Jump to content

Преди да се регистирате и включите активно в нашите форуми, молим ви да се запознаете с темата "Какво е Без Мотика?".

Teo

Тайната градина

Recommended Posts

Teo

Здравейте, драго ми е да се запознаем. Прекарасен форум! Години обмислях свои идеи за градина, които както откривам тук, са си съществували от десетилетия. Е, почти изобретих колелото :D

Съвсем лека предистория - градско чадо съм, но обожавам растенията. От повече от 20 години си мечтаем с половинката за къща на село, но единствения ми досег до земеделие си оставаха доматите на балкона и градинката пред блока.

Това лято се сдобихме с къщичка с полянка и скрит двор 1.5 дка. Скрит, защото е зад плътен довар и вътре не е влизано от поне 10тина години. Направих опит това лято да поразчистя с косачка, моторен тример с диск и бензинопил, но след два дена се отказах - прекалено тревясало и буренясало беше. После реших да го оставя за ноември, като вкарам един трактор да изоре, пък на пролет да се захващам с градинарстването. За разни отрови и през ум не ми е минавало - обожавам факта, че земята си е починала и не е била обработвана с години. Но след като зе зачетох задълбочено из форума, започнах да се отказвам от трактора - ноември само ще окося и разчистя. 
Идеята ми за градината е да я разделя на две - приблизително 1 декар овошки и остатъка повдигнати на 50см легла от кофражни дъски. При овошките ще се мъдри кокошарник с трактор за 12-15 кокошки и петли. Може и да не е трактор, а да ги оградя да си живеят на воля сред дърветата и само да спят и снасят в кокошарника. За зеленчуците съм си направил един план на правоъгълен лабиринт от легла, така че хем да радва окото, хем да е удобно да се работи. Зачетох се в хугела - перфектен ще е за леглата. А между тях - каквото си е расло до сега, само ще кося.

И да питам знаещите - планът с неразораването добър ли е? Или все пак би било добре да се обърне земята веднъж? Реално в нея няма да садя - само ще извадя почва за леглата (и то не всичката - ще купя и почва, с която да стане по-рохкава пръстта). Също така приемам всякакви съвети за всичко - абсолютно бос съм в реалното градинарство. Но за сметка на това съм ентусиаст :D

 

  • Харесвам 2

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

Аз само бих минал с броуд форк, след което да трупам компост, вермикомпост и мулч. И натам съм тръгнал. Начинаещ съм като теб. :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Боби Димитров

Добре дошъл, Тео, макар че вече се опознахме доста интимно с оня епилатор :D

Дали да го изореш. Зависи много от текущата растителност и почва. При нас горните 20 см в целия двор бяха (са) плътен чим от троскот, поветица и петопръстник, а почвата е смолница. В тази комбинация, дори и оране не помага - поне не едно. Добре е първо да се изоре на едро с плуг, да уседи зимата да измръзнат / изсъхнат корените, после втора оран на пролет, ръчно обиране на корени, фреза и така. Това е "класическия" метод и макар да е доста брутал, е един от малкото за справяне със такъв тип многогодишни упорити треви. Ние не направихме така и сега реално садим в една ливада ;)

Ако върху упорити треви сковеш сандъците и насипеш почва, тревите отдолу ще избият нагоре и проблем. Това можеш да го заобиколиш временно с геотекстил поне 200 г или по-тънък на 2-3 слоя, както и с няколко слоя дебели кашони, в стил 5 слойно велпапе от хладилник, сложено на 2 слоя поне. При такива високи лехи, може да пробваш да покриеш дъното с тъкано мулчиращо фолио. Да, ще стане леко като саксия, но пропуска вещества, вода и микроживот.

Ако ще са ти толкова големи лехите обаче, 50 см височина, при един примерен размер от 4 х 1 метър, това са 2 кубика плътна почва на леха или 3 кубика компост на леха... при 10 лехи, гледаме в посока зърнарска гондола :D

Ако нямаш упорита почвена покривка, съветът на Любо е добър, и аз бих направил така. Разрохкай, оплеви, мятай сандъците и отдолу задълже сложи някой кашон. 

Имай предвид, че директните кофражни дъски от чам не са супер държеливи във времето в условия на пълен контакт с почвата. В първият ми компостер, HT Euro палетата изгниха отдолу за 4-5 години. Не им пречи де, но вече нямат дъски в най-долните 40 см :) А все пак не е сурово дърво, а heat treated. За сравнение, една импров-микро-подигната лехичка-саксия с небелени пръчки 2 см от диви вишни не се е разпаднала мръднала 10та година.

С хугелите бих бил предпазлив за зеленчуци, оригиналната им употреба е замислена за доста по-големи мащаби и съответно иска доста ресурс за читаво построяване (и отделно мини багер или фадрома).

пп: Какво е бензинопил? Аз познавам основно ракийопил и биропил, ама това твоето звучи опасно...

  • Харесвам 1

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Teo

:D  на моторните резачки им викаме бензинопили


Та, растителността е предимно коприва, разни пшеницоподобни, цветенца полски, нещо, което май прилича на лобуда, къпинаци, храсталаци, разни дървета - предимно саморасли джанки. Ще ми се да не ора, защото доста живот видях на поляната - мравуняци, бръмбъри, жаби, доста симпатични гущери. Бая занимавка за кокошките ще има. Почвата е чернозем - добруджански тип (къщето е в русенско). Гледано е преди 10тина години царевица там, та е доста равно мястото. 
 

За съндъците си мислех да махна 1 лопата пръст от мястото, в  дупката да сложа геотекстил (благодаря за идеята). Ще изолирам дъските отвътре и отдолу с найлон, като го накова с такер, а отвън ще тегля един безир. После вътре да нахвърлям дървета и клони, които ще изрежа от самото място при разчистването, както и окосеното при прочестването. После връщам изкопаната пръст отгоре и накрая ще допълвам със смеска от купешка пръст + допълнително изкопана от мястото за кокошарника примерно или от някое кьоше или ще спретна яма за компост.
Нещо такова

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Оризаки Кошияма

1) Да купуваш пръст при наличието на чернозем е светотатство. Във видето ти обясняват, че правят цялата хамалогия само защото на мястото няма никаква почва.

2) Както Боби спомена хугелите за зеленчуци не са най-ефикасното нещо, особено ако ще ги пълниш вътре с дървесина. Недоугнилата целулоза има лошия навик да фиксира всичкия наличен азот в почвата и да души растенията, докато не угние напълно. За да се избегне този ефект, следва същите да са на минимум 40 см под почвата, а не както в показаното (леймърско) видео.

3) Не съм привърженик на текстилите за домашно ползване, камо ли на найлоните (освен за временно ползване). Първите пречат на корените на растенията, а вторите се разпарчетосват и ти убиват естетиката отвсякъде.Разбирам, че си пълен с ентусиазъм, но ако улесниш процедурата, после (когато ентусиазмът секне) ще си благодариш.

Ако искаш догодина да ти е спокойно и приветливо, трябва да подготвиш лехите СЕГА. Разчисти, разрови земята, извади многогодишните растения (къпини, коприва) с корените, завий плътно с нещо и напролет сади спокойно. Има и метод без разравяне, но не съм убеден, че ще убие копривата, която е много упорита на леки и богати почви като твоята. 50 см повдигната леха? В наши условия е безмислено, освен ако дворът ти не е мочурище с високи подпочвени води. Методът е измислен в Алпите, където гледат как да се отърват от излишната вода, която води до загниване на корените в дълбочина.

 

 

  • Харесвам 4

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Любо Д

2) И като се направи хугел се засява с азотофиксиращи почвопокриватели и се оставя за 4-5 години да изгният заровените дървета.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Варела

И аз с ентусиазъм се хвърлих в повдигнати лепи защото имах останал чам от покрива, но тази зима (3та) почти е сигурно, че няма да издържат..

За кокошките е полезно да ги пускаш само временно защото иначе ще трамбоват и унищожат всичко под дърветата.. в на дядо ми кокошарника имахме две ябълки -златна и червена превъзходна най-измъчените дървета, който съм виждал през целия си живот.. и нямам спомен да съм ял от тях въпреки пръскането със син камък и варосването..

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!

Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.

Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.

×
×
  • Създай нов...

Информация

Поставихме cookies на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване