Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

alys

Дробилка/клонотрошачка

Recommended Posts

Миленка®
преди 16 минути, Ангел Димитров написа:

В Лидъл от четвъртък пускат друг вид дробилка по мощна може да е добра

Много е добра, реже дори 2-3 годишни клони, както и отговаря на истината дебелината, за която е обявено, че реже.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела
преди 42 минути, Миленка® написа:

Много е добра, реже дори 2-3 годишни клони, както и отговаря на истината дебелината, за която е обявено, че реже.

и аз имам същото инфо от приятел, на която бях дал моята, малката Einhell, която съм купувал пак на промо за 200 лв. от Хоуммакс преди 4 години.. 

коментарът беше: "нищо общо няма с твоята.. и като начин на разглобяване и обръщане на ножовете и като шум и като работа.. в пъти по-добра е лидълската като изпълнение"

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Лозето ме наби!

Шъ ма откачите, бе! :)

На снимката има табела за захранване със слънчеви панели :huh:

После изкопах брошурата и се разбра работата - дробилката е на ток и валцова. Ама цената е 300лв - точно пред задаващата се криза няма да ги дам! Де да имах комшия да си я разделим :rolleyes:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

@run. начи си е взел предната дето сте я отсвирили.. уикенда ще направя клипчета с ревю на мойте двете, който са дискови..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Bore
преди 18 часа, Лозето ме наби! написа:

Ама цената е 300лв - точно пред задаващата се криза няма да ги дам! Де да имах комшия да си я разделим :rolleyes:

То май точно сега има смисъл да се инвестират спестени пари в неща с дългосрочна полза. Утре 300 лева могат да са ти два хляба и едно кисело мляко.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Vency Georgiev

Да се похваля и аз с дробилка. Ножова, дискова или както се казват.

spacer.png

spacer.png

Доста ги ситни, но аз така искам. За мулч и компостиране. 
Бързо и по тъпият начин разбрах ,защо трябва да се носят ръкавици и предпазни очила... ама пусти мерак да видя как работи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Хм, сигурен съм, че качих инфо за нашата нова обща лидълска дробилка, но явно не съм, или не е било в темата...

Та с 2 думи, купихме дробилката, по 90 лв на човек, аз лично надробих 10тина чувала до момента и времето свърши, а комшията е надробил двойно повече. След ден работа, ножовете се въртят, след това се точат. Супер е машинката, дроби 2-3 см пресни клони без проблем, по-дебелите не си ги давам за дробене. Основно дробих при мен кучешки дрян (2+ см стъбло), диви джанки с яко тръни, бряст, акация издънки и много от плодните дървета от резитбата. При комшията, яко глог, яко шипка и тук-там някоя джанка и бъз. Глогът за момента е най-твърд и тегаво върви.

Предвид, че това е най-евтиното решение за мен лично и че очакванията ми бяха изключително ниски, реално съм много доволен от покупката. 8те гигантски купчини стари клони в горичката ще спрат да растат от тази година и ще продължат само да слягат, а ние ще имаме мулч за детската площадка, за около масата и евентуално за гъби, ако подкарат.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Panik
преди 31 минути, Боби Димитров написа:

След ден работа, ножовете се въртят, след това се точат.

Един глупав въпрос: как се точат ножовете? Жулиш по по-късата страна или слагаш широката страна върху шкурка и търкаш до удоблетворителен резултат. Питам щото един колега твърди че второто било правилното. Така се запазва ъгъла, ама пък трябва много материал да се отнеме.....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Ползваме фина пила като караме по ъгъла (наклона), за финал минаваме и от долната страна да обере ако има "чембер". Това не е японски суши нож, а грубо парче стомана, така че не искаш да бъде бръснач, но да е по-остро от особено тъпа лъжица.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Panik
преди 13 минути, Боби Димитров написа:

Ползваме фина пила като караме по ъгъла (наклона), за финал минаваме и от долната страна да обере ако има "чембер". Това не е японски суши нож, а грубо парче стомана, така че не искаш да бъде бръснач, но да е по-остро от особено тъпа лъжица.

Фабричната заточка хич не беше груба...доста си беше остро. Но...ще видим :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ъгълът трябва да се запази. Може да се залепи водна шкурка върху дебело стъкло примерно (плоска повърхност). За длета и рендета има специални държачи, които ти го държат под точния ъгъл да не се клати. И само напред назад. Но се точи с до фина шкурка. Айде да не е 2000 в твоя случай, но поне 400-600 би било добре.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Да, да, и един станиол завива мармота в шоколад...водна шкурка, стъкло, 2000, държачи... Това не е длетото на Вальо за хиляди левове, този нож се щърби по 100 пъти в минута. Ти ако имаш време от кокошки и падане от стълби да занаятчиеш над нещо грубо, което ще си загуби финото на първото завъртане с първото клонче от глог, евала - аз нямам. И до колкото виждам, не е нужно.

Фабрично определено не беше остро на бръснач, освен това ъгълът е доста голям на ножа, тъй като е дебел, съответно нито може да бъде скалпел, нито е нужно. Ако след бързо заточване за няколко минути работи толкова добре, колкото оригинално, какво целим всъщност? Работа или ювелир?

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ако можеш да постигнеш същия/задоволителен резултат по друг начин - добре. Веднъж направиш ли си сетъпа, после точенето става много бързо и прецизно. Може и с обикновена шкурка на ролка, с лентов шлайф и други. Зависи много от ножа колко е голям и прочие и как да го хванеш. Аз ползвам за ножиците едни диамантени полички от Лидл и вършат работа, но те са за фино заточване. Голямо нащърбване няма да изчистят.

преди 2 часа, Боби Димитров написа:

Фабрично определено не беше остро на бръснач, освен това ъгълът е доста голям на ножа, тъй като е дебел, съответно нито може да бъде скалпел, нито е нужно. 

То фабрично аз имам едно мачете, което е не по-остро от дръжката на вилица, и брадва дето беше с подобно тъпо острие. По-евтините пестят от заточване. Съответно това не е критерий и човек трябва да си го приведе във вид оптимален за работа. Това е целта. Да не мъчиш машината. Ако ножът е някаква нискокачествена ламаринка, колкото и да го точиш...

Тъп нож ти бави и усложнява работата и по-добре отдели необходимото време да го заточиш.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ето водна шкурка един лист е 62 стотинки:

https://www.masterhaus.bg/bg/product/43819-vodna-shkurka-r800-list-230-h-280-mm

Но при сериозно наранен нож трябва да почнеш с доста по-едра. Да кажем 80-100. И да вървиш нагоре. Но няколко едрини - няколко листа - няколко лева.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Кр.Николов

След всяко мелене мажа ножовете с масло,по много малко с едно памуче ,но само върхът на ножовете. ползвам я два пъти (дни) през пролетта, и един път през есента.До сега не съм заточвал ножовете,на вид не са се захабили.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Миленка®
преди 2 часа, Кр.Николов написа:

До сега не съм заточвал ножовете,на вид не са се захабили.

Нимой разваля лакардията ся ;):D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Славянски

Ти зависи и какво дробиш. Примерно сухи джанки е зор голям. Препоръчително е или влажни клони/зелени, или загнили.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване