Свилена

Опит за дворче и градина

51 мнения в тази тема

Здравейте :)

 

Нова съм тук , нова съм в градинарството също :)

От 2 дни не мога да си свърша работата , защото не мога да спра да ви чета .. Изумително е колко неща научих от вашите постове .

Преместихме се да живеем в къща преди 2 години и за първи път се сблъсках с двор, земя , къщя и градина . Никога не съм имала село , отрасла съм на центъра на Русе в блок . Идея си нямах откъде да започна , но пък бях с мерак . Когато купихме къщата двора приличаше на безподобна бъркотия (трева до кръста , опадали дървета , подивяла лоза, подивели къпинаци и малинаци  ). С багер изгребахме горния ненужен слой и го махнахме . Направихме дълбока оран с трактор . На следващата година извикахме фреза да разрохка и с греблото на ръка заравнихме . Посадихме трева , минавайки със стар бойлер за утъпкване .

Двора е около 400 кв м , южно изложение

Преди да започнем иглеждаше горе-долу така :

DSC00454.thumb.JPG.1f6db32209165ff73ebc410bb627e9d5.JPG

Следващата година стана :

IMG_2027.thumb.JPG.31e25ea02c32f59ef6d721eaf5a2c79a.JPG

Сега е ок , повече трева , една круша , засадихме череша , чемшира беше скрит под една стара паднала ябълка , сега се поизправи с времето ( снимка 0264)

 

DSC_0264.thumb.JPG.e4d990478fc79a964a88bb9e9640b7a1.JPG

После голямата ми гордост - доматито ( то срам да го сложа тука като видях вашите , ама няма с какво друго да се похваля :) ) DSC_0239.thumb.JPG.af47e0ced7130e1724ab4a366d15d787.JPG

DSC_0262.thumb.JPG.c4da4dc74f7306f948221990b98ce4c6.JPG

 

DSC_0271.thumb.JPG.71db81fb889fc6eeabeee529126466a9.JPG

 

DSC_0271.thumb.JPG.71db81fb889fc6eeabeee529126466a9.JPG

 

И после имах 2 домата оше първата година ( кръстени са Гошо и Пешо ) , които станаха с диаметър 7см . Умрях от гордост :)

DSC_0279.thumb.JPG.f6f1f0966c3d0f33acae4369eaa70c4a.JPG

Та тази година отново садя доматки , този път съм сложила и 4 кофички пипер , да видим .

Мисля стига като за представяне. Благодаря :)

9 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошла! Чимширът е епичен! Дано не ви налази молецът...

Пейзажът ви е супер (макар че толкова райграс е прекалено много за мен и съм сигурен, че с годините ще го намалявате), а покрай тази оградка виждам ядлив жив плет :) Дръж ни в течение с актуални снимки от сезона!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошла и от мен! :)

Като видях напуканата пръст на едната снимка с доматите, веднага се сетих, че един, макар и рехав мулч, ще й дойде добре на пръстта. :)
Даже от тази поляна, която косите, ще е супер да се насипва по лехите...

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почвата ни е  толкова глинеста , че мога да започна производство на гювечи :) Затова засега двора е с доста трева . Имаме още едно по-малко място , което тази пролет прекопахме дълбоко с идеята да садим повече там , почвата там е доста различна и по-добра ( макар, че се намира на 200 метра от този двор ) . Странно , но факт , На нашето място навремето е имало тухларна , толкова е глинесто :). Имаме компостери , където събирахме всичката трева миналата година , надявам се да става за тор тази пролет . В тази глина трудно садя каквото и да е ( имам двама мъже вкъщи , и двамата не искат да копат глината :) ).  Няколко пъти се опитвам да обясня на сина ми , че с лопата ще придобие по-спортен и мускулест вид отколкото с лоста и кофичките , но няма ефект :) . 2 магнолии едвам ги къткам , един розмарин ..

Какво значи ядлив плет ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря , Гого , даже не знаех за този вариант с мулча , днес го прочетох тук . Благодаря на всички , които са отделили от времето си да споделят тук , за да може и дургите да се учат . Ще питам сигурно пак като му дойде времето . Прегледах и варианта с капаците / дъските , мнооого ми хареса . Миналата година плевих като изоглавена.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:)

Тук има хора, които влизат с мачето да си проправят път към доматите, така че няма страшно. Ако тревата не е от "страшните", лесно ще се справи човек с нея. Но ако са от тези многогодишните, това разкопаване ще е изиграло лоша роля в размножаването й...

Може да се каже, че тревите пречат, заради възгледите. Иначе повече помагат. Бубите имат избор, когато трябва да унищожават нещо. Ако градината е стерилна, всичко ще налита на насажденията.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да кажа , че съм в Правец , почти планинско се води . Нарочно правя разсадите късно ( около 20.03 ), за да ги извадя късно в двора . Миналата година цъфнаха и станаха по 1 метър , а навън един студ ..нямаше кка да ги преместя , та загубих първия етаж, ( ако така се казва ) и ядохме домати много късно . Тази година сестра ми има бебе, което ще захранваме с моркови , спанак и сие . От мен се чака да ги произведа . В тази глина как ще гледам моркови идея си нямам ( освен да насипвам пясък в лехите ). Тъст ми има друга тактика  - оставя част от бурените  -  казва , че така задържат влагата при домата , ама аз като ги видя по 60 см плевел и ме ръчкат в мозъка . Едната година сложихме оборски тор  -  е, нема такъв плевел , не бях сигурна домати ли отглеждам или плевели :)

Това са ми разсадите сега , малки са но са садени преди 10 дни , но са с лилави стъбла ( здрави , нали това значи )

20180329_174203.thumb.jpg.287d673e74072b0d0013111e387fbaf1.jpg

 

20180329_174207.thumb.jpg.b812a227d30c4defef5d46b780efbc1c.jpg

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко добре, обаче аз така и не разбрах - защо първите домати са кръстени Гошо и Пешо? Не можеше ли примерно Гого и Боби? ;-)

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Руруру,

Ами , честно казано няма идея , просто ги кръстих , защото така ги усеещах като живи ..всички ми се смееха , ама сега внуците на Гошо и Пешо пак растат , 3-то поколение челяд :)

Следващия голям и добър домат ще го кръстя Rururu  ;)

 

 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е то не е честно ..... немой сички домати да са мъжки :unsure: :P

добре дошла и от мен :rolleyes:

 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми не знам, като мъжки така ги усещам доматите , за Руруру имам идея( да не не направя неква голяма грешка , ама е мъж според мен ) : чери доматите ми нямат още име ...Може пък на него да ги кръстя ...малки са , но много плодовити :) надявам с, че хората имат чувство за хумор тук и няма да ме изхвърлите от първия ден :)

 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чувството за хумор е мерило за интелекта. А тук сме все едни мързеливи без мотики... :Д

"Мързеливото" градинарство не е за всеки. Иска се и планиране, не само копан... :>

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам 2 доста проблемни растения :

 -  Една крива стара круша насред двора

20180402_174712.thumb.jpg.d7db5d250f254d729ce4b20e5cb812c3.jpg

 

Не я отрязахме, понеже разбрахме, че е била много важна за бившия собственик ( дядо) и е ашладисана , но нямам идея как да я орежем , за да и е добре .

Рязахме я тази есен , сега изглежда така и ми се струва, че има още доста за рязане . Идеи, моля ?

 

 - едно кипарисче , засадено миналата година , направо си умира според мен , подарък , високо в една педя

20180402_174746.thumb.jpg.4a321289117268b253cf3b466a33f73a.jpg

 

Сухо , на нищо не бие . как

во да го правя , на умирачка ли е ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казват, че круша и кайсия не се режат. Но ако има достатъчно място, за мен никое дръвче не се реже. :) Режат се, за да се експлоатират, ако са едно в друго. Разбира се, ако има сухи клони или нещо ти се вижда супеер замушено, може да проредиш, но ако едно дръво си расте отначало както то си знае, според мен ще е с перфектната корона. :)

Добре сте направили, че не сте я отрязали....

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гого , дървото е старо и доста високо , ражда ужасно много дребни крушки, попски, зелени . Не стават нито да ги обереш( понеже е високо ) , нито да ги изядеш ( понеже като много са и дребни ). Падат по земята , събирам и хвърлям ...Не е ли по-добре  да има по-малко плод , но да е достижим , за да се обере и използва ? Тези, които са паднали изгниват за дни

Иначе на мен ми харесва, че е някак си криво , с характер :)

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм на обратното мнение. Ако не режеш плодните дървета дори можеш да доведеш до тяхната преждевременна смърт, тъй като се претоварват. Специално кайсия и праскова без резитба, забрави всяка година да имаш реколта, тъй като искат нова дървесина за добро залагане на плодни пъпки.

Единствената алтернатива, която познавам, е насочването на клоните надолу. Но това се прави при млади насаждения, а при стари дървета не работи добре.

На въпросната круша бих махнал 60-70% от короната, всичко от основния ствол в ляво на първото "У", да остане само дясното разклонение и по-ниските клони. Самото дясно разклонение трябва да се прореди значително и да се скъси.

Правилото за скелетен клон е на 1 педя нагоре и надолу да няма друг, не трябва да има и клони, които растат навътре в короната, допиращи се, кръстосващи се близки. Едно добре окастрено дърво ще има по-умерен цвят, по-лесно ще проредиш завръза, ще имаш по-едри и хубави плодове, корените се подновяват с всяка резитба, стимулира се растеж на нова дървесина.

Ако темата те вълнува, изгледай The Permaculture Orchard. Там ще видиш за нови фиданки какво може да се направи, защо, кога и как. За мен всички стари дървета са за подновяваща резитба, освен ако са изцяло безпроблемни, което е рядкост, да не кажа, че е изключение.

пп: Никое дърво не си расте отначало както то си знае, защото като ашладисаш и променяш хабитуса на растението! Ела да видиш бившата джанкова градина под парцела на комшията дето не е поддържана от 30 години какво е - непроходим гъсталак, който не ражда и една джанка, а преди да продавали с каруци. Самородните дръвчета не се интересуват от това какво ще ядеш ти, а просто да оживеят - няма лошо, но в някакъв момент трябва да прецени човек какво и защо всъщност прави.

 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря . Боби

ама аз пак не разбирам точно къде да го отрежа основно , така ли

Capture.thumb.PNG.eef513cdca1a2d135888c1a8724bb22d.PNG

 

на високата жълта ивица или на долната ?

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така само по снимка е трудно да дам предложение, което да е добре отвсякъде, но да, бих отрязал дори по-ниско от долната жълта линия, където почва разклонението. Десния клон ми се вижда по-млад, по-нисък е, по-лесен за бране и поддръжка. На мястото на отреза ще тръгнат нови клони, от тях ще изберете 1 да стане втори ствол, на него ще оформите няколко скелетни и така наново.

Може да се направи и на два етапа. Първо под горната линия, да остане само горното дясно разклонение - може и тая година ако не е тръгнало сокодвижението, но бих препоръчал да е на есен, със замазване на отреза. След 1 година - режеш по-долу. Поетапна подмладяваща резитба.

От компостерите доволна ли си, гледам два броя?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, ако искате да ядете круши, посадете си нови дръвчета.

Щом сте оставили крушата заради дядото, представям си, ако я види на две...

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние садим ново дръвче до такива стари с идеята, когато то порасне, да се отреже старото. По подобен начин изглеждат и нашите стари круши.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.