Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Ivaylo Bogomilov

Жив плет

Recommended Posts

Ivaylo Bogomilov

Хареса ми предложението на Боби за арматура и зелена боя, може би ще издържи на набезите на съседските кози. Заради това предложение реших да включа темата в категория строителство. Сега козите имат навика да се катерят на оградата и да ми изяждат малините и къпините. Чат пат оградата подава и резълтатът е пагубен за останалите растения. След разговор с козарите, че ако хвана някоя коза в двора ще ги поканя на BBQ, малко понамаляха влизанията. Дворът ми е последен ограден, след това има три неоградени имоти, през които минава пряката пътека за съседната махала. Зимата като няма зеленина, съм като един огромен телевизор, всичко се вижда в къщата особено вечер. Смятам да пробвам със вечно зелени, бързо растящи видове, както писах в седянката. Мислех да ги засдя от външната страна на оградата (съседният двор пустее, а и аз, така и така кося около 1,5-2 метра полоса за да се спася от бурените и плужеците), но сблъсъка с всеядните кози ме отказаха. Уж има растения дето не ги ядат животните, ама това май не се отнася за козите. Спрял съм се на тис, кипарис, лъжекипарис, туя и производните на кипарис. Има няколко вида кипариси и туи, дето дори са с различни окраски, та да направя оградата шарена. Високите подпочвени води ограничават избора и затова смятам да взема няколко вида растения, за да видя кое ще устиска. Вече имам опит с хималайски кедър (deodora), бях насадил 10-на, не за жив плет, но пак до оградата, като стигнат около 2 м, изсъхват, явно корените стигат до подпочвените води и това не им понася. Може и студа да има частична вина, но все пак са от Хималаите, трябва да издържат на студ.

Та ако има идеи, препоръки и други съм отворен. Ще споделям и моя скромен опит, макар и не винаги положителен.

А може и да поканя скоро на едно малко яренце или дърта коза на скара, ако козарите пак се ослушат :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Георги беше казал за някакви лейландии или нещо такова, което било най-бързо растящото кипарисово. Нямам идея дали ще го ядат козите, обаче.

Аз лично не съм голям фен на иглолистни и кипариси и прочее, не че лигуструма го обожавам, но бих го предпочел. Другото просто ми създава визуално някакъв дисонанс, може би при теб ще върви повече, че си в планината. Другото е, че ти ще гледаш хем да скрива яко, хем да стане високо, хем да е красиво. В този случай не съм сигурен какво полезно растение може да се ползва (полезно = да се яде или да е лек поне). Аз предпочитам ядливи плетове! :)

Ако плетът е добре установен, минаващите кози няма да го унищожат, само ще го подрязват. Ще ми се да разкажа една история, която е само по допирателната релевантна, но все пак.

Едно време, в градината на дядо, към улицата, имаше каменен дувар. Около 180 см висок. От вътрешна страна растяха като стена нагоре много растения "обички" (с ударение на "о"). Чак 20 години по-късно разбрах, че това било годжи бери. Както и да е. Дядо беше подрязал растенията така, че отвътре да са като дървета - единичен ствол и нагоре над метър и нещо се разкланят като метла. тия клонки минаваха над дувара и падаха каскадно откъм улицата почти доземи.

Всеки ден козите минаваха по два пъти по улицата, едно стадо на махалата. Спираха се и си хапваха добре от обичките, докато не ги настигне козарят и да ги подкара пак. Първо изяждаха долу върховете, после все по-нагоре се качваха с копитата и така до където стигнат. Благодарение на това тези обички всяка година цъфтяха с розови цветчета, имаха тучни зелени листенца и като цяло бяха като зелена облицовка на дувара.

Хубаво, ама лека полека старците измряха и козите изчезнаха. За няколко години тия обички почнаха да измират, станаха едни дръгливи и грозни, сухи клони, редки корони, грозна работа...

 

Та мисълта ми е, че в текущата ти ситуация, ако не промениш нищо по растителния фон и само направиш здрава ограда, проблемът с козите ще се реши. Така или иначе трябва да режеш малини и къпини. Ако не искаш да се вижда в къщата, сложи си пердета. Естествено изборът си е твой де, но ако се опитаме да приложим перма правилото - промени себе си преди да променяш света - не виждам да е толкова драматичен спекът. Два реда туи няма да спрат и крадците, даже ще им позволят да действат незабелязано от козарите, които пък ще ти наглеждат имота ако сте в добри отношения и им храниш козите с излишни тебе неща.

И в крайна сметка един ден ще изчезнат козите, а ти ще останеш заобиколен от туи и кипариси... :/

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov

Благодаря Боби. Отидох там, за да имам простор, поради тази причина вече 10-та година всички огради без предната са най-обикновени телени, а предната към улицата е дървена, с леки пролуки между дъските, но в никакъв случай плътна дървена ограда. Всички селяни ме съветват да се оградя сериозно отвсякъде, да залея предния двор с бетон и т.н.. Засега не се подавам. Опитвам се да подържам окосено извън оградата, чисто и често се уча да подрязвам съседните запуснати дръвчета. Кога с по-голям успех, кога с по-малък. Напролет обикновено след такива доброволчески действия посещавам близката Спешна помощ, я някой клон ми пада връз главата, я стълбата пропада в къртичина. Но поне за 6 месеца съм ваксиниран срещу тетанус и други подобни. За по-любопитните съм си сложил пердета, но в селото всичко се знае, кога съм сам, с кого съм, тайни няма. През няколко месеца правя оборка около мястото, защото имаме футболен отбор, а главната трибуна граничи с имата ми. По традиционен български обичай се чисти преди мач, така че поне две седмици вятърът носи по-леките отпадъци около мен, а стъклата бляскат и плашат гаргите. По неясни причини повечето комшии оплевената трева и клони изхвълят в кофите за боклук, а домакинския боклук в реката. Забелязвам тенденция някой периодично да си сменя гардероба и торбите с дрехи, шишета и други да ги хвърля от улицата до моята ограда. Иначе крадците нищо не може ги спря.

Увлякох се малко.

идеята е да засадя няколко растения 6-8, които да скрият директния изглед към единия от прозорците, а не цялостно заграждане, къщата е малко под нивото на улицата, зимата да гледам нещо зелено, и да не ме гледат.

Всичко ми харесва на вилата, но най-много простора и тишината и спокойствието.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 51 минути, Ivaylo Bogomilov написа:

По неясни причини повечето комшии оплевената трева и клони изхвълят в кофите за боклук, а домакинския боклук в реката.

Класика. Това е некст левъл разделно сметосъбиране.

Инак за оградата - кипарисите и туите винаги са добро решение, макар аз да ги ползвам само ако се касае за северна страна, понеже не искам да губя слънце заради тях. Най-бързорастящите действително са Cupressocyparis leylandii. А в Англия съм виждал най-добрия жив плет с/у животни - каквото и да е храстовидно с вграден в него ел. пастир, който остава в средата и не се вижда.

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ееех, мда. Бушчето, споменуваме я още, с добро, разправяше за нейния комшия през улицата в Драгалевци. Гледал зайци човекът. Та заешката тор със сено - в кофата за смет на улицата (понякога не се събират по 10 дни, лятото...), а всичко органично друго, което гори, в комбинация с всичко пластмасово и прочее - се пали на купчина. На това му викам холистична система. Хем смърди на тор махалата по цяла седмица и не мож отвори прозореца лясоска, хем никой не може да поправи положението освен Титан, хем обгазяваш всички комшии за безплатно обезпаразитяване и боядисване на прането в сив цвят, хем ти е чист двора!

За кипарисите, държа да прочетеш последния коментар от линка на Георги. Аз бих предпочел предложеното от него решение с елпастира и друго храстовидно. Иначе по снимки съм виждал в Англия красиви гъсти плетове от глог, които на пролет са обсипани с цвят, а цяла зима имат червена украса. Но не е вечно зелен глогът...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ivaylo Bogomilov

Понякога добрите идеи са толкова близко, но трябва някой да ти ги подскаже. Това за ел. пастира е добро като идея, акомбинирано с някакво растение мисля, че ще се получи. От север ми се пада стадиона и реката, не ми се ще да си затварям ложите :) Проблем ми е изток, там има стари ябълкови дървета, които почнаха да съхнат лека полека. Садих японски дюли, но явно съм попаднал на нисък сорт, защото си останаха около 50 см. Знам че има и по-високи видове, ама не знам кои са и откъде да взема. Глога също е добра идея за жив плет, мислех да пусна бръшляна по оградата, ама трябва да я заздравя, че ще вземе да падне.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Внимавай с тея кипариси че стават по 40 метра!!! Първо ще ти е добре, но после ще ти скрият слънцето и небето.

 

При мен има много дренки около мястото. Ще взема да пресадя от тях за жив плет. Податливи са на кастрене, клоните растат на гъсто и имат бодли, които да гонят кози и други. В Англия ги ползват за целта от много векове.

 

hawthorn-hedge-crotaegus-monogyna-cut-an

hedge_in_gloucester.jpg?resize=450,299

228bc480b5ffd05e7e28ad250fd353b6--hawtho

 

https://insteading.com/blog/hedge-laying/

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Тези дни си взех двата броя elaeagnus ebbingei от Палм Център Пловдив (не на място). Наричат го "бодлива миризлива върба" или Ebbing's silverberry. Това е вечнозелен храст, който се използва за живи плетове и дава ядливи плодчета рано напролет. Eто ги растенията (малко посмачкани, но ги поръчах преди Нова Година и досега бяха опаковани):
IMG_20200110_141117.thumb.jpg.e7d89b7bc6bae556234811b8fab92404.jpg

Доста развити растения, макар и хората да са ги кастрили преди прибиране зимата. Т.е. можеше и да са доста по-високи. И цената е добра: 7 лв. (8,80 лв. с транспортната опаковка). Плюс доста транспорт до при мене, но за съжаление се разминахме с един ден в града и трябваше да постоят при баща ми. Можете да видите и плодчетата (едното има доста, другото съвсем малко):
IMG_20200110_141143.thumb.jpg.bd4c972350a6d37ec774e120b4cdb543.jpg

IMG_20200110_141134.thumb.jpg.0c153dfab14923debf0ef49294fc29ae.jpg

Всъщност имаха три вида, два вариегатни, но аз предпочетох обикновения вид. Взех едно с шарени листа от Пландорекс (което е 15 см голямо). И то е поизмръзнало леко при температури до -13.

Ще видим как ще се държи видът в Габровска област. Аз бях чел, че вирее в Германия и се заблудих, че е по-студоустойчив - може да се окаже и че ще мръзне.

Няма да бъде баш жив плет със само три растения, но идеята е да поскрие гледката и да стоят на пътя на основния вятър - да се обособи ред растения по периметъра между реда млади дървета, заедно с японски дюли, касис и логанберита, камчатки. Засега мисля да ги прибирам в най-студените нощи (под -15) и да ги садя в земята напролет. Пък може после да взема още растения, ако тези се държат добре. Ще коментирам по-натам и вкуса на плодовете, ако я докараме до реколта. Иначе бая големи, няколкогодишни растения, и за тези пари съм доволен. Можеше да взема и повече, но специално там нямам много място. Ето още една снимка:

IMG_20200110_141203.thumb.jpg.97b20a405e80f9f16cb2da2e514bc857.jpg

Пол от Шипка беше снимал такъв жив плет в ботаническа градина в Истанбул. Но там е доста, доста по-топло. Пък ако се провали опитът в моите условия, поне ще се знае.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Този pungens го водят инвазивен. Имам две растения и ще видим как ще се държи. Златисти листа има, а това трябва да е обикновеният:

Другият вид, ebbingei, се хвана, но върви слабичко още.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...