Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Nevil

Помощ за ягодите.........и другу неща.

Recommended Posts

Nevil

Хораааааа..............какво става с Мен? Някакви повдигнати лехи все Ми се въртят в главата. Четох, четох и съвсем се оплетох.

Ягодите Ми  по план са  за пресаждане и дори смятах да ги местя. Обитават това място близа 15години. Дали е необходимо. За да ги преведа във вид си е ..........поне 3дена работа.(Виж снимките)  Не е проблем но ........Си мислех за нещо ново.

Допадна ми варианта с дървена рамка. Дори имам достъп до дъски......около 3м на 15сантиметра ширина. Като чели влизат в някакви норми.

В района Съм виждал бали със слама. Да речем че ще намеря и трици или талаш.......Остатъчна зеленина колкото щеш.

Какво мога да сглобя от това. Нещо работещо,  изпитано. Някаква насока. Ще съм благодарен.:smile:

DSC09683.JPG

DSC09680.JPG

IMG_20180415_091108.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Повдигната леха се бетонира за нула време. Освен ако не хвърлиш едно ремарке компост в лехата, аз лично не виждам смисъл.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров
преди 3 часа, Абарис написа:

Повдигната леха се бетонира за нула време. Освен ако не хвърлиш едно ремарке компост в лехата, аз лично не виждам смисъл.

Какво имаш предвид с това бетониране? Че лесно ще си излееш бетон за задържаща стена?! При нас високите лехи, хем са съвсем малко високи, са коренно различни като структура спрямо околната почва.

Така или иначе явно добре се грижат за ягодите, щом 15 години са на едно място, такъв прецедент не съм срещал. Моят дядо ги местеше на 3-4 години макс. Гледам как досега е работена градината - всичко изпънато и ако не е посадено, значи е оплевено, няма една тревичка, яко се работи, просто не виждам това с един ден ходене седмично как може да се поддържа. На такова настроение и метод не можеш просто да препоръчаш "тури ги нейде и ги забрави", което реално правя аз :D

Забележи, че дори в актуалните снимки, които са сложени да илюстрират "запуснатите ягоди", показват супер оправени редове с почти нищо в тях освен ягоди. За сравнение, при нас ягодите не се виждат изобщо от тревата и едва като ги мина с моторния тример отгоре им се откриват листата :D

Според мен единственото като подобрение, което може да се направи, е да се ползват чували от кафе (ленени) като мулч и да се сади през тях. Отдолу капката. Ягодите на висока леха 20-25 см със ширина на чувала, чувала слиза надолу по стените на лехата, поливаш като наводняваш пътечките. Пак ще можеш да си тесаш и плевиш пътечките, а самите ягоди ще имат нужда от по-малко плевене. Друг плюс е, че ластуните им ще идват над чувала и ще е лесно да се отделят за подновяване на насаждението.

Дали си струва да сковаваш леха. За ягоди според мен не си струва. Но една леха е перманентна конструкция - след 3-4 години можеш да извадиш всички ягоди и да посадиш вътре друго. Демек скованата леха не я мисли за нещо конкретно, а все едно вдигаш барака - всичко може да влезе вътре. Специално ягодите може да е по-лесно да ги береш, а и наличието на конструкция може да улесни опъването на чувалите отгоре.

Иначе "промишления метод" е с найлон за ягоди, който си идва с готови дупки. Но нали, не бих препоръчал найлон с лека ръка дори и на човек перфекционист. Не че всичките ми познати био производители на ягоди не го ползват ама нали...

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Абарис

Изсъхват много бързо.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 1 час, Абарис написа:

Изсъхват много бързо.

Глупости.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет на Всички.

Привет Боби и благодаря за отделеното време. Подведох малко с тези 15години........всъщност са осем, като гледам назад в снимките.

Какво имаш в предвид с това:

преди 9 часа, Боби Димитров написа:

При нас високите лехи, хем са съвсем малко високи, са коренно различни като структура спрямо околната почва.

