Огнян Деянов

Отвари, разтвори, настойки за защита от вредители

11 мнения в тази тема

Обеззаразяване на семената            

Отвара от лайка, термично – фасул, грах, домати, бамя.

При домати в гореща вода при 56 º C за 30 мин.; с/у ТМV суха термообработка при 56 º C за 6 часа, след това при 80 º C за 24 часа.

Семена от зеле с/у бактериоза и мана в гореща вода за 30 мин. при 50 º C, а за цветното зеле - 18 мин.

Арпаджик – с/у мана 16 часа при 40 º C, 8 часа 43 º C или поставени на пряко слънчево греене за 1-2 седмици.
                            
Отвара        
1 ч    Дрогата се вари 3-5 минути в затворен съд, след това е необходимо да кисне 1 час;        

                    
Запарка            
Заливка с гореща вода;    
                        
Настойка            
Накисване в студена вода в затворен съд;
                            


                           
Арония    
200 грама/литър  

30 мин.    
Листа (2 kg) се запарват за около 30-50 минути в  10 литра вода.                            
гъбни заболявания


Разтвор от пепел и сапун    
100 грама/литър   

48 ч    
Разтвор от пепел и сапун, който може да използвате и в стаята. Изпитано средство за борба срещу акари, листни въшки и трипс – 1/2 чаша пепел се залива с 1 л вряла вода, кисне се 2 денонощия и се прецежда. Преди употреба се добавя 4 г сапун, предварително разтворен във вода.                             
акари, листни въшки, трипс


Цитрусов извлек        
120 ч    
Нарязва се ситно кора от цитрусови плодове. Заливат се с топла 40°С  вода. След 5 дни се прецежда, разрежда се с 2 пъти повече вода (30% р-р), добавя се малко течен сапун за прилепител.                            
акари


Лук (водна настойка)
15 грама/литър   

8 ч    
Водна настойка 200 гр. люспи на 10 л.вода, за 12-15 часа. Трикратно напръскване през 5 дни. Срещу птици нападащи плодовете-разрязани луковици в короните на дърветата или редовете(ягоди)                            

листни въшки, паяжинообразуващи акари


Люти чушки    
50 грама/литър   

48 ч    
(срещу листни въшки, бълхи, гъсеници и голи охлюви). 1 kg пресни или 0,5 kg сухи чушки се варят нарязани  за 1 час в 10 литра вода. Престояват два дни и се прецеждат. 150 ml от течността се поставя в 10 литра вода и се добавя 50 ml течен сапун.
бълхи, гъсеници, голи охлюви, листни въшки


Равнец    
80 грама/литър   

48 ч    
800 гр. суха маса (цвят, стебла и/или листа) се надробява, запарва се с вряла вода за 30-40 мин.(или се вари), долива се до 10 л вода и се кисне 36-48 часа.                            
акари, бълхи, листни въшки,  трипс


Глухарче    
50 грама/литър   

2 ч    

50 гр. свежи корени или  листа се заливат с 1 л. леко затоплена вода за 1-2 часа. Първо пръскане при разтваряне на пъпките, второто след цъфтежа, следващите през 15 дни.                            
акари, бълхи, листни въшки


Конски лапад    
100 грама/литър   

1 ден    
Настойка за 1 ден, 1 кг на 10 л.                            
акари, листни въшки


Кукуряк    
100 грама/литър   

48 ч    
Настойка 1 кг (корени, стебла) на 10 л вода.                            
акари, листни въшки, трипс


Коприва    
80 грама/литър  

3 мин.    
Отвара от (стебла и листа) - вари се 3 мин. в затворен съд  80 гр. Коприва;                          

 

Коприва    
400 грама/литър   

30 мин.    
Коприва 4кг се вари в 10 литра вода-30-40 минути.прецежда се и се разрежда 1 към 2 с вода,и се пръска,като изстине хубаво-може да се сложи вътре и смачкан чесън.                            


Пипер лютив            
1 кг пресни или 0,5 кг сухи чушки се разрязват на две и се варят 1 час в 10 л. вода в затворен съд(или настойка). След това се оставят 2 дни, намачкват и прецеждат. 125 мл с 10 л. вода и 40 гр. сапун.     

листни въшки, бълхи, гъсеници и голи охлюви   

   
                
Татул    
40 грама/литър   

2 ч    
(за зелето и цвеклото при листни въшки). 400 g изсушена листна маса и стъбла киснат в 10 литра вода за 1-2 часа.
листни въшки


Тютюн            

400 гр.ситно наряазана маса в 10 л. вода за 2 дни. Прецежда се и още 10 л. вода и 80 мл. сапун.

листни въшки, бълхи, трипсове, листозавивачки, зелев молец, рапична и вишнева оси.

                         

Елша    
200 грама/литър

24 ч    
"Прилага се срещу листни въшки и акари по карамфил, шипка, ябълка и други.Използва се настойка от 1 kg сухи или 2 kg свежи листа, накиснати за 24 часа в 10 1 вода.Може да се приготви и отвара, като след 12-часово киснене получената настойка се вари в продължение на 30-40 минути. Гъсениците на гьботворката не се хранят с листата на дъба, ако са нап­ръскани с настойка от елша. Старо народно средство за унищожаване на поповото прасе е заравянето в почвата на клонки от елша.
акари, листни въшки


Сода и кисело мляко                                      
Разствор от вода,сода бикарбонат,кисело мляко/айран/ и малко веро. Една машина 10 л.                          

гниеме и мана по доматите


отварата на вещицата            
"отварата на вещицата" от книгата на Линда Удроу; съдържа коприва, черен оман и полски хвощ. Когато ми трябва спешно, правя чай от трите и после разреждам с вода. Когато не бързам, ги накисвам в туба с вода - за неопределено време. Прецеждам си в пръскачката около литър и до десет литра разреждам с вода. Ползва се като листен тор, против въшки, оправи ми прасковата (имаше къдравост), сега лекувам две череши от някакви ръждиви петънца, още не знам дали помага.    

                        
Ним            
екстракт от дървото Ним, продава се като препарат "Нимазал Т/С ". Не ги убива веднага, а им блокира рефлекса да гризат и умират от глад след седмица                            
колорадски бръмбар


чаено дърво            
Третият път пръскам с екстракт от чаено дърво,срещу гъбите. Имаго в аптеките по 5лв-10мл. Смесва се с 8-10л вода и 10-30гр сапун. Бъркаш и пръскаш.                            
гъбни заболявания


Капан за оси, мухи и др.            
една готварска лъжица мед една готварска лъжица захар една-две лъжици оцет и 1 литър вода това се разклаща и се тресе да стане на сироп,взимаш бутилки от 0500 и ги режеш в широката част после обръщаш на обратно с гърлото в отрязъка,сипваш от сиропа и слагаш покрай лозята и къде има оси,щи стигне за 4-5 бутилки и поне 1000 трупа.ова което е посичила колежката като снимка това представлява общо взето,горната част на бутилката отрязаната се набива наобратно в долната така че гърлото да сочи надолу,вътре се сипват няколко сантиметра 4-5-6- от течността,от това се получава ферментация и привлича осите както са гнилите плодове и джибрито и гнилите круши и тн,лови и стършели и мухи което е много важно влизат да се черпят опиянчват се и се давят не могат да обърнат наобратно,,пчели не лови няма как те не налитат на прокиснали манджи споко,общо взето е това и като се напълни капана излизаш и пак сипваш,може да го вържете с тиксо за асмата или кола с тел или да го продупчите в горния край с една връвчица да се чисти лесно да се излива без да се откача,при мене осите са края на август и септември в момента още нямам,успех.                

оса, муха

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е събирано от нета и повечето са трудно-разбираеми и непроверени от мен.

 

Аз миналата година пробвах с настойка за 1-2 дни от коприва (около 1  малък плик) , бял равнец, хрян (корен и листа), цвят то лайка  в една кофа. След това разреждах 1:1 с вода.

 

Пипера и картофите се повлияха добре, а доматите израснаха доста буйно, но не се спасиха от маната и едни черни петна по стъблото и в крайна сметка нищо не брах  :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отвара от люти чушки с малко прилепител /течен сапун/ успешно използваме вече няколко години срещу белокрилка, която нападна единия от дворовете ни след неразумно засаждане на краставици, подарени ни от комшия с парник. Пръска се през 7-10 дни обилно особено от долната страна на листата на растенията.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали тук да постна копирано от нета (http://agro.bg/topical/article11696.html)?

 

Растителна защита на придворна биологична и интегрирана градина

 

pzd_msp.jpg

1. Физични методи за борба срещу болестите и неприятелите

Физичният метод се основава на прилагането на редица меха­нични мерки и физични фактори. Механичните мерки са трудоем­ки, но на малки площи, срещу неприятели по овощните и зе­ленчуковите култури, са изклю­чително ефикасни. Механичните мерки се изразяват в събиране на насекомите, в използване на примамни течности и на ловни пояси.

Използване на различни ви­дове уловки

Те имат за цел да привличат и улавят важни неприятели, като използват различни техни осо­бености. Използват се главно за установяване сезонната динами­ка на летежа, но могат да се при­лагат и като средства за борба чрез масов улов или дезориен­тация на насекомите.

Светоуловки

Много насекоми, активни при­вечер и през нощта, се привли­чат от светлина. С най-силна привличаща способност е ултра­виолетовата част на спектъра. Във връзка с това са конструи­рани специални светлинни при­мамки. Наред с вредните и индиферентните видове в кафеза на светоуловката попадат и много полезни видове. За да се, запа­зят от унищожаване, след като, се уловят неприятелите, кафезът се отваря и се оставя така до следващото запалване на лам­пата, при което всички полезни видове се връщат на свобода.

(Светоуловките са ефикасни срещу царевичен стъблен проби­вач, редица видове нощенки, еднопоясов гроздов молец и др.)

Цветни уловки

Използват се за проследяване популационната динамика на листни въшки и бълхи, белокрил­ки, плодови мухи, много пара­зитни насекоми и др. За наблюдение могат да се използват цветни блюда или табла (плоскости), намазани с незасъхващо лепило. Цветните уловки се пос­тавят една-две седмици преди очаквания летеж. В практиката най-използвани са белите и жъл­тооранжевите уловки, но може да има и други цветове. Такива табла се поставят при оранже­рийната белокрилка. Жълтият цвят е най-привлекателен и за черешовата муха. Привличаща­та способност на таблата се увеличава, когато се използват флуоресциращи бои. Оранжевата флуоресцираща боя повишава улова с 60% и уловките, поставе­ни по 3-4 на дърво, успешно се използват за борба с този неприятел. Белият цвят е най-прив­лекателен за плодовите оси. Бе­ли лепливи табла с размер 5х10 см закачени на моделни дърве­та, се използват за проследява­не летежа на мъжките индивиди на щитоносните въшки. При лис­тните въшки цветовете се под­реждат в следния низходящ ред по привличащата си способност: жълт, зелен, червен, кафяв и че­рен. Синият цвят привлича мъх­натия бръмбар.

Хранителни примамки

За привличане, улавяне и прос­ледяване динамиката на насеко­мите се използват и някои храни­телни вещества. Това са най-чес­то различни ферментиращи теч­ности, като например 10 % разт­вор на меласа, захарен разтвор, изкуствена медена роса (меласа, мед), сокове от различни части на растението-гостоприемник и др. Примамки от топъл оборски тор широко се използват за привличане, събиране и унищо­жаване на поповото прасе.

Феромонови уловки

Тези уловки използват синте­тично получени полови хормони, които в природата са едно от най-важните средства за ориен­тирането и намирането на инди­видите от различен пол при го­лям брой насекоми. Уловките мо­гат да се използват за борба с неприятелите чрез масов улов на мъжките индивиди. Използване­то само на феромонови капсули, с високи дози синтетичен феро­мон се прилага за дезориентация на плодовите червеи и др. насе­коми.

2. Възможности за борба с неприятелите и болестите в биологичното зеленчукопроизводство

2,1. Борба с неприятелите

Попово прасе

Борбата може да се проведе с при­мамки и земни капани. Примамките мо­гат да се приготвят от пресен оборски тор, като се поставят в канавки, дълбоки и широки около 40 см или направо вър­ху земята. В тях насекомото се привлича да зимува. През зимата, когато се засту­ди времето, торът се разхвърля и попо­вите прасета загиват. Друг вид примам­ка може да се направи от 0,5 л бутилка, в която се налива 100  мл бира. Бутилка­та се закопава до половината в неголя­ма ямка, около 30 см, така че гърлото и да се показва. Отгоре ямата се покрива с ламарина, керамична или друга плос­кост. Почвата вътре се навлажнява доб­ре, защото поповите прасета предпочи­тат влажните места. Веднъж седмично капана се проверява и събраните насе­коми се унищожават. Такива примамки могат да се направят на всеки 10 кв. мет­ра.

При интегрираното производство мо­гат да се ползват и примамки от пшени­ца с химични инсектициди. Пшеничено­то зърно се потопява в гореща вода за 10 минути, за да се убие кълняемостта и след това на 100 кг зърно се прибавят 3­4 кг от тиофосфорните препарати: Золон 35 ЕК, Релдан 50 ЕК, Агрия 1060 и др. Ос­вен това примамки могат да бъдат при­готвени от сварена или едро смляна ца­ревица, която се накисва 6 часа в 3%-ов разтвор на същите препарати. Примам­ките се разхвърлят равномерно на цяла­та площ по 3-4 кг на декар. Добри резул­тати се получават, когато примамките се прилагат 1-2 седмици преди сеитбата и след това се затрапват. В парниците на 1 кв. м се разхвърля по 15-20 г зърно от примамките, което се заравя на дълбо­чина 1-3 см. Предпочита се примамката да се разхвърля веднага след засяване­то на семената в парниците и оранжери­ите, преди да е поставена торовата поч­ва.

Телени червеи

Така се наричат ларвите на няколко вида бръмбари, които са известни под името скокльовци и полски ковачи, за­щото, когато се поставят на гръб, те под­скачат (скокльовци) и издават звук, кой­то наподобява чукане (полски ковачи).

Телените червеи са ръждивокафяви, с дълго и сравнително твърдо тяло, от къ­дето са получили името си. Те са разп­ространени повсеместно в нашата стра­на. Многоядни са и нападат почти всич­ки култури - полски, зеленчукови, цветни и т.н. Развиват едно поколение за някол­ко години и зимуват като ларви от раз­лични възрасти и като възрастно насе­комо в почвата на дълбочина до 20-30 см. Ларвите повреждат кълновете на се­мената, възела на братене, корените, младите стъбла на растенията и дълбаят ходове в кореноплодите и клубените. Те прекарват цялото си развитие в почва­та.

Икономическият праг на вредност (т.е. - тогава трябва да се вземат мерки за унищожаването им) на телените чер­веи при зеленчуковите култури е 5-8 лар­ви на 1 кв. м.

Агротехническите мероприятия, които ограничават плътността на телените червеи са качествената сеитба в най-подходящите срокове, редовните обра­ботки и торенето на почвата, унищожа­ването на плевелите, варуването на киселите почви, обилното напояване, сеитбообращенията с бобови култури и др.

При интегрираното производство хи­мичната борба се провежда както при поповото прасе с гранули рани препара­ти Каунтер 5 Г, Скипер и др. - 3-7 кг/дка, които се заравят на малка дълбочина или чрез обеззаразяване на семената.

Бели червеи

Това са ларви на листорогите (майс­ките) бръмбари. Възрастните на отдел­ните видове се хранят с листата на овощните и др. растения, но не нанасят повреди на зеленчуковите растения.

Ларвите повреждат подземните части на растенията-корени, подземни стъбла, кореноплоди и клубеноплоди, като ги нагризват повърхностно. Предпочитат картофите, цвеклото, лука, зелето, сала­тата, ягодата и др. Борбата се води като при телените червеи, но плътността им се установява само чрез почвени раз­копки.

Сиви червеи (подземни нощенки)

У нас са разпространени повсеместно. Те са многоядни видове - над 150 ви­да културни и плевелни растения. Пепе­рудите са активни през нощта, а през деня се крият под листата на различни плевели и под буците с пръст. Гъсеници­те през деня остават скрити под листата, в почвата или под буците, а през нощта се хранят като скелетират листата, изяждат кълновете и прегризват стъбла­та близо до повърхността на почвата.

Агротехническите мерки за борба включват унищожаване на плевелите, редовно окопаване, дълбока оран, торе­не, поливане и др. Биологична борба с тях се води чрез яйчният паразит трихог­рама.

При интегрираното производство хи­мичната борба срещу сивите червеи се прилага при икономически праг на вред­ност 2-3 гъсеници на 1 кв. м при тютюна и др. култури.

Добри резултати се получават, когато се използват отровни примамки. При­готвят се от прясна люцерна, листната маса на цвекло, картофи, зеле, лобода и др., като се напрашват с Агрия 1060, Зо­лон в доза 2-3 кг на 100 кг зелена маса. Към тях се прибавя и 2 кг меласа. При­мамките се разхвърлят на малки купчинки по 10-20 кг на декар. Примамки могат да се приготвят и от едро смляни царе­вични зърна или пшенични трици, като на 100 кг се прибавя 3-4 кг от същите пре­парати, смесени с вода и 3-4 кг меласа. На декар се разхвърля по 4-6 кг от при­мамката. За борба с тях се препоръчва и предсеитбено обеззаразяване на семе­ната, внасяне на гранулирани препарати.

Листни въшки - отвара от полски хвощ, дървесна пе­пел, отвара от ревен, извлек от коприва, абсент, извлек от пелин, сапунен разтвор, отва­ра от квазия (Quassia amara), противоглистна папрат, орло­ва папрат; подпомагане, на естествените врагове – божа кравичка, хищни калинки, их­невмония, бълхи, щипалки, препарати на основата на пи­ретрум, поръсване на расте­нията с варовик, с водорасли или с каменно брашно, отва­ра от обелки на лук, отвара от обелки на картофи и извлек на чесън, отвара от листа на алабаш, отвара от вратига или пелин.

Бяла зелева пеперуда - из­влек от листа и стъбла на до­мати.

Лукава муха - отвара от ре­вен, смесена култура с моркови.

Морковена муха - смесена култура с лук, чесън, лаванду­ла, праз.

Гъсеници (общо) - абсент, стипца, извлек от пелин, от­вара от вратига, разтвор на мек сапун, улавяне на пепе­рудите с примамки от плодов сок, меласа и бира.

Акари - ферментиращ те­чен тор с отвара от полски хвощ, 0,3% мек сапун с тор от коприва, извлек, от чесън, из­ползване на биопродукт - фи­тосейлус (по-ефективен в оранжерийни условия).

Щитоносна въшка - разт­вор от мек сапун, сернокисе­ла глина.

Белокрилка - сернокисела глина, енкарзия (по-ефекти­вен в оранжерийни условия).

Нематоди - сеитбообраще­ния, смесени култури с таге­тис, инкорпориране на бенто­нит в почвата;

Голи охлюви - стипца, ме­ханични бариери, капани сбира, използване на естествените врагове - торен бръм­бар, домашни и диви птици, чист компост и мулч, извлек от бегония, разпръскване около растения на пепел, сажди, каменно брашно и вар, примамки от части от картофи, загнили домати, парчета краставици, кори от грейпфрут.

Земни бълхи особено опасна при зелевите култури. Да се прилага смесена култу­ра със спанак или салата, от­вара от пелин и вратига.

Сляпо куче - сухи и свежи листа от пелин или хризанте­ма.

Други средства с общо предпазно действие срещу неприятели на зеленчуковите култури са чесън за пръска­не, тютюнев извлек и отвара, отвара от квазия, разтвор на Теобалт. Добро действие има и прилагането на разреден капсаицин. В биологичното зеленчукопроизводство сре­щу неприятелите широко мо­гат и трябва да се използват феромонови уловки и препа­рати и лепливи плоскости.

2,2. Борба с болестите

Бактериален пригор по домати - отвара от вратига, отвара от полски хвощ, пръскане с медни препара­ти.

Ръжди - отвара от полски хвощ, сяра.

Брашнеста мана - пръска­не с колоидна сяра през ин­тервал от 8-14 дни, отваpa от полски хвощ, сяра.

Гъбни болести (общо) ­чесън, лук, калиев перманга­нат, калиев тиосулфат.

Бактериални заболява­ния (общо) - чесън на прах.

Мана медни препарати, профилактично отвара от полски хвощ.

Обеззаразяване на се­мената - отвара от лайка, термич­но обеззаразяване (термо­терапия) - особено подхо­дящ за семена от фасул, грах, домати, бамя. При се­мена от домати срещу бакте­риално изсъхване - в гореща вода 56 градуса С в продъл­жение на 30 минути, а срещу тютюнево-мозаечен вирус ­суха термообработка - за 6 часа при температура 56 градуса С и след това за 24 часа при температура 80 градуса С. При семена от зе­ле - срещу бактериоза и ма­на - в гореща вода за 30 ми­нути при 50 градуса С, а за цветното зеле за 18 минути. При арпаджик - срещу мана - 16 часа при температура 40 градуса С, 8 часа при темпе­ратура 4З градуса С или 1-2 седмици поставени на пряко слънчево нагряване.

При някои почвени пато­гени

- причинители по сечене на разсада, фузариум, вер­тицилиум е удачно да се прилага биологичния про­дукт триходермин.

Като средство за обезза­разяване на почвата се препоръчва отвара от хвощ.

Много добри резултати се получават и чрез солариза­цията - обработената почва се полива добре с вода, пок­рива се с пластмасово фо­лио и в продължение на ед­на седмица под въздействие на слънцето се получава обеззаразяващ ефект. Това трябва да се повтори 2-З пъ­ти.

За общо стимулиране на растенията

- течен тор от коприва (подходящ и срещу хлоро­за), отвара от лайка; течен тор или отвара от глухарче (подходящ и за добавка при компостиране); екстракт от валериана (предпазва от замръзване и стимулира цветообразуване) .

 

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

съветите са чудесни, случайно да знаете начин за справяне със съчмянка без химикали? Изглежда че всички дървета в двора са заразени с нея :(

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лимон срещу лилиумен бръмбар (Lilioceris lilii).
Лимон, лимонен сок, лимонени кори - използвам всичко срещу тези червени бръмбари. Пръскам с изцеден  лимон, разреден с малко вода, редя кори и каквото остане от лимоните отдолу под листата на лилиумите и кремовете. Ако не вали, може би през 5-6 дена би имало супер ефект. Аз нямам време за толкова често, но пак се редуцират гадините, нищо че пръскам по-рядко. Опитах и с купешка лимонена киселина, може би си внушавам, но ми се стори, че няма никакъв ефект.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Намерих още отвари и си ги трупкам тук. Някои се повтарят с гореизброените, но имат "по-точни" пропорции и затова реших да ги дублирам:

 

Средство > Нападател:

- Мечи лук (левурда): срещу листни въшки и мана при домати. Настойка от цветоносни стъбла (събрани май-юни), луковици, листа. Двукратно напръскване. 1 кг ситно нарязана зелена маса от мечи лук и чесън, накисната в 3 л вода за 12 дни – 300 гр от нея на 10 л вода.;
- Лук: срещу паяжинообразуващи акари и листни въшки. Настойка от 200 гр люспи на 10 л вода, накиснати за 12-15 часа. Трикратно напръскване през 5 дни. Срещу птици, нападащи плодовете – разрязани луковици в короните на дърветата или редовете (за ягоди).
- Чесън: срещу гъгрици. На 100 кг зърно, ориз, брашно – 200 гр луковици. Между лозите. Срещу паяжинообразуващи акари – 0.5 кг се счуква и се смесва с 3-5 л вода. Прецежда се и остатакът се накисва отново. Двата извлека се доливат с вода до 10 л. От него на 300 мл се добавя 10 л вода. Друга рецепта: 0.5 кг се нарязва и счуква. В стъклен съд се добавят 3 л вода – стои на тъмно и топло място. След 5 дни се прецежда. По 60 мл от настойката и 50 гр сапун на 10 л вода. Срещу листни въшки и оси по сливата – 2-3 наситнени глави на 10 л вода. Срещу пшеничен трипс – 200 гр на 10 л вода.
- Ралица: срещу гъсеници на пръстенотворката, бяла овощна пеперуда, молци, бяла, зелева и репна пеперуда, зелева нощенка, оси, ларви на листогризещи бръмбари и листни бълхи (за ябълка). 1 кг суха трева, накисната за 2 дни в 10 л вода, или отвара след настойката, варена 1-2 часа. 
- Повет: срещу листни въшки. Неразпукани цветни бутони и цветове (1.125 кг) се накисват за 1-2 часа в 10 л вода. 
- Коноп: срещу ларви на майски бръмбар. Засят или внесени в почвата стъбла.
- Млечка: срещу гъсеници. 4 кг листа се варят 2-3 часа в малко вода, отварата се прецежда и се долива още вода (до 10 л). Второ пръскане след 4 дни.
- Хрян: за съхранение на плодове. На 40 кг се поставят 3.2 кг. 200 гр настърган хрян запазва за 5 месеца касисовите плодове (на височина 25 см и диаметър 25 см).
- Бял синап: потиска развитието на плевелите. В смес с грах увеличава добива. Защитна ивица при овощни (и кориандър).
- Къдраволистен магданоз: срещу лозова филоксера. Около лозя, в редовете.
- Татул: срещу зелева и цвеклова листни въшки. Изсушени стъбла и листна маса – 400 гр на 10 л вода.
- Тютюн: срещу листни въшки, бълхи, трипсове, листозавивачки, зелев молец, рапична и вишнева оси. 400 гр ситно нарязана маса на 10 л вода за 2 дни. Прецежда се и се добавят още 10 л вода и 80 мл сапун.
- Домат: срещу листогризещи гъсеници и неприятели и ябълков плодов червей. 4 кг ситно нарязана зелена маса на 10 л вода. Вари се 30 мин., след което 2-3 л от нея се разреждат с 10 л вода и 40 гр сапун.
- Люти чушки: срещу листни въшки, бълхи, гъсеници и голи охлюви. 1 кг пресни или 0.5 кг сухи чушки се разрязват на две и се варят 1 час в 10 л вода в затворен съд (или настойка). След това се оставят 2 дни, намачкват и прецеждат. 125 мл на 10 л вода и 40 гр сапун.
- Картофи: срещу листни въшки и акари при краставици. 1.2 кг свежа маса (или 0.6-0.8 кг суха) на 10 л вода за 3 часа.
- Черен бъз: срещу педомерка, акари и сливов плодов червей. Засят или клонки в короните през цъфтежа.
- Лайка: срещу смучещи, гъсеници и лъжегъсеници (оси). 1 кг суха маса на 10 л вода за 12 часа. Прецежда се и се добавят още 30 л вода и 120 гр сапун (по 40 гр на всеки 10 л вода).
- Бял равнец: срещу листни въшки, бълхи, акари и трипсове. 800 гр суха маса се надробява и се запарва с вряла вода за 30-40 мин. (или се вари). Долива се до 10 л вода и кисне за 36-48 часа. 
- Глухарче: срещу листни въшки, бълхи и акари по овощните. 200-300 гр свежи корени (или 400 гр листа) се заливат с 10 л леко затоплена вода за 1-2 часа. Първо пръскане – при разтваряне на пъпките, второ – след цъфтежа, следващи – през 15 дни.
- Обикновен пелин: срещу листогризещи гъсеници, гъсеници и ябълков плодов червей. 1 кг просушена маса се вари 10-15 мин. в малко вода, изстудява се и се долива до 10 л вода. Препоръчва се да се добави настойка от сух кокоши тор (1-2 кг сух кокоши тор се накисва за 1-2 денонощия в малко вода). Смесва се с непрецедената отвара от пелин, прецежда се и се долива до 10 л вода. Също и срещу оси и гроздов молец преди зреене на гроздето (от Дидо)
- Тагетис: срещу нематоди. Засаждат се между редовете при ягоди. Срещу листни въшки – настойка от 1 кг цветове на 10 л вода.
- Елша: срещу попово прасе. Закопаване на клонки.
- Арония: срещу гъбни. Листа, откъснати през юни-юли. 
- Смрадлика: срещу гъсеници.
- Есенен минзухар: срещу гъсеници. Настойка от сухи луковици (1.5 кг на 10 л вода) за 3 дни.
- Вратига: срещу листни въшки. Отвара 1 кг на 10 л вода.
- Конски лапад: срещу листни въшки и акари. Настойка от 1 кг на 10 л вода за 1 ден.
- Невен: срещу листни въшки. Отвара 1 кг на 10 л вода.
- Отровно лютиче: срещу листни въшки. Настойка 1 кг на 10 л вода.
- Кукуряк: срещу листни въшки, акари и трипсове. Настойка 1 кг на 10 л вода.
- Коприва: Една част коприва се накисва в пет части вода, оставя се да ферментира два дни. След това се прецежда и се пръска срещу листни въшки. Разтворът също повишава имунитета на растенията. Ако сместа отлежи повече от 48 часа, тя добива характерен мирис и губи свойствата си на инсектицид. Но пък може да се използва за торене. В този случай сместа се разрежда с вода отново в съотношение 1:5 и с този разтвор се поливат растенията.
- Полски хвощ: 300 г изсушен полски хвощ се вари в 10 л вода в продължение на 20 минути, после се разрежда с 5 л вода. Разтворът се използва като фунгицид, с него се пръска срещу мана, оидиум, ръжди по овощните дървета, против бактериален пригор по доматите.
- Ревен: 500 г листа от ревен се сваряват в 3 л вода и без разреждане разтворът се използва за пръскане срещу луковия молец и листните въшки по фасула.

 

Нападател > Средство:

- Листни въшки: отвара от полски хвощ, ревен, обелки от лук, картофи, листа на алабаш, вратига, пелин; извлек от коприва, пелин, чесън; сапунен разтвор; отвара от противоглистна папрат, орлова папрат, дървесна пепел.
- Бяла зелева пеперуда: извлек от листа и стъбла на домати.
- Лукова муха: отвара от ревен; смесена култура с моркови.
- Морковена муха: смесена култура с лук, чесън, праз, лавандула.
- Гъсеници: извлек от пелин, отвара от вратига, разтвор на мек сапун.
- Акари: отвара от полски хвощ, 0.3% мек сапун с тор от коприва, чесън. 
- Щитоносни въшки: разтвор на мек сапун, сернокисела глина.
- Белокрилка: разтвор на мек сапун, сернокисела глина.
- Попово прасе: заравяне на съдове до повърхността на почвата.
- Нематоди: смесени култури с тагетис. 
- Голи охлюви: капани с бира, компост, извлек от бегония, дървесна пепел около растенията, сажди, каменно брашно и вар; примамки от части от картофи, загнили домати, краставици.
- Земни бълхи: при зелевите смесени култури – със спанак и салата, отвара от вратига и пелин.
- Сляпо куче: сухи и свежи листа от пелин, хризантема.
- Царевичен пробивач: през пролетта, след излюпване на гъсениците, преди вгризване – ПИРОС, 80 мл на 100 л вода, пръскане рано сутрин или вечер; през юли-август – също. Летежът на пеперудите може да се следи с ФЕРОМОН 3510, на 50 м. Една от друга уловки. Трихограма маидис – 10 000-50 000 женски на декар, при гъстота повече от 5 яйчни купчини на 100 растения.
- Телени червеи: обработка на почвата; примамки – варени царевични или пшенични зърна, 5-6 кг на дка, напоени с инсектицид.
- Бактериален пригор по доматите: отвара от вратига, полски хвощ, бордолезов разтвор.
- Ръжди: отвара от полски хвощ, сероваров разтвор.
- Брашнеста мана: сероваров разтвор, колоидна сяра през 8-14 дни, отвара от полски хвощ.
- Гъбни: чесън, лук, калиев перманганат.
- Бактериални: чесън на прах.
- Мани: медни препарати, отвара от полски хвощ.

 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още две рецепти от днес.. Спешъл за домати..

Йод за ускорен цъфтеж и засилване на плододаването: 1 капка йод в 2 литра вода и с нея се полива разсада.. 2-3 седмици след разсаждане на открито.. мисля да го направя при разсаждането - да потапям в него кофичките, да полея обилно и после вода чак след първа китка домати..

Йод за защита от вредители: йоден разтвор с прясно мляко: 10 литра вода, 1 литър мляко, 15 капки йод.. Напръсква се обилно.. така, че да почне да капе от листата..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой приготвял ли е в домашни условия смес за намазване на жълти примамки за овощни дървчета (за листни въшки, черешова муха, плодов червей и тн)? Мислех, че е феромонна, но чета по разни места, че ставало само със захарен сироп...? Как става да е незасъхващ, не ми е много ясно.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, само съм чела в нета рецепти за домашно лепило - в разни съотношения колофон, рициново масло, мед, мас, вазелин... Незасъхващия ефект идвал от рициновото масло.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.