Lyubomir Durankev

Ферма "Остра могила"

7 мнения в тази тема

Здравейте,

Роден съм в София и цял живот съм живял тук. От около две години мечтая да се изнеса на село, където да водя природосъобразен и устойчив начин на живот.

В средата на 2017 закупих 12 декара със няколко стари постройки, намиращи се на североизток от Ботевград, на 640м надморска височина. Но ще трябват още 2-4 години преди да мога да си позволя да се преместя за постоянно там.

На есен планирам да садя за първи път (на мястото и извън апартамента :mrgreen:), а на пролет ще започна да изграждам хугел лехи за да намаля или елиминирам нуждата от поливане.

Към настоящия момент в двора има много овошки, които не раждат и малко с минимално количество болен плод. Не са обрязвани от поне 10 години и изглеждат болни от антракноза или нещо подобно. Някой опитен овощар в региона за съвет?

Panorama 2.jpg

Саня, Гого, Варела и 2 други харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За резитбата, която те очаква, не ти е нужен опитен овощар, макар че мога да ти помогна и дистанционно. Нужна ти е резачка и опционално - дробилка :) Целта ти ще е да оставиш по 3-5 здрави скелетни клона, които да се скъсят до 50-100 см дължина според вида и формата на дървото. От там насетне новият растеж ще покаже кое дърво ще остане, кое ще замине. Да, в първите 2-3 години ще имаш по-интензивно прореждане на короните, но понякога си струва. Имам такъв скорошен пример с кайсия, която беше "умряла", а сега ако я видиш каква е тучна...

Ето я, в дясно леко, усред доматите:

20259559841_7066dd0907_k_d.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За овощарството реших да се доверя на Stefan Sobkowiak. Той обяснява нещата много добре в The Permaculture Orchard : Beyond Organic. Само че вместо бяла акация (Black locust - Robinia pseudoacacia) използва гледичия (Honey locust - Gleditsia triacanthos). Май има едно такова дърво до вкъщи и мога да взема шушулка със семена.

Варела и vikborikin харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледичията също важи, но шиповете й са брутални и е по-трудно да я работиш като почнеш да я режеш. А и за малки деца не е толкова безопасно, докато акацията няма шипове по стъблото, само по клоните. Иначе предполагам най-добре е да се миксират видовете и в азотофиксиращия ресор. Иначе акации и гледичии можеш да вземеш от някое ДГС, семеначета. Цените са под лв на брой обикновено.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Семената от гледичия са осигурени, а в допълнение намерих жълъди от американски червен дъб за завет от ветровитата страна.

IMG_20170925_112612.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако те вълнува червен дъб, най-доброто място в София е Западен парк в края на февр-март. Тогава се е стопил снегът и покълват жълъдите директно на земята. Ето снимка от лани (точно преди срещата ни, която беше на 500 м от там), това е до една пейка по алеите, 1 квм:

32438011993_72809d03e9_h_d.jpg

Отбираш си покълналите и за половин час можеш да сбереш хиляди потенциални фиданки! Ние вече трета година слагаме при нас, обаче се оказва, че охлювите много ги обичат и до момента от десетки посадени жълъди не съм сигурен, че има повече от 2-3 живи, и то тазгодишните.

Lyubomir Durankev хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съселите вече не са два, а доста повече. Птички пеят, резачки дробят дърва за зимата и печката бумти. Селска идилия.

 

IMG_20170930_180501.jpg

IMG_20170930_173114.jpg

Лозан хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.