Абарис

Лук от семе или арпаджик?

13 мнения в тази тема

Как си сеете лука, от семе от арпаджик? И кога го сеете?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От арпаджик, на пролет (ние сме на 850 м надморска височина). Опитах и есента, но не се получи добре, въпреки меката зима.

От семе сега ще опитам да посея сибирски лук и чеснова трева.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти ли си правиш арпаджика или си го купувш? И колко често ходи да да прави семе рано?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От семе, червеният лук става на глави. И то щото не съм намерил харпаджик на червен лук, затова съм си играл със семе.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Засега го купувам.

Арпаджик за червен лук съм виждала само в интернет да предлагат. От семе съм садила червен лук, голяма играчка беше:-)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Начи не всичкия червен лук е воден - водният се сее от семе и става за година, обикновеният е от арпаджик и е сух, просто червен. Има и бял.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А кога се сее за арпаджик и кога за глави от семе в същия сезон? Аз в момента мисля да спра да поливам червените лукчета да изсъхнат и ще ги скалдирам за пролетна сеитба. А дали може да се сади на есен като чесъна?

Каква е разликата между воден и сух лук?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да споделя и моят опит. Лани за първи път садихме лук от семе. Това беше жълт лук за сух, сорт със сплеснатите главички. Семето събрахме по-лани от лук, забравен в земята посаден 3 години назад :)

Където разсадът беше изникнал рехаво го проскубах леко и със съвсем малко поливка (щото не се хващаше добре на капката) станаха главички около 3-5 см. Това за нас е идеален размер, защото не ядем много лук и в ядене не го ползваме особено и една гигантска глава от пазарския лук просто влиза половината в компоста. А и малките мога да ги ползвам цели в гювеча със заешко или джоланче примерно. Та за нашия случай това е много приятен начин да произведеш хем лук за удобен размер главички, хем зелен лук от проскубването.

Същевременно, по-гъсто израслия лук оставихме да видим какво ще стане и си стана ситен арпаджик, най-едрите бяха като вишна големи, най-дребните като грахче. Този арпаджик посадихме пролетта в земята и сега са си вече бая глави, с тия дъждове ще станат големи.

Имаме и отново цъфтящ лук, който ще събираме за семе, а лани събрахме и семе от червен цъфтящ лук и догодина ще го насеем смесено със жълтия, за да имаме микс зелен и микс арпаджик и микс малки главички.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз опитах тази пролет от семе да сея шалот в саксия за арпаджик, който в последствие да садя за глави, но поради ранните горещини се изсече и сега има няколко стръка, които май ще станат направо глави. Семето поръчах със Любсъна когато прави няква поръчка от някъде, вече не помня от къде... Иначе имам разни самонасяли се или неизвадени глави от незнайни луци, които ще дават семе на есен и мисля да пробвам предзимно да боцна семената им. Наблюденията ми са, че искат много влага и по-ниски температури. Ще оставя и малка част от семето за пролетно сеене за експеримента.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък мисля малко апраджик да садна предзимно. А то кво ли не иска вода, особено в подобни суши като таз година? Много ще е интересно да видим какво ще се случи със есенно посяти семена.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моите експерименти с лук от арпаджик все не са успешни. Този, който е за вадене, садих от арпаджик през октомври-ноември (?). Беше свежарка доскоро и изведнъж гледам, че му няма перата. Или е изяден, или маносан, или е решил, че трбва да го вадя, ама нали всеки ден вали, та не ми се влиза при него. От шалот си събрах семена, сях тази година и май са станали някакви главички (не знам дали се казват арпаджик), които нямам идея кога да садя за глави. От семена става някакъв лук (опитвала съм три вида воден), но има какво да се желае. Една година станаха за чудо и приказ, ама после нещо все не е така. Затова си правя разсад вътре, после изнасям, после разсаждам. Червеният воден иска по-топъл климат или по-ранен разсад. Хубавото е, че и през октомври имам зелен лук, ако не глави. :) Сибирски лук от семена ми се получи от второто пакетче. Първото явно беше с изтекъл срок на годност. Разсаждах, разсаждах, но не стигам до него, забравям го и накрая започнах да изкоренявам. То не само с лука съм така. Опитвам разни неща и като не ги харесам, излитат от градината. Ама хайде да не давам примери, че пак ще се отплесна я за годжи бери, я за нещо друго. Садила съм и пролетно, и есенно време арпаджик за лук, ама... пак само една година бях доволна. Не знам на какво се дължи. Тази година гледам, че има главички.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 8 часа, alys написа:

 Беше свежарка доскоро и изведнъж гледам, че му няма перата. Или е изяден, или маносан, или е решил, че трбва да го вадя, ама нали всеки ден вали, та не ми се влиза при него.

 

Така стана с лука на съседката. Беше хубав и свеж и за ден или два перата му се скапаха напълно...

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 11 часа, alys написа:

От шалот си събрах семена, сях тази година и май са станали някакви главички (не знам дали се казват арпаджик), които нямам идея кога да садя за глави.

Като му изсъхнат листата, извади и съхрани, а после посади на пролет. Мисля, че ще имаш успех. Като казвам пролет, имам предвид март в нашия климат.

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.