Варела

Касис

24 мнения в тази тема

В една древна книжка пишеше за касиса, че при резитбата за плододаване трябва да се оставят от 3 до 5 клонки, съответно едно-, дву- и тригодишни.. четири- и петгодишни да се оставят само ако летораста от последната година е повече от 25 см.. така, че за оптимално плододаване се целим в 12-15 клонки.. или поне аз така го разбрах..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На теория е едно, а като се изправиш пред храста - друго. Те са едни дебели клонки, как да ги режа?! Та подрязвам по 20 см от връхчетата. Тази година не подрязах всички, но още не е късно. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Варелче, много зависи от контекста. Ако имаш 1 храст касис, съветвам те да го гледаш като Алис - да го направиш разклонен и то от ниско, голяма конусовидна корона и висок колкото да можеш да го береш и обикаляш от всички страни. Резитбата ще ти е основно да прореждаш короната, да не става много гъста вътре, както и да скъсяваш най-високите и централни клони, но не с 20 см, а решително, щото иначе още повече се нагъстява.

Ако ще е в редове, тогава гониш друга форма, за да не ти пречи да минаваш, като се режат целогодишно летораслите, които отиват в посока на пътеката. Така оформени съм виждал в мини плантация, двоен ред, бере се от двете страни, отгоре го режат с машина като храсторез, става си като жив плет. Прочее една от причините да завъдя касис е точно защото искам да го пробвам за декоративно-ядлива преграда между бъдещата тревна площ и зеленчукова градина.

На пролет ми предстои да резна тия резници от Алис, вкоренените, които тази година посадих на редчета и порастнаха от 1 педя до над 3 педи някои, но не са добре разклонени. Целта ми ще е да има поне 3-5 основни клона, които да почват от не повече от педя височина и нагоре всеки от тях да се разкланя на няколко. Ще пратя някоя снимка, както и на червения касис, който е 4-5 годишен мисля, но е купен като малко храстче от тъста и го режа на всеки 2 години, демек до сега 2 пъти.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 25 години имахме двор в едно село до Марица. Почвата беше песъчлива, каквото боднехме се захващаше. Касисът е един от любимите ми, та това беше първото нещо, което забучихме. Взех в средата на март резници от моите родители и ги забучихме около оградата. Нямаше загуби, всичко се вкорени. По съвет на баща ми първите 3-4 години не сме рязали касиса, той от само себе си стана на храст. На 5-тата година отрязахме по една пръчка от дъно, на следващата или по-следващата година отново. Идеята е храстът да се поддържа като 4 - 5 годишен храст. 

Баща ми поддържа така неговите храсти вече повече от 50 години и касисът дава богата реколта.

Сега си стискам палци резниците от alis да се захванат всичките и ще ги отглеждам на този принцип. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой отглежда ли вида RIBES Aureum - Златисто френско грозде?

Нямам такова, но бях чел, че са дребни и киселички, и не знам дали си струва? Французите го предлагат на гол корен и цената е поносима. Има също и други видове касис/френско грозде, които бих искал да проуча. Все пак е от Франция.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не, Христо Ашламинатора мисля има и може да се вземе резник от него при желание, но тъй и тъй ще има поръчка, не виждам проблем и да се поръча!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз го заглеждах като вид в предлагането на разсадник Кундев тая пролет тоя златист касис, ама .... нещо накрая реших да не го пробвам и да си правя експерименти.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, Ру - белият хвана ли ви се?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз получих 3 резници, 1 изсъхна скоро, 2 сложих в градината и станаха едната 10, другата 20 см висока. Чакам да им окапят листата, за да ги откопам и да видя как са корените (трябва да ги преместя така или иначе от разсадния маркуч). В общи линии ще разбера дали са ОК на пролет като се разлистят. От ланските ми резници черен касис имаше някои доста жизнени, но след като ги разсадихме на полето при групата, около 1/2 от тях бяха измръзнали зимата и не отлепиха на пролет.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Оризаки Кошияма при мен 2 от 3 са живи, но без грам прираст. Надявам се поне корен да са направили и да тръгнат пролетта.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някой прави ли сок от касис тая година? При мен касисът имаше първите си няколко плодчета. Но имам и йоща (кръстоска между касис и цариградско грозде), та живот и здраве може да берем повече един ден. От червеното френско грозде съм малко разочарован. Вече 6-7 години расте, и плодчетата са толкова дребни и кисели, ама ще го чакам още... То се води за прясна консумация.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние не можем да стигнем до сок. Всичко на прясно. Нямаме такива количества като @alys все още. Черния, който е по-тегав за ядене, влиза в домашния сладолед. Червения е като бонбонки за децата и вероятно ми трябват поне 4-5 кг годишно, за да има артък. В момента почти не опитвам аз, а бих искал да се наям яко :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 6 часа, Оризаки Кошияма написа:

белият хвана ли ви се?

още е рано да се каже. и при мен положението е като при Боби и Лозан... 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние направихме към 30 литра - имаме тонове касис и нямаме деца, които да го изяждат :)

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Оризаки Кошияма написа:

Ние направихме към 30 литра - имаме тонове касис и нямаме деца, които да го изяждат :)

Бре-ей! ... Браво! Че от колко растения е това чудо? Направо деликатес. Аз тука касисът го меря не в литри, а в шепи :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, Боби Димитров написа:

Червения е като бонбонки за децата и вероятно ми трябват поне 4-5 кг годишно, за да има артък. В момента почти не опитвам аз, а бих искал да се наям яко :)

Е, сега като завъдите и ирга, може децата да минат на иргата (като по-сладка) и да остане касис/френско грозде за тебе :) Но така е - всяко нещо с времето си. И аз тука прескачам ябълките, ама те са расли преди това 80-90 години (някои може да са на 30-40), за да са на това положение. Имам и няколко от мен сяти и още не са давали плод. В тази връзка, колкото по-рано засееш, имаш по-голям шанс за по-голяма и по-скорошна реколта. За многогодишните говоря.

Никога не сме имали вкъщи френско грозде откак се помня. Това са ми първите опити, макар и първите храсти да ги сях 2013 г. Но все още слабо. Колкото децата на моите хора да опитат. И аз като Боби е немислимо сок да правя. Освен да добавим към ябълковия. Трябваше за тия години да са станали мощни, но някои и ги местихме веднъж, че първоначалното място не беше хубаво, а най-големият храст май ще трябва да се вади, щото багер ще трябва да влиза и му е на пътя. Освен багерът да го извади?!

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, Славянски написа:

Бре-ей! ... Браво! Че от колко растения е това чудо? Направо деликатес. Аз тука касисът го меря не в литри, а в шепи :)

 

Около 20 големи храста.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Славянски, вероятно поливането и торенето са малко. Евентуално резитба? Моите 2 храста от 2014 дават предоволно. И сок направих, и камерите на 2 хладилника надзънках. ;) Забравих, че имам и десетина по-млади храста. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 1 час, alys написа:

Славянски, вероятно поливането и торенето са малко. Евентуално резитба? Моите 2 храста от 2014 дават предоволно. И сок направих, и камерите на 2 хладилника надзънках. ;) Забравих, че имам и десетина по-млади храста. 

Ами има нещо такова. Всичко върви бавно. Арониите много го надминаха френското грозде по растеж и плододаване, а са сяти заедно. И други неща вървят бавно. Например една прасковка от 2014 г. за пръв път роди 3 плодчета тая година, но хич не е и голяма (колкото човешки ръст). За това време съм сменил 3 прасковки на мястото до нея - и трите загинаха и се отказах от праскови там.

Та ще пробвам да ги наторя тая есен и да видим дали ще има подобрение. Аз знам, че почвата е бедна, слагал съм някакъв тор, но очевидно не стига. Годжи беритата не стават повече от 50 см и май всичките загинаха. Домати наблизо и те миниатюрни... Иначе не мисля, че е до неполиване, защото първата половина на лятото обикновено вали много. А тогава се развива и дава плод френското грозде.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, alys написа:

Славянски, вероятно поливането и торенето са малко.

Чудно ми е тия 20 големи храста Гошияма как, кога и с какво ги торят? Може би и @Миленка да каже в тия 50 години, баща й как тори касиса.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.