Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Recommended Posts

Бучински

Добър ден.

Много приятно съм изненадан,да попадна на сайт с толкова положителни и приятни,обичащи живота хора.

Казвам се Пламен Бучински, незнам как ме ; подхлъзна; живота,та ме направи строител,ама на.

Мойта работа е изключително интересна.С годините(повече от 30)се занимавам с камъни,реставриран къщи,дувари, покриви.

Започнах в Чехия,на стената на една крепост, после,чак до сега работя в Франция.

Та ,за какво тук пиша?

За да се представя,да намеря добри хора,а ако някой има нужда от идеи или дори помощ за реставрация,готов съм да помогна.

Ще дам адреса си на Facebook

Plamen Buchinski

Kan ar mein ,това второто означава на бретон ,пеещи камъни.

Така че скъпи приятели,ще ми бъде много приятно, да ви дам своето мнение,ако го поискате ,разбира се,да прочета ,вашите . А ,ако някой търси строител с по-буйна фантазия, може да напише.

Желая на всички,приятен ден.IMG_20180402_165900.thumb.jpg.14211ab5baf9ee89734949bf6869045b.jpg

  • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
ПустинЯк

[[само дигам темата, щото ми е много интересна !]]

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Аз имам нужда от малко ремонт на стара къща. Вероятно ще мога да финансирам такова начинание през септември. Дай контакти.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Една статия от Англия по темата за реставрирането на стари къщи и подводните камъни. Има къщи изкарали стотици години, които биват реновирани с неподходящи материали и изгниват пред очите ни.

https://www.heritage-house.org/damp-and-condensation/managing-damp-in-old-buildings.html

На сайта според мен има много полезна информация.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Още една статия за предимствата на варовите мазилки и зидарски смеси пред тези с цимент. Казват, че дори камъкът се руши повече, когато фугата не диша... Което ме навежда на някои мисли за хидроизолациите и зидането с цимент...

https://www.oldbuilders.com/need for lime/needtouselime.htm

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

За много от нас времето прекарано на село се отъждествява със спокойствие, отмора, блаженство. През повечето време. Птички пеят, щурци свирят, жаби крякат, пчели жужат - цялата природа е някак по-близо и можем да вдишваме от въздуха й с пълни гърди, да се наслаждаваме на гледки и звуци - и това е особено вярно за края на април.

В ден като днешния беше особено лесно човек да се отпусне тъй да се каже, да свали гарда си, и да улавя лъчите на слънцето, които топлеха нежно и човек, и животни, и всичко що расте навред. Идеално време и за работа, и за почивка, нито много хладно, нито твърде горещо. И някак лековато човек се отпуска в тая привидна сигурност на селската идилия. А не е ли именно безопасността - или поне в сравнение с градската среда - която привлича човек на село, далеч от навалици и зли очи? И именно в ден като този усетих как се омайвам и забравям, под въздействието на всички тия красоти в сетивата ми, за голямата и невидима заплаха, която обикаля надлъж и нашир, и в град, и в село. И знае ли човек като си махне маската откъде ще дойде зараза? От небето или от вятъра, който обикаля къде ли не и какво ли не носи. И какво като е сам? Да не би да е неуязвим? Затова разсъдих, че е по-добре да не се подлъгвам по хубавото време и топлото слънце и свежия пролетен въздух и си сложих маската, че и шапка си турнах - да не простина. Човек не трябва да забравя точно в тия мигове на върховно спокойствие, че заплахата дебне в засада и ще му налети изведнъж и той не трябва да се отпуска - не, нито за миг! И какво по-добро напомняне от маската, покрила устата, носа и стигнала почти до очите! Бих турнал и очила, за подсигуряване, но много се запотяват от маската и някак не може да се наслади човек на гледката пълно, пък и да види какво върши. Та понякога трябва да се поемат оправдани рискове, няма съвършенство. Затуй счетох за достатъчно да сложа шапка и маска, без очила и без каска :)

Photo0314.thumb.jpg.678c1d670d65d959084ccc85770d5c3e.jpg

И просто чувството на сигурност беше неповторимо! Поех своята лична отговорност и това винаги твори едни хубави, топли чувства в душата, несравними с меката топлина на слънцето. Оказа се, че маската не само, че не отнема от спокойствието, а даже го усилва. Е, въздух не стига, но няма пълно щастие...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Шегата настрана, но в днешния ден маската имаше своя добър смисъл. И никак не съжалявам, че я носих. Да, жега ставаше, да, трудно се дишаше с нея, но пък и бронята на рицаря лоша ли е, когато го пази в битка?

