Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Бай Ли Шъсей

Капково - студена или топла вода

Recommended Posts

Бай Ли Шъсей

Здравейте пак,

(аз почнах с въпросите като с разсад - взех да пускам семана из темите :D)
 

От миналата година ми се върти из ума тая идея - дали водата дето я вадим от кладенеца (10 метра дълбок), след това да не я насочим към един два бидона, и от там да тръгва капковото, за да може водата да се е постоплила кога дойде време за поливане? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

В никакъв случай не е добре да се полива директно от кладенец, защото корените на растенията се стресират и някаква част от тях може и да загине, а най-малкото това води до забавяне на растежа, така че ми се струва добра идея.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Бай Ли Шъсей

Благодаря! Ще видя как да измайсторя системата по-натъй. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Само да вметна, че два скачени черни варела по 100 л на слънце (с поплавък) + 40 метра черна HDPE тръба на слънце са достатъчни за темпериране на водата за капково на около 700 квм площ, поне моят опит е такъв.

  • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

В този ред на мисли доста се колебая дали да сложа един голям резервоар 1000л за водата на капковото или да сложа отделни бидони за различните кръгове и култури например 100 литра за краставици и пипер който да се пуска всяка вечер. 300 литра за домати 150 корена- 2 пъти седмично. 400 литра за останалата градина- с маркуча поливане на овошки, лози, на жена ми цветята, ягоди, малини. Препоръчайте алгоритмите на поливната схема!! МОЛЯ!!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Не виждам смисъл от отделни резервоари, достатъчно е да имаш кранове по разклоненията за отделните кръгове. (ако ти се автоматизира процеса има и програматори, за места без ежедневно посещение е много добър вариант). Да слагаш капково и да оставиш няква част за маркуч - не ми звучи логично, но не знам как ти изглежда двора. Ако ти се дават допълнително кинти си викни фирма  и за това, мога да питам за надеждна такава в региона, но при вас покрай всичките хотели и прочее е пълно. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 32 минути, Ciao Li Min написа:

Не виждам смисъл от отделни резервоари, достатъчно е да имаш кранове по разклоненията за отделните кръгове. (ако ти се автоматизира процеса има и програматори, за места без ежедневно посещение е много добър вариант). Да слагаш капково и да оставиш няква част за маркуч - не ми звучи логично, но не знам как ти изглежда двора. Ако ти се дават допълнително кинти си викни фирма  и за това, мога да питам за надеждна такава в региона, но при вас покрай всичките хотели и прочее е пълно. 

Аз виждам смисъла, в това, че ако оставя 100 литров бидон да тече и си тръгна, ще напоя лехата, а ако оставя 1000 литров, ще направя блато.

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

Аа, ти искаш за програматор да ги ползваш тия варели. Аз бих ползвал програматор :). Вече има и такива, които можеш да си ги управляваш през телефона и докато си на Хавайте или в Куба да си пуснеш капковото на доматиту :grin: 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Няма сми. Бих предпочел да дръпна шалтера на тока, като си тръгвам. Да имам два кръга напояване- един за ежедновно и един за презден. Големината на бидоните да бъде съобразена с необходимостта на лехите. Например- 150 корена домати- 2 пъти седмично- пълно изпразване на 220 литров бидон. Пускам го- той си тече 5 часа и свършва. Аз вече съм се напил и съм си легнал във Варна.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 2 минути, Александър Ал написа:

Бих предпочел да дръпна шалтера на тока, като си тръгвам

Те са на батерии, които държат поне година, но са си гъзарийка да, а инсталацията и поддръжката не са евтини. Но ако ще ходиш дотам само за да пускаш капковото всеки ден ще си го избиеш само от бензин доста бързо, без да смятаме времето и усилията.

преди 5 минути, Александър Ал написа:

Аз вече съм се напил и съм си легнал във Варна.

Да, 5-6 следобед определено е най-неподходящото време за поливане през сезона ( като не броим това от 12 до 4, разбира се). Другото предимство на програматора е, че може да се настрои да разпределя дневната норма на два пъти - 1 вечерно след 11 и едно сутрешно преди 7, а ти през това време да си хъркаш във Варна :)))

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Аз така или иначе ходя да храня кучет. Лятото си тръгвам към 20,30. Почти всеки ден съм там. Отварям кранчето и тръгвам. Без инвестиции. Мога и там да остана някоя вечер- да спя в караваната.. Да отразя едно посещение на кръчмата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

При други равни условия, аз бих предпочел стоманени лакирани варели от по 100-250 литра, скачени. Причините, в нашия контекст:

  • ако се прецака някой съд, не губиш цялата система, за разлика от ICBто, което една цъфка на неудобно място и до там.
  • кубик вода в пластмасово ICB се стопля бавно, докато в 5х200 литров метален черен варел - доста по-бързо
  • във варел можеш да влезеш при нужда, което е от голяма важност при чистене, скачване, връзване на фитинги и тн, докато ако случайно стане някоя авария от типа всичко ти зеленяса или кафеви алги или на комшията как му умря врабче във варела, глей кво става, 3 дни по цял ден с водоструйката
  • ICBтата са по характер полу-прозрачни, което значи силна задължителна нужда от плътен покров, не е достатъчно да метнеш един стар винил отгоре, иначе зеленясват, докато варелът си е плътен
  • като цена са изравнени - ICB от "чисто" съдържимо, като плодови концентрати примерно, при това добре измито, в София е 150 лева мин и то с късмет, докато можеш да намериш варели от картофено нишесте или други сухи насипни материали, дори и гранули ПП, които са в чували вътре във варелите, за по 15-20 лв за 200 литров варел, а от какаова маса примерно - 10 лв (искат пароструйка).

Вече как ще си ги навържеш си е твоя работа и ще е трудно външен човек да ти даде съвет, освен ако не извикаш фирма за изграждане на поливни инсталации, но там готви хиляди.

Ако ходиш всеки ден така или иначе, не виждам нужда от програматор. Като пуснеш варел да изтича по капката на тръгване, това може да отнеме часове, а и щом водата ще е темперирана, няма драма.

  • Харесвам 3
  • Мерси 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

За варели между другото (майка ми) има човек в Кока-Кола. Празните в които са докарали концентрата ги продават по левче, мисля, че са точно по 200 литра. Много са хубави, сини, и са абослютно чисти и капак си имат дори, щото концентрата не е директно във варела, а в полиетиленова торба, която се изхвърля. Само транспорт тряа си уредиш. Ако някой се интересува да пише, бих взел още няколко. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 1 час, Ciao Li Min написа:

За варели между другото (майка ми) има човек в Кока-Кола. Празните в които са докарали концентрата ги продават по левче, мисля, че са точно по 200 литра. Много са хубави, сини, и са абослютно чисти и капак си имат дори, щото концентрата не е директно във варела, а в полиетиленова торба, която се изхвърля. Само транспорт тряа си уредиш. Ако някой се интересува да пише, бих взел още няколко. 

Откъде трябва да имаме транспорт?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 2 часа, Боби Димитров написа:

При други равни условия, аз бих предпочел стоманени лакирани варели от по 100-250 литра, скачени. Причините, в нашия контекст:

  • ако се прецака някой съд, не губиш цялата система, за разлика от ICBто, което една цъфка на неудобно място и до там.
  • кубик вода в пластмасово ICB се стопля бавно, докато в 5х200 литров метален черен варел - доста по-бързо
  • във варел можеш да влезеш при нужда, което е от голяма важност при чистене, скачване, връзване на фитинги и тн, докато ако случайно стане някоя авария от типа всичко ти зеленяса или кафеви алги или на комшията как му умря врабче във варела, глей кво става, 3 дни по цял ден с водоструйката
  • ICBтата са по характер полу-прозрачни, което значи силна задължителна нужда от плътен покров, не е достатъчно да метнеш един стар винил отгоре, иначе зеленясват, докато варелът си е плътен
  • като цена са изравнени - ICB от "чисто" съдържимо, като плодови концентрати примерно, при това добре измито, в София е 150 лева мин и то с късмет, докато можеш да намериш варели от картофено нишесте или други сухи насипни материали, дори и гранули ПП, които са в чували вътре във варелите, за по 15-20 лв за 200 литров варел, а от какаова маса примерно - 10 лв (искат пароструйка).

Вече как ще си ги навържеш си е твоя работа и ще е трудно външен човек да ти даде съвет, освен ако не извикаш фирма за изграждане на поливни инсталации, но там готви хиляди.

Ако ходиш всеки ден така или иначе, не виждам нужда от програматор. Като пуснеш варел да изтича по капката на тръгване, това може да отнеме часове, а и щом водата ще е темперирана, няма драма.

Засега съм се спрял на бидони, заради големия капак, който дава достъп до вътрешността. Има едни от маслини по 400 кг, на които ми е трудно да им устоя. Ако взема стоманен варел, как ще му направя кранче.. освен това, те са меки и се мачкат.. Ето такива намерих и във Варна:бидони

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

От завода в Костинброд, не е за теб офертата, по-скоро за тези като мен около София :)

Бидони-пука се - лош вариант. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал

Измислих ги.

Намерих от кафевите по 400 литра за 45 кинта. Той ще бъде за маркуча за поливане на овошките, цветята на жена ми, тикви, тиквички и лозето. 1 път седмично подред

Капково напояване I кръг бидон 150л. Леха домати- 130-150 корена. Поливане 2 пъти седмично.

Капково напояване II кръг ежедневно напояване Краставици, пипер бидон 70-120л(нямам все още идея колко зеленчук ще сея).

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Пламен М

Поливане на овошките, и особено на лозето?? А ако е не баир........ както е казано!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Александър Ал
преди 2 минути, Пламен М написа:

Поливане на овошките, и особено на лозето?? А ако е не баир........ както е казано!

има наклон, обаче не е голям. денивелацията е метър-два. Що? Какво имате предвид?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
qn4eto
преди 18 часа, Александър Ал написа:

Капково напояване II кръг ежедневно напояване Краставици, пипер бидон 70-120л(нямам все още идея колко зеленчук ще сея).

Защо ежедневно поливаш пипер. Краставиците - да, но мисля, че за пипер 2 пъти седмично е достатъчно и в суша. А с мулч - съвсем спокойно и по-рядко. А за доматите аз май се оливам - ок 750л. - 2 пъти седмично с мулч. И баща ми ме упреква, че не им е достатъчно.

Сещам се, че има значение гъстотата на саденето - за пипера ми е по 2 коренчета през 20 см , между редовете - 40 см., по 3 реда в леха. Гъсто и си пазят сянка. Колебая се тази година дали да не променя схемата, макар, че е много удобна за капковото. Нямам самочувствие, че правя нещата по най-правилният начин, затова приемам съвети. Само, че май оспамвам темата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...