Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Бучински

За чистата енергия, или енергийна независимост

Recommended Posts

Бучински

Добър ден, на всички.

Искам да ви разкажа как станах енергийно независим , като предварително искам да уточня,че това е само споделяне на опит.

Преди три години си купих малка къща в Франция, това беше единственото решение, след като се разделихме с приятелката ми.

Когато започнах с ремонта, един от въпросите беше, енергия.Цената на включително в мрежата беше 1500еуро ,без електромер и други.

А и трябваше да чакам поне пет месеца.Така че,единственото разумно решение беше, слънчеви колектори.

При инвестиция от 1600еуро, вече три години нямам сметки за ток, разбира се трябваше да адаптирам начина си на живот.Бойлер на газ,газ за готвене, отопление на дърва.

Във файловете които са прикачени ще намерите всички обяснения как да си произведете бутан газ в домашни условия за мини цена.Някой идеи за електричество .Пак казвам, идеята ми е ,да покажа, че с минимални инвестиции,можене да сме енергийно независими.

Ако имате въпроси, ще ви отговоря с удоволствие.

Приятен ден.

Разбира се, мога да приложа още много примери, ще се  радвам ако съм ви бил полезен.

https://www.effet-dumas.org/

  • Харесвам 5

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Гого

А как стои въпросът през зимата?

Съседът ми също не беше еключен към ЕВН. Има вятърен генератор. Слънчеви колектори. Слънчеви батерии за бойлер, камина с водна риза. Консумативи - акумулаторни клетки.

Зимата, когато няма вятър, няма и слънце, палеше генератор. Също и се съобразяваше, според наличния ток и прогноза, кога да пере, едно друго...

Сега се върза към ЕВН, просто за бекъп.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Бучински

Щте ви изпратя чертежи и линкове,аз наистина не плащам три години ток, газ, вода.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Бучински
На 06/04/2018 at 13:35, Гого написа:

Надявам се видеото да е изчерпателно

 

 

Редактирано от Бучински

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

За чистата енергия, или енергийна независимост : Вече над два месеца живея в къща без никакво отопление на 900м нмв. в планината. Температурата през деня е малко над нулата, през нощта - съвсем малко над нулата. Отопление ползвам в редките случаи, когато дневната температура е трайно под минус доста или просто за удоволствие. Чувствам се прекрасно, излизането навън през деня е неимуерно удоволствие, защото много често, когато е слънчево навън е по-топло от вътре. Животът през зимата при температури над 15 градуса (99.9%) от населението е изключително вреден за организма. "Ама на децата им е студено" - свиква се. "Ама възрастен съм и кръвообращението не ми е такова като на млад човек" - да не си живял такъв заседял живот.

Толкова за мръсния въздух през зимата от печки, ТЕЦ-ове и прочее. Да не говорим, че в многоетажни кооперации с изолация температурата няма как да падне под 10 градуса без никакво отопление. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

@Боби Димитров тъкмо подкарал камината вчера предполагаемо - въобще да не я пали :)

преди 57 минути, Ciao Li Min написа:

Вече над два месеца живея в къща без никакво отопление на 900м нмв. в планината. Температурата през деня е малко над нулата, през нощта - съвсем малко над нулата. Отопление ползвам в редките случаи, когато дневната температура е трайно под минус доста или просто за удоволствие. Чувствам се прекрасно, излизането навън през деня е неимуерно удоволствие, защото много често, когато е слънчево навън е по-топло от вътре.

Това и аз съм го правил, но в помещение, което е основно работно. Температурата обичайно беше между 0 и 5 градуса, към максимума при слънчево време (когато навън е много приятно наистина), или малко под нулата при ниски температури и липса на слънце. Най-ниско ми беше падало вътре до -8 през 2012 при -20 навън. Тъй че е изпитано и от моя милост, и стига да си добре облечен и да не ти е студено - става. Не е приятно да се работи с метални инструменти обаче (без ръкавици). А при -5 и надолу въобще не е приятно :) Ако човек е над 70 години, предполагам, че ще мръзне яко при такива температури и може да простине.

Като цяло хората са свикнали да ходят необлечени и да държат 20 градуса и горница (аз израснах в апартамент с парно и ходех по шорти и фланелка). А при майка ми и баща ми като им бях на гости преди Нова Година, с южно изложение, беше 19 градуса без нищо да се пали/включва в апартамента. Лично за мен зимата при температура над 12 е съвсем поносимо, над 5 също. Вече под 5 и под 0 там, където спиш, не е толкова приятно (спал съм и при такива температури). Но ако човек тъй или иначе ползва дърва за готвене, греене на вода и прочие, температурата в помещението е бонус. Другото е, че тая топлина създава уют и за много неща е от голяма полза (като разсади и прочие). Някои хора биха палили печки и при 15 градуса навън и също толкова в стаята, което за мен е разхищение... Но пък ако могат да си го позволят, нали те си плащат отоплението?

Трудно обаче някой ще се навие доброволно да живее на такива температури, заради замърсяването. А относно независимостта, докато се ползва ток винаги ще сме зависими, много или малко. Но бихте се удивили зимата с колко малко дърва може да се кара (е, няма температури от +20 градуса и домати през януари). А и си спестяваш доста време от печки и прочие, а и на жегата човек някак се отпуска и по-лесно се разболява.

ПП: А с водата какво правиш ако/като падне под нулата?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Искам да вметна нещо с два цитата, надявам се @alys няма да има против да ползвам и нейния за основа. Не е по темата за "чиста" енергия, а е повече реплика към тези две твърдения:

Цитат

alys: Вече не е "модерно" да се пита каква е камината, пита се дали къщата има изолация. И когато отговорът е ИМА, няма начин да ти е студено вътре.

 

На 1/19/2020 at 9:17, Ciao Li Min написа:

Да не говорим, че в многоетажни кооперации с изолация температурата няма как да падне под 10 градуса без никакво отопление. 

 

Та ще споделя нещо в тази връзка. Изолацията сама по себе си не топли. В блокове/кооперации усещането за топло идва от натрупването на топлинни източници, които, спрямо една къща, са в доста по-голяма концентрация на единица обем, особено като се има предвид и общата площ на външни стени, която е в пъти по-голяма при една къща спрямо един малък блок с 4 входа по 6 етажа примерно.

В тоя ред на мисли, ще приведа няколко примера от моя живот.

1) Когато гледахме апартаменти за купуване преди 10тина години, всички огледи с 1-2 изключения, бяха в новопостроени блокове, всички с някаква изолация, 5 или 10 см EPS, на етап прясно завършен или в момента завършващ се. За щастие мнозинството от десетките огледи се случваха през зимата, баш януари-февруари и съм се нагледал на замръзнали шишета или кофи с вода, просто защото в тези сгради е супер студено. Няма такова правило, в блок с изолация не пада под 10 градуса. Като няма източник на топлина, студът надвива (в нашия студен континентален климат в софийско).

В някаква идеална ситуация, в която имаш соларно-пасивна къща с много добра изолация и ситуация и архитектура и инжинеринг, при слънчево време е вероятно да не е под нулата вътре. Но при 1 месец облачен, с нощни под -5, а дневни около 0-5, просто няма достатъчно слънчево лъчение, което да нагрее вътре потенциалната термомаса вътре и тогава изстива всичко до минимума. Тук решение може да е вкопано строителство тип earthship, но се отвличаме от темата. Мисълта ми беше, че при всички други равни условия, наличието на блок или наличието на изолацията не водят автоматично до някаква стабилна минимална температура над нулата.

В блока, където е сегашното ни жилище, първия нанесъл се комшия във входа е живял сам във този вход 9 месеца и се е наложило да вземе два промишлени калорифера под наем, защото зимата, когато майсторите са почвали работа по интериора, всичко им е замръзвало през нощта...

---

2) Дори да си в изолиран блок, който е населяван и отоплен от десетки семейства, вътрешната температура зависи много от това къде точно в блока си и кой живее до теб. Приятели живеят в апартамент, под който е тунел (пасаж) за вътрешен двор паркинг. Въпреки, че пасажът е изолиран с 10 см фибран външно (реално отдолу на плочата), у тях е значително по-студено и усещането за комфорт е много по-ниско, спрямо апартамента над тях, където живеят техни приятели, при еднакви начини на отопление и сходни сметки.

В люлински блок със спряно парно е другия ми пример. Когато апартаментът под примера се опразни за 1 година, а след това и апартамента до примера за една зима, сметката за отопление за поддържане на същите градуси се удвои. С други думи, в блока отоплението е комунално на принципа много зайци се гушат в една обща бърлога. Като почнат да бягат зайците, оставащите дзиндзирикат. Та не приемам и това "в нашия апартамент нищо не пускам и пак е топло" - освен ако не се добави, че е топло, защото те топлят останалите.

В бъкстонски панелен блок ми е следващия пример. Там спряха групово парното на блока, щото било скъпо, минаха на газ (там е газифицирано). Дори да се абстрахираме от инвестицията от 3-4К за всеки апартамент за газов котел (6 входа по 8 етажа по 3 апартамента по 3-4К...), в момента е невъзможно постигане на същия комфорт като преди с парното, без значение колко надуваш котела. В този блок имам човек, който за пробата е плащал цяла зима по 500-600 лв сметка за газ, за да му е топло както е било преди с парното и не се случва. Основно по две причини - хората около него не правят достатъчно топло и второ, липсва благотворния ефект на щранговете на парното, които иначе отоплят цялата железобетонна конструкция и реално тази "обща сметка" на входа, срещу която негодуват всички, им е изключително полезна. Резултатът, след инвестирането на половин милион лева, е, че на хората им е по-студено, а плащат по-големи сметки от парното.

---

Не искам да се впускам в полемики кой на каква температура трябва, може и иска да живее. Това е въпрос на личен избор, физиология, физически и финансови възможности. Георги преди време твърдеше, че над 18 градуса било убийствено, сега е свалил на 15 градуса, след още една зима на вилата, вероятно ще каже 10 градуса или умираш веднага... Все пак ще оставя линк към извадка от един доклад по темата.

Според мен (а и не само), в климат със студена зима, най-голямото потребление на калории от хората в годишен план е за отопление. Съответно този факт може да се тушира или със живот на 0 градуса :blink: , или с умно изградена система за отопление и изолация, но само едното без другото не е достатъчно ефективно, за да е обоснована инвестицията.

 

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 13 минути, Боби Димитров написа:

За щастие мнозинството от десетките огледи се случваха през зимата, баш януари-февруари и съм се нагледал на замръзнали шишета или кофи с вода, просто защото в тези сгради е супер студено. Няма такова правило, в блок с изолация не пада под 10 градуса. Като няма източник на топлина, студът надвива (в нашия студен континентален климат в софийско).

Само ще направя една вметка: това ми напомня един опит някъде 2012-2013 г. да складираме едни баки с бои и масла и други материали, дето не трябваше да замръзват в студеното ни работно помещение. Ами направихме "шкаф" от 8 см стиропор (а дали не беше 10 см?), в който ги положихме. Без източник на топлина държеше около един градус по-топло от навън. Мизерия си беше. Около 0-1 градуса в изолирания шкаф.

После направихме вграден шкаф с фибранова изолация и крушки вътре за отопление. Вършеше перфектна работа и даже ставаше топло с една 75-ватова крушка. И това само в най-студените дни или ако ни нямаше известно време. Отделно, че стана и много хубав, но не заради фибрана, а заради дървениите.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 26 минути, Боби Димитров написа:

Георги преди време твърдеше, че над 18 градуса било убийствено, сега е свалил на 15 градуса, след още една зима на вилата, вероятно ще каже 10 градуса или умираш веднага... Все пак ще оставя линк към извадка от един доклад по темата.

:mrgreen:  Ми общо взето целогодишния ми комфорт е 5-15 градуса, под 5 ( в момента ) е малко тегаво, но да -  догодина може и на отрицателни да ми гот.

 

Тия изследвания са ебати бошлафа...хората хиляди години са живели на много по-студено през зимата и са били в пъти по-здрави.

1) Кой определя "комфорт" и "дискомфорт" - адаптация? 

2)  не са съобразени с външната температура за България. Ако на Острова средната зимна темп е 7-8 градуса, то тук тя е около нулата, следователно за тук поне с толкова трябва да се свалят и стойностите в графиката. Това, което е най-нездравословно е да живееш в апартамент при темп над 20 и да работиш някъде навън при под нулата. Но дори само пътят от вкъщи до работата при под нулата е супер зле, ако си надул парното вкъщи,  да не говорим за децата да ги оставиш да играят на снега. 

Въобще това, което се опитвам да кажа, е, че много хора имат ненужно високи сметки за отопление през зимата, подведени от "комфорта". Но всеки сам си избира как да си се разболява от цивилизационни болести, в това няма спор...

 

П.С. За изолацията - не знам на какво се дължи, но не понасям такава. Съвсем друго е усещането в сграда, която "диша", колкото и зле да е това за енергийната ефективност. Може да съм прекалил с отварянето на чакри тая есен, но специално в сграда с фибран животът за мен е непоносим. 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 15 минути, Ciao Li Min написа:

Това, което е най-нездравословно е да живееш в апартамент при темп над 20 и да работиш някъде навън при под нулата.

Аз при температура над 20 градуса направо не издържам - доспива ми се, почва да ме боли глава. Като варих бурканите телешко беше някакъв ад - пък не можеш да оставиш широко отворена врата заради течението. А една зима спях при над 20 градуса, даже и 25 често, защото гледахме пъдпъдъци и температурата не трябваше да пада под 18 (там и изолацията беше добра, макар и прозорците да бяха стари/найлони/гипсокартон/поликарбонат - правехме ремонт на къщата). Ами, пълна идиотщина беше! Като вляза и съм си наумил нещо да правя и в тая жега направо си заспивам, и се будя посред нощ нещо да свърша, като е вече 18-20 градуса. А пъдпъдъците - това става само за индустриално гледане със стимулатори и се отказахме от тях.

И аз съм по-скоро съгласен с Кошияма за температурата. Но при температура под 5 градуса, ако не работиш да се сгряваш, не е приятно. Дори писането на клавиатурата. Иначе съм чувал, че за малки деца е по-добре да спят на хладно. Но ако е на 0-5 градуса и детето се отвие, може да простине.

преди 15 минути, Ciao Li Min написа:

Въобще това, което се опитвам да кажа, е, че много хора имат ненужно високи сметки за отопление през зимата, подведени от "комфорта". Но всеки сам си избира как да си се разболява от цивилизационни болести, в това няма спор...

Това спорихме и с @тинти минти за сметките. А онези 500-600 лева на месец за газ са абсурд. Пълна измама. А аз не съм давал и един лев за отопление. Но в някои случаи има и по-гаден вариант - даваш сума пари и пак мръзнеш!

Обаче определено хората, които спят и живеят на жега, по-лесно се разболяват. Такива наблюдения имам. Някак се отпуска човек. Аз примерно от грип от кога не съм боледувал. Което не ми попречи да настина в  един леден вятър в началото на тоя месец покрай овцете. И самонадеяността не е хубаво нещо. Два дена не бяха на себе си. Тъй че според мен човек трябва да се калява, но и да си знае лимитите.

ПП: В момента в стаята е 10 градуса и въобще не ми е студено. Съвсем нормално. Но и не съм по шорти и фланелка.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

ОК, предавам се, запалих кюмбето. Липсата на слънце навън ми убива всякакво желание за работа, а на едно място цял ден при тая темп наистина не е гот въпреки спалния чувал. А и ще се сготви нещо вкусно на фурна :)

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

Преди години... Идва ни комшия на гости в София, а ние съвсем наскоро сме направили вътрешна изолация на апартамента и се фукаме колко ни е топло. Поседя, поседя, пък накрая вика, абе я пусни малко радиото, че ми стана студено. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Дългите вълни и аз ги ловя. Като пуснат 5G ше си зема някво устройство, което да произвежда от сигнала :mrgreen:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Теди

Препоръчителни температури в следните случаи:

1. На въздуха в стаята, където се къпе бебе: + 24/5 градуса. Източник.

2. На въздуха в стаята, където спи бебе: +20/2 градуса. Източник - същия горе.

3. На въздуха в помещение, където се отглеждат агнета: +17/20 градуса. Източник

4. На въздуха на помещения, където нощуват овце: +8/12 градуса. Източник- същия горе.

5. На въздуха на помещения, където се работи: по-ниска от +12 градуса (при тежък физически труд) не виждам. Източник

6. На въздуха на помещения, където спят пръчове и ергени: не намерих информация.

 

Под препоръчаните температури по-горе се мре по-бързо и лесно. 

 

П.П. Бучински, извинявам се. За компенсация ти пускам този линк: https://youtu.be/HjESgiC-7wQ 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 52 минути, Теди написа:

Препоръчителни температури

...

3. На въздуха в помещение, където се отглеждат агнета: +17/20 градуса. Източник

...

5. На въздуха на помещения, където се работи: по-ниска от +12 градуса (при тежък физически труд) не виждам. Източник.

Няма да забравя баща ми разправяше за посещение в някакъв работен цех в Украйна, първата половина на 90-те. Температурата била минус 27 градуса. Бая корави мъже. Че имало и някакви отрови. Не са оптимални температури, но мъжете не са се оплаквали. А за военни да говорим ли или в казармата? Там никакви предписания не важат. Иначе 12 градуса за работно звучи добре.

А за агнетата това ми звучи малко смешно. Може би е за по-кекави породи. Моята дружина в момента е навън и не им прави впечатление, а е под нулата определено.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

И друго се замислям: при повече потребление за отопление и по-високи поддържани температури определено някой прави и по-добри печалби. Тези, които продават ток, газ, дърва, кюмюр и прочие, или изолационни материали. Определено склонността на населението или навика да държи топло у дома допринася и за пълнене на нечии банкови сметки. Въобще потребителско общество и потребителско мислене, комфорт, удобства. Успееш ли да убедиш клиента, че желаното е необходимо или дори жизнено важно, вече е на въдицата. И за колко много неща е валидно това в наше време. Но най-вече ни удря в неща за ежедневна употреба.

Това значи ли, че трябва да мръзнем? Май е прав Кошияма, че всичко е въпрос на навик и определение за комфорт. Ако ходя по шорти навън през зимата ще ми е некомфортно, но ако си облека топли дрехи (като овцете), ще ми е добре. А за бебетата нека използваме здрав разум. Едно добре изолирано жилище запазва добре температурата дори с малко отопление.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозан

Хайде и аз да се включа (не по темата) с нещо, което ми направи огромно впечатление, когато го прочетох и видях за първи път. Няма да се впускам в излишни теории. Нека всеки сам си извади изводите:

5ddf8c9685600a76762148b3.jpg

Източник: https://bg.rbth.com/history/332165-detstata-v-suvetskite-detski-gradini-spiat-navun

768x432.jpg?_=1475667960

 

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски
преди 10 минути, alys написа:

Леле!!! :)

На теб това не ти ли беше известно покрай родата? Теди какво ще каже във връзка с онези норми?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

@Теди мнението ти е much appreciated както винаги, подобава за раздел " стари моми без особени изгледи да се омъжат си го изкарват на който се опитва да разбие модерните матрични 'медицински' схващания"  и ми подейства доста анти-вдъхновяващо и направо като бетоновоза от ей това клипче -  https://www.dailymotion.com/video/x4fyi1y . Темата може и да не е най-съответната на това, което съм написал, но реших да използвам стара неизползваема такава вместо да спамя с нова. 

@Лозан за спането на студено отдавна се знае, че е топ, но това с бебетата в снега вероятно е било някъв съвецки експеримент в стил "труповете нямат значение"...

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване