Боби Димитров

Песто от босилек

11 мнения в тази тема

Известно и като Pesto di basilico или Pesto alla Genovese, и разбира се натурализирано от нас през последните 5 години :)

 

7752213184_f7b3962dc6_c_d.jpg

 

  • 50 г босилек (само листа, без дръжки; ако са измити, трябва да са добре подсушени, защото остатъчната вода ще направи пестото много рядко)
  • 50 г зехтин (можете да го направите частично или изцяло с олио, но вкусът е много по-кофти)
  • 15 г пармезан (фино настърган - препоръчвам да си вземете парче и да го настържете сами, става по-евтино и по-вкусно; ако обичате повече сирене, сложете 20 г)
  • 15 г орехи (фино смлени; ако искате да се усещат повече, може и по-едро смлени, или сложете 20 г)
  • 1 г сол (ако обичате по-солено, сложете 2 г, но имайте предвид, че пармезанът е също доста солен)

Първо пасирате босилексъс зехтин и сол. В моя блендер влизат без проблеми 100 грама листа - трябва да ги натъпчете така или иначе, за да почне да ги мели. Трябва да стане хомогенна каша, което отнема 30-60 секунди.

 

Ако имате повече босилек, както е нашия случай, изсипете кашата от блендера в стъклена купа и повторете смилането докато изчерпите босилека.

Накрая добавете сирене и орехи и разбъркайте добре с лъжица. След това слагате в бурканчета - ние ползваме бебешки (190-210 мл). Пестото трябва да свършва на 1 см от ръба на буркана и е добре да няма мехури въздух при пълненето. Най-отгоре го затапете с 3 мм зехтин.

 

След това можете да го държите във фризер поне година, като ние имаме такова и на две, яде се. Можете и да го стерилизирате, но вкусът се променя, а и в тоя случай може да не го затапвате със зехтин.

 

Алтернатива е сиренето и ядките да е добавят при поднасяне, като се разбърка отново пестото с още малко зехтин. Ако се прави така, може да се добави и чесън, който не е добре да се слага предварително, ако ще има дълго съхранение, защото много променя вкуса.

 

Добре е при брането на босилека да не е бил поливан 4-5 дни преди това, защото иначе листата са с много вода в тях и като правите пестото става по-воднисто.

 

А за самото бране нинам дали да отварям дума - ние берем само единични листа от босилека и прищипваме върховете. Така от едно растение берем 3-4 пъти годишно, като не се позволява цъфтеж (освен на избрани растения, за семе). Това има голямо значение за вкуса - на пазара масово продават цели растения босилек, с цветни глави, когато вече е късно за листата. Оформят ли се цветните глави, листата бързо губят истинския си аромат и стават по-горчиви и жилави.

Таня Тошева, Гого, Georgi Beorgi и 1 друг харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като се отвори бурканчето предполагам срок на годност вече става по-кратък?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има натурални консерванти, които могат да подобрят съхраняемостта значително. Могат да се ползват парченца хрян, които да се вадят при изваждане, без да са променили вкуса твърде много. Листата от салвия са сякаш по-добрия вариант, защото са много добър консервант, а ароматът им ще се смеси с този на пестото и ще го обогати :) Тази година смятам да произведа достатъчно босилек, за да пробвам.
Между другото, правилно е босилекът да се бере точно преди да са се отворили цветчетата, така растението страда най-малко и се възстановява най-бързо, съответно се прибира най-много реколта.
Благодаря за рецептата!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Известно и като Pesto di basilico или Pesto alla Genovese, и разбира се натурализирано до неузнаваемост от нас през последните 5 години :)

....

Пробвай и с леко запечени лешници или бадеми.Аз комбинирам две рецепти-леко опукани чушлета,още топли в бурканчето с оцет и зехтин,после пасирам ядките с босилек или магданоз и като го сваля това долу пред блока на мъжете докато си правят барбекю си облизват пръстите, и аз съм доволна!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ирина, като се отвори и го държиш в хладилник, обикновено до 10 дни издържа, но е друг въпросът, че никой не го оставя толкова дълго :D

 

Георги, правилото за цветчетата съм го чувал, но така се предполага само едно бране, защото започнат ли да се формират цветовете, много забавя растежа на разклонения и листа. Докато ние берем един път през юни, когато още няма нишан да цъфти - това го разклонява много, после към края на юли, когато е много разклонен и с големи листа (тогава подбираме кои да оставим за семе, на другите махаме пак върховете и зачатъците на цветни пръчки) и накрая през септември. Ако се падне топла есен и да няма слана, изкореняваме го към средата на октомври и тогава пак има една торба от Била с листа :)

 

Таня, мерси, ще пробвам някой ден - просто за сега нямаме нито лешник, нито бадем, само орех :) А на мъжете от блока може само да им се завижда - барбекюта, разядки... ;)

Таня Тошева хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А как ползвате листата на салвията като консервант? За пръв път го чувам и ми е интересно

Веселата ферма в Родопите хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто се слагат в бурканчето, най-добре отгоре като тапа.

Ама Боби, аз като почна да го бера босилека средата на юли, и не спирам до първа слана :) Общо взето всяка седмица се бере едно растение, с все цъвтящи върхове, които се подновяват от по-долните. :>

При вашето бране първо нямате оптимално количество етерично масло, второ растенията страдат, защото ги изрязвате отведнъж целите. Опитай пробно  няколко растения тази година така, да видиш колко повече ще излезе.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз слагам един  лимон в цялото количество и малко овесени ядки, те са по - сухи и траят по-дълго време

Georgi Beorgi хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В какви салати или ястия добавяте пестото? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ние - основно си правим паста, която е само паста, зехтин и едно бурканче песто, после само ръсиш пармезан. Второто е салати - много добре върви със шопска и всякаква зелена, особено в комбинация с настъргано синьо сирене (първо полвин час у фризера да се стегне). Наши познати, които си вземат песто от нас, го ядат на филийка намазано, домашен ръжен хляб, песто и сирене.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боби, благодаря. Ще пробвам с овче сирене и с домашен бърз кашкавал (напоследък много ни се услажда). 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.