Прав Си че такава поддръжка няма как да се случи ако няма хора постоянно на място. Ние сега вече имаме само един човек постоянно присъстващ в градината през сезона. Другите сме приходящи събота и неделя  което никак не е малко  но  годинките се трупат за всички.

За това търся варианти за  някакво облекчение.

преди 10 часа, Боби Димитров написа:

.Според мен единственото като подобрение, което може да се направи, е да се ползват чували от кафе (ленени) като мулч и да се сади през тях. Отдолу капката.

Това Ми допада повече от найлона но откъде тези чували?  Задържат ли влагата. Какво се случва с капковото през зимата?(защото го прибирам в мазето) Как ще го вадя и поставям после?:wacko:

 

преди 10 часа, Боби Димитров написа:

Демек скованата леха не я мисли за нещо конкретно, а все едно вдигаш барака - всичко може да влезе вътре.

И Аз си го представям така  и може би от тук ще започна но..................с какво да я напълня?:rolleyes:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

По първия въпрос. При нас понеже не се копае, фрезова и тн, разчитаме на това, че лехите не се газят и реално само се трупа отгоре, за да бъде почвата с по-добра структура. Това не значи, да се сипе...

В Мърводол, където почвата е същата като при теб като гледам, се смята за велико постижение на техниката почвата да е "као песок", а ако си фанал господ за шлифера може дори да е "на прах". Това, че примерно колецът като го забиваш потъва половин метър, не е индикация за добра почва. 

Ти беше казал, че не фрезовате, а копате всичко на ръка с бел. Начи, не ми се сърди, но ако аз исках тоя резултат, щях да си фрезовам, защото другото е разсипия на време, сили и енергия. Защо да си играя да обръщам и "скопавам" и тн, като това ще го направи машинката за един предиобед? 

Не искам да става прекалено подробно описанието ми, но почвата не е просто механична маса. Основната й функция не е да се държи като плаж или кучина в каменна кариера и да се сипе, а да изхранва растения и животни. Структурата й се определя от тнар почвени струпвания (не съм сигурен как е терминът на български, на английски е soil aggregates), които са съвкупност от органична и неорганична материя. Този микс прави почвата да седи на едни микро бучици, които осигуряват не само пореста структура, нужна за корените и водата и веществата, но и в същото време задържат водата като гъба. За сравнение, пясъкът има чудесна пропускливост, но след половин час лятото е сух все едно не си го поливал. Също и чистата глина - задържа много вода дълго време, но няма пропускливост.

Та връщаме се обратно към примера с нашата нова градина. Тя се намира в Софийско поле, което е дъно на бившо езеро. Съответно почвите са доста глинести (смолница). Като направихме нашите елементарни подигнати лехи, които са по 20-30 см над пътечките, реално обособихме зони в които нито се стъпва, нито се фрезова, нито се копа особено. Нямат конструкция, просто почва на купчини по метър широки и 4 дълги. Единственото копане е разрохкване с вилата 1-2 пъти годишно, за да извадим някой и друг метър троскот, петопръстник, поветица и тн.

Отгоре на тия лехи се трупа всичко, което оплевим от тях (плевенето се случва рядко) + ако имаме слама и окосено ако има кой да го събере (рядко). На есен не изкореняваме растенията, просто ги оставям да лежат по лехите и завиваме със слама. Цялата тази био маса през годината лека-полека влиза в почвата чрез почвения живот и ние го виждаме това нагледно. В резултат, когато има някаква влажност, в тези лехи можеш да бръкнеш с ръка, в смисъл да ровнеш и примерно да бочнеш разсад или да извадиш нещо. Което е изцяло невъзможно където и да е другаде в градината, без голям инструмент.

В крайна сметка нещата се свеждат до контекста. Ние имаме по няколко часа седмично в градината - не от петък вечер до понеделник сутрин, а събота следобяд примерно. И това е. С такова време не е възможно да поддържаме градината както беше в Мърводол примерно, затова и реално сме намерили решение, което позволява почвата в лехите ни да бъде изобщо възможна за работа със сравнително много малко труд.