А днес се бях "сбил" с един дъски, които четках от прах и мръсотия - а прахът, който се вдигаше, беше ужасен! И понеже зачистването и възстановяването на стари дъски е дейност, която мнозина на село в един момент се налага да вършат - особено при реставрации - бих искал да покажа един начин, който намирам за особено ефективен. С една машинка.

Ето ги дъските в какъв вид бяха:

Photo0315.thumb.jpg.a56a9c4f91ca610bc6d0feaad2da1c59.jpg

Това вляво е чиста нова смърчова греда за сравнение. Дъските са били импрегнирани в жълто, но с годините жълтото на практика не личи. Цветът е мръсно сиво-кафяв.

Вариантите са да се четкат с по-твърда четка на ръка или с ъглошлайф, или с някаква шлайф машина. Проблемът е, че дъските бяха нерендосани и доста груби, съответно мръсотията е в дълбочина. Шлайф с плоска шкурка няма да свърши идеална работа, още повече това е огромна площ. Та в тоя случай си плачеха за една машинка, която бързо върши подобна работа:

Photo0316.thumb.jpg.73c16dd909ccde0fb0f47856fb264c9b.jpg

Това е четков шлайф или както там се води. Дванайсет см широка четка (може да е стоманена, месингова, найлонова, може да е и шкурка). В случая е найлонова:

Photo0317.thumb.jpg.62374f77e0bf8f87cc74e278f852e009.jpg

Може да се види горе как се променя визуално дъската. Буквално за секунди. Два-три хода вляво напред-назад и после вдясно  - и минавам по-натам. Четири метра дъска се зачиства от двете лица за няколко минути. Не засякох, но може би под пет минути. И ефектът е видим.

Машината вдълбава по-меките жили и на практика структурира дървото. Прави го релефно. Освен бързо и ефективно, става и красиво. Разбира се, след това се минава с масло и такъв вид придобиват:

Photo0319.thumb.jpg.7315bf02c12b19bcc9c59b6a3a11d480.jpg

Снимката не е хубава, но от маслото дървото "грейва". Богат, хубав цвят и контраст.

Разбира се, машинката не е евтина - професионален инструмент е, но с такъв тип електроинструмент човек може да отметне много работа. Става и за греди.

Може да се сложи и аспирация, не маска, но маркучът доста затормозява. Затова предпочитам навън при ветровито време.

Та прахът и миризмата бяха нечовешки. Но и с маската почти не се издържаше в топлото време. А не ми се слагаше по-тежка маска с филтър за прахови частици, щото кондензът е повече и тежи. Тръгнах без маска, но усетих заплахата и взех мерки :)

Ако бях шлайфал с лентов, ротационен или виброшлайф, трудът щеше да е убийствен и е абсурд да извадя мръсотията от дълбоките места. Също зачистването в някаква степен заглажда дървото и мисля, че намалява разхода на масло, който не е малък за такива стари, груби и изсушени от времето дъски.

  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Въпрос.. @Славянски Така наречения четков шлайф само за гладка повърхност ли може да се ползва или и за леко релефна става?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Точно за релефна му е силата. Дори с "шкурка", тя е по-мека. Иначе със стоманена четка много яко надира, става много груб, състарен ефект. С месинговата е малко по-смекчен и най-меко е с найлоновата. С нея става и за почистване като в случая. Но дори да е рендосана дъската, то я прави релефна малко или много в зависимост от това колко се минава и натиска, а и има ограничител за дълбочината. С твърда дървесина също става. Тези дъски конкретно бяха основно смърч, но съм чистил и стари букови и направо ги лъска. Но е скъпичка машина. Не съм проучвал по-нисък клас такива. Тази е на десет години и не е мръднала.

Ако трябваше да подготвям дъските с шлайф, трябваше да ги шлайфам до почти гладко, което е много повече работа и консумативи, а и ще се поизгуби състарения вид.

Подобен вид се постига и на пясъкоструй.

Иначе за почистване съм си мислил и за вода под налягане, но не съм пробвал. Обгаряне и четкане също може да стане (с твърда пластмасова четка или месингова), но доста по-различно се получава. И това е повече за навън. Обгарянето защитава дървото, стара японска технология. Това го ползваме основно за греди върху основи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Мдааа, описа моя живот в последните 5 години. Ние събираме боклук от коли въже, в сравнение с когото твоята стара и мръсна дъска е като лъснат нов матрял на 1200 кубика...

Съответно се мъча с един лентов шлайф поне малко да зачистя и загладя че много детски гъзер се маа по тия дъски. Обаче за дъска 4 метра отнема половин час вероятно, а и не става лесно. Не ми е нужна да е square, демек с правилна геометрия... Всеки ме съветва да си взема шрайхмус, но там драмата е, че при крив материал боклук ще изяде толкова много, че ще стане на фурнир...

После ренде ми казаха други разбирачи, взех едно, то не работи, или аз не разбирам как се ползва...и там греда... Сега четков шлайф ли да вземам...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Иначе тази четка ако се монтира на някаква ос и й се добави дръжка в единия край, би могла да се ползва и с бормашина или винтоверт. Държиш с две ръце и шлайфаш/четкаш. Ние сме я приспособили за барабанен шлайф, където ни правиха вала. Там дъските се пускат с автоматично подаване.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

И аз това си помислих Боби. Сега и четков шлайф ще трябва, само такова нямахме. Тъкмо опразнихме на макс джобовете, че аз видях сметката на електрическата косачка / тя си и беше стара вече/, а брат ми пък потроши тримера. И сега нов тример и нова косачка..Ама имам едни врати за възстановяване и все не мога да им се наканя, а са правени от баща ми и са цели 8 броя и големи, големи. Касите ще жуля на ръка, не ми се мисли що за прахоляк ще бъде, а е вътре в къщата, по средата. А вратите в дърводелната, ама пак много работа.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 50 минути, Venetka написа:

Ама имам едни врати за възстановяване и все не мога да им се наканя, а са правени от баща ми и са цели 8 броя и големи, големи. Касите ще жуля на ръка, не ми се мисли що за прахоляк ще бъде, а е вътре в къщата, по средата. А вратите в дърводелната, ама пак много работа.

 

За възстановяването на тези врати ще бъде по-удачно да ползваш пистолет за горещ въздух, шпатула, цикла, парче стъкло, едва накрая шкурка. Нагряваш, боята се набръчква като юфка, изстъргваш, нагряваш, изстъргваш. Можеш и длета да използваш за тесни повърхности - убедена съм, че при татко си ще намериш всички необходими инструменти. С шкурката след това минаваш места, където с шпатула/цикла/стъкло/длето не си успяла да бръкнеш. Сигурен и изпитан метод. След това ги минаваш с ленено масло и са прекрасни. Касите по същия начин. Успех!

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Благодаря Миленка, ама не ми се и помисля колко време ще ми отнеме. А относно лененото масло после не мисля, че при тези врати ще стане. Те са с вложки от нещо като шперплат. То май най-добре да ги снимам и покажа. Идеята е после да са пак с боя. Любим цвят на баща ми е резедавото и цялата дограма на къщата- прозорци и врати беше в този цвят. Прозорците ги сменихме и сега са кафяви и резедавите врати избиват рибата, а и две от тях кучетете зверски ги издраскаха като се наложи един ден да ги държим вътре.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

photo_2021-04-28_12-46-24.thumb.jpg.7af3ef650d8a20cae009d7b665e35724.jpgphoto_2021-04-28_12-45-49.thumb.jpg.605202eafbd81e2d3d4cacb1e416dcf1.jpgphoto_2021-04-28_12-45-54.thumb.jpg.68bccb8d4e45e75bebe83d495e0e959d.jpgphoto_2021-04-28_12-45-59.thumb.jpg.b5ed4473731a92e748b190227a05917f.jpg

Ето такива са вратите за оправяне.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®

Страхотни са вратите. Шперплатът също може да бъде обработван с масло. Предложих начина за почистване, защото обясняваше, че ти трябва четков шлайф за свалянето на боя от вратите. В случай, че възнамеряваш отново да ги боядисваш, не виждам причина да не положиш нова боя върху старата. Подобни упражнения с шлайфане и т.н. обикновено се правят, когато се иска да се свали боята и да остане естественият цвят на дървото. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Emil

Какво им е на вратите? Една боя, малко стъкла и са готови. Аз бих сменил дръжките с нещо по-ретро. Хората дават пари за т.нар. състаряващ ефект или винтидж, както ви харесва.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Venetka

Мен ме притеснява, че още един слой боя ще стане много. То и сега не е ясно колко слоя има. А там където е одрано или чукнато с какво да запълвам? Не ми е ясно и каква боя преди е ползвана и каква сега да сложа отгоре. Стъклата определено са за сваляне и смяна, но дали и как ще успея да разкова летвите, които ги държат не знам. Хубавото е, че брат ми има приятел дърводелец и той ако се налага ще ми направи нови летви

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev
преди 18 минути, Venetka написа:

А там където е одрано или чукнато с какво да запълвам?

Кит за дърво. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 3 часа, Venetka написа:

И аз това си помислих Боби. Сега и четков шлайф ще трябва, само такова нямахме. Тъкмо опразнихме на макс джобовете, че аз видях сметката на електрическата косачка / тя си и беше стара вече/, а брат ми пък потроши тримера. И сега нов тример и нова косачка..Ама имам едни врати за възстановяване и все не мога да им се наканя, а са правени от баща ми и са цели 8 броя и големи, големи. Касите ще жуля на ръка, не ми се мисли що за прахоляк ще бъде, а е вътре в къщата, по средата. А вратите в дърводелната, ама пак много работа.

Четковият шлайф няма да стане за подобен тип работа. Не можеш мина панелите, нито пък сглобите, защото трябва да се върви по жилите. Става за разглобяеми мебели, греди, ламперии, дюшемета и прочие. А и няма да е ефективен в сваляне на боята, която освен че е яка, най-вероятно съдържа и олово (ако е стара) и е опасно да се вдишва прахът. Професионална маска минимум, че може и скафандър :)

Съгласен съм със съветите на Миленка за боята.

Относно вратите, ако основата е здрава, може да се боядисват и отгоре, ако ще е с боя. Може да се мисли някакво патиниране или орнаменти, или допълнителни декоративни елементи. Вратите изглеждат хубави и предполагам са здрави. С масло е съвсем друг стил, но там трябва да е чисто дървото - не примерно липсващи чепове китнати в бяло или други дефекти, които маслото ще изяви. Майка ми и баща ми преправяха бели врати и ги минаха с лазурен лак, но станаха надрани и ужасни. Т.е. положеното усилие не гарантира превъзходен резултат. Обичайно липсва идея какво да се постигне, камо ли как. Или дори да има умения, липсва усет. Някои художници правят чудни композиции за врати легла и прочие. Уникати.

А относно четковия шлайф, може човек да си вземе месингови четки за ъглошлайф няколко броя и да ги прихване с шайби и гайки върху дълъг болт правилния диаметър една до друга. Това се хваща на винтоверт или дрелка и може да четка успешно. Може да се хване дръжчица при главата на болта и да се държи с две ръце и да се балансира натискът. И не е скъпо. Ние имаме такива правени с водна шкурка J-flex, нарязана по определен начин, но сравнително бързо се износва. Докато четките са трайни.

Те (четките) се използват най-вече за дъски и греди, или мебели преди сглабяне. При такъв релеф патинирането става супер. Минава се с основен цвят и след като изсъхне се минават някои места с друг, контрастен, или с повече от един, след което се забърсва. Може да се търси инфо в нета. Някои хора са много напред с материала.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване