Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Любо Д

Сидерация (зелено торене)

Recommended Posts

kaloyans@abv.bg
На 4.10.2019 г. at 15:39, qn4eto написа:

 

ФОРЦА е иновация в селекцията на междинни култури
на SAATBAU LINZ. ФОРЦА е вид ряпа, която се развива
много бързо, осигурява добро почвено покритие, има
дълбок централен корен и разрохква добре почвата.
ФОРЦА развива малко надземна маса. Едно от нейните
предимства е, че през втората половина на годината,
когато денят става по-къс, не преминава към генеративната
фаза и не вдървесинява. Дълбокият корен винаги се
подава леко от земята, което осигурява измръзването.
ФОРЦА оставя малки кръгли отвори, които се пълнят
с вода, която при замръзването си през зимата
допринася за "взривяване" на почвените агрегати
и с това успешно разрохква орния слой.

 

Сеитбена норма - 0,6-0,8 кг/дка

Здравейте, Вие закупихте ли от тази ряпа? Бих си купил -1 кг семе за проба от Вас

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Попаднах на поредния списък на растения-компаньони. Не е съвсем за тази тема, но поне не се споменава за крило на прилеп и кокал от змия :)

Същността на правилното съчетание на зеленчуците се състои в това всеки от тях да бъде засаден в непосредствена близост до „растение-компаньон“.

Много е важно да обърнете правилно внимание на семействата зеленчуци.

Така например зеленчуците от семейството на зелето биха расли отлично в компанията на цвекло или пък някоя от зелените листни култури.

Трябва да знаете, че докато някои билки прогонват надалеч вредителите на зеленчуците, то други ги превръщат в още по-вкусни.

Разбира се, монетата има и друга страна – някои зеленчуци просто не могат да съществуват в непосредствена близост.

Именно тези тънкости ще ви разкрием в редовете по-долу. Ще научите кои са най-успешните зеленчукови комбинации в градината, така че ще ви е от полза да прочетете този материал докрай.

Ето кои зеленчуци е удачно (дори препоръчително) да засадите един до друг:

Моркови

Няма никакво съмнение, че най-добрият съсед, който може да съществува за морковите, е кромид лукът.

Благодарение на алцина, съдържащ се в него, който има мощен инсектициден и фунгициден ефект, той ще държи вредителите далеч от морковите.

В никакъв случай обаче не си позволявайте да превръщате в съседи морковите с култури като боб, грах, розмарин, ряпа, маруля, градински чай или домати. Освен това е добре да не засаждате морковите в близост до копър или магданоз.

Пипер

Ще се радвате на наистина отлична реколта, ако засадите пипера в близост до босилек, домати, кромид лук, спанак или кориандър.

В случай че допуснете грешката да го засадите до фасул, сами ще се убедите, че това е възможно най-неправилното решение, което можете да вземете за тази култура.

Картофи

Ще се радвате на богата реколта от картофи, ако подберете правилния им компаньон.

Опитните зеленчукопроизводители съветват да засадите в непосредствена близост до тях боб, зеле, царевица, броколи, маруля, кромид лук, чесън, патладжани, грах, репички.

В никакъв случай обаче не си позволявайте да сеете в непосредствена близост до картофите култури като пъпеши, краставици, тиквички, слънчоглед или домати.

Фасул

Ако искате да се радвате на добра реколта от фасула, добре е да засадите в непосредствена близост зеленчуци като броколи, моркови, царевица, карфиол, зеле, целина, грах, краставици, картофи, патладжани, тиквички и репички.

Добре е да запомните обаче, че не би се чувствал комфортно и не би ви зарадвал с добра реколта, ако го засадите в близост до слънчоглед, кромид лук, чесън или пипер.

Домати

Тези зеленчуци ще се чувстват най-добре, ако в съседство до тях засадите боб, краставици, босилек, аспержи, целина, моркови, копър, кромид лук, репички, марули, магданоз, черен пипер, спанак или мащерка.

За сметка на това обаче не биха се чувствали добре, ако техни съседи са култури като царевица, картофи или различни видове зеле.

Краставици

За да се радвате на добра реколта от краставици, е нужно да ги засадите в близост до карфиол, грах, салата, зеле, броколи, царевица, боб или слънчоглед.

Не е добра идея обаче да ги засадите в близост до картофи, билки или пъпеши.

Зеле

То ще се чувства отлично, ако негови съседи са култури като краставици, кромид лук, картофи, боб, копър, салата, целина, градински чай, мащерка или спанак.

В същото време обаче е добре да избягвате близостта му с ягоди, броколи, карфиол и домати.

Цвекло

Добри съседи за така полезното цвекло са култури като карфиол, броколи, аспержи, кромид лук и маруля.

Не го засаждайте обаче в съседство с боб.

Кромид лук

Ще се радвате на добра реколта, ако го засадите в близост с броколи, зеле, картофи, спанак, цвекло, марули, моркови или чушки. Съседи като градински чай, боб и грах никак не са добри за него.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Тази година не следвах заръките на ръжената шефка, че кой бил поливал ръж по полето...и си го полях веднъж с душа, обилно. Сушата е страшна. Също не спазих и заръките да нямало мулч и да била гола земя и да се закопае. Говорих с no till земеделци, според които само влагата е проблем, при тях тръгват зърнени в дебел слой груби растителни останки и без оране.

И ето, резултатът е видим. Показа се за седмица и през 10 см слама мулч без проблеми (демек лани бобът не е бил проблем, както и предполагах). Та сега правя още две лехи по същата технология и ще видим пролетта какво ще е дережето, как ще презимува, колко ще порасне и тн.

image.jpg

Само да обърна внимание, че дори в къртичината дето изби в лехата на няколко места и избута семето над мулча, тръгва ръж, защото го полях след ттова Тук сушата от края на май продължава.

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Според тази статия http://www.kvsagro.com/index.php?lng=bg&p=usage&id=112 синапът се сее при температура между 4 и 30 градуса, през месеците април-май или октомври-ноември.

Купила съм бял синап от МЕТРО и от едно павилионче за ядки от Женския пазар. И на едното и на другото има написан срок на годност. Надявам се да покълнат и поникнат. 

 Тук http://www.kvsagro.com/index.php?lng=bg&p=usage&id=72 пише, че през пролетта ръжта се сее рано на пролет при температури на почвата над 1 градус Целзий. При температури над 4 градуса Целзий ръжта расте. Есенната ръж се сее от късно лято до късна есен. 

Ръж купих от магазин за семена на Екзарх Йосиф, точно до Халите в София. Пробвах я, поникна. 

Миналата година сях ръж и синап в оранжерията (не съм сигурна, но сигурно е било в края на ноември) и на 5 декември вече бяха поникнали. Синапът не се разви особено, така че мисля да го сея през пролетта, особено навън. В оранжерията няма време за пролетно сеене и или ще сея само ръж, или пак ще комбинирам ръж и синап, пък каквото стане нататък. Ръж в градината (в кото садя картофи)съм сяла в началото на декември и успя да поникне, съответно продължи да расте през пролетта. Синап съм сяла в началото на март и за три месеца беше цъфнал, което не е желателно, доколкото знам. Тогава бях сяла и фацелия, като и тя успя да цъфне за три месеца. Видими резултати няма, но отново ще сея ръж и синап. Тъй като много се бавим със зануляване на градините, когато успея, тогава ще сея. Хубаво е земята да не е гола през зимата. Обикновено в градината с доматите и пипера поникват врабчови чревца, а в градината с картофите (след като ги извадя) сея сидерати. Там много държа да сея синап, за да няма телени червеи.

 

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ch Petrov
На 31.12.2020 г. at 19:05, Ch Petrov написа:

Сидератите (ръж + синап) никнат, но когато сняг забръска .. 

IMG_20201230_151229.thumb.jpg.0680968ddaf03f8359790792aa8c7270.jpg

Бял синап и ръж - купени от магазина на Екзарх Йосиф. През април ръжта вече надхвърляше 20 см, а белия синап 1-2 см. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Наивен въпрос: четох за тези "сидерати" и така не се докопах до повече от 50% сигурност от ползата им. Затова се зачудих к'во им е на люцерната или детелината? Синапът става за в салатата (пробвах), но защо да не е рукола? А на спанако-марулите и др. подобни, дори бакла? Просветете невежия!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Поне 50% е сигурно, че не вредят. :mrgreen: 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Не знам дали си запознат с 5те принципа на здравата почва (и почвеното здраве):

  • Principle 1: Soil Armor
  • Principle 2: Minimizing Soil Disturbance
  • Principle 3: Plant Diversity
  • Principle 4: Continual Live Plant/Root
  • Principle 5: Livestock Integration

Това са общоприети принципи от научната общност и хора, които се занимават с почвена наука от 40+ години. По всеки от тях може да се напише дълго есе, има и написани, вярвам, че ще намериш при интерес. Пускал съм многократно и връзки към подкаст епизоди, за жалост нямам на гръцки, защото говоря освен български и руски, само английски. In Search of Soil е доста задължителен бих казал.

С кратки думи, №4 означава в максимална част от годината да имаш жив корен в почвата. Защото живите корени хранят микробиома. Без микробиом няма жива почва.

Това не значи, че не можеш да имаш домати като тикви и зелки като дирижабли и краставици като женска радост... Въпросът е какво ще съдържат те, освен вода и евентуално някой нитрат. Няма да отварям и темата, щото не й е тук мястото, че поради обедняването на почвите в последните 100 години, основни плодове и зеленчуци са със значително намалено полезно съдържание, ако ще и да изглеждат като за изложба. По тая причина предпочитам един крив домат но от моята си градина, вместо един камион сафаршени от неизвестно къде.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Ти пак ме направи на Велик химик и на грък! :)

Противниците на "сидератите" казват (и са прави), че всяко растение изтощава почвата. За сметка на това има доказани като люцерната (примерно) които поддържат полезните микроби. Ама к'во да им поддържаш посред зима?  А горепосочените принципи ми се виждат вярни, но за гора да речем, не за моята градина.

Въпросът ми беше: добре, да се сее нещо зимно и после да се "унищожи". Но защо да не е нещо ставащо за ядене или бобово?!

PS Цяла зима ръся естествен тор или компост + дървесна пепел. На пролет правя едно фрезоване, но само на лехите. Дълбока обработка няма, то май затова ме превзе буренакът.

PS2 И понеже ме имаш за грък: думичката "сидерация" звучи адски тъпо в контекста, може би и това ми е наклонило везните. Имам за какво да споря, но понеже не съм вникнал в идеята - може и да нямам :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване