Свилена

Опит за дворче и градина

49 мнения в тази тема

Здравейте :)

 

Нова съм тук , нова съм в градинарството също :)

От 2 дни не мога да си свърша работата , защото не мога да спра да ви чета .. Изумително е колко неща научих от вашите постове .

Преместихме се да живеем в къща преди 2 години и за първи път се сблъсках с двор, земя , къщя и градина . Никога не съм имала село , отрасла съм на центъра на Русе в блок . Идея си нямах откъде да започна , но пък бях с мерак . Когато купихме къщата двора приличаше на безподобна бъркотия (трева до кръста , опадали дървета , подивяла лоза, подивели къпинаци и малинаци  ). С багер изгребахме горния ненужен слой и го махнахме . Направихме дълбока оран с трактор . На следващата година извикахме фреза да разрохка и с греблото на ръка заравнихме . Посадихме трева , минавайки със стар бойлер за утъпкване .

Двора е около 400 кв м , южно изложение

Преди да започнем иглеждаше горе-долу така :

DSC00454.thumb.JPG.1f6db32209165ff73ebc410bb627e9d5.JPG

Следващата година стана :

IMG_2027.thumb.JPG.31e25ea02c32f59ef6d721eaf5a2c79a.JPG

Сега е ок , повече трева , една круша , засадихме череша , чемшира беше скрит под една стара паднала ябълка , сега се поизправи с времето ( снимка 0264)

 

DSC_0264.thumb.JPG.e4d990478fc79a964a88bb9e9640b7a1.JPG

После голямата ми гордост - доматито ( то срам да го сложа тука като видях вашите , ама няма с какво друго да се похваля :) ) DSC_0239.thumb.JPG.af47e0ced7130e1724ab4a366d15d787.JPG

DSC_0262.thumb.JPG.c4da4dc74f7306f948221990b98ce4c6.JPG

 

DSC_0271.thumb.JPG.71db81fb889fc6eeabeee529126466a9.JPG

 

DSC_0271.thumb.JPG.71db81fb889fc6eeabeee529126466a9.JPG

 

И после имах 2 домата оше първата година ( кръстени са Гошо и Пешо ) , които станаха с диаметър 7см . Умрях от гордост :)

DSC_0279.thumb.JPG.f6f1f0966c3d0f33acae4369eaa70c4a.JPG

Та тази година отново садя доматки , този път съм сложила и 4 кофички пипер , да видим .

Мисля стига като за представяне. Благодаря :)

8 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошла! Чимширът е епичен! Дано не ви налази молецът...

Пейзажът ви е супер (макар че толкова райграс е прекалено много за мен и съм сигурен, че с годините ще го намалявате), а покрай тази оградка виждам ядлив жив плет :) Дръж ни в течение с актуални снимки от сезона!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре дошла и от мен! :)

Като видях напуканата пръст на едната снимка с доматите, веднага се сетих, че един, макар и рехав мулч, ще й дойде добре на пръстта. :)
Даже от тази поляна, която косите, ще е супер да се насипва по лехите...

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почвата ни е  толкова глинеста , че мога да започна производство на гювечи :) Затова засега двора е с доста трева . Имаме още едно по-малко място , което тази пролет прекопахме дълбоко с идеята да садим повече там , почвата там е доста различна и по-добра ( макар, че се намира на 200 метра от този двор ) . Странно , но факт , На нашето място навремето е имало тухларна , толкова е глинесто :). Имаме компостери , където събирахме всичката трева миналата година , надявам се да става за тор тази пролет . В тази глина трудно садя каквото и да е ( имам двама мъже вкъщи , и двамата не искат да копат глината :) ).  Няколко пъти се опитвам да обясня на сина ми , че с лопата ще придобие по-спортен и мускулест вид отколкото с лоста и кофичките , но няма ефект :) . 2 магнолии едвам ги къткам , един розмарин ..

Какво значи ядлив плет ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря , Гого , даже не знаех за този вариант с мулча , днес го прочетох тук . Благодаря на всички , които са отделили от времето си да споделят тук , за да може и дургите да се учат . Ще питам сигурно пак като му дойде времето . Прегледах и варианта с капаците / дъските , мнооого ми хареса . Миналата година плевих като изоглавена.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:)

Тук има хора, които влизат с мачето да си проправят път към доматите, така че няма страшно. Ако тревата не е от "страшните", лесно ще се справи човек с нея. Но ако са от тези многогодишните, това разкопаване ще е изиграло лоша роля в размножаването й...

Може да се каже, че тревите пречат, заради възгледите. Иначе повече помагат. Бубите имат избор, когато трябва да унищожават нещо. Ако градината е стерилна, всичко ще налита на насажденията.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да кажа , че съм в Правец , почти планинско се води . Нарочно правя разсадите късно ( около 20.03 ), за да ги извадя късно в двора . Миналата година цъфнаха и станаха по 1 метър , а навън един студ ..нямаше кка да ги преместя , та загубих първия етаж, ( ако така се казва ) и ядохме домати много късно . Тази година сестра ми има бебе, което ще захранваме с моркови , спанак и сие . От мен се чака да ги произведа . В тази глина как ще гледам моркови идея си нямам ( освен да насипвам пясък в лехите ). Тъст ми има друга тактика  - оставя част от бурените  -  казва , че така задържат влагата при домата , ама аз като ги видя по 60 см плевел и ме ръчкат в мозъка . Едната година сложихме оборски тор  -  е, нема такъв плевел , не бях сигурна домати ли отглеждам или плевели :)

Това са ми разсадите сега , малки са но са садени преди 10 дни , но са с лилави стъбла ( здрави , нали това значи )

20180329_174203.thumb.jpg.287d673e74072b0d0013111e387fbaf1.jpg

 

20180329_174207.thumb.jpg.b812a227d30c4defef5d46b780efbc1c.jpg

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко добре, обаче аз така и не разбрах - защо първите домати са кръстени Гошо и Пешо? Не можеше ли примерно Гого и Боби? ;-)

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Руруру,

Ами , честно казано няма идея , просто ги кръстих , защото така ги усеещах като живи ..всички ми се смееха , ама сега внуците на Гошо и Пешо пак растат , 3-то поколение челяд :)

Следващия голям и добър домат ще го кръстя Rururu  ;)

 

 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

е то не е честно ..... немой сички домати да са мъжки :unsure: :P

добре дошла и от мен :rolleyes:

 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми не знам, като мъжки така ги усещам доматите , за Руруру имам идея( да не не направя неква голяма грешка , ама е мъж според мен ) : чери доматите ми нямат още име ...Може пък на него да ги кръстя ...малки са , но много плодовити :) надявам с, че хората имат чувство за хумор тук и няма да ме изхвърлите от първия ден :)

 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чувството за хумор е мерило за интелекта. А тук сме все едни мързеливи без мотики... :Д

"Мързеливото" градинарство не е за всеки. Иска се и планиране, не само копан... :>

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам 2 доста проблемни растения :

 -  Една крива стара круша насред двора

20180402_174712.thumb.jpg.d7db5d250f254d729ce4b20e5cb812c3.jpg

 

Не я отрязахме, понеже разбрахме, че е била много важна за бившия собственик ( дядо) и е ашладисана , но нямам идея как да я орежем , за да и е добре .

Рязахме я тази есен , сега изглежда така и ми се струва, че има още доста за рязане . Идеи, моля ?

 

 - едно кипарисче , засадено миналата година , направо си умира според мен , подарък , високо в една педя

20180402_174746.thumb.jpg.4a321289117268b253cf3b466a33f73a.jpg

 

Сухо , на нищо не бие . как

во да го правя , на умирачка ли е ?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Казват, че круша и кайсия не се режат. Но ако има достатъчно място, за мен никое дръвче не се реже. :) Режат се, за да се експлоатират, ако са едно в друго. Разбира се, ако има сухи клони или нещо ти се вижда супеер замушено, може да проредиш, но ако едно дръво си расте отначало както то си знае, според мен ще е с перфектната корона. :)

Добре сте направили, че не сте я отрязали....

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гого , дървото е старо и доста високо , ражда ужасно много дребни крушки, попски, зелени . Не стават нито да ги обереш( понеже е високо ) , нито да ги изядеш ( понеже като много са и дребни ). Падат по земята , събирам и хвърлям ...Не е ли по-добре  да има по-малко плод , но да е достижим , за да се обере и използва ? Тези, които са паднали изгниват за дни

Иначе на мен ми харесва, че е някак си криво , с характер :)

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм на обратното мнение. Ако не режеш плодните дървета дори можеш да доведеш до тяхната преждевременна смърт, тъй като се претоварват. Специално кайсия и праскова без резитба, забрави всяка година да имаш реколта, тъй като искат нова дървесина за добро залагане на плодни пъпки.

Единствената алтернатива, която познавам, е насочването на клоните надолу. Но това се прави при млади насаждения, а при стари дървета не работи добре.

На въпросната круша бих махнал 60-70% от короната, всичко от основния ствол в ляво на първото "У", да остане само дясното разклонение и по-ниските клони. Самото дясно разклонение трябва да се прореди значително и да се скъси.

Правилото за скелетен клон е на 1 педя нагоре и надолу да няма друг, не трябва да има и клони, които растат навътре в короната, допиращи се, кръстосващи се близки. Едно добре окастрено дърво ще има по-умерен цвят, по-лесно ще проредиш завръза, ще имаш по-едри и хубави плодове, корените се подновяват с всяка резитба, стимулира се растеж на нова дървесина.

Ако темата те вълнува, изгледай The Permaculture Orchard. Там ще видиш за нови фиданки какво може да се направи, защо, кога и как. За мен всички стари дървета са за подновяваща резитба, освен ако са изцяло безпроблемни, което е рядкост, да не кажа, че е изключение.

пп: Никое дърво не си расте отначало както то си знае, защото като ашладисаш и променяш хабитуса на растението! Ела да видиш бившата джанкова градина под парцела на комшията дето не е поддържана от 30 години какво е - непроходим гъсталак, който не ражда и една джанка, а преди да продавали с каруци. Самородните дръвчета не се интересуват от това какво ще ядеш ти, а просто да оживеят - няма лошо, но в някакъв момент трябва да прецени човек какво и защо всъщност прави.

 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря . Боби

ама аз пак не разбирам точно къде да го отрежа основно , така ли

Capture.thumb.PNG.eef513cdca1a2d135888c1a8724bb22d.PNG

 

на високата жълта ивица или на долната ?

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така само по снимка е трудно да дам предложение, което да е добре отвсякъде, но да, бих отрязал дори по-ниско от долната жълта линия, където почва разклонението. Десния клон ми се вижда по-млад, по-нисък е, по-лесен за бране и поддръжка. На мястото на отреза ще тръгнат нови клони, от тях ще изберете 1 да стане втори ствол, на него ще оформите няколко скелетни и така наново.

Може да се направи и на два етапа. Първо под горната линия, да остане само горното дясно разклонение - може и тая година ако не е тръгнало сокодвижението, но бих препоръчал да е на есен, със замазване на отреза. След 1 година - режеш по-долу. Поетапна подмладяваща резитба.

От компостерите доволна ли си, гледам два броя?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен, ако искате да ядете круши, посадете си нови дръвчета.

Щом сте оставили крушата заради дядото, представям си, ако я види на две...

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние садим ново дръвче до такива стари с идеята, когато то порасне, да се отреже старото. По подобен начин изглеждат и нашите стари круши.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Алис, не разбирам каква е логиката, ако старата има проблем, искаш да си сигурна, че и новата ще го прихване, като освен това расте в сянка?! По-скоро бих я орязал за подновяване и да я ашладисам с няколко сорта.

Свилена, на Гого аргументът е валиден. Резитбата може да почака. Аз подразбрах, че дядото е починал, но не бих искал да се разстрои човекът в противния случай. В градината на майка промените и подобренията почнаха след като дядо и баба си отидоха...

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ааа, питай половинката :).

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За жалост дори не познавахме дядото ...Ама понеже орязахме всички други дръвчета из двора ( останаха само крушата , че ашладисана и чемшира) си помислих , че съвсем голо ще остане  и че евентуално нещо може да се направи да се спаси старото дръвче .

Историята на крушата е , че дядото много обичал да седи под нея и веднъж дошла кълбовидна мълния , изринала е вътре в къщата всичко на първия етаж ( нямало е здрав прозорец ) , а дядото не епострадал , защото си е бил на столче под любимата круша . И сърце не ми даде да я отрежа някак си :)

Ще я окълцаме цялата вероятно и ако не се стане  - ново дръвче , ще го наречем на дядото :) Не познваме хората , от които купихме къщата , но човекът я е строил с 2 ръце , аз имам уважението .

Иначе ясно, по-добре нови дръвчета , засадили сме черешка и ябълка . Прасковата не се хвана.

За компостерите още не знаем , цялото минало лято сипвахме всичката окосена трева вътре ..странно , но се побра , слягаше се постепенно . Тази година отдолу мислим да извадим каквото се е получило , дано е вече готов тор. ( Не съм слагала хранителни отпадъци и клони , само трева и листа). Компостерите бяха на промоция за по 30-40 лв , струваше си да се пробва.

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 А, да , за тези , които се интересуват  -  в компостера не се слагат : обелки от картофи , дреб или останки квито и да е от домати , никкави цитруси , кости от риба - не . За тези поне със сигурност знам .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спокойно, тук сме мързеливи компостиращи :D В нашия компост влиза абсолютно всичко, вкл кофи и кофи с обелки от цитруси, картофи и люспи от чушки и домати :D Имаме си тема, ако те вълнува споделен опит:

https://bezmotika.com/topic/173-компостиране/

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свилена, я разкажи как отгледа толкова хубав разсад? Малък е, но е много точен като размер.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси , Alys , доматките седят на много слънчево място ( южен прозорец ) , по цял ден ги пече . Не ги поливам често, за да не се издължат ( през 2 дни ). Поливам ги с пръскачка , шише от бивш препарат за прозорци. И им говоря всеки ден :)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото повече ви чета , толкова повече се изумявам как и кога намирате този мерак и време ..Аз кибича по 10ч дневно на лаптопа ..мечтая да се пенсионирам и да се занимвам само с градинката, ама скоро няма стане. Между другото не съм писала на кирилица толкова често от 10 години , извинете ме , ако словореда ми е зле( или граматиката ) .. по цял ден пиша само на английски , забравила съм си езика за резил

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Да споделя, че розите , които засадих преди 2 дни са тръгнали с изумителни темпове  - едната има вече 2 листенца :). Оказа се , че някой от зюмбюлите , които съм засадила са били жълти ( не помнех )

ето го жълтия :) цъфна днес

20180407_190533.thumb.jpg.62111bceeedabc1781e70f8851f8c94e.jpg

 

Ето и хортензията

20180407_190558.thumb.jpg.da228294ffee092a3af7f4a728db1300.jpg

И дургата хортензия , която мислех, че е умряла е тръгнала с едни мъънички листенца . Джодженът мислех , че е умрял  -  и той тръгнал . Търпение му е майката явно :)

От подправките ментата е толкова много ( вече няма грешка , не е тревичка ) , как ще я местя не  е много ясно

 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето и първия ми опит за козунаци :) това не е по темата , ама не мога да се сдържа , на вид много си ги харесвам :)20180406_175045.thumb.jpg.0aa8713edd55be0fbfeb3bcb1bd2bf98.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като за първи опит, перфектно си се справила! :) Джодженът не мре, мисля и ментата също. Имам мента, ама не я поглеждам, макар да има поливка, защото е под капковото (сега не, но когато стане сухо). Завид ;) за жълтия зюмбюл! 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евала за козунака :Д Аз никога не съм месила. 

На който му се е получил, може да се похвали в темата с рецептите-https://bezmotika.com/forum/18-рецепти/

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес посях малко копър , дано се хване , на сенчесто е , ама ми се видя подходящо , тъкмо няма да се разпростре... Японската вишна дето поръчах от пловдивски разсадник дойде цъфнала и мислех, че ще замине като я посадя , обаче тя си продължава да цъфти и се хвана - вече 2-3 дни - ще я бъде :) Чемшира го подстригах доста , дано е за хуабво ( пишеше в разни сайтове всички умрели/ болни да се изрежат ) , не бяха много, ама сега е с ниска подстрижка , като за лято :) Магнолиите ми  -  еднта цъфна само с 2 цвята , другата - хич .

Тази дето цъфна е нигра , а другата е най-обикновена и на всички хора цъфна тази година ( ходя обикалям да ги следя ), амо моята не ще .

Засадила съм едно цвете  -  петльов гребен , не знам какво е , на картинката изглежаше яко . Гледам избило е на 2-3 места, като че ли

Крушата определено на есен ще я режем задраво , засега квото такова , че много се разлисти пущината

Купих семена тагетес , понеже прочетох , че гонят мравките , дали да ги посадя под една ябълка , тази ябълка досега никога за 3 години не е цъфтяла , пълна е с мравки и с листни въшки ?

 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно ми е, дали другата година ще ти  цъфне пак вишната. Моята я взех от същия разсадник. Едва се държеше от цвят. На другата година не цъфна. А сега изкара 10-на цвята. Цветовете са кичести и сигурно затова натежават...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ефектът от компостерите : днес извадихме долната част от компоста ( " лайна" ккато каза моя син ). Та лайната бяха станали супер  -  тор , мек ,с много червеи ( червени ) , черен на цвят , не усещам да мирише засега , ама е клисав и едвам го изрънчихме от компостера ( сина го рънчи с лопатка ). Вика : "караш ме да ровя лайната " , викам : "това е само тревата от миналата година , не помниш ли , нищо друго не сме слагали ". Той вика : " знам аз , само трева е , ама пак кат лайна изглежда " :) Ще се абстрахира от изгледа в името на идеята ..:) Да възпитаваме поколението :) Да поровят в "лайната ", за да разберат откъде идва живота ..хахах

 

 

Редактирано от Свилена
2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гого , надявам се да цъфне и догодина, засега си доцъфтява и ме радва много :)

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

20180416_195513.thumb.jpg.88e53ade488020c950e359a39aa66c33.jpg20180416_195513.thumb.jpg.88e53ade488020c950e359a39aa66c33.jpg20180416_195513.thumb.jpg.88e53ade488020c950e359a39aa66c33.jpg

20180416_195434.jpg

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво е това жълтеникавото на последната снимка?

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не знам и аз, но ми изглежда плашещо, защото предполагам, че това е почвата с насипана тор...

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, ако е почвата, то идеално за огнеупорни тухли. То си е чиста бяла глина (каолин).

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

преди 10 минути, Боби Димитров написа:

Не знам и аз, но ми изглежда плашещо, защото предполагам, че това е почвата с насипана тор...

Като гледам последната снимка си НАБИВАМ в кухата глава по-малко да се оплаквам, щото при мен и в Остро и на Беломорски и дори горе на Лясково дворчетата са обработвани и пръстта е тъмносива към чернееща.. да ме прощава Свилена, но това на снимката като текстура и цвят ми мяса на купчината с керпич, която бяхме струпали като бутнахме срутилия се дувар..

Редакция: обработвани = яко торени всяка есен с кравешка тор

Редактирано от Варела
1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 3/30/2018 at 18:04, Свилена написа:

Почвата ни е  толкова глинеста , че мога да започна производство на гювечи

Точно почвата ще да е...

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На тяхно място бих засипал абсолюто всичко с 15см талаш, треви, слами, чкч тор и да чакам с нетърпение да изгние и да влезе в земята.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да , хора , това е почвата с насипан малко компост :)

 

 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам питанка за новия "проект подправки ". Сковахме едни дъски задигнати от земята , ето така :

20180417_162350.thumb.jpg.bda6d57b447b9aefbe241c9d68393682.jpg

 

Мисля в него да преместя подправките , които засадих тук

20180417_162417.thumb.jpg.08fa9e08943d2bd338b616c5235b61cf.jpg

Вляво е мента ( това със сигурност поникна ) , вдясно е магданоз ( неам идея тез тревички дали са магданоз ) :)

и тук :

20180417_162424.thumb.jpg.96be9a88dff180961f14c4825deddfce.jpg

ляво - риган , дясно - босилек

Та въпросът ми е : дали трябва в задигнатото място ( почвата я донесе един познат , не е от жьлтеникаквата глина) да сложа дъски за разделяне на растенията ..дъски между пръстта , или просто в 4 зони да ги набоцкам когато поотраснат ? Благодаря

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ъъъъмиии на първото сандъче в ляво е магданоз и може би някой сред него. В дясно е детелина и щир. На второто сандъче в ляво може би имаш една мента или 2 риган, а в дясно има малко босилчета и щир и живовляк и поветица.

Дъски не ти трябват, изчакай да станат по 5-6 см високи и разсаждай, обаче да знаеш, че сенникоцветните (моркови, магданоз, кориандър и тн) не се радват особено на местене, защото са с дълбок прав корен.

И си намери някой комшия, който има риган, мента, мащерка, маточина и прочее многогодишни билки да ти резне по една лопата от коренищата, че с тия семена... ;)

3 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ама как ?? :( Аз им сложих табелки даже , схема има ..добре гат пораснат ще решим кво да скубем :)

 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби е прав - в първото съндъче отляво е магданоз.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами да , сигурно съм разменила табелките , откъснах , помирисах  -  магданоз :) Мерси

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.