В твоя случай, с налична работна ръка, както ти писах по-горе, може и да не е оправдана високата леха. Но ако искаш да я пробваш, съветвам те да я направиш не по-висока от 30 см за начало. Напълния я с почва от пътечките около нея, като добави и оборска тор - предполагам с това торите градината всяка година обилно. Ако искаш я покрий със есенни листа (не от орех обаче), окосена трева (без семена) или със слама, но не е задължително. Догодина пробвай да не я копаеш и да трупаш отгоре зелено.

За чувалите - капката минава отдолу. Аз не бих махал маркуча зимата, но ако държиш да го събираш, пусни го отгоре и го хвани със скоби за почвата. Такива чували се продават в разни складове за кафе и други насипни стоки, потърси в нета, има обяви. Последно съм виждал в Суходол до София.

Успех!

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Здрасти Боби. Всичко това е много интересно и определено Ми даде посока за действие в бъдеще.

Ще се съсредоточа основно върху това което отбелязваш......като следствие

преди 9 часа, Боби Димитров написа:

В резултат, когато има някаква влажност, в тези лехи можеш да бръкнеш с ръка, в смисъл да ровнеш и примерно да бочнеш разсад или да извадиш нещо. Което е изцяло невъзможно където и да е другаде в градината, без голям инструмент.

и следващото:

 

преди 9 часа, Боби Димитров написа:

затова и реално сме намерили решение, което позволява почвата в лехите ни да бъде изобщо възможна за работа със сравнително много малко труд.

Но знаеш ли.........ще го направя само защото  ще Ми освободи допълнително време за други неща  който  отново вероятно ще  са свързани изцяло с градините. Умишлено търся начини за изразходване на физическа енергия като прекопаването на различни части от градините е един от вариантите. Винаги Съм смятал че по този начин се щади максимално земята.   Премествайки  всяко едно червейче във вече прекопана част, Съм Си мислил че фрезата ще унищожи всичко това. А и бягам от всичко което вдига шум.  

Когато не Съм  На село, Си имам други начини за физическо натоварване който спазвам. Така че........по скоро го предизвиквам. Това има отношение към физическото здраве но........това е друга тема за друго място.

Важното е че вече почти Съм обеден в това  че оптималното състояние на земята е тогава когато не се пипа или .....Казано по друг начин.....не и се пречи.

Понеже вече Съм решил......

преди 10 часа, Боби Димитров написа:

Но ако искаш да я пробваш, съветвам те да я направиш не по-висока от 30 см за начало. Напълния я с почва от пътечките около нея, като добави и оборска тор - предполагам с това торите градината всяка година обилно. Ако искаш я покрий със есенни листа (не от орех обаче), окосена трева (без семена) или със слама, но не е задължително. Догодина пробвай да не я копаеш и да трупаш отгоре зелено.

Имам достъп до дъски на 15см. Окосена трева ......добре но, няма гаранция че няма да има семена.  В случея не е ли решението точно на този въпрос ползването на  сено .........където все пак има някаква гаранция че те са отстранени.

Мисля си и за дробилка за клони. С диск или със зъбни колела. Коя дава по-добър материал за лехите.

Благодаря отново предварително.:smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

Повдигнати лехи с дъски за ягоди не е ок.. пробвах го.. в Пловдив лятото изсъхват супер бързо.. не съм на капково, но и с капково пак трябва да ги поливаш през ден защото коренчетата им са супер плитки.. на 3-5 см от повърхността.. та аз тази година ще махам дъските и ще ги правя като теб, но мисля да ги мулчирам с найлон/фолио за да минимизирам още загубата на влага.. в дъсчените повдигнати лехи бях мулчирал с ечемичена слама и си имаше и плевели и ечемик, които поникнаха от сламата.. 

