bushkata

"Шербет" за торене

3 мнения в тази тема

Давам само линка: http://www.fresheggsdaily.com/2014/03/how-to-brew-chicken-poop-or-horse.html
Ако на някого му се превежда... Макар че и с преводач се разбира достатъчно добре.

Гого хареса това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нащрапах превод на статията, не знам дали това е най-удачният начин да се приложи...Моля да ми извините всякакъв вид недомислици, надявам се да е полезно. Поздрави и успешно черпене на градинките ви с ...чай :)

 

 

ко градинарствате и отглеждате пилета, забравете да ви се налага да купувате отново Miracle Gro или какъвто и да е било тор. Толкова е лесно да приготвите този птичи торен чай за вашите градини!

 

Използваме методът Deep Litter Method, който е стар метод за компостиране на птичи тор през цялата зима директно в кокошарника. След което на пролет просто го изчиствате като го прибавяте към купчината компост. Също така компостираме конски тор, така че, когато дойде време да се подготвя зеленчукова градина, имам купища компостирана почва на разположение.

 

Тази година обаче реших да я увелича малко и да приготвя шербет, за да се добавя повече хранителни вещества в почвата на нашата градина. Подготвям градината за засаждане през последната седмица и нещо, и това е идеалното време да се даде на почвата богат на хранителни вещества чай.

 

Като вид компостен чай, шербетът съдържа полезни микроорганизми, бактерии, кръгли червеи (нематоди), ензими и органична материя, които бихме искали да добавим към почвата. За разлика от компостния чай обаче, целта в приготвянето на шербет не е увеличаването на полезните бактерии или размножаване на микроорганизми, а просто извличане на хранителните вещества от оборския тор и да се разтворят в течност, "чай". Ето защо, методът за приготвяне на шербет е доста лесен и изобщо не отнема много време.

 

Може да се каже, че птичият тор е най-добрият източник на азот и други хранителни вещества, и има една от най-високите концентрации на NPK (азот-фосфорен калий) в сравнение с който и да е било друг тор, въпреки че конският, кравешкият или козешкият тор, че дори и заешкият, също са добри. Реших да забъркам доза птичи и доза конски шербет, тъй като с това разполагаме.

 

post-1-0-83164300-1426152819_thumb.jpg

 

По-специално доматите, аспержите, зелето и дините се облагодетелстват от допълнителни количества азот в почвата. Прекалено много азот обаче, и не достатъчно калций, може да предизвика цъфтеж и гниене, така че ви трябва да поръсите натрошени яйчени черупки около основата на растенията, податливи на болести – като домати, краставици и т.н. (отново, благодаря ви пилета, за вашия принос и тук!)

 

post-1-0-45269400-1426152821_thumb.jpg

 

Приготвяне на шербет

 

Първо направих "пакетчетата" за шербета. Използвах две стари калъфки за възглавници, като напълних около 1/3 от едната с птичи екскременти и частично компостирана слама от най-долният пласт в кокошарника, приемайки, че това са най-старите ексременти, считано от септември. (Поради високото ниво на азот в птичите ексременти, много е важно птичата тор да бъде престояла или компостирана перди да бъде използвана, така че да не изгори растенията ви).

Напълних втората калъфка за възглавница с най-престоялия, най-пресъхнал конски тор, който успях да намеря. Що се отнася до конския тор – той няма да изгори растенията, но е за предпочитане да използвате по-стар оборски тор, за да бъдете сигурни, че няма някое несмляно зърно или семе да израстне като плевел в градината ви по-късно. Също така, в по-старият тор се намалява вероятността от наличие на патогени като Е.коли.

Вързах красива синя корда за балиране около шията на всяка калъфка (шербетът също може да бъде красив!) и след това поставих всяка в голяма пластмасова кофа. Можете да използвате бака, кофа за боклук, каквото и да е .... след това се добавя вода, която трябва да покрие напълно съдържанието в калъфката, което ще рече приблизително 1/3 тор или екскременти и 2/3 вода.

 

post-1-0-51826600-1426152823_thumb.jpg

 

За да не се размножават патогените и лошите бактерии ще трябва да не спирате да вкарвате кислород в разтвора, което става като потапяте калъфката нагоре и надолу няколко пъти на ден. Оставете открита кофата на слънчево място за седмица или повече. Когато е готов, полученият "чай" трябва да прилича по цвят на студен чай.

 

post-1-0-66096400-1426152826_thumb.jpg

 

След седмица извадете калъфката от кофата и изпразнете съдържанието й обратно в купчина тор. Разреждайте в пропорция 1 част чай към 4 части вода и използвайте в градината. Аз използвах лейка и полях нашата зеленчукова градина както с конски, така и с птичи шербет. След като засадя разсада след още няколко седмици, ще направя още една партида чай за тях, а също така ще поръся с натрошени яйчени черупки около основата на разсада, за да добавя калций.

 

post-1-0-64175200-1426152830_thumb.jpg

 

Забележка: Шербетът е най-полезен за младите разсади и растения заради допълнителния азот, който спомага растежа. Поливайте с шербет веднъж седмично с помощта на лейката или маркуч-пръскачка, закрепена около основата и корена на растението, докато не започнат да цъфтят. Поради риск от патогени, не се прилага при кореноплодни растения (като картофи, цвекло, моркови и т.н.) и за листата на зеленчуци, които ще бъдат консумирани (като марули, зеле, спанак или други). Измийвайте ръцете си след всяка употреба и съхранявайте оставащия шербет навън, покрити свободно с капак."

 

post-1-0-32373100-1426152833_thumb.jpg

bushkata и Гого харесват това

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво, направо ще го пуснем в Статии това!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създай нов акаунт или се впиши, за да коментираш

За да коментираш, трябва да имаш регистрация

Създаване на акаунт

Присъедини се. :) Регистрацията става бързо!


Регистрация

Вход

Имаш акаунт? Влез оттук.


Вход

  • Потребители разглеждащи страницата   0 потребители

    В момента само ти разглеждаш тази страница.