Варела

Касис

4 мнения в тази тема

В една древна книжка пишеше за касиса, че при резитбата за плододаване трябва да се оставят от 3 до 5 клонки, съответно едно-, дву- и тригодишни.. четири- и петгодишни да се оставят само ако летораста от последната година е повече от 25 см.. така, че за оптимално плододаване се целим в 12-15 клонки.. или поне аз така го разбрах..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На теория е едно, а като се изправиш пред храста - друго. Те са едни дебели клонки, как да ги режа?! Та подрязвам по 20 см от връхчетата. Тази година не подрязах всички, но още не е късно. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Варелче, много зависи от контекста. Ако имаш 1 храст касис, съветвам те да го гледаш като Алис - да го направиш разклонен и то от ниско, голяма конусовидна корона и висок колкото да можеш да го береш и обикаляш от всички страни. Резитбата ще ти е основно да прореждаш короната, да не става много гъста вътре, както и да скъсяваш най-високите и централни клони, но не с 20 см, а решително, щото иначе още повече се нагъстява.

Ако ще е в редове, тогава гониш друга форма, за да не ти пречи да минаваш, като се режат целогодишно летораслите, които отиват в посока на пътеката. Така оформени съм виждал в мини плантация, двоен ред, бере се от двете страни, отгоре го режат с машина като храсторез, става си като жив плет. Прочее една от причините да завъдя касис е точно защото искам да го пробвам за декоративно-ядлива преграда между бъдещата тревна площ и зеленчукова градина.

На пролет ми предстои да резна тия резници от Алис, вкоренените, които тази година посадих на редчета и порастнаха от 1 педя до над 3 педи някои, но не са добре разклонени. Целта ми ще е да има поне 3-5 основни клона, които да почват от не повече от педя височина и нагоре всеки от тях да се разкланя на няколко. Ще пратя някоя снимка, както и на червения касис, който е 4-5 годишен мисля, но е купен като малко храстче от тъста и го режа на всеки 2 години, демек до сега 2 пъти.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 25 години имахме двор в едно село до Марица. Почвата беше песъчлива, каквото боднехме се захващаше. Касисът е един от любимите ми, та това беше първото нещо, което забучихме. Взех в средата на март резници от моите родители и ги забучихме около оградата. Нямаше загуби, всичко се вкорени. По съвет на баща ми първите 3-4 години не сме рязали касиса, той от само себе си стана на храст. На 5-тата година отрязахме по една пръчка от дъно, на следващата или по-следващата година отново. Идеята е храстът да се поддържа като 4 - 5 годишен храст. 

Баща ми поддържа така неговите храсти вече повече от 50 години и касисът дава богата реколта.

Сега си стискам палци резниците от alis да се захванат всичките и ще ги отглеждам на този принцип. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.