vikborikin

Не продавам.Само размяна с други ценни видове.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
vikborikin
Евелина

https://savvygardening.com/hardneck-vs-softneck-garlic/  

За различните видове чесън , кои са предимствата на стрелкуващия и на другия , кога се садят.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Стъблото на чесъна е още зелено, но булбилите май са покарали. Да вадя ли чесъна? Гледах едно видео и там се казваше, да не се режат главите чесън, докато изсъхне цялото растение. Така полезните вещества отивали в главата, извличали се максимално.

IMG_20200716_131138.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Хммм... Начи, ние на стрелкуващия чесън му режем пичовете (и ги ядем) още преди да са направили пълна спирала. Майстори гледачи казват, че така е редно за доброто узряване и съхранение.

Понякога оставяме по някой чесън за бубили де, но като цяло ги режем наред. След като го извадим, мием го и го оставяме за 1 ден вън да съхне. После се провисва на сянка и проветриво да съхне (и зрее) поне 2 седмици. Чак след това режем стъблата и оставяме глава с около 5 см стъбло.

От твоята снимка не разбирам добре дали са покарали бубилите. Но виждам тичинките. Принципно ако оставиш цветът да се развие, можеш да събереш СЕМЕ от чесън, което си е като семенце, а не като бубилче или скилидка :) И тогава вече можеш да отгледаш НОВ сорт чесън!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Извадих този чесън, който е по-напред в развитието си. Другия ще го позасушим и ще извадя след три-четири дни. Има няколко много големи глави. Изводът дали е, че трябва да се сади максимално рано, за да се получат пак по-едри глави?

IMG_20200716_195101~2.jpg

IMG_20200716_160857.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Ако някой ми прати семе от чесън давам пари.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Сега препрочетох, но не разбрах на кой етап се образува това семе. Сега се развиват булбилите. Семето къде е като последователност? Стърчат някакви стъбълца с пъпки. Да не би там да се образуват семената?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Точно, нали ти писах горе, това са тичинки ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Извадихме нашият, това остана след ядене на зелено и млечно. Пак е супер, като за 4 квм леха, в която има и манголд, и лофант, и хризантеми, и водна мента.

ACtC-3cz53Kc8o9eK7SFGT_NRXUhy5a_3GbyEKXp

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

@Абарис, в понеделник ще ти пратя. Пари не ща.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис
преди 20 часа, Миленка® написа:

@Абарис, в понеделник ще ти пратя. Пари не ща.

Ама за истинско семе ли става дума или за булбили?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Явно не съм те разбрала. За бубили говоря. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...