Nevil

Помощ за ягодите.........и другу неща.

49 мнения в тази тема

Хораааааа..............какво става с Мен? Някакви повдигнати лехи все Ми се въртят в главата. Четох, четох и съвсем се оплетох.

Ягодите Ми  по план са  за пресаждане и дори смятах да ги местя. Обитават това място близа 15години. Дали е необходимо. За да ги преведа във вид си е ..........поне 3дена работа.(Виж снимките)  Не е проблем но ........Си мислех за нещо ново.

Допадна ми варианта с дървена рамка. Дори имам достъп до дъски......около 3м на 15сантиметра ширина. Като чели влизат в някакви норми.

В района Съм виждал бали със слама. Да речем че ще намеря и трици или талаш.......Остатъчна зеленина колкото щеш.

Какво мога да сглобя от това. Нещо работещо,  изпитано. Някаква насока. Ще съм благодарен.:smile:

DSC09683.JPG

DSC09680.JPG

IMG_20180415_091108.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повдигната леха се бетонира за нула време. Освен ако не хвърлиш едно ремарке компост в лехата, аз лично не виждам смисъл.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, Абарис написа:

Повдигната леха се бетонира за нула време. Освен ако не хвърлиш едно ремарке компост в лехата, аз лично не виждам смисъл.

Какво имаш предвид с това бетониране? Че лесно ще си излееш бетон за задържаща стена?! При нас високите лехи, хем са съвсем малко високи, са коренно различни като структура спрямо околната почва.

Така или иначе явно добре се грижат за ягодите, щом 15 години са на едно място, такъв прецедент не съм срещал. Моят дядо ги местеше на 3-4 години макс. Гледам как досега е работена градината - всичко изпънато и ако не е посадено, значи е оплевено, няма една тревичка, яко се работи, просто не виждам това с един ден ходене седмично как може да се поддържа. На такова настроение и метод не можеш просто да препоръчаш "тури ги нейде и ги забрави", което реално правя аз :D

Забележи, че дори в актуалните снимки, които са сложени да илюстрират "запуснатите ягоди", показват супер оправени редове с почти нищо в тях освен ягоди. За сравнение, при нас ягодите не се виждат изобщо от тревата и едва като ги мина с моторния тример отгоре им се откриват листата :D

Според мен единственото като подобрение, което може да се направи, е да се ползват чували от кафе (ленени) като мулч и да се сади през тях. Отдолу капката. Ягодите на висока леха 20-25 см със ширина на чувала, чувала слиза надолу по стените на лехата, поливаш като наводняваш пътечките. Пак ще можеш да си тесаш и плевиш пътечките, а самите ягоди ще имат нужда от по-малко плевене. Друг плюс е, че ластуните им ще идват над чувала и ще е лесно да се отделят за подновяване на насаждението.

Дали си струва да сковаваш леха. За ягоди според мен не си струва. Но една леха е перманентна конструкция - след 3-4 години можеш да извадиш всички ягоди и да посадиш вътре друго. Демек скованата леха не я мисли за нещо конкретно, а все едно вдигаш барака - всичко може да влезе вътре. Специално ягодите може да е по-лесно да ги береш, а и наличието на конструкция може да улесни опъването на чувалите отгоре.

Иначе "промишления метод" е с найлон за ягоди, който си идва с готови дупки. Но нали, не бих препоръчал найлон с лека ръка дори и на човек перфекционист. Не че всичките ми познати био производители на ягоди не го ползват ама нали...

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изсъхват много бързо.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Абарис написа:

Изсъхват много бързо.

Глупости.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет на Всички.

Привет Боби и благодаря за отделеното време. Подведох малко с тези 15години........всъщност са осем, като гледам назад в снимките.

Какво имаш в предвид с това:

преди 9 часа, Боби Димитров написа:

При нас високите лехи, хем са съвсем малко високи, са коренно различни като структура спрямо околната почва.

Прав Си че такава поддръжка няма как да се случи ако няма хора постоянно на място. Ние сега вече имаме само един човек постоянно присъстващ в градината през сезона. Другите сме приходящи събота и неделя  което никак не е малко  но  годинките се трупат за всички.

За това търся варианти за  някакво облекчение.

преди 10 часа, Боби Димитров написа:

.Според мен единственото като подобрение, което може да се направи, е да се ползват чували от кафе (ленени) като мулч и да се сади през тях. Отдолу капката.

Това Ми допада повече от найлона но откъде тези чували?  Задържат ли влагата. Какво се случва с капковото през зимата?(защото го прибирам в мазето) Как ще го вадя и поставям после?:wacko:

 

преди 10 часа, Боби Димитров написа:

Демек скованата леха не я мисли за нещо конкретно, а все едно вдигаш барака - всичко може да влезе вътре.

И Аз си го представям така  и може би от тук ще започна но..................с какво да я напълня?:rolleyes:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По първия въпрос. При нас понеже не се копае, фрезова и тн, разчитаме на това, че лехите не се газят и реално само се трупа отгоре, за да бъде почвата с по-добра структура. Това не значи, да се сипе...

В Мърводол, където почвата е същата като при теб като гледам, се смята за велико постижение на техниката почвата да е "као песок", а ако си фанал господ за шлифера може дори да е "на прах". Това, че примерно колецът като го забиваш потъва половин метър, не е индикация за добра почва. 

Ти беше казал, че не фрезовате, а копате всичко на ръка с бел. Начи, не ми се сърди, но ако аз исках тоя резултат, щях да си фрезовам, защото другото е разсипия на време, сили и енергия. Защо да си играя да обръщам и "скопавам" и тн, като това ще го направи машинката за един предиобед? 

Не искам да става прекалено подробно описанието ми, но почвата не е просто механична маса. Основната й функция не е да се държи като плаж или кучина в каменна кариера и да се сипе, а да изхранва растения и животни. Структурата й се определя от тнар почвени струпвания (не съм сигурен как е терминът на български, на английски е soil aggregates), които са съвкупност от органична и неорганична материя. Този микс прави почвата да седи на едни микро бучици, които осигуряват не само пореста структура, нужна за корените и водата и веществата, но и в същото време задържат водата като гъба. За сравнение, пясъкът има чудесна пропускливост, но след половин час лятото е сух все едно не си го поливал. Също и чистата глина - задържа много вода дълго време, но няма пропускливост.

Та връщаме се обратно към примера с нашата нова градина. Тя се намира в Софийско поле, което е дъно на бившо езеро. Съответно почвите са доста глинести (смолница). Като направихме нашите елементарни подигнати лехи, които са по 20-30 см над пътечките, реално обособихме зони в които нито се стъпва, нито се фрезова, нито се копа особено. Нямат конструкция, просто почва на купчини по метър широки и 4 дълги. Единственото копане е разрохкване с вилата 1-2 пъти годишно, за да извадим някой и друг метър троскот, петопръстник, поветица и тн.

Отгоре на тия лехи се трупа всичко, което оплевим от тях (плевенето се случва рядко) + ако имаме слама и окосено ако има кой да го събере (рядко). На есен не изкореняваме растенията, просто ги оставям да лежат по лехите и завиваме със слама. Цялата тази био маса през годината лека-полека влиза в почвата чрез почвения живот и ние го виждаме това нагледно. В резултат, когато има някаква влажност, в тези лехи можеш да бръкнеш с ръка, в смисъл да ровнеш и примерно да бочнеш разсад или да извадиш нещо. Което е изцяло невъзможно където и да е другаде в градината, без голям инструмент.

В крайна сметка нещата се свеждат до контекста. Ние имаме по няколко часа седмично в градината - не от петък вечер до понеделник сутрин, а събота следобяд примерно. И това е. С такова време не е възможно да поддържаме градината както беше в Мърводол примерно, затова и реално сме намерили решение, което позволява почвата в лехите ни да бъде изобщо възможна за работа със сравнително много малко труд.

В твоя случай, с налична работна ръка, както ти писах по-горе, може и да не е оправдана високата леха. Но ако искаш да я пробваш, съветвам те да я направиш не по-висока от 30 см за начало. Напълния я с почва от пътечките около нея, като добави и оборска тор - предполагам с това торите градината всяка година обилно. Ако искаш я покрий със есенни листа (не от орех обаче), окосена трева (без семена) или със слама, но не е задължително. Догодина пробвай да не я копаеш и да трупаш отгоре зелено.

За чувалите - капката минава отдолу. Аз не бих махал маркуча зимата, но ако държиш да го събираш, пусни го отгоре и го хвани със скоби за почвата. Такива чували се продават в разни складове за кафе и други насипни стоки, потърси в нета, има обяви. Последно съм виждал в Суходол до София.

Успех!

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти Боби. Всичко това е много интересно и определено Ми даде посока за действие в бъдеще.

Ще се съсредоточа основно върху това което отбелязваш......като следствие

преди 9 часа, Боби Димитров написа:

В резултат, когато има някаква влажност, в тези лехи можеш да бръкнеш с ръка, в смисъл да ровнеш и примерно да бочнеш разсад или да извадиш нещо. Което е изцяло невъзможно където и да е другаде в градината, без голям инструмент.

и следващото:

 

преди 9 часа, Боби Димитров написа:

затова и реално сме намерили решение, което позволява почвата в лехите ни да бъде изобщо възможна за работа със сравнително много малко труд.

Но знаеш ли.........ще го направя само защото  ще Ми освободи допълнително време за други неща  който  отново вероятно ще  са свързани изцяло с градините. Умишлено търся начини за изразходване на физическа енергия като прекопаването на различни части от градините е един от вариантите. Винаги Съм смятал че по този начин се щади максимално земята.   Премествайки  всяко едно червейче във вече прекопана част, Съм Си мислил че фрезата ще унищожи всичко това. А и бягам от всичко което вдига шум.  

Когато не Съм  На село, Си имам други начини за физическо натоварване който спазвам. Така че........по скоро го предизвиквам. Това има отношение към физическото здраве но........това е друга тема за друго място.

Важното е че вече почти Съм обеден в това  че оптималното състояние на земята е тогава когато не се пипа или .....Казано по друг начин.....не и се пречи.

Понеже вече Съм решил......

преди 10 часа, Боби Димитров написа:

Но ако искаш да я пробваш, съветвам те да я направиш не по-висока от 30 см за начало. Напълния я с почва от пътечките около нея, като добави и оборска тор - предполагам с това торите градината всяка година обилно. Ако искаш я покрий със есенни листа (не от орех обаче), окосена трева (без семена) или със слама, но не е задължително. Догодина пробвай да не я копаеш и да трупаш отгоре зелено.

Имам достъп до дъски на 15см. Окосена трева ......добре но, няма гаранция че няма да има семена.  В случея не е ли решението точно на този въпрос ползването на  сено .........където все пак има някаква гаранция че те са отстранени.

Мисля си и за дробилка за клони. С диск или със зъбни колела. Коя дава по-добър материал за лехите.

Благодаря отново предварително.:smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повдигнати лехи с дъски за ягоди не е ок.. пробвах го.. в Пловдив лятото изсъхват супер бързо.. не съм на капково, но и с капково пак трябва да ги поливаш през ден защото коренчетата им са супер плитки.. на 3-5 см от повърхността.. та аз тази година ще махам дъските и ще ги правя като теб, но мисля да ги мулчирам с найлон/фолио за да минимизирам още загубата на влага.. в дъсчените повдигнати лехи бях мулчирал с ечемичена слама и си имаше и плевели и ечемик, които поникнаха от сламата.. 

В момента при майка ми в Лясково са точно по същия начин като твоите, само вадата е малко по-дълбока за да ги налива хубаво с вода като прецъфтят и почнат да вързват.. Преди това в старата градина сигурно 10 години бяха на едно и също място и само с пресаждане на нови коренчета, които разчистваше от вадите всяка есен си плододаваха с кофи от три реда дори по-малки от твоите на снимката.. според мен ако добавяш тор (примерно от червен калифорнийски червей) напролет като ги прекопаваш леко с двурога мотичка си е абсолютно достатъчна грижа и аз бих ги местил само ако почнат много да се израждат или ако са мулчирани с найлон за да го сменя като се изпокъса примерно.. другото което правеше майка ми е корените които забележи, че раждат изродчета (едни такива сбръчкани, дребни и безформени ягодки) ги скубеше веднага още напролет като връзват, а после наесен запълваше "разреденото" с нови корени от ластуните на здравите ягоди.. 

Като четох Домашната пермакултурна градина на Линда Удроу попаднах на нейното обяснение за ягодите - че всъщност се израждат, защото ги морят вируси, които се пренасят от листните въшки и после се прехвърлят и в новите коренчета, които избиват от ластуните.. та затова - селекция ;)

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Варела  Благодаря!

Имах някакви опасение покрай плитките коренчета на ягодите че може да се получи някакво предизвикано но ранно засъхване в горния слой и съответно нужда от допълнително поливане.

Май ще мина на някакъв междинен вариант. Твърде вероятно е да разхвърлям и Аз дъските из лехите  по образец на  Isa Bel.:smile:

Загледах и чудесата които е направил и адаша Гого......................:smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет на групата.:smile:

Поздрави за успешно проведената среща.

Аз пък поработих малко и успях да заградя първата  неприкосновена земя. Това ще е някаква бъдеща леха.

Ягодите  ще са следващите ............част от тях. Вероятно и по друг начин.

Ще пусна няколко снимки  и ще Съм Ви Благодарен да споделите ако има нещо притеснително по новата Ми леха. Нещо което Съм пропуснал защото ..........................от това зависи бъдещето на обекта.:smile:

DSC09721.JPG

DSC09722.JPG

DSC09730.JPG

DSC09733.JPG

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 50 минути, Nevil написа:

ще Съм Ви Благодарен да споделите ако има нещо притеснително по новата Ми леха

Почвата е гола и отдалеч личи, че е в трагично състояние.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз така отглеждам ягодите.Снимките направих днес.

0-02-04-8318062ebcddcb8308221eeab3a00ebd45c62dbb0b828ea26066600362263ae8_8bdda66f.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След, като останат динените кори, ги нарязвах на ситно и в ягодите, покрити отгоре с изсъхнала трева.Добре е периодично да се махат застарелите листа, като по този начин се снижава до минимум    заразените във виолетово листа.

0-02-04-34247e85c388732286ae08e72a0e0dba998eab7d3b058ab7a3d622ce869834d6_375e71ff.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А каква е идеята на съдовете? Опитвала съм единствено домати в съдове, уж за по-ранни и после да ги изкарам навън, ама бързо-бързо пресадих в градината като видях колко трябва да ги обикалям - много бързо изсъхваше почвата и да поливам специално се оказа мъка.

Моите ягоди ги прекопах едно хубаво (ааа, тогава хванах и половинката, за да свършим бързо), разсадих, ама доста бързо станаха гъсти от ластуните и тревата. Обаче нямам грам нерви да се занимавам с тях. Ако имам настроение, ще ги проредя. Ако не, пак ще ги прекопая, може би догодина и ще оставя малко разсад от тях. Дали ще сменя мястото, не знам още. Много зависи от мнението на половинката, щото ако каже аааа, не ги пипай, добре са си там, само това и ще чакам. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет  deoo

Някакъв мобилен вариант на ягоди. Прибираш ли ги зимата?  Това е грехота да ги оставиш на сланата.

Моите,   една част от тях ,  трябваше също да са  целосезонни.............но нещо се бъгнаха.:anguished:

Останаха 5-6 коренчета ягоди  който дават признаци на целогодишни  и те ще бъдат на почетно място в  новата  експериментална леха.:smile:

 

Привет........ Оризаки Кошияма

Искаше Ми Се да чуя нещо по  "инженерната" работа на  лехата:rolleyes: или пък може би  за кълчищата разхвърляни па дъното и но........................щом само вида на земята е проблем......................значи всичко е ОК.

Наистина изглежда трагично,  като пепел е......................но при нас не е валяло от края на юли.

Спрях капковота в началото на септември............но знаеш ли?  Думата "трагично" ............някак си не подхожда на земята.

Тази Земя,   вече даде своята богата реколта. Предоволно. По би отивало например.......... да се каже че сега земята  си почива.:smile:

Земята е едно чудо. И чудото започва всеки път с първите дъждове. Тя може и без Нас. Ние не можем без Нея.

В този пепеляк обаче.................ако повдигна  някой камък или плоча,  под тях..............земята изглежда като жива. Влажна и хоп.................някое червейче се покрие в дупката си. За това Ми хареса  и идеята с дъските................по образец на........ Isa Bel .........ранната  Isa Bel.  Ще Се опитам да запазя точно този живот колкото се  може по дълго време като се  огранича само със слагане и вдигане на дъските. Ще бъда доволен и 50% ако успея да намаля работата с плевелите.

Останалата част от градината,  за сега,   остава по "старата школа".       Все пак .................котаците трябва да имат и  къде да пишкат.:smile:

IMG_20181014_155759.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 1 час, alys написа:

А каква е идеята на съдовете? Опитвала съм единствено домати в съдове, уж за по-ранни и после да ги изкарам навън, ама бързо-бързо пресадих в градината като видях колко трябва да ги обикалям - много бързо изсъхваше почвата и да поливам специално се оказа мъка.

Моите ягоди ги прекопах едно хубаво (ааа, тогава хванах и половинката, за да свършим бързо), разсадих, ама доста бързо станаха гъсти от ластуните и тревата. Обаче нямам грам нерви да се занимавам с тях. Ако имам настроение, ще ги проредя. Ако не, пак ще ги прекопая, може би догодина и ще оставя малко разсад от тях. Дали ще сменя мястото, не знам още. Много зависи от мнението на половинката, щото ако каже аааа, не ги пипай, добре са си там, само това и ще чакам. :)

Това е мое лично виждане  без да смятам, че може да е най доброто.Когато са на по- високо, и са отделно  ми е по- лесно да ги контролирам.Така мога да подбера  ластуните.Без да се страхувам, че ще се сгъстят.Преди 2 месеца си избрах ластуни  и ги поставих в кофичка 1 кг кофички. като ги прищипах с тел, за да не излизат и се вкоренят.На пролет вече вкоренени, ще засадя в други кофи или там каквото имам под ръка .За първа година ще отглеждам така ягоди. Все пак тук не става толкова студено , както в България.Но все пак знае ли човек. :)

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

хубави котаци :wub: ... ще са ти от помощ в градината ;) /с прореждането /

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 22.10.2018 г. at 23:32, Nevil написа:

Привет на групата.:smile:

Поздрави за успешно проведената среща.

Аз пък поработих малко и успях да заградя първата  неприкосновена земя. Това ще е някаква бъдеща леха.

Ягодите  ще са следващите ............част от тях. Вероятно и по друг начин.

Ще пусна няколко снимки  и ще Съм Ви Благодарен да споделите ако има нещо притеснително по новата Ми леха. Нещо което Съм пропуснал защото ..........................от това зависи бъдещето на обекта.:smile:

DSC09721.JPG

DSC09722.JPG

DSC09730.JPG

DSC09733.JPG

Като идея,може да се види това видео. Гледал съм и други видия, където изкопават малко по- дълбоко траншеята и най отдолу слагат еди дървета и постепенно слагат клони , над тях трева.

 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ягодите са такъв плевел, че няма как да се сгреши нещо. Виреят и на сянка, и на слънце, само водичка да има и торене.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, alys написа:

Ягодите са такъв плевел, че няма как да се сгреши нещо. Виреят и на сянка, и на слънце, само водичка да има и торене.

Това е вярно, но ако не се грижиш за тях, няма добив. При нас ягодите ги сложих в една затроскотена леха и познай - за да видя къде са ягодите, трябва да окося с моторния тример отгоре лехата, иначе не се виждат :) Съответно имаше много малко завръз и малко узряха, от 3 квм надали сме набрали повече от няколко шепи.

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 24.10.2018 г. at 1:12, deoo написа:

След, като останат динените кори, ги нарязвах на ситно и в ягодите, покрити отгоре с изсъхнала трева.Добре е периодично да се махат застарелите листа, като по този начин се снижава до минимум    заразените във виолетово листа.

0-02-04-34247e85c388732286ae08e72a0e0dba998eab7d3b058ab7a3d622ce869834d6_375e71ff.jpg

Малко отклонение за .......дините.

Бяха  Ми любимата храна през сезона на дините. Последните няколко години ...........нещо се отдръпнах от тях. Дори приключих.

Преди три години...........подхвърлих парче "хубава"диня към един мравуняк. Изглеждаше че им хареса. Минах пак от там след два часа..........всичко се беше натръшкало по земята около парчето диня. Не беше голям мравуняка но нямаше никакво движение.:dissapointed_relieved:

Тогава нещо Се бъгнах.:confused:

Производителите са безкруполни когато става въпрос за фактора................калколирана печалба.

Съжалявам............................това Ми остана само от дините.:anguished:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може и така да е. Но тук дините в Англия идват предимно от Испания.Не знам дали може да бъдат, като нашите..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет ....deooл 

На 25.10.2018 г. at 23:55, deoo написа:

Може и така да е. Но тук дините в Англия идват предимно от Испания.Не знам дали може да бъдат, като нашите..

Можете само да Се надявате да не са като нашите. Сигурно  при Вас  се спазват границите за допустимите норми.....да речем за нитрати.........Но какво всъщност представляват  ..............така наречените  "допустимите норми" и защо въобще трябва да се допуска нещо което вреди.

Допустимите норми обслужват производителите на химикали и им дават възможност да си ги продават свободно на пазара.

Допустимите норми  ..................забавят фаталния край като го  разсрочват напред в бъдещето и по този начин не позволяват да се направи връзката между причината и следствието.  Тук им  помага и науката .................като твърди че отровата е   въпрос на концентрация а в същото време се прави на расеяна  по въпроса с натрупването.

Фаталната граница  на  допустимите норми за   бедните мравки.......................се оказа  почти моментална.

Благодарение на този трик.........не знам от  кого....................но нашата фатална граница ще е някъде в  бъдещето.

Тава важи за всичко което консумираме:anguished:.  Спасението е................... да Си гледаме градините.:smile:

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, Nevil написа:

Фаталната граница  на  допустимите норми за   бедните мравки......................

...всъщност е резултат от залепването на крайниците на горките животинки  в сгъстяващия се фруктозен сироп по динените кори. Не се опитвам да те накарам да проядеш купешки дини, а само да ти намекна, че ако дините бяха толкова отровни, колкото си мислиш, никой нямаше да ги яде.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет ....Оризаки:smile:

Много Ме изкефи вчера твоето предположение

преди 18 часа, Оризаки Кошияма написа:

...всъщност е резултат от залепването на крайниците на горките животинки  в сгъстяващия се фруктозен сироп по динените кори.

Дори бях намерил и решение за ситуацията..:rolleyes:................по чифт ботушки за първа пролет, подарък за бедните мравки.:tounge_wink:Да си шляпкат на воля където им е кеф.

Но Ти Си прав, защото вероятно това е една от многото беди  преследваща  горките животинки.

Но при мен нещата не стояха по този начин защото въобще нямаше динена кора.  Имаше само едно последно  резанче диня което  ахаа........да хапна, и то пльокна на земята. След което само го пренесох до мравуняка ...............да хапнат и те, хубава си бе динята.

После забелязах че ............в диаметар от   половин метър около динята всичко е замряло. Мравките са някакъв вид който е много дребничък но  пак си личеше че сякаш са се свили като   в  точка.:dissapointed_relieved: Мисля че върху динята дори нямаше нито една мравка.

 

Оризаки.............стига с отклоненията  и да Си дойдем на темата  защото  с ягодите нищо не става за сега. Както каза почвата е трагична и все  още е като пепел. Нищо не става.   Ще чакам по-добри времена.  Но пък съм подсигурил вече дъските.:smile:

 

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да се засее  бяла детелина.Тя подобно на бобовите усвоява азота от  атмосферата.Може да се коси и пак да цъфти.

 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тя е бобово растение.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е, спор няма. :)

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато е в такава рамка, колкото и да се уплътнява почвата все пак ще бъде по мека от почвата в земята.Хубавото е,че с постоянното  вкарване на органика  в лехите, ще се подобрят условията в почвата за създаване на благоприятни условия  за почвените микроорганизми,както и структурата на почвата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет

Не съм използвал до сега тази възможност за обогатяване на почвата с азот чрез бялата детелина но ................нещо Ми е трудно    да Си представя и ягодите омешани с такава детелина.:wacko: ...........ако правилно Съм разбрал? Някой правил ли го е?

Аз съм замислил обаче едно друго изпитание за бялата детелина. Мисля да я сборя с един уникален "бурен"..................тиквите.

На снимките се вижда как изглежда мястото на което садя тикви рано на пролет и................след това  като се развихрят  тези тикви.

Дали ще е възможно да пусна детелината като първи етаж ........а тиквите да си вървят отгоре. Кога ще е добре да я засадя.................ако въобще е добра идеята. 

Горката детелина.:dissapointed_relieved:

DSC07766.JPG

IMG_20170716_074142.jpg

IMG_20170716_074160.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако смяташ да сееш тикви , то най добрата комбинация е тикви, царевица и боб.Царевицата расте на високо, бобът  и се нуждае от нещо, по което да се увие,най отдолу се намират тиквите. Те по начало не обичат много да са на слънце.И  така бобът,  е сидерат, тоест той поема азота от въздуха и го вкарва в почвата.А царевицата обича азота.Това е симбиозата, така да се каже  между трите растения, които се подпомагат помежду си.Ако правилно съм те разбрал.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На въпросът ти дали детелина ще вирее под тиквите - ще вирее, след като се установи. Но ако искаш да има смисъл и положителен ефект, трябва да спреш да ореш. На пролет разхвърляй микс детелина (бяла и червена), по избор и други ливадни растения със сходни качества, върху половината площ. На другата половина посади тикви. Ще имаш по-малко тикви една година, но като гледам и без това имаш прекалено много и едно разумно ограничение би ти дошло добре.

На следващата година сложи детелина и на мястото на тиквите. А във вече раслата детелина изкопай ямки и посади разсада там. Окоси детелината и използвай откоса за мулч на разсада. На третата година посади тикви по цялото място. Коси детелината само в началото на сезона, щото после няма да можеш, от тиквите.

Друг е въпросът защо обсъждаме тикви и детелина в тема за ягодите :D

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 32 минути, Боби Димитров написа:

Друг е въпросът защо обсъждаме тикви и детелина в тема за ягодите

Заради мравките, умрели от отровите в динята?

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет..........Nikolo Varikana

преди 14 часа, Nikolo Varikana написа:

Ако смяташ да сееш тикви , то най добрата комбинация е тикви, царевица и боб.

Ползвал Съм я тази класическа схема вече няколко пъти. Хитра работа....................ако успееш да уцелиш момента с царевицата.

Царевицата все ми закъсняваше и в крайна сметка се оказваше че имам  и царевица и пръти за боба.

Ето сега ...........................виж каква стана пак:dissapointed_relieved: сега пък..................... царевица в темата с ягодите.:smile:

Боби ........нищо случайно няма на този свят.

преди 13 часа, Боби Димитров написа:

Друг е въпросът защо обсъждаме тикви и детелина в тема за ягодите :D

За Мен темата се оказва  много полезна и........... може би точно и в този вид.:smile:

 

преди 13 часа, Боби Димитров написа:

На пролет разхвърляй микс детелина (бяла и червена), по избор и други ливадни растения със сходни качества, върху половината площ. На другата половина посади тикви. Ще имаш по-малко тикви една година, но като гледам и без това имаш прекалено много и едно разумно ограничение би ти дошло добре.

На следващата година сложи детелина и на мястото на тиквите. А във вече раслата детелина изкопай ямки и посади разсада там. Окоси детелината и използвай откоса за мулч на разсада. На третата година посади тикви по цялото място. Коси детелината само в началото на сезона, щото после няма да можеш, от тиквите.

Как иначе щях да науча това. Благодаря за което и със сигурност ще опитам.

Това обаче си е удар по класическата школа..................ще видя как ще се справя с опозицията.:smile:

Привет Оризаки:smile:

В крайна сметка и Ти щеше да Си на далавера.............мислех да Ти разкажа за една особена група мравки която никога не е виждала пряка слънчева светлина, какво е това зелена  трева............и не се е налагало да хамалуват разнасяйки тежки въшки по клоните на дърветата.

Живеят в основата на една от 16-те бетонни носещи  колони  някъде в 20-30 см-ва замазка. Те са много мънички и им трябват дни за да излязат  от халето. Най далечното пътешествие което предприемат е до някое по близко кошче за отпадъци. Въпреки това ......това е един цял свят.

Е........някой друг път  и когато Ти се слуша за мравки. :tounge_wink::smile:

 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет на Всички:smile:

Промених заглавието на темата за да има по голяма свобода. Ако Съм в нарушение..........коригирам веднага.:smile:

Положих доста усилия да убедя "опозицията" как ще намалее работата в градината  и понеже продължавам да работя в тази посока................. дъските който намерих на далавера  са от опаковка и са  във вид на корита.   Демек ....сериозна хамалогия за разковаване.  Не е проблем.

Не можах да устоя на офертата за доставка на една голяма бала слама до външната врата на двора за 20лв. Видя ми се примамливо, защото иначе бях приготвил едни големи чували  и  таралянкане с колата.:confused:

Веднага обаче щом успях да я изтъркалям в двора ме затисна грижата за нейното сахранениe.

Нямам място на което ............ ем  да е на сухо ем и проветриво.  А през това време опозицията цъка с оста, подхилква се и  подмята.................  лелеееееее....... колко работа ти се отвори. :confounded:

  Ще Се оправя и с това. Ако има забележки по опаковането на балата ............ще Съм Благодарен да ги чуя.:smile:

Последния въпрос обаче на опозицията Ме довърши тотално...(виж последната снимка) а той е ...........Какво ще остане от тази  слама, ако задуха вятърът  от миналата вечер?:anguished::anguished::flushed: :wacko::wacko:

Трябва ли с нещо да затискам?:rolleyes:

IMG_20181104_144422.jpg

IMG_20181104_154523.jpg

IMG_20181104_164155.jpg

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мястото на сламата е върху голата земя през зимата, ако остане нещо и да ти я намокри не е фатално, до пролетта няма да изгние. Учудващо е, но вятърът не я вдига от земята.

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет Оризаки

Лесно ще махна гредите  ако ще е по добре но............

преди 4 часа, Оризаки Кошияма написа:

ако остане нещо и да ти я намокри не е фатално, до пролетта няма да изгние.

честно да Ти кажа, поне  на този етап....... ..........идея си нямам какво ще  правя с  толкова много  слама   не до следващата пролет, а до още поне  три пролети на пред. Съседа дето я докара, ако не се лъжа  мисля че спомена че ............се равнявала на петнадесетина  от малките бали.:dissapointed_relieved:

преди 4 часа, Оризаки Кошияма написа:

Учудващо е, но вятърът не я вдига от земята.

Това ще Ме изкефи страшно  много ако е така. Благодаря!:smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като гледам колко гола земя имаш и за 1/3 няма да стигне да завиеш като хората - имай предвид, че истинския мулч е с дебелина поне 10 см.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е но ситуацията изисква да работя поетаптно.  Сега ще "реформирам" и част от ягодите. Ще опитам и с дръвчетата да направя нещо и Се надявам ......живот и здраве до година продължавам.:smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет.

То да Си имаш слама  под ръка ................си било доста полезно.:smile: Започнах да тествам някои стари практики ползвани някога.

PHOTO_20181110_115742.thumb.jpg.66e8a29d0296e871fbfbc0067e0d1386.jpg

PHOTO_20181110_115753.thumb.jpg.59b88ebc59ccf9c7ff255947579eeacc.jpg

Ако работи ще е доста ценно.

Имахте приказка за кестени.....................днес Ми беше кестенов ден.:smile:

PHOTO_20181111_141654.thumb.jpg.1c60c72e9f02b5120a574ad67b5b8d25.jpg

Разходих се из баирите над  с.Тополница, което е близко до Дупница.

Някого ТКЗС-то  е опитало да разработва тази продукция в района но обикновено сланите ги попарвали преди да успеят на узреят. Така и ги изоставили. Сега са съвсем подивели, дребни но  на воля растящи  с всякакви други дървета. И понеже сланите закъсняха тази година .......реших да Се пробвам. Беше успешно.:smile:

PHOTO_20181111_131333.thumb.jpg.0138bd28b70899a329d8824f1ebecd6c.jpgPHOTO_20181111_131423.thumb.jpg.53fb068a175aa2fe7856616799927bb0.jpgPHOTO_20181111_131447.thumb.jpg.91577077dfd5064cec10859aaa8b893c.jpg

 

 

 

2 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Засади ли си? 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супеер :) Изглеждат малки и вкусни, като полуподивелите ягоди в един изоставен двор при мен на Делян. Прави ми впечатление също, че не са напукани, което предполага възможност за по-дълго съхранение. Може, както предлага (чрез въпрос) Алис ;) да засадиш 2 шепи, както е описано в някоя от темите на Любо мисля и туковиш напролет имаш посадъчен материал. Ползвай за засаждане само от средните кестени (в тези от тях, в които има по 3 кестена). те били по-най- така добър изходен мат'реал.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 11 часа, Лозан написа:

Супеер :) Изглеждат малки и вкусни, като полуподивелите ягоди.....................

Привет Лозане,............ определено много точно ги описа, но честно да Ти  кажа за трайността  им ....................имам чувството че се развалят с часове. Май все пак ги е ударила някаква слана.

За  кестените .................те са ми нещо като   приоритет. В нашият район няма нито едно кестеново дърво. Така и не разбрах поради каква причина но, ..............тукашните май смятат че не виреят в района. Реших да пробвам. За сега обаче варианта за засаждане на дръвчета  чрез използване на кестени като  посадъчен  материал  поне при Мен е на заден план. Казват че кестени  семеначета  започват да плододават след  двадесетата година.  За това и Аз се спрях на облагородени фиданки  от разсадници  който би трябвало да започнат да раждат  след  4-5 години.

От  пролетта на миналата и на тази  година  засадих по две дръвчета и вероятно на пролет ще засадя още две.......живот и здраве.:smile:

Ето как изглеждат новобранците:smile:

 

.IMG_20180707_201033.thumb.jpg.e9d57f7fabb9b56a4d19c0aacca41878.jpgIMG_20180707_201202.thumb.jpg.2b1403426106c2e8bc5a09b7f6880b82.jpgIMG_20180707_201255.thumb.jpg.4e76a323f8d6ed50dfa3ec1d5d77d331.jpgIMG_20180707_201353.thumb.jpg.07a9a756dec83416ffb9388fd60c9f3c.jpg

4 души харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
преди 10 часа, Nevil написа:

Привет Лозане,............ определено много точно ги описа, но честно да Ти  кажа за трайността  им ....................имам чувството че се развалят с часове.

 

За зимата си съхранявам кестени като ги обеля, след това в торбички във фризера. 

1 човек хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет Миленка, 

Опитах току що суров  обелен кестен...............и така било много вкусно.:smile: Кажи как точно действаш с фризера и кестените че преди две години останах с впечатлението че точно фризера  Ми развали кестените и..........................всичко отиде на боклука. Та това  си е......... кажи речи,  доста по голяма доза от сланата.

Между другото ............преоцених ситуацията с кестените и реших да оставя и от тях за посадъчен материал. Ще опитам да засадя семеначета, фиданки. Нищо че ще  трябва да ги чакам 20-30години. Те и така са красиви дървета, и  без плодове.    После пък............... ще Си бере Ме  стотина- двеста  години от тях  и  това е.:smile::tounge_wink:

Трябва само да намеря как става ..........някъде Сте писали по въпроса и тук  във форума. Има ли някой опит в това?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
На 2.11.2018 г. at 16:58, Боби Димитров написа:

На въпросът ти дали детелина ще вирее под тиквите - ще вирее, след като се установи. Но ако искаш да има смисъл и положителен ефект, трябва да спреш да ореш. На пролет разхвърляй микс детелина (бяла и червена), по избор и други ливадни растения със сходни качества, върху половината площ. На другата половина посади тикви. Ще имаш по-малко тикви една година, но като гледам и без това имаш прекалено много и едно разумно ограничение би ти дошло добре.

 

Боби  Привет.

Хареса ми идеята с поетапното засаждане на  детелината под тиквите  и смятам да опитам но................остана един въпрос висящ за Мен.

Ще трябва ли поливане за детелината за до оцелее през годината защото това място е извън района на къщата и ще Ми е проблем?

А тиквите са много ...........................но е голям кеф да ги раздаваме и хората се радват истински. 

Инициатива за що баници се явиха до сега  тия тикви ...............не е истина.:smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет, Nevil!

Аз също много харесвам кестените сурови. А за фризера нищо особено - обелвам ги, слагам ги в торбички и ги мятам във фризера. Досега не съм забелязала да им се влоши качеството. Зимата си готвя крем супи от тях или си правя разни сосове за месата. 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.