В момента при майка ми в Лясково са точно по същия начин като твоите, само вадата е малко по-дълбока за да ги налива хубаво с вода като прецъфтят и почнат да вързват.. Преди това в старата градина сигурно 10 години бяха на едно и също място и само с пресаждане на нови коренчета, които разчистваше от вадите всяка есен си плододаваха с кофи от три реда дори по-малки от твоите на снимката.. според мен ако добавяш тор (примерно от червен калифорнийски червей) напролет като ги прекопаваш леко с двурога мотичка си е абсолютно достатъчна грижа и аз бих ги местил само ако почнат много да се израждат или ако са мулчирани с найлон за да го сменя като се изпокъса примерно.. другото което правеше майка ми е корените които забележи, че раждат изродчета (едни такива сбръчкани, дребни и безформени ягодки) ги скубеше веднага още напролет като връзват, а после наесен запълваше "разреденото" с нови корени от ластуните на здравите ягоди.. 

Като четох Домашната пермакултурна градина на Линда Удроу попаднах на нейното обяснение за ягодите - че всъщност се израждат, защото ги морят вируси, които се пренасят от листните въшки и после се прехвърлят и в новите коренчета, които избиват от ластуните.. та затова - селекция ;)

 • Харесвам 3

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Варела  Благодаря!

Имах някакви опасение покрай плитките коренчета на ягодите че може да се получи някакво предизвикано но ранно засъхване в горния слой и съответно нужда от допълнително поливане.

Май ще мина на някакъв междинен вариант. Твърде вероятно е да разхвърлям и Аз дъските из лехите  по образец на  Isa Bel.:smile:

Загледах и чудесата които е направил и адаша Гого......................:smile:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет на групата.:smile:

Поздрави за успешно проведената среща.

Аз пък поработих малко и успях да заградя първата  неприкосновена земя. Това ще е някаква бъдеща леха.

Ягодите  ще са следващите ............част от тях. Вероятно и по друг начин.

Ще пусна няколко снимки  и ще Съм Ви Благодарен да споделите ако има нещо притеснително по новата Ми леха. Нещо което Съм пропуснал защото ..........................от това зависи бъдещето на обекта.:smile:

DSC09721.JPG

DSC09722.JPG

DSC09730.JPG

DSC09733.JPG

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма
преди 50 минути, Nevil написа:

ще Съм Ви Благодарен да споделите ако има нещо притеснително по новата Ми леха

Почвата е гола и отдалеч личи, че е в трагично състояние.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
deoo

Аз така отглеждам ягодите.Снимките направих днес.

0-02-04-8318062ebcddcb8308221eeab3a00ebd45c62dbb0b828ea26066600362263ae8_8bdda66f.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
deoo

След, като останат динените кори, ги нарязвах на ситно и в ягодите, покрити отгоре с изсъхнала трева.Добре е периодично да се махат застарелите листа, като по този начин се снижава до минимум    заразените във виолетово листа.

0-02-04-34247e85c388732286ae08e72a0e0dba998eab7d3b058ab7a3d622ce869834d6_375e71ff.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
alys

А каква е идеята на съдовете? Опитвала съм единствено домати в съдове, уж за по-ранни и после да ги изкарам навън, ама бързо-бързо пресадих в градината като видях колко трябва да ги обикалям - много бързо изсъхваше почвата и да поливам специално се оказа мъка.

Моите ягоди ги прекопах едно хубаво (ааа, тогава хванах и половинката, за да свършим бързо), разсадих, ама доста бързо станаха гъсти от ластуните и тревата. Обаче нямам грам нерви да се занимавам с тях. Ако имам настроение, ще ги проредя. Ако не, пак ще ги прекопая, може би догодина и ще оставя малко разсад от тях. Дали ще сменя мястото, не знам още. Много зависи от мнението на половинката, щото ако каже аааа, не ги пипай, добре са си там, само това и ще чакам. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Nevil

Привет  deoo

Някакъв мобилен вариант на ягоди. Прибираш ли ги зимата?  Това е грехота да ги оставиш на сланата.

Моите,   една част от тях ,  трябваше също да са  целосезонни.............но нещо се бъгнаха.:anguished:

Останаха 5-6 коренчета ягоди  който дават признаци на целогодишни  и те ще бъдат на почетно място в  новата  експериментална леха.:smile:

 

Привет........ Оризаки Кошияма

Искаше Ми Се да чуя нещо по  "инженерната" работа на  лехата:rolleyes: или пък може би  за кълчищата разхвърляни па дъното и но........................щом само вида на земята е проблем......................значи всичко е ОК.

Наистина изглежда трагично,  като пепел е......................но при нас не е валяло от края на юли.

Спрях капковота в началото на септември............но знаеш ли?  Думата "трагично" ............някак си не подхожда на земята.

Тази Земя,   вече даде своята богата реколта. Предоволно. По би отивало например.......... да се каже че сега земята  си почива.:smile:

Земята е едно чудо. И чудото започва всеки път с първите дъждове. Тя може и без Нас. Ние не можем без Нея.

В този пепеляк обаче.................ако повдигна  някой камък или плоча,  под тях..............земята изглежда като жива. Влажна и хоп.................някое червейче се покрие в дупката си. За това Ми хареса  и идеята с дъските................по образец на........ Isa Bel .........ранната  Isa Bel.  Ще Се опитам да запазя точно този живот колкото се  може по дълго време като се  огранича само със слагане и вдигане на дъските. Ще бъда доволен и 50% ако успея да намаля работата с плевелите.

Останалата част от градината,  за сега,   остава по "старата школа".       Все пак .................котаците трябва да имат и  къде да пишкат.:smile:

IMG_20181014_155759.jpg

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
deoo
преди 1 час, alys написа:

А каква е идеята на съдовете? Опитвала съм единствено домати в съдове, уж за по-ранни и после да ги изкарам навън, ама бързо-бързо пресадих в градината като видях колко трябва да ги обикалям - много бързо изсъхваше почвата и да поливам специално се оказа мъка.

Моите ягоди ги прекопах едно хубаво (ааа, тогава хванах и половинката, за да свършим бързо), разсадих, ама доста бързо станаха гъсти от ластуните и тревата. Обаче нямам грам нерви да се занимавам с тях. Ако имам настроение, ще ги проредя. Ако не, пак ще ги прекопая, може би догодина и ще оставя малко разсад от тях. Дали ще сменя мястото, не знам още. Много зависи от мнението на половинката, щото ако каже аааа, не ги пипай, добре са си там, само това и ще чакам. :)

Това е мое лично виждане  без да смятам, че може да е най доброто.Когато са на по- високо, и са отделно  ми е по- лесно да ги контролирам.Така мога да подбера  ластуните.Без да се страхувам, че ще се сгъстят.Преди 2 месеца си избрах ластуни  и ги поставих в кофичка 1 кг кофички. като ги прищипах с тел, за да не излизат и се вкоренят.На пролет вече вкоренени, ще засадя в други кофи или там каквото имам под ръка .За първа година ще отглеждам така ягоди. Все пак тук не става толкова студено , както в България.Но все пак знае ли човек. :)

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Isa Bel

хубави котаци :wub: ... ще са ти от помощ в градината ;) /с прореждането /

 • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
deoo
На 22.10.2018 г. at 23:32, Nevil написа:

Привет на групата.:smile:

Поздрави за успешно проведената среща.

Аз пък поработих малко и успях да заградя първата  неприкосновена земя. Това ще е някаква бъдеща леха.

Ягодите  ще са следващите ............част от тях. Вероятно и по друг начин.

Ще пусна няколко снимки  и ще Съм Ви Благодарен да споделите ако има нещо притеснително по новата Ми леха. Нещо което Съм пропуснал защото ..........................от това зависи бъдещето на обекта.:smile:

DSC09721.JPG

DSC09722.JPG

DSC09730.JPG

DSC09733.JPG

Като идея,може да се види това видео. Гледал съм и други видия, където изкопават малко по- дълбоко траншеята и най отдолу слагат еди дървета и постепенно слагат клони , над тях трева.

 

 • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

 • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

  В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
 • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване